Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Minek neked a 12V-os FET meghajtás? Nekem van modellszabályzom amiben 5V-os a rendszer (PIC) és 12V-os a FET álltal hajtott motor.
Sziasztok!
Vettem egy hagyományos csengőt és 12 V "csengő reduktort". Működött ahogy kell de a 12 voltot kb 15 méteres vezetéken vittem a csengőig,de ekkor nem működött csak erőködöt a csengő. Ekkora feszültség esés lehet? Nagyobb tápot adjak neki? MI A MEGOLDÁS ?
Hello!
- Hogy a szimulátorod mit csinál, azért én jótállni nem tudok. Minden esetre vedd ki a három visszacsatoló diódát, és akkor illene villogni a Led-enk. Ha nem villog, akkor nem jól van az oszcillátornál bekötve a kondi és a két ellenállás. - Az időt, az R2-C2 fogja meghatározni, hozzávetőlegesen a T=R2*C2*2^14 alapján. Vagy is az R2-őt kell változtatni. De azt tudni kell, hogy ennek változtatásával a jelzés hossza is változik. Hiszen itt egy oszcillátor van, és az üteme sincs kapcsolgatva, mint az előző kapcsolásnál. (Jó, hogy az infókat, mindig csepegtetve adjátok, mit mire is szeretnétek használni..) üdv! proli007
Hello! Vastagabb vezeték, vagy nagyobb feszültség. üdv! proli007
Szia! Nem is feltételeztem hogy jótállj a szimulátoromért. Őrülök hogy segítesz. Már mind megcsináltam azt amit írtál de nem működik. Egy hiba volt amit észrevettem a C1 az nálam 100µF os volt. Na de majd megépítem aztán biztos menni fog. Üdv!
Ezt nem értem. Mivel a + tápfesztől független vezérlést szeretnék, ezért csak N csatornás fetekből épülne fel a híd. A legtöbb fiókban elfekvő FET pedig nem IRL típus, ezért kell nekik a 10V-os meghajtás, ezért egy egyszerű a célra alkalmas meghajtó IC-vel gondoltam elegánsan megoldani... IR2109 - remélem ezzel megoldható, bár csak kisebb áramot tud. Ha tudsz jobbat, mondd
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
Sziasztok! Nem tud valaki valamilyen ingyenes áramkör szimulátort honnan tudok letölteni olyant amivel lehet analóg áramköröket készíteni és működtetni,és a működés közben végig kisérni a lejátszódó folyamatot,pl.villogás.,késleltetett bekapcsolás,stb...,és van alkatrész katalógus is. Megvan nekem a TINA-TI,de azzal alig lehet valamit kezdeni.Valami hasonló csak komolyabb kellene. Előre is köszönöm!
Sziasztok!
Ha egy PC-s tápot akarok rákötni egy autós erősítőre, akkor hogy kössem rá? (Azért a biztonság kedvéért megkérdezem) +12V;-12V és GND? - Ez a három szerepel ugye az erősítőn, így mehet is rá?
Sziasztok,
Hálózati zavarszűréssel kapcsolatos problémával fordulnék hozzátok. Nemrég elfüstöltem egy trafót (az okát nem sikerült kiderítenem eddig), de most vettem észre hogy fordítva kötöttem rá a hálózati zavarszűrőt, és úgy kapcsoltam be (a zavarszűrő "hálózat felé" jelzett részét kötöttem a trafó primer ágára és aminek a trafóra kellett volna menni, az ment a hálózatra.). Az eredmény: 5 perc után a trafó is leégett és a zavarszűrőnek is elkormosodott a vége. Okozhatta a trafó tönkremenetelét a zavarszűrő fordított bekötése ?
Milyen zavarszűrő volt? Nem szoktak ilyet okozni.
Lehet, hogy nem is a zavarszűrő volt fordítva bekötve, hanem a trafó (primer-szekunder csere)... akkor bizony simán el tud füstölni.
Ahogy annak idején egy tanárom mondta: Ha így kötöd be, te hóhányó, akkor kiviszi a szemünket!"
Hi. Hogy -12V egy autós erősítőn. Na ilyet még nem láttam. Ha van is ilyen a végfokon akkor félő hogy a PC táp nem fogja bírni. Képet tudsz mutatni róla?
Egy német gyártmányú, fémházas, impregnált kivitelű. A trafó primere biztos hogy jól volt bekötve. Viszont valami összefüggés kell hogy legyen a leégett trafó és a leégett zavarszűrő között, mert bekapcsolás előtt mindkettő hibátlannak nézett ki. Gondolom nem véletlenül írják rá (a zavarszűrőre) hogy melyik részét kell a hálózatra kötni, de okozhatta-e ez a trafó leégését, vagy csak simán hibás volt mind a kettő ?
Bocs, szerintem benéztem, mert nagyon kopott már a burkolat. Most találtam róla egy képet. Tessék Ha minden igaz akkor a középső csak a kapcsolóüzemnek kell, ugye? Jobb +12 bal GND.
Valamit biztosan elköthettél mert a szűrő nem okozhatta a hibát, még ha forditva lett bekötve akkor sem. Feszültséget meg ugye nem tud feljebb transzformálni.
Ezek szerint a trafót nem próbáltad z.szűrő nélkül. Lehetett a trafó hibás, és elintézte a szűrőt is. Ha beírod a szűrő nevét (vagy képet), akkor esetleg kiderül, hogy milyen felépítésű, mert legrosszabb esetben is csak simán a hálózatot nyomja a trafóra; annak meg azt bírni kell.Legalább a trafó is kiöntött valami? Mert akkor a javítása macerás.
Ez egy sima 12V táplálású erősítő. 12V megy az aksira gnd a negatívra. Ahol kapcsolót mutat oda egy kapcsolót kell tenni az aksi felé. Ennyi az egész.
Egy pc-s 350W-s táp elvihet 2x70W-s hangfalat? Elég lehet erre?
Persze. Elviszi az örök vadászmezőkre.
Mit ajánlotok? Autós akksi nem jöhet szóba sajna
Elvileg nincs akadálya hogy működhesen vele.De nézz át az autó erősítős topikba, ott biztosabbat mondanak majd a 2 működtetéséről.
Ahogy granpa is írta. Erősítőt hangsugárzóval, de nem a hangfalat.
'Pucuka' a hangfalhoz írta amit írt! A PC táp jó.
Hát köszönöm a válaszokat, feltettem a kérdésem a autóerősítő topikban. Remélem működni fog.
Sziasztok! Hangmodulátor áramkört szeretnék építeni, melyhez HT8950-es IC-t használnék. Van egy kapcsolási rajzom (mellékelve). Ebből az IC-ből létezik 18 és 16 lábas, én csak a 18-asat tudom beszerezni, viszont az én kapcsolásom 16 pines. Szerintetek az megfelelő, ha a 18 lábas kapcsolásában látható SW0-2 résszel kiegészítem a mellékelt kapcsolást?
Sziasztok! Lenen egy kérdésem felétek, mivel kezdő vagyok ilyen téren. A telefonomban van egy 1650mA akkumulátor. Ha mellé bekötnék párhuzamosan mondjuk még 2db ugyan ilyen akkumulátort akkor 3x1650mA lenne, szóval közel 3szor több ideig, vagy ha addig enm is, de több ideig bírja a telefon 1 töltöttséggel?
Szia!
Miért nem foglalkozol eleve a 18 lábas kapcsolással?
Szia!
Csak azt nem tudjuk, hogy a telefon töltőáramköre mit szólna egy háromszor nagyobb töltőáramigénynek.
Azért akartam azzal, mert találtam a neten egy kész áramkört, amihez volt ez a kapcsolási rajz, és egy YouTube videó is, melyből kiderült, ez tökéletes számomra. Szerinted a 18 lábas ugyanúgy megfelelő lehet? Egy másik kérdés lenne, hogy ugye jól gondolom, hogy ez egy mono kimenetet ad? Ahhoz, hogy sztereó legyen, kettő ilyen kapcsolást rakjak egymás mellé? (az erősítő sztereó, és a hangszórók viszonylag messze vannak egymástól, furcsa lenne, ha csak az egyik szólna) TDA2030A erősítőről van szó
|
Bejelentkezés
Hirdetés |