Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az ára 4-5x nagyobb.
Idézet: ahhoz tökéletes, viszont a hűtéséről nem szabad megfeledkezni, a max. árama 1A is lehet ezt számításba kell venni. „Kocsi műszerfalba akarok építeni egy USB aljzatot telefon töltéshez” A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2013
Fő a biztonság, még lehet, pluszba be is teszek egy 5,1 V-os zenert, nehogy valami gyártási hiba miatt hazavágja a telcsimet XD
Sziasztok!
Kérdésem elég egyszerű, de egyben elég érdekes is. Végignéztem a fórum vonatkozó témáit, de nem találtam meg, amit kerestem. Egy 12V-os, 1A-es napelem (vagy bármi) áramerősségét szeretném megduplázni. Az elektronikával mostanában kezdtem el komolyabban foglalkozni, amúgy dilettáns vagyok a szakmában. De ez nem szokott megakadályozni semmiben. Iskolában sose tanultam elektronikát. Gyerekkorom óta forrasztgatok, csúcsteljesítményem egy multivibrátor volt. Kapcsolási rajzot korlátozottan tudok csak olvasni, de a legalapvetőbb dolgok működésével (transzformátor, kondi, tranzisztor) tisztában vagyok. Szakmám szerint programozó vagyok, tehát a logikai készségem elvileg rendben van. Szóval a kérdés: milyen módon lehet mondjuk egy ilyen napelem kimeneti áramerősségét a duplájára alakítani (feszültségváltoztatás nélkül)? Előre is köszönöm azoknak, akik válaszolnak. A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2013
Szia!
Ha 1A a maximális, gyártó által megadott árama, akkor leginkább sehogyan sem lehet megnövelni.
Iverter után kötött trafó szekunderének átalakításával sem? Pontosabban DC/AC átalakítóra gondolok.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2013
Transzformálással növelheted a maximális áramot, de akkor meg a feszültséged fog lecsökkenni, tehát a teljesítményed (ami igazán számít) nem változna.
Nagyobb vasmaggal?
Gondolj az energiamegmaradás törvényére! 12V 1A-ből nem tudsz 12V 2A-t előállítani.
Az energiamegmaradás törvénye 40 éve megdőlt.
Ez nem igaz, de jó kísérletezést!
De, ez igaz. Nem tanítják, mert igaz. Nézz utána! Tele van a net a bizonyítékul szolgáló kísérletekkel, meg a "takarítók" hozzászólásaival, hogy ezek az emberek megőrültek.
Én nem találkoztam még ilyen jellegű bizonyítékokkal, csak azzal, hogy kevésből sokat nem lehet csinálni.
Ne 5,1V Zenert, hanem egy 6V szupresszort és biztosítékot tegyél az áramkörbe. A Zener dióda hamar meg fog szakadni, és mintha ott sem lenne. Ekkora feszültségkülönbségnél bármilyen analóg szabályzót teszel be, az mindenképpen 6W körüli teljesítményt fog elfűteni. Ha jó hatásfokot akarsz, akkor egy MC34063 kapcsolóüzemű tápot készíts. Neki van külön topikja is.
Hello!
Összeraktam ezt a kapcsolást: LM338T Úgy számoltam, hogy 330 ohm az ellenállás és 5K a poti. Mérés alapján működik is. Beállítok rajta 12V-ot, és rákötök egy 12V-os, 5W-os izzót, akkor a következő történik. Eleinte 2A megy át az izzón, ami elkezd csökkenni, miközben a 338T elkezd melegedni de borzalmasan. Több fogyasztóval is teszteltem, mindig ugyanez a helyzet. Mi lehet az oka? Valakinek ötlete? Ui: Még valami. A kapcsolást egy csíkos próbaNYÁKon raktam össze. Lehet az a baj, hogy azokon a vékony rézcsíkokon 2A szaladgál...? A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2013
Hűtés kell a stabIC-nek. Ne csodálkozz, hogy melegszik, a rajta átfolyó áramtól az izzószál vörösen/fehéren izzik.
Ezt értem (bár sztem akkor is túlságosan melegszik). De miért esik le forrósodás közben a áramerősség? Amint elkezd működni, egyből forró lesz és hibába rakok rá egy kis bordát és teszek mellé ventit, akkor is megfoghatatlan. És ami biztosan nem normális, az az, hogy az áramerősség 2A-ről rohamosan csökken.
Megnézted az adatlapját? Teljesen normálisan működik. A belső hővédelem aktiválódik, és csökkenti az áramot.
Milyen sztem melegszik? Ha ez rövidítés, mellőzd, légy szíves, ahogy a topik sárga fejléce javasolja. A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2013
A 338T ha jól emlékszem 5A-t kellene, hogy elviseljen. Jelenleg 2A megy át rajta. Ezért szerintem ha a hővédelem kapcsol be 2A-nél, akkor sem normális. Mivel 5-t is el kellene viselnie, úgy gondoltam hogy nem fog gondot okozni a 2A tartósan és alig fog melegedni. Most úgy néz ki, hogy 3 másodperccel a bekapcsolás után már forró és szépen csökken is lefelé az áramerősség.
Igazad lehet a hővédelemben, de szerintem nem kellene bekapcsolnia ennyire gyorsan, mert nem kellene melegednie ennyire. Szóval valami akkor is gyanús...
Hany volttal taplalod?Ha a kapcsolas szerinti 28-al, akkor ne is csodalkozz.
Ezek sima ateresztok, ami azt jelenti, hogy ugy stabilizalja az utana kozvetkezo feszultseget, hogy az elotte levobol 'elfuti' a kulonbseget. Amekkora fesszel kevesebb a kimeno, mint a bemeno , azt szorozd meg az arameroseggel, ennyi wattal fut. A te esetedben mondjuk ha 28-ot adsz neki, (28V-12V=16V es 16V*2A=32W , ami egy paka teljesitmenye. Ha csak mondjuk 16V-rol jaratod, akkor 4V esik a szabalyzon, ez 8W lesz 2A eseten. Az se piskota. Ilyen esetben erdemes stepdown tapot epiteni.
24V a bemenő (EZ adja a bemenetet (csak az enyém 2,5A) és 12Vra van állítva a kimeneti feszültség. Túl sokat kell elfűtenie? HA mondjuk 18V-ra állítanám akkor kevésbé melegedne és bírná? Kellene tesztelni esetleg valamivel, de nincs 18Vos fogyasztóm...
És nekem 12V kell (jelenleg, de ez változik). A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2013
Az 24W, hogy Bbalázs hasonlatával éljek: az első miniforr típusú pákám 20W-os volt. Szóval vagy a feszültséget veszed lejjebb, vagy a hűtőbordát növeled. De azt is meg kell nézni az adatlapon mekkora teljesítményt képes elfűteni!
Azt mondjuk nem értem, hogy 12V-on a 12V/5W izzón, hogy ment 2A?
Értem, köszönöm.
A helyzet az, hogy egy olyan eszközt szeretnék csinálni, ami kb 2A-t tud leadni és állítható a feszültsége. Viszont így mindig belefutok abba, hogy adott estben nagyon sokat kell elfűteni. Hogy lehet ezt megoldani? Vagy a 24V-os kimenetet PWM-mel szabályozzam? és 50% PWMnél megvan a 12V? Viszont akkor az áramerősség is feleződik...
Megint egy Égely titok?
Ha olyan eszközt szeretnél csinálni, akkor a legmegfelelőbb egy step-down táp lesz.
Nem titok szerintem, csak nem tanítják. Ismerek olyan mozgóalkatrész nélküli generátort, ami csekély befektetéssel (néhány volt, néhány mA) kilowattokat állít elő. (A jelenlegi rekord 500 kW, úgy tudom.) Na ez nekem túl nagy falat lenne, nem is akarok meghajtani egy társasházat, 1-ből 2 amperrel simán megelégednék. Azt hittem, lesznek itt hasonló érdeklődésű fiatalok, de úgy látszik, tévedtem.
Szia
Ezt a titkot jó lenne, ha megosztanád velünk is.....
Valami rajz van róla?
Ha ésszerű határon belül van a bekerülési összeg, megszerzem rá. Csak egy tervdokumentációt adj kérlek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |