Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Lapozás: OK   32 / 72
(#) kefe13 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
1 : én úgy hívom vesz egy nagy levegőt a hangdoboz de pattanást még nem hallottam
2 : ezt sem tapasztaltam , neked vannak hasonló problémák ?
(#) MolnarG válasza vendelkiraly hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Trafó elé tegyél egy emi-filtert, az kiszedi a hálózati zajokat.
(#) vendelkiraly válasza kefe13 hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
1. Kikapcsoláskor jelntkezik egy erőteljes pattanás a hangszórón, ez néha elég drasztikus és íjesztőnek tűnik. Ezt megfelelő hangszóróvédővel orvosolható.
2. Sajnos néha, ha bekapcsol, vagy leáll a hűtőszekrény, vagy lámpakapcsolás van egy apró pattanás jelentkezik a hangszórón, miközben hallgatom. Elvileg ez is orvosolható. Pár 100nF-os kondenzátort kéne a hálózatra kötni.
(#) válasza vendelkiraly hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Nálam nem pattan sem ki-, sem pedig bekapcsoláskor. És eddig azt sem vettem észre hogy az itthoni elektromos készülékek bármi módon zavarnák (leszámítva a Tesla-tekercset, na de az aztán lehetne bárhol a házban, mivel teleszórja zavarral az egész hálózatot ).
(#) bence192 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
A trafóm az 400VA 33V os toroid
35 amper diódahíd és 4db 4700µF os kondi puffernek ez a betáplálás..

A bordáról rakok fel képet az a sterohoz van a kettő

egy erősítőhöz 6 tranyóval 3-3 fntinek és lentinek mj15003 típusból.

a borda 25 cm hosszú és számítógép merevlemez hűtőt tervezek rászerelni fentről bordánként 2-őt..
pont egy magas a kettő..


jah és még valami az elméletről mit gondolsz amit írtam jó úton jártam vagy a közelében sem?
(#) kefe13 válasza bence192 hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Nekem van 2 fölösleges vinyó hűtőm ha kell, nincs 1 hónapos kefe13(kukac)gmail.com,
ha visszaolvasol kicsit megtalálod a képeket.
(#) MolnarG válasza vendelkiraly hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
DoZ -hoz nem szoktak hangszóróvédelmet nem? A kicsatolókondi miatt nem kerülhet egyenfesz a hangszóróra vagy rosszul tudom? Esetleg okozhatja más a jelenséget?
(#) válasza MolnarG hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Szerintem a visszacsatolóköri 100µF-os elkó kapacitása sokat számít a dologba - Rod Elliott javasolja az 1000µF-osra cserélését, amit én meg is tettem (eleve így épült már az áramkör). Ebből következőleg esetleg ez lehet a hiba forrása - szerintem.
A védelmet jól gondolod, egyenfesz miatt valóban nem szükséges ide, legfeljebb egy indítási késleltető (bootstrap) a tranziensek miatt (ha vannak).
(#) CIROKL válasza MolnarG hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
A vendelkirály szerintem inkább valami olyan dologra gondolt ami azt a bizonyos pattanást kivédi ? Nem konkrétan védelemre ami az eggyenfesz ellen véd !
(#) hapro hozzászólása Máj 15, 2009 /
 
No ma volt időm végre véglegesen beállítani a DOZ-t. kivártam míg egy CD-t 3 szor végig pörget a lejátszó addig csak szólt, és figyeltem a nyugalmit, aztán folyton állítottam rajta amikor felkúszott. Majd végül 1,5A-re állítottam, így 60fokosak a bordáim a közel 4 óra üzemeltetés után huszonpár fokos szobahőmérsékleten.
A hangja ezek után sem győzött meg. olyan hangja van mintha egy fal mögül szólnának a hangfalak. Néha-néha van egy-egy megmozdulása amit díjaznék, de azon kívül semmi érdemleges. Talán lehet, hogy egyszer följebb állítom az áramot, de nem valószínű.
Valaki írta, hogy talán a relatíve kis teljesítménye és a dobozaim (valószínűleg) alacsony érzékenysége miatt lehet esetleg gyenge hangminőség... Ezen elgondolkodtam, és arra jutottam, hogy szerintem nem, mert a JLH-val ordít mint atom, és összehasonlíthatatlanul jobb hangja van a rendszernek vele mint ezzel.

Kicsatolónak 4700µF/63V sima elkot tettem, és vele párhuzamosan 2,2µF MKT. Ezek után meg az 1k ellenállás.
Próbáltam olyat, hogy erre még mivel csak 2,2µF MKT kondim van itthon egy tonnával, abból össze raktam még oldalanként 7-7db-ot, és azt is ráakasztottam a kimenetre, de a mélyek leromlottak tőle, a magasban meg javulást nem hallottam.

Szerintetek mivel érdemes még próbálkoznom hangminőség javítás érdekében?
(#) MolnarG válasza hapro hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
BDY-73 -al ,láttam te is lecsaptál rá. Akartam is szólni, hogy van, mert emlékeztem múltkor mondtad, hogy ha tudok szerezni szóljak, de mire szóltam volna észrevetted magadtól.
(#) hapro válasza MolnarG hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Aha..a vaterásat jól elbénáztam, mire...addigra elvitték az összeset.

Itt van pár kép amit ígértem. A lehető legegyszerűbben próbáltam megoldani mindent.
(#) MolnarG válasza hapro hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Most milyen végtranzisztorokkal hajtod?
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Szia : szépen összehoztad ezt a kis erősítőt ! Gratulálok hozzá .
Idézet:
„hogy szerintem nem, mert a JLH-val ordít mint atom, és összehasonlíthatatlanul jobb hangja van a rendszernek vele mint ezzel.
Ez viszont érdekes megállapítás , mert én meg azt mondanám nálam viszont pont fordítva van ez a történet ! A JLH az szinte semmit sem szól a DoZ meg aztán ordít igencsak ! Szóval nagy valószinűséggel ahány rendszer annyi külömbözőség ! Más hangfalak más meghajtás , ezért ez a külmömbség ? Szerintem próbálj ráakasztani valami más hangfalat hajsd meg a bemenetet mással , és akkor talán megint más lessz a végeredmény .
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Építők! Ugye beállítottam. Ment kb 5órát egyhuzamban. Kikapcsoltam olyan 10 percre. Visszakapcsoltam, és a nyugalmi megint felment az égbe.... ezt nem értem. Beállított 1,5 után 3 fölé ugrott megint.
Mit tegyek?

MolnarG - MJL4281A minden pontosan ugyanaz mint az ESP terveken, csak bc559 helyett bc558 van nekem.
(#) kefe13 válasza hapro hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Szerintem várj pár percet, leesik az, legalábbis nálam leesik.
(#) hapro válasza kefe13 hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Utánna nem pár percet ment, hanem vagy fél órát. Nyugodt voltam, hogy minden tutti, mert végre beállítottam, és ösztönösen megfogtam a bordát, és csak azt éreztem, hogy rásül a kezem, ne megmértem, és hát volt ami volt...
Viszont amire rájöttem, hogy ráteszem a tetőt, akkor kicsit melegebb lesz bent a hőmérséklet, és a két BD139 hűtőbordája is jobban felmelegszik, amitől megnő a nyugalmi. Ha ráfújtam akkor azonnal ment lejjebb az áramfelvétel. Talán mégis rá kéne tenni a hűtőbordára azokat is, de ha nem muszáj, a nyákot már nem babrálnám. Első körben a kisborda fölé kis perforálást fogok marni, vagy valami dísz formájában fűrészelni.
Valakinek más ötlete van, vagy tekintsem X-aktának ezt?
(#) vendelkiraly válasza hapro hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Valamiért a te DoZ-d nem akarja az igazságot. És lehet, hogy a hangja is ezért nem olyan, amilyennek kéne lenni. Hát ha kezdő lennél, azt mondanám, hogy nézd át a panelt, hátha valamelyik ellenállás más értékű, vagy valamit rosszul forrasztottál be, de nálad valószínűsítem, hogy nem ez a hiba.
Bekapcsoláskor valóban pár másodpercig nagyobb az áramfelvétel nálam kb. 2,5-2,6A, de aztán ez egy-két percen belül visszamegy 1,7-re, aztán melegszik és felmegy 1,8-ig és megáll.
Írtad, hogy a Rod Elliottos verziót csináltad meg. Melyiket a régebbit, vagy a "tuningoltat" amiben már zénerdiódás stabilizálás is van?
(#) vendelkiraly válasza MolnarG hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Igen DoZ-hez nem szoktak, mert kicsatoló kondenzátoros. Ahogy CIROKL írta nem a DC miatt lenne jó egy hangszóróvédő, hanem ugye egy valamire való védelem rendelkezik AC figyeléssel. Ha trafó szekunder körében megszűnik a feszültség, magyarul kikapcsoljuk, akkor a védelem egyből oldja a relét, így kiiktatja a hangszórókat és azok már nem fognak pattanni.
Esetemben ez hasznos lenne, mert kikapcsoláskor néha akkorát pattannak a hangszórók, hogy mindig azt gondolom, hogy most ezeknek annyi. Bekapcsoláskor nincs ez, akkor csak a membrán mozdul egy szép nagyot, de akkor nincs pattanás, tehát a késleltetés sem annyira fontos.
Aztán még ami nagyon idegesítő, hogy ha zenehallgatás közben forrasztok, és kapcsolgatom a pákát, akkor is pattanik, de nem mindíg, csak amikor ő akarja. Hűtő leálláskor, induláskor is néha csinálja.
Majd teszek a trafó elé valami szűrőt, bár ha jól emlékszem egyszer már tettem és semmit sem használt.
Ha valakinek esetleg mégis kell egy jó hangszóróvédő kapcsolás az Erősítőhöz való védelem, koppanásgátló topikban nemrég tettem fel egy nekem bevált sokrétű IC-s védelmet. (ez itt a reklám helye volt )
(#) vendelkiraly válasza hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Igen Rod Elliott javasolta (azaz neki javasolták a külföldi DIY fórumon) a kondenzátor lecserélését nagyobb értékűre. Majd ha egyszer szétszedem lehet kicserélem, ráadásul oda nem is kell nagy feszültségértékű, elég egy 10V-os 1000µF-os elkó.
(#) vendelkiraly válasza bence192 hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Jó lesz az, a trafó is rendbe van, a puffer is bőven elág lesz, a hűtést pedig kefe13 fórumtárs példája alapján meg lehet oldani, hogy jó legyen.
(#) vendelkiraly válasza hapro hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Még egy tranzisztorcserét lehet megérne a dolog, bár te elvileg "csúcstranzisztorokat" használsz. De hátha jót tenne neki. A JLH és a DoZ között akkora különbségnem nem kéne lenni, mint ahogy te írtad.
(#) hapro válasza vendelkiraly hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Még egy érdekessség. Tegnap délután amikor próbálgattam beállítani a nyugalmit, nem vártam meg hogy teljesen kihüljön a rendszer, este és ma reggelre is ugye teljesen hideg bordákkal használnám, viszont így meg az Istenért sem megy fel a nyugalmi a megfelelő szintre, bekapcsolom, felkúszik olyan 0,5A-re aztán vissza 0,1-re és kész két óra elteltével is max 0,15A. Ami előzőleg mikor melegen állítottam 1,5A volt stabilan 4-5 óra járatás után. Egyébként a zeneres változatot építettem.
Este azon gondolkodtam milyen végfok fér be ennek helyére, mert baltával felhasogatom hamarosan a nyákot, és valami értelmes dolgot építek bele. Tized ennyit nem szívtam, még egy végfok beállítással sem. Jó esetben ez pár perc, de ugye itt kicsit többnek kéne lenni mert várjuk míg bemelegszik.
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Szia : engedd már meg hogy egy pár gondolat erejéig megosszam veled ezeket a sorokat ! Olvasgattam az említett problémád , és ezen fölbuzdulva tegnap beizzítottam a DoZ-mat ! Nos azt hozzá kell fűznöm hogy ez a gép már legalább 3-4 hónapja besem volt eggyáltalán kapcsolva ! Hát bekapcsoltam de előzőleg ráakasztottam egy műszert a kiváncsiság kedvéért ! Láss csodát a bekapcsolás után tökéletesen beáll arra az értékre amit ANNO beállítottam ez 1,7 Amp , mintegy 1 órai járatás után is KB 1,78 Amp amikor már bemelegszik ! Ebből is lehet némi következtetést levonni ? szóval nálad valami nagyon nem OK Szerintem nézd át tüzetesen elsőként a trimmert azért megvizuálnám ?
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Igen...Gondoltam én is rá, hogy kicserélem a trimmert, de hát vadi újan ültettem be őket, Burns 25 fordulatos álló helitrimmerek, amik nem a gagyi minőségűek, de ötletként jó, így kicserélem őket és kész. A napokban kiszerelem a végfokokat és tüzetesen átnézem, mi lehet a bibi, viszont ha lenne is ennél az egyszerű szerkezetnél, akkor mindkettőnél egyszerre, és ráadásul ugyanaz.
Pontosan ez szerint építettem meg. A 0,1 ohm / 5W nem építettem be.

Nézzük...hátha a vezetékezésben követtem el hibát.
- 230V test rákötöttem egy az egyben a hátlapra ami egy ALU lemez, a fázist és nullát meg a kapcsolóra aminek két-két lábát átkötöttem egy-egy 33nF kondival. Innen a trafó 230 csatlakozójára.
- Trafó 4 X 39V. 2 - 2 kivezetést a 2 külön graetzre kötöttem, innen rá egy-egy 10.000µF puffer kondira, amit átkötöttem egy-egy 2,2µF MKT-val. Ez lett a táp csatlakozásom. Innen rácsatlakoztam a végfok + jelölt részére, és a közvetlen fölötte lévő GND felirathoz. Táp kérdés megoldott.
- Jelet a hátfal csatlakozókról egy potira (sztereo 47k log) kötöttem az előlapon, majdonnan a végfok panelekhez. A test részét a BE felirat mellett lévő GND-hez, a jelet meg a BE felirathoz. ezzel a jel is megoldva.
- Kimenetet a KI feliratról szedtem és a mellette lévő GND feliratról. A KI-ről ment a kicsatoló kondi pozitív felére, ahonnan meg a pozitív kimenetre, a GND-ről meg egy az egyben a negatív kimenetre. A puffer kondit átkötöttem 1-1 2,2µF MKT-val, és a kimeneti csatlakozókat még szintén átkötöttem egy-egy 1k ellenállással.

Építés közben volt egy X-akta amire még nem jöttem rá miért volt. A kimenetet negatívot a hálózat testről szerettem volna szedni, és nem a nyákról. Rákötöttem, de nem szólt semmi, leszedtem, és máris ment. Ez miért lehet?

DoZ_1.GIF
    
(#) válasza hapro hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Bocsi hogy beleszólok, de nekem itt azt mondták a 'nagyok', hogy a kimeneti negatívot kizárólag a pufferkondik lábáról lehet hozni, mert úgy korrekt. (A dolog miértjét csak sejtem, de hülyeséget nem akarok mondani, úgyhogy inkább nem mondom hogy miért.)

Egyébként a kimeneti csatlakozók 1k-ja az pontosan hova is csatlakozik?
(#) hapro válasza hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Igaz. De az lett volna a csillagpont. Nem a kondi lábánál, mert így mechanikailag egyszerűbb lett volna kiviteleznem a dolgot.
(#) ngyzoli válasza hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
A nálad tapasztalható jelenség,a nyugalmi áram vándorlása ismerős nekem is,de a konkrét okára nincs igazán ötletem... A hangzás kérdése is több,mint érdekes,mert ugye gyakorlatilag a DoZ a JLH egy továbbfejlesztett verziója,a teljesítménye pedig épphogy duplája.Tehát,h miért a JLH tűnik hangosabbnak?? Innentől kezdve passz...
(#) hapro válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Hali!

Azt nem írtam, hogy hangosabbnak tűnik, csak hogy a JLH-nál sincs gond a teljesítménnyel, szóval annyira érzéketlenek nem lehetnek a dobozaim. Ezzel csak ennyit szerettem volna mondani, mégha nem is nekem címezted. Ez abszolút hangosabb.

Két kérdés:

Mi van akkor ha esetleg a becsatoló kondi után lévő kis tranyónak a lábait felcseréltem oly módon, hogy a kollektort az emitterrel akkor is szólna?

Mi van akkor ha a zenerek feszültsége nincs az 5-7 volton belül? Ha mondjuk 3 volt vagy mondjuk 9 volttal kevesebb?
(#) vendelkiraly válasza hapro hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Ha a kis BC lábait összecseréled, akkor elvileg a fél tápfeszt nem tudnád beállítani.
Tegyél egy kísérletet zener, és R11 nélkül, elvileg ezek nélkül is simán működnie kell.
A nyákot remélem átnézted, mert ezt a nyákot rajtad kívül még senki sem készítette el, lehet, hogy az a hibás. Azért sem merészeltem feltenni fórumba, mert még ezeddig senki sem készítette el. Ezt a tervet a külföldi DiY fórumból képként szereztem, és rajzolatam meg.
Valóban furi dolgokat csinál az erősítőd. Szerintem bogarázd át az egészet, valami biztosan van, ami miatt nem jó.
Következő: »»   32 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem