Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1914 / 3991
(#) kadarist válasza Mdavid hozzászólására (») Jan 31, 2013 / 1

Nézz utána, hogy mi a különbség a két áramkör között, szerintem nem sok. A sztereósítást pedig úgy tudod megoldani, hogy a monó kimenetet rávezeted minkét erősítő bemenetére.
(#) Csupasz válasza zsolti900 hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Szia
Eredetileg ezt úgy oldották meg, hogy van egy külön egység,amibe be van építve a pótakksi, és van rajta egy csatlakozó.Amikor a telefonod lemerül, ezt az egységet kompletten rátolod (perszecsak akkor tudod, ha a teló alsó csatlakozású).Ezzel meghosszabbítod a beszélgetési időt, de a töltést külön kell megoldanod.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
(#) Law_Denis hozzászólása Feb 1, 2013 /

Ha egy autós erősítő és tápellátás közé akarok berakni egy elkó puffert, akkor hogyan vitelezzem ki?
(#) Law_Denis válasza Law_Denis hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

(#) Mdavid válasza kadarist hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Rendben. Megnéztem, az ellenállások és kondik értékét megváltoztatom, és jó is lesz. Azt szeretném kérdezni, hogy a 18 lábas kapcsolásában a kapcsolók között annyi a különbség, hogy az egyik nyomógombos, a másik meg billenős? Gondolom mindegyik sima ON-OFF kapcsoló
(#) iparos hozzászólása Feb 1, 2013 /

Üdv mindenkinek.Szeretnék kérdezni valamit.Van egy érőssítő panelom egy RSN312H24 es végfokkal, és nem tudom hogy milyen tápellátásra van szüksége.Nem szeretném kinyírni.Be kerestem már minden fele de a végfokról semmit sem találtam az árain kívül. Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) kadarist válasza Mdavid hozzászólására (») Feb 1, 2013 / 1

Igen, bennmaradó kapcsolók az SW-vel jelzettek.
(#) Mocskos válasza granpa hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

A trafó is fekete füstöt eregetett, odalett. Arra tippelnék, hogy a trafó menetzárlatos lett (szikrázás közepette lett oda), megnőtt az áramfelvétele, a szűrő 2A-es volt és simán elégette, de volt 800mA-es olvadó biztosíték beépítve ami nem olvadt ki, így ez sem lehet igaz. Mindegy...
Köszönöm a segítséget.
(#) granpa válasza Mocskos hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Sajnálom, hogy így jártál.
(#) Tarbur hozzászólása Feb 1, 2013 /

Sziasztok!
A LED előtét ellenállás (soros LED) segédprogramnál a párhuzamosan kötött ledeket össze lehet adni? Úgy értem van két panelcsíkom, rajtuk 2x19db led. A 19 párhuzamosan van bekötve, majd a két csík sorban. Tehát akkor a képletbe be lehet írni úgy mintha két ledem lenne? Azaz a 19 ledet vehetem egynek? Ekkor a nyitófeszültség 2,2V maradna, és kb 400mA áram kell neki.
A másik kérdésem, hogy a "LED-en átfolyó áram" részbe azt az értéket írjam amit maximum szeretnék ráengedni a ledre? Ledenként, vagy a kettőre együtt?
Esetemben piros ledekkel számolva a képlet a következő?
Tépfesz.: 7,6V
LED nyit.: 2.2
LED-ek száma: 2
LED-en átf. áram.: 800mA

A táp egy 7,4V-os 3A-es LiPO akku lenne, ha ez számít valamit.
(A képletbe 7,6volt feszültséget írtam, mivel feltöltva majd' 8V-ot mérek rajta, és nem egy bika modellmotort fogok hajtani, ez alá vélhetően nem is igen fog esni soha, próbáltam nagyjából átlagolni.)
(#) mindenes válasza iparos hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Valószinűleg a gyártó titkolja ennek a végfoknak az adatlapját. Nem egyedi eset hogy nem lelhető fel a datasheet. Ilyenkor gyári készülék szervizkönyvéből lehet ki indulni. Pl: Panasonic SA-AK27, SA-AK47. Üdv.
(#) benocs24 válasza iparos hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Helló! Az én erősítőmbe is RSN ic van. Csak 4 csatornás! Meg van benne egy Rsn3502-es talán ha jól emlékszem. Gondolod meg méregetem neked.

Próbáltam összedobni a meglévő és az adatlapon található kapcsolásból egy sajátot. (lényeges volt, hogy pl. 9 V-ról működjön - vagy az is jó megoldás, hogy 9V-os elemről működik, csak rakok a kapcsolás elejére egy plusz ellenállást?) Azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek jó lesz ez így? Az eredeti néhány hozzászólással feljebb látható.
(#) kadarist válasza Mdavid hozzászólására (») Feb 1, 2013 / 1

Növeld kétszeresére a Zener előtt lévő 470 ohm-os ellenállást és akkor 9V-ról is működhet.

Köszi!
(#) proli007 válasza Tarbur hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

Hello!
Ha már ennyit filózol a dolgokon, hogy hova mit helyettesítsél be, akkor minek ide segédprogram? Rajzold le amit készítesz, és egyből válasz kapsz a kérdésedre. Nyilvánvaló, hogy ha két Led-et sorba kötsz, akkor a nyitófeszültségük összeadódik, az átfolyó áram pedig azonos. Mivel az ellenállást a közös főáramkörben helyezed el, az is sorba van és azon is ugyan akkora áram folyik. Az ellenállás érték számításához ismerni kell a rajta eső feszültséget és az áramot, amit szeretnél beállítani. Az áramot tudod, mert azt adtad meg, a feszültség pedig úgy jön ki, hogy a tápfeszültségből levonod a Led-eken eső feszültséget. (Ez nyilván kétszer akkora mint egy Led esetében, hiszen a kettő sorba van.) A többi pedig egy laza OHM törvény.
De egyáltalán nem szerencsés 19-Led-et párhuzamosan kötni. A 19-szer nagyobb áramnál már egyáltalán nem biztosított, hogy az áram egyenletesen oszlik el. Végül, a leggyengébb láncszem fog kihullani, majd szép sorban a többi, hiszen egyre több áram fog folyni a maradékokon.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013
(#) Lacko12 hozzászólása Feb 2, 2013 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy aktuális egy erősítő amiben használnom kell egy segédtrafót.
A kérdés hogy biztosítsam le külön azt is azért egy külön biztosítékkal vagy nem szükséges?
A biztosíték értékével lenne egy kérdésem még hogy hogy számoljam.
Szóval adott hogy 12V/1.2A-es a trafó szóval a teljesítményét P=U*I-vel számoltam ami, 14,4W lett.
Ha jól tudom biztosítékot pedig I=P/U-val számolunk de így ugyanúgy visszakaptam az 1.2A-t, szóval akkor a trafó áramerőssége határozza meg hogy mekkora az alkalmazandó biztosíték?
Szeretnék ezzel tisztában lenni mivel elég alap dolog,előre is köszönöm a segítségeteket.
(#) proli007 válasza Lacko12 hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

Hello!
Jól gondold, csak ahogy Te számolsz, az kizárólag a szekunder oldalra vonatkozik. Egy trafó hatásfoka majdnem 100% (persze méretétől fog függni, kicsik vesztesége nagyobb), vagy is a szekunderen kivett teljesítményt veszi fel közel a primer oldalon is.
A számításnál ott tévedtél, hogy amikor visszaszámoltad az áramot, a szekunder feszültséget vetted alapul, nem a primert. Vagy is a hálózati feszültséget. Így egyből más eredményre jutottál volna.
üdv! proli007
(#) Lacko12 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

Szia!
Szóval akkor a teljesítményszámolásnál a primer adataival kell számolni és amikor számolom a biztosítékot akkor ott viszont a hálózati feszültséget kell figyelembe venni azaz I=P/U-nál 0.065A jött ki ami 65mA átváltva.
Akkor így már rendben van igaz?
(#) proli007 válasza Lacko12 hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

Hello!
Így van. De egy 100..160mA-es megfelelő oda, és T jelű, mert a gyors esetleg gyorsan kimegy bekapcsoláskor, vagy kondi töltődésekor.
üdv! proli007
(#) kicsiko hozzászólása Feb 2, 2013 /

Szeretnék egy olyan áramkört készíteni, ami jelzi egy LED-el, ha az USB aljzatba bedugok valamilyen eszközt. Ehhez kérnék kapcsolási rajzot.
(#) Lacko12 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

Rendben most már ezt is tudom.
Köszi szépen a rengeteg segítséget,hálás vagyok értük!
(#) gabusman válasza kicsiko hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

Nem válasz, csak kérdés:
Nem értem, mi szükséged lehet rá? A PC is jelzi, ha "rádugsz" valamit, és általában maga az eszköz is, miért kell még egy + jelzés?
Üdv!
(#) blackdog hozzászólása Feb 2, 2013 /

Sziasztok!

Építgetek egy tápegységet ami +-30V szimmetrikus feszültséget biztosítana és AVR lenne a vezérlő elem.
A gondom ott kezdődik, hogy én az AVR-nek saját trafót tervezetem. Arra gondoltam legyen teljesen független a kimeneti feszültséget szolgáltató tarfótól.
Így két GND-m lenne. Igen ám, de ha nem kötöm össze őket akkor a kimeneti feszültségem nem tudom szabályozni. Egy TL081 nem invertáló bemenete kap az AVR-től 0-5V jelet (ellenállás létrával) és ezt erősítem a szükséges szintre.
Okozhat gondot, ha összekötöm a két trafó GND pontját? Én szeretném az AVR tápját függetlenül kezelni a kimenetektől.
(#) HackElek88 hozzászólása Feb 2, 2013 /

Sziasztok!

Nem tudom, hogy ide tehetek e fel ilyen kérdést, de azért megteszem:
Kocsi akksiját szeretném tölteni de ugye le kell csavarni a "dugókat"
Na ennek a tetején nincsenek "dugók", bár van rajta egy műanyag fedőszerűség, de nem leszedhető, legalább is mikor csavarhúzóval bárhol feszítettem csak a műanyag kezdett szétmenni.
Van olyan aksi amin nincs "dugó"?
Tölthetem így? Vagy inkább tördeljem le a műanyagot róla?
Felrobbanhat ha simán így töltöm? Vagy lehet baja?
(#) zolika60 válasza HackElek88 hozzászólására (») Feb 2, 2013 / 1

Töltheted így is. Ez úgynevezett gondozás mentes akku. A műanyag takaró a legtöbb esetben eltávolítható, de nem szükséges.
(#) HackElek88 hozzászólása Feb 2, 2013 /

Köszi!
(#) pucuka válasza blackdog hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

A leválasztáshoz használhatsz esetleg optocsatolót is.
(#) sanykaraj hozzászólása Feb 2, 2013 /

üdv egy tft kijelző mikor fogyaszt többet ha fekete színél vagy a fehérnél?
(#) mps válasza sanykaraj hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

Mindegy neki. A csövek világítanak hátul.
Következő: »»   1914 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem