Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Lapozás: OK   7 / 72
(#) CIROKL válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Nos én istem mencs hogy eltérjek az itteni fórum eredeti mivoltától.Ez csak ennek a fórumnak az erededi Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő val vel való foglalkozásába illő ,ill azzal kapcsolatosan osztottam meg az eddig megépített technikámból egys smást!!!Az meg hogy kinek mi a véleménye az én eddig konstruált erősítőmről: hát csak kinek a pap kinek a papné!!! Nekem ez így tetszik , a hangzásról meg csak annyi hogy mivel ez A osztály biztan joban szól mint PL egy quad 405 - a teljesítmény meg hogy nagyon halk , én még nemvagyok süket,és szerintem ez egy átlagos szobába bőven megteszi!!! Ja és hogy piszok meleg azsem egészen ígyvan!!! az én esetemben hisz ezért konstruáltam ilyen bazi nagyra hogy hűvösebbb legyen!!!Úgylátom hogy te nagyon fekete doboz pártivagy , nem kellene itt az emberkéknek a kedvüket szegni!!!Nagyon bölcsnek tünsz de pont te tértél ki a külsőre.Nem rosszból mondom semmi hátsó gondolatom ezzel valószínű hogy nagyon jó szaki vagy .Üdv BL
(#) Alkotó válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Valóban én tértem el a témától, ami messze nem a te erősítődről szól, hanem egy azon túlmutató gondolatmenetről. Csak mint apropó kerültél a képbe.
Sajnálom, ha mellélőttem.
Mindenkitől elnézést kérek (mondjuk ettől még lehet, hogy itt-ott igazam van, majd az utókor ráolvassa a síromra amit gondol).
Mielőbbi kivégzésemről gondoskodok.

A Quad-nak van pár elvitathatatlan erőssége, kérem ne bántsuk ok nélkül. Szerintem páratlan alkotás, sokkal-sokkal értékesebb mint mondjuk ... egy másik erősítő.

Hogy tetszik a rajz amit küldtem?

Alkotó
(#) CIROKL válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 7, 2008 / 1
 
Nos nem akartam bántani a Quad ot hisz nekem ez a fő csapásirányom kb 300 darab kiment már belőle nálam,erről csak ennyi.A rajzot meg ismerem már szemezgettem vele! Osztályproblémák

Idézet:
„Bármilyen erősitőelemnek, legyen az elektroncső, vagy félvezető, meghatározható az az "osztály", amelyben dolgozik. Az "osztály"-ba sorolás attól függ, hogy az erősítőelemen folyik-e állandóan áram, vagy bizonyos esetekben lezár. Az első esetet nevezzük A-osztálynak, ilyenkor egy erősítőelem is elegendő az erősítésre. A második eset a B-osztály, ilyenkor két erősítőelemre van szükségünk, amelyek egymástól átveszik a vezérlést. A vezérlés átvétele tiszta B-osztályban a színuszhullám nullátmeneti pontjában történik, vagyis vagy az egyik erősítőelem vezet, vagy a másik. A két szélső beállítás között lehetséges átmeneti beállítás, ilyenkor van egy olyan állapot, mikor mindkét erősítőelem vezet, és a vezérlés átvétele folyamatosan történik. Ezt nevezzük AB-osztályú beállításnak. Ez utóbbinál megadható, hogy a vezérlés átvétele mekkora áram leadásánál történik, vagyis hogy adott terhelés mellett az erősítőelemek mekkora teljesítmény leadásáig maradnak A-osztályban. Az audiógyakorlatban a döntő a nyugalmi áram mértéke: 50-200mA között AB-osztályról, 200-700mA között nagyáramú AB-osztályról, 700mA felett A-osztályról beszélünk. Ez utóbbinak oka az, hogy 700mA-nál nagyobb nyugalmi áram esetén a szobahangerőn hallgatott erősítő gyakorlatilag nem lép ki az A-osztályból. Amennyiben egy erősítőelemet használunk, és tiszta A-osztályban működtetjük azt, hatásfokunk gyenge, kis teljesítményű erősítő esetén is nagy a disszipáció, vagyis az erősítőelemen disszipált ("elherdált") teljesítmény. A B-osztályú beállítás lehetővé teszi "hűvösebb" erősítők gyártását. A két beállítás előnyeivel és hátrányaival később még foglalkozunk. A jelerősítő fokozatokat mindig A-osztályban működtetjük.”
Üdv BL
(#) CIROKL válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Szia sikerült lemázsálni a gépet tehát az eredmény a következő:25 kg szőröstül bűröstül. És ezúton szeretnék tőled is és mindenkitől elnézést kérni, ha valakinek belegázoltunk volna a lelkivilágába ezzel a kitérővel szóval bocsi/ A dizájnra gondolk / Üdv :BL
:bummafejbe:
(#) Alkotó válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Szeretnék én is olvasni róla valamit. Az én páldányom egy kockás papírra van golyóstollal rajzolva. Hol találok róla irodalmat? Áuld el, vagy küld el amid van róla.

Akkor ez most konkrétan milyen osztály? Azt nem árultad el?
Alkotó
(#) CIROKL válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Nos konkrétan erre énsem igazán tudom a választ de ez valószínű a két eshetőség között van!Ez tényleg jó kérdés még erre nem figyeltem föl.A kapcsolási rajz meg nekem is innen van , úgy emlékszem valahonnan de megfogom keresni . De úgyrémlik mintha sima két tranyó lenne a végén.Szóval nem pararell tranyós és csak 8- 10 W - os ha jól emlékszem?Nekem is csak kapcsolás van , semmi egyéb.
(#) vendelkiraly válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Engem abszolút nem zavar, hogy megvitatjuk a külsőségeket is. Én pontosan tudom mi van belül, tisztában vagyok vele hogy, mit tud ez az erősítő, és hogy te hogyan raktad össze, ezért merem állítani, hogy a te esetedben nem azért lesz jó az erősítő, mert szépen néz ki. Maximum megtévesztő lehet, annak aki nem tudja mi is ez. De a fórumot olvasók többsége szerintem épített már valamilyen A osztályút, így ők is tisztában vannak vele, hogy a szépre sikerült köntös alatt mi rejtőzik, aki pedig most ismerkedi az A osztállyal, had lásson ilyet is. Nem mondom, hogy ezután ez legyen az etalon és mindenki ilyet készítsen. Ez egy teljesen egyedi darab. Dehát láttunk már sok ilyen "egyedi darabot" semmi különös nincs ebbe.
Nyitható fedél?
(#) CIROKL válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Juj igen eredetileg nem szándékoztam nyithatóra , nos szerintem megoldható. Erre majd később visszatérek , szerintem majd az alkalmazás során kifog derülni ez a dolog.Valójában lefogom tesztelni nyitott fedéllel és az nélkül is .Azt már tudom hogy a deszka modell mit bír de mostjön a beavatás!!! Dehát láttunk már sok ilyen "egyedi darabot" semmi különös nincs ebbe. Ez teljes mértékben ígyvan ahogyan te írod ,Meglehet tekinteni ezt:Bővebben: Link És énsem mondom senkinek hogy ilyen vagy valami hasonlót alkosson.Mindenki maga döntse el hogy mifér bele a keretébe.Mit tud megvalósítani ,és létrehozni,Nem dicsekvés képpen mondanám de azért ehhez igencsak komoly technikai háttérre van szügség!!!Én is ugyanúgy tudok örülni egy újj technikának mint egy kezdő, és ugyanúgy tudok örülni ,egy újj létrehozott úgynevezett fekedoboznak is még most is .És mindekinek mondanám hogy nyugottan vágjon bele építsen , jobbnál jobb gépet.Természetesen nem minden a külső,láttam énmár ócska dobozban szuper belsőt,és fordítva még többet.
(#) vendelkiraly válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Alkotó írta, illetve már régebben is beszéltük vele, hogy ennek az erősítőnek nagy bemeneti jelszint kell, hogy teljesen ki lehessen hajtani. Te mit tapasztaltál? Hogyan lehetne ezt pontosan kimérni?
Vannak olyan számítógépes progamok, amivel meg lehet építeni komplett kapcsolásokat és mindent le lehet szimulálni. Én sajnos nem értek ehhez, de már több más fórumon láttam, hogy így elemezték ki a kapcsolásokat.
Ha esetleg valakinek van ilyen programja és meg tudná csinálni, talán érdemes lenne vele foglalkozni.
(#) Norberto válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
A kapcsolás tápfeszültségéből, illetve a beépített erősítőelemek erősítésének meghatározásából vissza lehet számolni nagyságrendileg a bemeneti feszültséget. Egy szimulátorprogram is képes ilyesmikre, de lehet, hogy egy oszcilloszkópos vizsgálat is elegendő lenne .
(#) CIROKL válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Ez ígyvan bőven elegendő egy szkóp + és a bemenetre pedig egy hanggenerátor.Ezen én már túlvagyok ,és az az óriási bemenőfesz pedig nagyon soknak tűnhet egy másik tipushoz képest.Mintegy 1 voltnyi már bőven elegendő!Ez nem olyan drasztikus mint ahogyan föl lett vezetve!Tehát ez sem olyan elrettentő,egy sima CD játszó bőven megtudja hajtani biztonsággal.PL nekem van egy ősrégi közel 20 éves Technics SLPG 300 ,és ez is tudja a kimenetén az 1 voltot produkálni.Biztosan létezik olyan számítógépes progi is ami erre alkalmas , de én azt mondanám maradjunk a jól bevált méréseknél.Üdv BL
(#) CIROKL válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Úgy emlékszem te is tettél a bemenetre hangerő szabályozó potenciometereket? Erről mi a tapasztalatod ill kérdezném hogy mekkora ellenálásut használtál föl erre a célra? Mert én a jól bevált szisztéma szerint 100k lineáris potikat építettem bele ,viszont szerintem nagyobb ellenálásu kellene? Ja és egyébként mindenkitől kérdezném miert baj az ha egy végfokba teszünk ilyen szabályozó elemet, Sokan csak valóban egy power kapcsolót építenek be és kész.Az addig jó míg van egy olyan előfok amin lehet a volument állítani,ha viszont nincs ilyen a láncban akkor mi is a helyzet?
(#) CIROKL válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Kiegészíteném annyival ezt a mondókámat hogy én ilyenkor a hagszóró helyére , vagyis az erősítő kimenetére egy ugynevezett nagyteljesítményű és megfelelő ohm számú elenálást szoktam alkalmazni .Természetesen vagy 4 ohm vagy 8 ohm éppen ami kell .
(#) vendelkiraly válasza (») Nov 7, 2008 /
 
Akkor megnyugodtam! Egyébként az enyémnél se volt még semmi gond a meghajtással. Az előerősítő, pedig egyenesen fölöslegesnek bizonyult.
De Rod Elliott is 1V-ot írt teljes kivezérlésre.
(#) lamalas válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Linearis poti hangeroszabalyzonak? Vegulis nem lehetetlen mert egy trükkel a karakterisztikat lehet picit "logaritmizalni", de en inkabb log potit hasznalok hangeroszabalyzasnak. Egyebkent szvsz nincs semmi baj azzal ha egy vegfokban hangeroszabalyzo van. Mindig a celnak megfelelo modon kell epitkezni. En az A osztalyu JLH-ba direkt nem epitettem potit mert akkor még ugy gondoltam, hogy lesz elofok hozza (azota mar a vegfokot sem hasznalom). A kisebbik B5-ben van poti mert az olyan vegfok ami elott tuti nem lesz elofok. Az uj B5 szinten poti nelkul keszult, mert minden valoszinuseg szerint aktiv valto lesz elotte. Tehat a cel szentesiti az eszkozt
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Szerintem úgy gondolják páran, hogy ronthat a minőségen a poti, és ezért hanyagolják a rendszerükből (légypiszkotmeghallokaCDlemezentípusúemberek). Ugye a plusz elem, a vezető keresztmetszet csökkenés, a poti minősége, hosszabb vezetékek, és még amiket kitalálnak.

A végfokaimba szinte mindig egy potit és egy kapcsolót teszek, 1-1db RCA aljzat, hálózati csati, és hangfal kimenet.
Van egy passzív előfokom bemenet választóval egy külön dobozban. Ez gyakorlatilag egy poti és egy 6-os Jacksley kapcsoló. Ja meg van benne egy RIAA korrektor is az egyik csatornára.
Én még azt nem hallom meg ha van bent poti a végfokban vagy nincs.
(#) vendelkiraly válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
A helyzet a következő: Én tettem bele akkor amikor az előerősítővel próbálkoztam. Amit feltettem az előerősítőkről, ott az egyik ábrán fel van tüntetve a hangerőszabályozás (a preamp bekötés.gif 9.oldal) én így kötöttem be. Azzal teljesen jól működött a dolog, csakhát a rossz dobozelrendezés miatt keletkezett egy halom fölös vezeték, ami rontotta a jelút zavartalanságát. Most már kiszereltem a potit, de én is gondolkozom, hogy beteszek valamit, mert, így csak a külső hangforráson tudok hangerőt állítani, az viszont néha nehézkes és kellemetlen.
Szerintem semmi gond nincs, ha bekötsz oda egy potit, csak jó minőségű legyen. És szerintem szoktak is tenni. Legalább is én az ilyen "homemade" erősítők 90%-án szoktam látni. Nálad viszont két gomb van. A két csatornát külön lehet majd szabályozni, vagy egybe lesz kötve valahogy?
(#) vendelkiraly válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Azzal kiegészítem, hogy a potit nem azért szedtem ki, mert nem volt jó. Az előerősítő zavart be és úgydöntöttem, hogy mindent kihajítok, csak a végfok maradhat. Így hirtelen felindultságból elkövetett szanálás volt, a lehető legrövidebb jelút és egyszerűség érdekében. Azonban, ha jó az elrendezés szertintem semmit sem zavarhat egy ellenállás. Valószínű majd vissza is teszem a potit, csak valahogy úgy, hogy közel legyen a bemenethez.
(#) CIROKL válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Ez mivelhogy egymástól független , úgynevezett monoblokk egy dobozban kettő . Ha jól emlékszem a tiéd is ilyen . Ezért a két gomb ,és egymástól független vagyis külön szabályzás.Más : ma szinte egész nap járattam bezárt fedéllel és úgytűnik hogy semmi gond ! tehát nemkell nyithatóra építeni a fedelet.
(#) CIROKL válasza lamalas hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 

Linearis poti hangeroszabalyzonak? Nos mi is a gond ezzel a potival?Ha szétnézel akkor rádöbbensz hogy szinte az összes gyári kütyübe a-s potik vannak.Tisztelet a kivétel!A karakterisztikat lehet picit "logaritmizalni"miért is kell ezt?kérdezném?
(#) vendelkiraly válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Nálam is két külön monoblokk van beépítve, csak én eddig azt hittem, hogy ilyenkor a két potmétert úgymond egy tengelyre szokták tenni, hogy csavarásnál az érték egyformán változzon. ezekszerint nem csak így szokták. :wow1:
(#) hapro válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Nagyon kevés az a potméter amelyik pontosan együtt fut. próbálj egyszer két multiméterrel mérni egy sztereo potit miközben tekered. Kb a legelején és a legvégén lesz egyforma.
Ha van egy tonna pénzed akkor esetleg vehetsz olyat aminél majdnem tökéletes együttfutás van.
(#) vendelkiraly válasza hapro hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Jogos! De kézzel szemmértékre még annyira sem lesz egyforma a két beállítás. Igaz itt 3-4 kohm ide vagy oda nem fog olyan nagy eltérést okozni. Mondjuk így nekem is jobban tetszik. Mindíg tanul az ember!
Tegnap mutattam a képet egy ismerősömnek, és neki is rögtön az volt a reakciója, mint nekem. Na jó én még keveset láttam és tapasztaltam. , ezért jók ezek a fórumok.
(#) Norberto válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Kis információ a logaritmikusságról:

LINK_1

LINK_2
(#) hapro válasza Norberto hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Szerintem ez attól függ kinek mi tetszik. Kezdetben logaritmikus potit használtam, aztán áttértem a lineárisra, mert az jobban tetszik nekem.
(#) CIROKL válasza Norberto hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Nos ezt eddig tudtam de még mindig csak azt kérdezném hogy miert is baj ez?
Linearis poti hangeroszabalyzonak? Nos mi is a gond ezzel a potival?Ha szétnézel akkor rádöbbensz hogy szinte az összes gyári kütyübe a-s potik vannak.Tisztelet a kivétel!A karakterisztikat lehet picit "logaritmizalni"miért is kell ezt?kérdezném? Ha nekem és a sok gyártónak megfelel akkor mi is a baj ezzel? Az meg hogy az emberi fül logaritmikus hallású? Ettől miért ne lehetne lineáris potit használni ,hiszen ez csak a jel utját szabályozza vagy nem ? És szerintem engem nemigen zavar hogy az az adott potméter tekerentyű milyen állásban van az én hallásomhoz képest!!!!!!!!!!!!!!
(#) Norberto válasza hapro hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Nem leugatni akartalak titeket ahogyan a lapokat vettétek, csak egyszerű 3 szavas információt adtam, hogy miért "érdemesebb" esetleg logaritmikusat alkalmazni. Közöm nincs ahhoz, hogy kinek mi tetszik, mi nem tetszik és miért.
(#) hapro válasza Norberto hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Ha leugatás akkor ez már inkább az, de semmiképpen nem vettem annak az infókat amiket írtál.
(#) CIROKL válasza Norberto hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Bocsi én nem vettem ezt a dolgot ilyen drasztikusan . én csak egy kérdést szegeztem föl,az eggyik megjegyzésemre? Ha valaki úgyveszi akkor elnézést
(#) lamalas válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
En feleslegesnek tartom a szivast a linearis potival. Ugyanis lin poti hasznalatakor a potmeter csavarasaval jo sokaig csak kicsit valtozik a hangero aztan hirtelen nagyon sokat (vagy lehet h. forditva eloszor nagyon sokat es utana sokaig csak kicsit). En szeretem ha nagyjabol egyenletesen tudom allitani a hangerot.

Egyebkent en meg eletemben nem lattam olyan gyari erositot amiben linearis poti lenne a hangeroszabalyzo ... de biztos en vagyok a rossz megfigyelo. Esetleg csak ugy, hogy annak a bizonyos lin potinak tobb leagazasa is volt es azokhoz megfelelo erteku ellenallasokat kotottek, hogy a logaritmikus fele vigyek a karakterisztikat.

Idézet:
„Ettől miért ne lehetne lineáris potit használni ,hiszen ez csak a jel utját szabályozza vagy nem ?”

Tudtommal egy poti nem a jel utjat szabalyozza, hanem a feszultsegosztas merteket azaz a jel nagysagat

Idézet:
„És szerintem engem nemigen zavar hogy az az adott potméter tekerentyű milyen állásban van az én hallásomhoz képest!!!!!!!!!!!!!!”

Ha teged nem zavar a lin. poti nehezebb beallithatosaga akkor Te lin. potit hasznalsz hangeroszabalyzasra. Engem zavar es ezert log. potit hasznalok. Ennyi
Következő: »»   7 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem