Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1476 / 3985
(#) kendre256 válasza speedbump hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

"Mert azon csodálkoznék ha mondjuk 1980-ban digitális áramkört használtak volna az időzítéshez."
Nagyon fiatal lehetsz...
Kb. 1980-ban TTL áramkörökkel (az digitális...) csináltam 8 mm-es filmvetítőhöz szinkronozó áramkört, amivel a magnószalagon lévő hanghoz lehetett a filmet szinkronozni (teljesen sosem készült el, de a szinkronozó áramköre igen).
(#) speedbump válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Nem arról van szó, hogy nem lehetett volna, csak csodálkoznék ha 1980-ban a mi lépcsőházunkban bármi TTL alapján működött volna
(#) SKY válasza proli007 hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Hello!
Nagyjából értem amit mondasz, csak nem tudom még hogyan lehetne alkalmazni. Ugye a BCD kód 4 bitenként van felbontva, de ha normál hétszegmenses kijelzőket használunk, akkor négy bit csak 10 értéket jelenthet összesen (16 helyett) és így az össz bitszám több lesz, mint amit sima kettes számrendszerben igényelne egy X szám.
Azért nem túl lényeges a feladat megoldása, mivel ha nem lehetne egyszerűen megoldani az átváltást, akkor célszerű az egész áramkört máshogy tervezni...
Egy másik kapcsolódó kérdésem: hogyan lehetne egy analóg értéket BCD kódra átalakítani, tehát hogy 4 bitenként van csoportosítva a szám helyiértékei szerint?
(#) Hp41C válasza SKY hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Szia!

- Bináris szám kijelzése decimálisan: Elkerülte a figyelmedet a válaszom. A rom egy univerziális, programozható kombinációs hálózat. A 16 bites szám decimális formában történő megjelenítéséhez 16 bemenetű és 5*7 kimenetű kombinációs hálózat kell. Ez megoldható 5 db 64k*8 bites ((E)E)PROM pl.: 27C512 áramkörrel. Az 5 tok bekötésénél a cím bemenetek közösek. Az a legegyszerűbb, ha minden prom egy kijelzőt vezérlését oldja meg. A logikát az EPROM -ba beprogramozozott adat azaz bitminta adja... Az ára kisebb lesz, mint a 30-35 tok beszerezhetetlen MSI IC ára.

- Analóg mennyiség decimális megjelenítése: a legegyszerűbb egy erre a célra kidolgozott céláramkört használni: ICL7106 - ICL7107.

Mindkét feladat igazán kontrollernek való. Egy kontrolleres megoldás csak néhány száz forint nagyságrendű...
(#) proli007 válasza speedbump hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Hello!
Ez most történelemóra, vagy megoldást keresel? 1980-ban még nem volt digitális áramkör?

"1980: Sinclair Zx 80-as Z80 CPU, 1 Kb RAM, 4 Kb ROM.'

Én 1980-ban már TTL áramkörökből terveztem a Tatabányai Hőerőmű I. telep szállítóüzemi rendszerét..
De ha gondolod, csöves erősítővel is készíthetünk lépcsőházi automatát, mert az URAL "digitális" számgép, még azzal működött..
üdv! proli007
(#) Hp41C válasza SKY hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Ezen a lapon találsz néhány megoldást, amiből ki lehet indulni...
(#) speedbump válasza proli007 hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Nem tudom történelem óra-e, ti meséltek hőerőművekről meg egyéb dolgokról. Ki mondta, hogy nem volt digitális áramkör? Szóltam egy rossz szót is? Én csak azt kérdeztem, hogy hogyan lehetne megoldani nélkülük.

De szerintem megkaptam a választ a bimetálos dologgal. Rossz helyen tettem fel a kérdést, legközelebb ilyen dolgokkal megyek a "Kapcsolást keresek" topic-ba.
(#) nanizo hozzászólása Okt 17, 2011 /

Sziasztok! Adott két PC-hangfal, amik egyébként tökéletesen működnek, azonban amikor a hűtő bekapcsol, reccsennek egy nagyot. A lakás elektromos hálózatához valószínűleg évtizedek óta nem nyúltak hozzá (gondolom ezt abból, hogy a villanyóra 1972-es gyártmány).
A jelenség egyébként elég zavaró, mivel hangos. A kérdésem az lenne, hogy milyen jellegű bütyköléssel lehetne kiküszöbölni ezt, illetve hogy ha nem sikerül, akkor hosszabb távon mennyire "tesz jót" a hangfalaknak, hogy kb. félóránként reccsennek egyet.
Köszönöm!
(#) proli007 válasza Silious hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Hello!
Tekintve, hogy még most sem tudok sokkal többet a követelményekről és a környezetéről ahova beépíted, itt egy megoldási lehetőség. De tápfeszültséget igényel, ami nagyobb kell legyen 2-3V-al, mint amekkora a maximális bementi feszültség. Működési alapja, az R1/C1-ből álló integráló áramkör. Ha a kapcsolót nyitod, akkor felfut a jel, ha zárod, hirtelen esik vissza.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza speedbump hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Hello!
Hogy a topik címének megfelelő választ is kapjál..
Időzíteni alapvetően kétféle módon szoktunk. Egy kondenzátort töltünk (eyg ellenállással, vagy áramgenerátorral), és figyeljük a feszültséget, mikor éri el a határértéket. Leírtam, miért nem célravezető több perc időzítésénél.
Vagy órajelet számlálunk számlálóval. Itt az ütemjel alacsony pontossági igények esetén, szintén lehet egy RC tag és komparátor, vagy kvarc oszcillátort használunk.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza SKY hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Hello!
Azért léteznek Hexa kijelzők, és hozzávaló kódolók BCD-ről Hexa-ra.
üdv! proli007
(#) speedbump válasza proli007 hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Még egyszer köszönöm a válaszod!
(#) sastas01 válasza nanizo hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Ezt ha minden igaz ki lehet küszöbölni egy koppanásgátlóval. Ezt itt találod: Bővebben: Link.
UI.: Megkövezni ha hülyeséget írok .
(#) Frankye válasza nanizo hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Idézet:
„A lakás elektromos hálózatához valószínűleg évtizedek óta nem nyúltak hozzá (gondolom ezt abból, hogy a villanyóra 1972-es gyártmány).”

A kettő között nincs feltétlenül ok-okozati összefüggés. A villanyóra a áramszolgáltatóé, és az Ő "hatásköre" is csak addig terjed - kis túlzással, persze - a többi a tulajdonosé. Az órán "belül" jóformán bármit felújíthatnak/felújíthattak, persze nem feltétlenül tették is meg.
(#) nanizo válasza sastas01 hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

És ha egyszerűen kicserélném a hűtőt? Nagyon régi az is... Talán egy új nem adna olyan impulzusokat a hálózatnak, amiket a hangsugárzó valami avantgárd zeneként értelmez.
(#) Stefan válasza sastas01 hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Akkor meg is kövezlek ha nem bánod. Ez csak arra jó, hogy késleltetve kapcsolja egy relével a hangszórót a végtranyókra, így a bekapcsolási tranziens miatt nem "koppan".
Szerintem a hangszóróba kellene egy zavarszűrő tekercset/nagyobb szűrőkondit beleapplikálni
(#) danielg1985 hozzászólása Okt 18, 2011 /

Helló! Tudna valaki nekem segíteni abban, hogy hogyan tudom kimérni egy P75NF Fet értékeit?
(#) pucuka válasza danielg1985 hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Az adatlapján ott van: "Test circuit"
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Okt 18, 2011 / 1

De ha csak arra vagy kíváncsi, hogy jó-e, akkor a következő:
A G szabadon, a D, és S között diódát kell mérjél, egyik irányban szakadást, a másik irányban vezetést.
A G mindegyik lábhoz képest szakadás
Ha a G -re S hez képest 4 V -nál nagyobb feszültséget adsz, akkor a D és az S között vezetést kell mérned.
Ha a paramétereire vagy kíváncsi, akkor vagy elhiszed az adatlapban közölt értékeket, vagy csinálsz egy mérőkapcsolást, és pontonként felveszed a görbéket.
(#) danielg1985 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Köszönöm a segítséget!
(#) Zed hozzászólása Okt 18, 2011 /

Ezt a kérdést feltettem már a TL494 topicban, de hátha itt is akad valaki, aki tud okosat mondani...

A mellékelt rajzon a TL494 kimenetének kialakítása látható. A szöveg azt írja, hogy a kimeneti tranzisztorok túlzott hőmérsékleti igénybevétel ellen védve vannak, de ez a védelem nem teszi lehetővé, hogy a kimenetet áramgerenátoros üzemmódban használjuk. Ugyanez a dokumentum viszont azt mondja, hogy a kimeneti áram méretezésénél vegyük figyelembe a disszipációt...
A képen látható R3-R4-T4 hogyan is működik tulajdonképpen? Áramkorlátot vagy hőmérsékleti védelmet biztosít?
(#) proli007 válasza Zed hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Helolo!
Attól még, hogy kimeneti áramról beszélnek, még nem jelenti azt, hogy áramgenerátoros lenne a kimenet.
Ez csak egy viszonylag egyszerű védelem, de nem áramkorlát, hiszen akkor közvetlen a végtranyó áramát kellene figyelni.
Itt viszont a meghajtó tranyó árama van figyelve. (valószínű a szaturáció "alacsonyabb" szinten tartása miatt) Tekintve, hogy T2-T3 darlingtont alkot, így T2 kollektorárama T3 bátájával kisebb, mint maga a T3 kollektorárama.
De biztonsági áramhatárolás és hőmérséklet figyelés azért lehetne, mert részben a végtranzisztor bázis-emitter feszültségének így van azért köze a kimeneti áramhoz, hőmérsékletileg meg egy csipen vannak. Csak egyik sem lehet túl korrekt. De alapból ez inkább hőmérséklet (tok disszipáció) korlátja, mert ha a az R3/R4 osztó úgy van méretezve, hogy a leosztott feszültség közel van a T4 küszöbértékéhez, akkor növekvő hőmérsékletre a T4 nyithat és csökkenti a kimeneti áramot.
üdv! proli007
(#) SKY válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Hello!
Láttam a válaszod, csak programozás nélkül szeretném megoldani a problémát még akkor is ha egy halom ic kell majd hozzá...
Mondjuk elég 5*4 kimenetű hálózat és pl egy 4511-es ic multiplexálva. Viszont nem értem hogyan működik, nem csak adatot tud tárolni? Vagy pl egy mikrocontroller a promból veszi, hogy milyen legyen a kimenete egy adott bemenetnél?
Megoldható egy olyan AD átalakító készítése, ami egyből BCD kódot tud adni? Gondolkodtam, de szerintem mindenképp kell kivonni a bemenő jelből kaszkád kapcsolás esetén, másmilyen konvertert pedig nehezebb lenne összerakni.
(#) granpa hozzászólása Okt 18, 2011 /

Helló!
Kérdéseim: egy 100n 1H feliratú C, ?V-os (fólia), és ha 2A?
kerámia C; 100n Y5V, ?V-os
supressor kinézetű dióda, színjelzései: sárga, sárga (narancs?), és zöld pöttyök; mit tud?
Köszönettel:Kálmán
(#) fezsolt73 hozzászólása Okt 18, 2011 /

A kérdésem az lenne , hogy ebből a kanthal szalagból 0.2ohmos ellenállás készítéséhez mennyi anyag szükséges nekem?Bővebben: Link
(#) gkari válasza fezsolt73 hozzászólására (») Okt 18, 2011 1 /

Ha jól látom, akkor ennek 0,46ohm/m a fajlagos ellenállása, tehát 0,46x0,2 az vajon mennyi m?
(#) Hp41C válasza gkari hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Inkább: 0.2 / 0.46 [m]...
(#) ujfalusi válasza fezsolt73 hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

45 cm
(#) Akashi hozzászólása Okt 19, 2011 /

Üdv.

Ha egy zéner adatlapján az van 500mW, akkor az 10 volton 50mA áramot visel el maximum?
(#) neogeo2 válasza gkari hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

Ez bizony nehéz matek volt...
Következő: »»   1476 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem