Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   102 / 143
(#) nikolatesla válasza epyn hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Én is kétlem mivel TO-5-ös tokozás. Az írókban meg szerintem TO-18-as van?
Azért meg néznék egy írót amibe fékwattos van.
(#) epyn válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

hát akkor a legegyszerűbb teszt,ha áramot és feszültséget mérsz a a TO-5 vs. DVD-s lézereken
De a dvd-s lézer kb 420mA-en éri el a csúcsot,ha ennél többel hajtod a To-5-öt és a fényerő még mindig növekszik,jó eséllyel van egy 300 vagy 500mW-os diódád!
bár nekem lenne egy
(#) nikolatesla válasza epyn hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Most ami van 725mA-en 1,5V-ot kap. Elég szépen kel hűteni.
Majd ha lesz egy DVD lézerem akkor azt is ki próbálom. De sajna ehhez még nincs optikám így nem tudom mit gyújt meg.
(#) epyn válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

szerintem elirtad:1,5V-on nem sugároz a dióda.
Mérjünk egy kicsit:
20x dvd dióda,vörös(660nm),a diódával párhuzamban 10kohm +1µF forrasztva,kettő DMM-vel mérve egyidőben
50mA - 2,05V
75mA(küszöbáram)- 2,095V
150mA - 2,34V
300mA - 2,69V
420mA - 2,95V
és végül
500mA - 3,098V e fölé nem emeltem az áramot
A fényerő 390mA után jelentősen emelkedik.
420mA után nem változik,vagy nem látni.
Gyufásdoboz méretű mart alutömb hűti,ami a teszt után 3 perccel már bőven kézmeleg volt(TEC hűtés fejlesztés alatt)
Kb. ezeket az értékeket kellene mérned Neked is egy dvd lézeren.
1.5V-ot keveslem hogy beinduljon a lézersugárzás(az infrák is 1,8 környékén nyitnak)
(#) varganorbert hozzászólása Dec 20, 2010 /

Egyébként meddig bírják a diódák a hőmérsékletet?
Csak azért kérdem, mert sose voltam biztos benne, hogy most meleg vagy nem meleg.
Kint -10fokban, viszont folyamatosan hajtani kell mert "lefagy"...
(#) varganorbert hozzászólása Dec 21, 2010 /

Jah, a másik.
Mi a különbség az maH és a mA között??? :awink:
(#) nikolatesla válasza epyn hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Nem DVD író lézerem van csak azt mondta akitől vettem,hogy az de TO-5-ös nincs DVD-ben.
Igen elírtam mert rosszul mértem 2,95V 720mA-en ennyit tudok mérni. elég szépen fel melegszik amit majd rendesen hűteni is kel.
Szerinted hány mW-os lehet kb?
varganorbert
mA az az áram erősség a mA/h meg az,hogy mennyit fogyaszt óránként vagyis "milliamperóra". Mint KW/h,MW/h...

Gondoltam csak nem voltam biztos benne...
(#) epyn válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

hogy hány mW lehet a kimenője,ez csak LPM-vel lehet megállapitani.,vagy az adatlapjáról
Ezek nélkül csak a szerencsében bizhatsz,hogy nem hajtod túl
Érdemes utánanézni,mennyi a maximális feszültsége ezeknek a lézereknek (300 ill 500mW ) és teszt közben folyamatosan figyelni,nehogy fölémenj!
Ebből a diódán eső feszültségből és az áramerősségéből majdnem biztosra meg tudod állapitani milyen teljesitményre gyártották

ezen a diódán csak annyi van,hogy:644 és pici számokkal-betűkkel,hogy TOLD9231. ezekből ara következtetek,hogy 644nm-es.
(#) telectro válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Esetleg az adatlapot letöltve egyből látszik, hogy a TOLD9231 670nm-es dióda és 5mW.
(#) epyn válasza telectro hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Ha jól olvastad le a kódot,akkor a 720mA valószinütlen
Esetleg 72,0mA,mert az 5mW-osok ennyivel mennek(max 95mA)
Bár az 5mW-os diódák nem 9mm-es tokban vannak,szóval...
(#) telectro válasza epyn hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Akkor valaki hülyeséget irogat, mert a TOLD9231 5.6 mm-es.
(#) epyn válasza telectro hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

pont ezt mondtam

Na akkor,hogyan bírta a 2,5V-ot 720mA-en?
(#) Szebence válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Csinálj róla videót, amin megmutatod a diódát (valóban az-e a dióda) és, hogy 720mA-rel hajtod.
(#) nikolatesla válasza Szebence hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Hiába csinálok videót mert ha fel teszem nem lehet megnyitni! És mit videózzak le neked rajta?
(#) nikolatesla hozzászólása Dec 21, 2010 /

Nem jó lézer diódát olvastam le bocsánat! Amiről le olvastam az valóban 5mW a másikon azt lehet olvasni,hogy LD 808 500 ez mit takar?Erről a diódáról lenne szó,elég szép piros fényt csinál de kamerán semmi sem látszik csak egy folt.
(#) telectro válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Ez így elsőre egy 808 nm 500 mW.
Még jó hogy nem tetted tönkre ezt is, mert hogy nem elég erős a fénye. Erős az csak infrában. Meg akarsz vakulni teljesen ? Hagyd már ezeket az infra lézer diódákat a csudába.

Láttatok már fehér lézert? Nagyon komoly...
http://www.youtube.com/watch?v=5rJkOlQLA0w
Van pointerben is!
http://www.youtube.com/watch?v=wlT7D1g5074&feature=related
(#) telectro válasza varganorbert hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Ezt inkább RGB lézernek hívnám.

Igen, de akkor is fehér!
Egyébként feketét lehet keverni? Nem tudom elképzelni, hogy nézne ki...
(#) telectro válasza varganorbert hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Mit is szeretnél pontosan ? Fekete fényt... Oltsd le a lámpát
(#) Collector válasza varganorbert hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

A fehér csak egy darabig látszik fehérnek. Gyakorlatilag pedig lehetetlen úgy összeépíteni, hogy messzebb is fedje egymás a 3 szín minden irányból.
(#) nikolatesla válasza telectro hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Na csináltam képeket elég durván világít,Bele azért nem néztem mert biztos ami biztos.
Szép fehér foltot csinál.
Egy adatlapot linkelnél?
(#) sprofan válasza Szebence hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Nekem is egyre jobban tetszik hogy mindíg minden félre van olvasva, persze csak véletlenül... videót meg nem lehet megnyitni nevettem egy jót Végén kiderül hogy 200W-os gázlézere van

Ami diódád van az valóban 500mW-os,csak épp 808nm-es tartományban,ami az emberi szem számára láthatatlan(infravörös fény)Üzemi árama 550mA ,legközelebb ne nagyon vidd e fölé,a 700mA-t pedig főleg hogy kerüld!
Csak óvatosan ezzel a diódával,bár vöröses fényt bocsájt ki,ami gyengének tűnik,de a valódi veszély pont ebben van hogy csak tünik annak! Kollimálás nélkül is kötőhártya gyuszit kaphatsz,de ha lencsét teszel elé,azonnal megvakulhatsz!
Ezzel a diódával állitják elő a zöld szinű lézersugarat,egy(több) kristály és optikai elemek segitségével.
Használhatatlan,ha nem tudod mi is amit a kezedben tartasz.
A kamera pedig azért látja világos foltnak a fényét,mert az ő "szeme" érzékenyebb az infra(vörösön túli) hullámhosszokra,mint az emberi szem.
(#) B.I válasza varganorbert hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Szia. Feketét nem lehet keverni. De az angolok az infra fényre azt is szokták írni, hogy black light.

azt tudom,hogy így is meg vakít mert én nem látom de a szemem be fókuszálva azt a fényt és a retinákat szépen elégeti.
Majd szerzek egy modult amibe jó a TO-5 és zöld kristály van benne és meg nézem miféle lesz is.
Én olyan 150-200mW-ot gondolok zöldben. Szerintetek menyi lesz majd?
Ha van valakinek elfekvőben ilyen modul írhat valamint DVD író lézer is érdekelne.

Ha csak ugy beleteszed talán 1-5 mW
Ha beállitod,sok türelemmel és nagyon tiszta munkakörnyezetben akkor a legoptimálisabb esetben 50mW zöld + a 808nm-es teljesitmény a kimeneten(ha nincs infraszürő a kimeneten)
ez tény:10%-os a zöld dpss hatásfoka
Következő: »»   102 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem