Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lecsapott...
Előbb voltam ott mint itt, igen, lecsaptam. Eredetileg 30 volt, a másik 5-öt Te vitted?
Nekem is sikerült 6 darabot vennem.
Meg nem tudom mi lesz belőle...de szerintem óra
Igen, eredetileg tőled kérdeztem. 30-nál is több volt?...
Elég egyedit lehet belőle építeni, az biztos. A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2013
Lekéstem, pedig figyelőn volt
Ha esetleg 6db-ot felkínálnál vételre nekem, szólj légyszives! A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2013
Amikor feltette, 32 darab volt, én néztem meg elsőként, és én licitálrám először. Örülök hogy sikerült vennem, évek óta próbáltam jó áron szerezni ilyeneket.
Jó kis pixie csövek, csak leolvasni kicsik a számok... No meg a szőlő is savanyú... Hogy ne fájjon a szívem inkább nézegetem a legutóbbi szerzeményemet...
Nyami... Hány darabot szereztél, és milyen áron? Részleteket kérek..
Most megint sírjam el magam? ( 1 és 100 )
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2013
100?
€ Jó vásárt csináltatok:Pixie
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2013
Nem gondoltam volna hogy ennek ilyen ára van. Már csak érkezzen meg épségben.
Igen, ennyiért jó vásár volt, nagyon is. De az új szerzeményed is jóárasítottnak számít manapság.
Pixik működés közben...
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2013
Köszi Sooty! Igen láttam ezt a videót. Jó kis cucc.
Akit érdekel mi ez a cső pontosan: Olyan konstrukció, ami nem igényel nagyfeszültségű meghajtó tranzisztorokat, mint a nixie csövek. Pont ezért fejlesztették ki, mert ezek a tranzisztorok akkor nagyon drágák voltak. A pixie cső kijelzése öszvissz 5V bemenő jellel továbblökhető a következő digitre, illetve számláló logika is kialakítható belőle pár külső alkatrésszel. Aztán a tranzisztorok gyors fejlődése miatt azok egyre olcsóbbak lettek, így ez a fajta cső is okafogyottá vált (illetve hátránya volt, hogy csak közelről lehetett leolvasni). Ez az ami miatt ritkának mondható. Sokkal bővebben, igaz angolul ezen a linken.
Hoppá, akkor ez nem úgy működik, ahogy gondoltam. Csak a közös katód van kivezetve ! Amiből sok van az a starter elektróda kivezetése. Ez még a dekatronnál is ütősebb cucc.
Jajj, ezeket láttam. Ügyes kis szerkezetek, de a hangját el nem viselném.
Ez vótmán ... Csak az érdekességekben, de ez még nem is csöves...
Viszont mechanikus pixie csövet akartam csinálni, 1 glimlámpából és egy mikro léptetőmotorból, már a rajzolata is megvan csak ki kellene maratni rézlemezből ... átszerkeszettem a pixi számlapját úgy, hogy mindíg a felső szám álljon függőlegesen A 0 helyzet beállítására kéne valamilyen ötlet. Ügye a dekatronnál sem egyszerű. De ennél a pixinél meg könnyű.
Igen, először én is néztem, mikor az első ilyenem meglett és utánanéztem, hogy "ez meg mi a szösz". Évekig csak 1 db-om volt, ráadásul az is hibás, mert belül szét van esve. De igen, ez ilyen dekatron szerű, nem olyan, mint elsőre gondolná az ember.
Mechanikus pixie, ez jó A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2013
Valahogy így képzelem...
Idézet: Optokapu + egy fülecske a forgó előlap "hátsó" oldalán „A 0 helyzet beállítására kéne valamilyen ötlet.”
Sziasztok,
Az miért van, hogy már a második 7xZM1000 panelt bontom szét a gyári foglalatok miatt (valami külföldi gyári frekimérő, mindkettő ugyan az a típus) és mindkettőben 7441-ek voltak 141-ek helyett, holott a 7441 csak 80V-ig használatos. Gyárilag direkt ennyivel kissebb feszültségről hajtották őket a mégnagyobb élettartam reményében (a ZM1000 hosszúélettartamú cső amúgy is és az ilyen "extrém" alacsony feszültség a katódmérgezésnek kedvez) vagy bírja az a 7441 a jóval magasabb feszültséget is? Anódfeszt nem volt módom mérni. köszönöm.
Valószínűleg a katódok a 7441-el együtt az égési feszültség alá vannak előfeszítve, így nem kell akkora feszültséget áthidalni. Ha jól gondolom.
Logikus gondolat, de azon mitsem változtat, hogy van három garnitúra gyári foglalatom
Abszolút igazad van! Azóta újragondoltam, a különbség a két IC-nél csak a 9-en felüli decimális értékek kezelésében van (74141 kiolt, 7441 marhaságot ír ki, ezekkel nem lehet bináris kóddal elsötétíteni a csövet)
Üdv!
Elkészítettem a Mule V2-t. A cikkben található alaplapot és kicsi módosítással (a furatokat tettem odébb, hogy passzoljon az alaplaphoz) az ugyanott található IN-12 panelt gyártottam le. Az óra az eredeti szoftverrel összerakás után azonnal indult, és kimondottan pontos, pedig a kondenzátort nem tekertem sehova. A 2W 1M ellenállásokat elég nyűgös volt beépíteni, de azóta már elolvastam, hogy kisebb is elég lett volna. Hasonlóan jártam a FET hűtésével is, bár azon csak keveset kellett hajlítgatni, hogy elférjen. Négy problémám maradt: 1. Nem vagyok túl jó oroszból, de az IN-12 max feszültségének 170V-ot olvastam ki az adatlapból Ez helyes? 2. Ha a minimum feszültséget beállítom 145V-ra, akkor kezdenek működni a csövek, viszont ha az LDR-re közvetlenül rávilágítok egy ledes zseblámpával, akkor a maximum feszültség eléri a 190V-ot is. Hogyan tudnám ezt megoldani? 3. Hogyan tudom biztosan megállapítani a távirányítóm címét?
Kikapcsolod az órában a címfigyelést (az eepromban a távirányító kódok előtti byte-t 90h-ra állítod) és az óra menüjében leolvasod a cím értékeket. (urc 22B nél 14h általában) A 170 v nem maximum, hanem minimum lehet több mindaddig amíg a kioltott digitekben derengést nem tapasztalsz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |