Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
WEB-áruházat nem ismerek, de ócskapiacokon tucatjával lehet kapni mindenféle adaptert, baráti áron (alkudni kell), biztos van ilyen is ott.
bocsi,biztos elegetek van már belőlem,és a párásítómból,de még egy kérdés: biztos,hogy váltóárammal működik? annyi ellentmondást találok,hogy az már nem igaz. ahonnan vettem,oda AC van írva. Azzal működik is,de a szinte teljesen ugyanolyan kinézetőhöz DC van írva. Ki merjem próbálni egyenárammal? (12 volt)
Ezt Neked kellene tudni, ott van előtted, biztosan rá van írva! Ha egyenről megy akkor nem valószínű, hogy a váltós adapteredről működne.
az a baj,hogy nincs ráírva semmi! váltóról megy most,és nem találok hozzá megfelelő amperszámú adaptert!
Talán ha betennél egy pontos típust, linket róla, egyszerűbb lenne. De ha jól olvastam már kaptál egy linket is ahol kapni lehet. De megteheted azt is, hogy keresel egy olyat ami 24V DC, és kiveszed az egyenirányító részét, csak arra vigyázz ne kapcsoló üzemű legyen!
De, ha ismernénk a belsejét akkor azt is meg tudnánk mondani, hogy jó e neki az egyen. Bár szerintem igen, nem hinném, hogy a váltót használná valamire, de ez így csak találgatás. A mondatokat nagy betűvel kezdjük.
EZTrendeltem.
Jó neki a 24V dc. Sőt!
Hogy honnan tudom? Beírtam a típust a googliba, majd rákattintottam az első találatra, ott egy kicsit lejjebb görgettem és jól elolvastam a leírást: http://www.amazon.com/Ultrasonic-Maker-Fogger-Water-Fountain/dp/B0067XS2IG Az Ebay-en valamiért lehagyhatták a dc-t. A csatlakozón nézd meg, rá van e írva a polaritás.
Hello! Nekem egy kapcsolási rajz kellene ha tud valaki segíteni?Egy közönséges kerékpárnál az első agyban van a dinamó.Az a baj,hogy a dinamó kb.10 voltig is felszalad váltó feszültséget termel,és az izzó pedig csak 6 voltos.Sűrűn kiégeti.Ettől erősebb égőt pedig ilyen aljzattal nem tudok beszerezni.Valami egyszerű szabályozó kapcsolás kellene,ami nem engedi mondjuk 7 volt fölé a feszt,ami a kerékpár sebességével arányosan növekszik. Tudna-e valaki segíteni?
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2013
Szia! Ferrit gyűrűre hajts fel párszor tíz menetet és kösd sorba az izzóval. A fordulatszám növekedésével nő a frekvencia és ezzel együtt az induktivitás látszólagos ellenállása. A menetek számát néhány próbával el lehet találni.
Üdv Mindenkinek.
*** A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2013
Üdv mindenkinek !
Olyan kapcsolás kellene nekem, hogy egy pozitív jelből negatív jel legyen a kimeneten! Kérlek segítsetek !
Erre a legjobban invertert tudsz használni amihez kapcsolás sem kell.
Inverter
hogy nem kell hozzá kapcsolás ?
megnézem az ic adatlapját és a bementére rányomom a pozitív jelet a kimenetéröl pedig leveszem a negatív jelet ?
Hello! Már írtam, hogy írd le mi az hogy "pozitív jel, meg negatív jel". Mert félek fogalmunk sincs, mint a hogy neked sem.
Az inverter egy logikai áramkör, ha a bementi jelszintje magas (H) akkor a kimenete alacsony (L) és ugyan így fordítva. üdv!
Szia!
Én én úgy tudom, hogy a fázisfordító egyet jelent az inverterrel. Egy inverterre lenne szükségem. Balázs
Van pozitív 12V-om, de nekem negatív 12V kell. Ezt szeretném megoldani ! lényegében ez polaritás váltás vagy rosszul gondolom ?
Hello! Jelenthet egyet, mer az inverter is "fázist fordít". De ezt a kifejezést inkább analóg áramköröknél használjuk. De lehet akár egy CD/DC konverter is, mer ha a bemenetére pozitív feszültséget adsz, a kimenetén meg meg negatív feszültség jelenik meg, az is lehet inverter.
De Te tudod mire gondol Yocc6? Vagy azonos vagy vele? Mert én speciel nem vagyok gondolatolvasó.. (Most hogy mialatt írom a választ, pont alatta látom, hogy éppen az utóbbi dologra gondol.) üdv!
Hello! Jó hogy végre tisztázódott. Most már csak azt kell eldöntened, hogy mekkora teljesítményű kell, és irány a DC/DC konverter topik.. (Egyébként meg nem "pozitív jelet", "hanem pozítív tápot vagy 12V-ot" lett volna a nem félrevezető kérés..) üdv!
Sziasztok!
Támadt egy remek ötletem. Arra gondoltam, hogy a számítógépemre kötök egy távirányítót. Szereztem egy vezeték nélküli csengőt és arra gondoltam, hogy megcsinálom, hogy be - illetve ki tudjam vele kapcsolni a számítógépemet. Egy kis keresgélés után rá is jöttem, hogy a vevőn hova lehet kötni a kapcsolót ( Tranzisztort ), de azt viszont nem tudom, hogy milyen tranzisztort használjak - (NPN, PNP). Nem tudjátok megmondani, hogy az alaplapon, amit a kapcsoló összekapcsol (ATX a ház természetesen) milyen tranzisztorral tudnám összekapcsolni. Próbáltam utánanézni az alaplapnak hátha van leírása de nem találtam. Tanácstalan vagyok, ha tudtok segítsetek. Előre is köszönöm!
Hello! Ott egy ellenálláson keresztül +5V van, vagy is NPN a célszerű megoldás. (De gondolom a csengő "krepegni fog" azt meg kell szüntetni. üdv!
A "krepegés" alatt arra gondolsz, hogy szól a dallam és úgy adja a jelet.
Mert van egy olyan pont a lapon, hogy csak amikor aktiválódik akkor ad egy jelet, kb. 1 másodpercig aztán annyi. De ha az alaplapon +5V van akkor nem egy PNP tranzisztor kell, ami negatív jellel kapcsolok?
Hello! Igen arra gondolok. De néz utána a tranyók működésének,mert úgy látom ott gondok vannak.. üdv!
Akkor ez így nem működne? FÚúú a rajzon elírtam BD140 PNP tranzisztor
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2013
Köszönöm a tippet!
Próbáltuk már kontaktspray-vel, szilikonnal, de visszatért a probléma. Ezért akartam cseréhez folyamodni, de nem kaptam sehol megfelelő potit!
Hello!
Teljes értékűen működne ez a kapcsolás a pozitív tartományban fázisfordítóként, ha a műveleti erősítő bemenetére negatív feszültség kerül, de a tápfeszültség minimuma csak GND? Egy áramfigyelő ellenállás jelét kellene erősíteni, de itt nem lehet bekötni, hogy pozitív feszültség legyen rajta. Milyen műveleti erősítők vannak, amik komparátornak is jobbak?
Sziasztok,
Van egy elektromos kódzáram, abban pedig zümmögő: HC12G-1P. A zümmögő túl hangos (még leragasztva is) ezért szeretném kiforrasztani és a helyébe egy LED-et rakni (fény visszajelzés jobb lenne a hang helyett) Fog működni így a LED?
Konkrétan: Egy tranzisztoron keresztül kap feszültséget egy LED, ha a bázisra + fesz kerül, zárjon a tranyó. Elvileg ez egy PNP tranzisztoros alapkapcsolás, ugye?
Balázs
Szia!
Valószínűleg egy ellenálláson keresztül kell a LED-et működtetni, ehhez tudni kell, hogy mekkora feszültséggel működik a zümmögő. Balázs
Hello!
Ez így működik. Mert az IC az invertáló bemenetét virtuálisan a GND-n tartja. Tulajdonképpen áramösszegzés van. A negatív 100mV-ról érkező R1 áramával pont azonos lesz R2 árama. Mivel a két ellenállás értéke tízszeres, ehhez a OPA kimenetén tízszer nagyobb és pozitív feszültség kell. (Egyébiránt, az IC még majd -300mV bementi feszültségen is működne, mert a bemenetén a 358-nak PNP tranyók vannak. Persze a kimenet nem, hiszen a táp csak a GND-ig van.) De az a megoldás használhatósága attól is függ, milyen a megkívánt pontosság. Az offset feszültség általában 3..5mV között van. Az OPA kimenetén a GND felé csak egy ellenállás van 500mV alatt, ami nem túl terhelhető. Ezért szoktam kiegészíteni a kimenetet egy Fet-el/tranyóval, hogy ezt javítsam. Vagy is hogy minél jobban megközelítse a GND feszültségét a kimenet. Minden műveleti erősítő működhet komparátorként, de a működési tartományát (CMRR) be kell tartani. Kimenet átváltási sebessége, offset persze változó lehet. De ha komparátor kell, akkor célszerűbb azt használni. Nagyon jól használható, a LM339 LM393. Ezek egyszerűek, gyorsak, és bemenetük lehet szintén a GND-n. Kimenetük nyitott kollektorosak, ez néha előny, néha hátrány. üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |