Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1971 / 3985
(#) Fuji91 hozzászólása Ápr 16, 2013 /

Sziasztok!
Van egy autóba való egyutas kerek hangszóróm,de nincs rá írva sehova,hogy hány Wattos,illetve semmi típusszám vagy ilyesmi,csak annyi,h 4 Ohmos ellenállású.
Hogy tudhatnám meg róla, h hány Wattot bír el?
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv,Fruzs
(#) reloop válasza Fuji91 hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /

Szia! Egy autós hangszóró 4W-tal általában terhelhető. Ha nagyobb, például 16cm átmérőjű akkor akár a kétszeresét is elbírja.
(#) store92 válasza granpa hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /

(#) enree válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

Rendben, szétkapom, megnézem, aztán megbeszéljük.
(#) enree válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

Ezt még nem próbáltam... majd ma
(#) neologizma válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

Igen más a cél!
Egy gondolatmenet által szeretném átalakítani.
Kvázi kísérlet okán...
(#) bancsi15 hozzászólása Ápr 17, 2013 1 /

Sziasztok!

KTY10-es hőérzékelőt mivel lehetne helyettesíteni? KTY81-110 gondolom nem ugyan az. Esetleg mekkora PTC vagy NCT ellenállással lehetne helyettesíteni?

Ebbe a kapcsolásba szeretném helyettesíteni!

Köszi szépen!
(#) havranarpi hozzászólása Ápr 17, 2013 /

Sziasztok!
Meg tudnátok nekem mondani ,hogy a 102 és a 3302 jelzésü SMD ellenállásnak mekkora az értéke?
(#) storm válasza havranarpi hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

1000 (1K) és 33000 (33K)
(#) kadarist válasza havranarpi hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

Vagy esetleg rámérsz multiméterrel.
(#) ElemElek hozzászólása Ápr 17, 2013 /

Detektoros rádióba ilyesmi tekercs kell?
(#) mps válasza ElemElek hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

(#) Lüke Aladár válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 18, 2013 /

Köszi, egyenlőre ez a megoldás rajtam is segített. A fekete részt hígítóval letöröltem, nem jött vissza 6 óra alatt, talán sikerült orvosolni a problémát
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2013
(#) gordonfreemN hozzászólása Ápr 19, 2013 /

Sziasztok!
Lehet tudni, hogy feher szinu nyaklapot lehet kapni valahol, hasznaljak ezt meg?
(#) zolika60 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Ha nem is kapható befestheted magadnak. Bővebben: Link
(#) BEMcorp hozzászólása Ápr 19, 2013 /

Üdv!

Egy 5.1-es rendszer táptrafója megadta magát (megszakadt a melóba primer). 2x12V + 1x10V -os szekunderei vannak. Sikerült beszereznem egy toroidot, aminek a szekunderei 2x16,5V + 1x14V + 1x9,5V + 1x25V + 1x4V -ot adnak. Ahogy nézem a panelt, a greatz-híd után 25V-os kondik sorakoznak, így - bár a TDA2030A -s végfokok bírnák- valószínűleg nem volna egészséges így rákötni.
Kérdésem, hogy hogyan tudnám egy kissé (1-2V-nyit) csökkenteni ezt a feszültséget a legegyszerűbben? (a trafó szétszedése nélkül).
Például egy-egy dióda a greatz-híd elé lecsökkentené-e eléggé, de brummos lenne-e tőle?

Vagy, pl a 25V-os részt ha sorba kötném a primerrel, csökkenne-e eléggé a 2x16,5-ös, bár ez lehet hogy életvédelmileg nem a legjobb megoldás...
Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
(#) kadarist válasza BEMcorp hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Szia!
Esetleg nem a primer tekercs hőbiztosítója szakadt meg az eredeti trafónál? Ezt a hibát egyszerűen lehet javítani.
(#) BEMcorp válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Kerestem én is, de nincs benne hőbiztosító. (Ha jól sejtem direkt alultervezett...)
(#) taki89 hozzászólása Ápr 19, 2013 /

Sziasztok!

Ki tudtam menteni egy elromlott TVből egy nyáktrafót. Viszont nem világos számomra, hogy ez a 9V 1.2VA, amit lead ez váltakozó áram? Ha teszek az egyik 9V-os lábára egy pl 1N4148-as diódát, akkor már használhatom egyenáramként? És így is megmarad az 1,2A ugye? Remélem nem írtam nagy butaságot.

Előre köszönöm a segítséget!
(#) taki89 válasza taki89 hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Elnézést a dupla hsz-ért, de már nem tudtam szerkeszteni az előzőt. Egy stabilizált, tiszta 9V-os tápegységet szeretnék belőle készíteni. Használható szerintetek ez erre a feladatra?
(#) mps válasza taki89 hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Szia! Természetesen váltó, hiszen a trafó csak válótón működik.
Az 1,VA az nem áram, hanem összes teljesítmény, váltóáramon 3 féle teljesítmény van: hatásos, ennek a mértéke a Watt, összes, ez a VA (VoltAmper) éa a meddő, ez a VAr (VoltAmper reaktív), ezek között az összefüggés: VA=gyök (Watt2+VAr2), (bocsi, hogy mértékegységet írok, talán érthetőbb).
Tehát itt az áram közelítőleg:1,2/9=0,13A ami inkább 0,12A.

Attól függ mekkora áram kell, 100mA-ig jó, de nagyon határeset egy sima stab ic-nek, inkább LDO-val kellene.
(#) taki89 válasza mps hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Köszönöm a gyors választ! Tehát ha jól értelmezem, akkor ezzel a kapcsolással sem tudnám használni gitár effekt pedál táplálásához? A linkelt kapcsolásból elhagynám a trafó részt és csak ami a diódák után van, azt építeném hozzá.

Mekkora áram kell az effektednek? A diódák is kellenek, az 1N4148 nem igazán jó ide. A stabilizátor ic-t ki kell cserélni low drop ra.
A feszültséggel az a gond, hogy 9V-al számolva így néz ki: 9*1,41=12,6V a csúcsfeszültség, erre töltődne a puffer ha nem lenne ott még 2 dióda, de miattuk nem lesz csak 12,69-1,4 =11,2V. Az LM317-nek pedig 100mA mellett is kell legalább 2V plusz a bemeneten, hogy működjön, így marad 0,2-0,3V tartalékod, ez viszont kevés a hálózati ingadozások miatt. A low drop stabok megelégszenek 150-200mV-al is.

Még nem tudom, mert most akarok majd építeni egyet de majd kellene legalább 500mA. Elvetem ezt az ötletet Az előbb találtam itthon egy 10V - 1,2A (12VA) nem stabilizált tápot. Ebből lehetne építeni egy 9V-os stabilizáltat?

Az előző hozzászólásomban leírtam mi kell ahhoz, hogy működjön. Ha az a 10V már egyen, ami kijön a tápodból, akkor az kevés. Amúgy ez is durván 1 Ampert bír, van neki hatásfoka, valamint ez nem is a hatásos teljesítmény, neked pedig azzal kell számolni, a VA-t szorozd meg ilyen kis trafónál 0,8-al, ez közelítőleg használható értéket ad.

Értem, köszönöm. Akkor szerzek valami nagyobb tápot kiindulásként.
(#) Dano6 hozzászólása Ápr 19, 2013 /

Azt akarom kerdezni hogy ha van mongyuk olyan hogy C1,2 100nF MON az mit jelent hogy az a kondi elektrolitikus vagy normális??
(#) silent15 válasza Dano6 hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Szia, a MON az nem tudom mit jelent, de a 100nF az fóliakondenzátornál járatos érték, de amúgy a kapcsolási rajzban a szimbólumával is ábrázolják.
Mellékelek egy képet , amit itt találsz.
ÜdV!
(#) nedudgi válasza Dano6 hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Adj meg egy forrást, hol láttad. Lehet hogy valami rövidítés, például monolit, és akkor kerámia kondenzátorról van szó?
Következő: »»   1971 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem