Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1985 / 3985
(#) blackdog válasza djadji hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Csatlakozom mps kérdéséhez:
Idézet:
„Azt mondjuk nem értem, hogy 12V-on a 12V/5W izzón, hogy ment 2A?”

12V/5W izzó az 416 mA. Ha maradunk a 12V-nál és a 2A-nél az meg 24W.
Az IC-t mindenképpen hűtened kell. Nem kis bordával, ha kell a 2A.
(#) bbalazs_ válasza djadji hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Ahogy Csupasz is irta, a megoldas egy step-down tap, ADJ verzioju vezerlovel. Oda beteszel egy potit a fold es a kimeno fesz koze, a sweepert pedig a visszacsatolasba.
Igy csak az fogja melegiteni, amennyivel a 100% alatt van a hatasfoka. De ez is eloszlik tobb alkatresz kozott (pl. kapcsolasi veszteseg, vasveszteseg, diodan eso fesz, stb).

Tenyleg, a sweepernek van magyar neve? A potmeteren a kozepso kivezetes, ahonnan a tekeressel valtozo feszultseg lejon.
(#) mps válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Középső kivezetés = csúszka.
(#) bbalazs_ válasza mps hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

OK, koszi.
(#) AZA válasza (») Máj 4, 2013 /

Kár érte,elég jól szórakoztam .
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Ezek a rajzok hibátlanok. Jó után építést kívánok az elhalálozott Ingyen energia topic kedvelőinek.
(#) mex válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Idézet:
„elhalálozott Ingyen energia topic”

Kinyírták?
(#) kenikl hozzászólása Máj 4, 2013 /

Sziasztok,

az lenne a kérdésem, hogy moddingolok egy számítógépet és a HDD LED és a Power Led-et szeretném kicsit kibővíteni. A mostani 1db 3mm-es Power led helyett 7 db párhuzamosan kötött nagy fényerejű 5mm-es ledet szeretnék betenni. Ami volt benne ott nem láttam ellenállást a gyári kialakításban. Kédésem: tönkre tudom tenni az alaplapot ha ez a 7 nagyobb teljesítményű ledet rákötöm az alaplapra, illetve kell elé tenni valamilyen ellenállást?
És lényegében ugyan ez a kérdés a HDD Led-re is, csak ott 3 lenne öszekötve párhuzamosan.

Köszönöm a segítséget.
(#) havranarpi hozzászólása Máj 5, 2013 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ,hogy TIP 127 mivel helyettesíthető?
(#) mps válasza kenikl hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Az ellenállás az alaplapon van. Nagy valószínűséggel nem fogod tönkre tenni a lapot, de a led sem fog világítani. Kellene egy kapcsoló tranyó és azzal kapcsolni a ledet.
(#) mps válasza havranarpi hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

BD650, BD902, BDW24C, BDW64C
Bővebben: Link
De kapható is, pl. itt: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2013
(#) havranarpi válasza mps hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

BD912 még megfelel?
(#) mps válasza havranarpi hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Annak az erősítése közel sem akkora. A tip egy darlington.
(#) havranarpi válasza mps hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Értem .
Eredetileg tápegységben ,ment ki LM317-et segítette és a helyi bolt weblapján keresgélek ,de a leírtakból egy sincs
(#) drawzsoli82 hozzászólása Máj 5, 2013 /

Sziasztok új vagyok az oldalon és tudom rossz helyre írok de hátha segit valaki nekem van egy osram ledd izzóm és most hálozatrol üzemel de át szeretném alakitani hogy ceruza elemröl menyen de nem tudom mitt tegyek hozzá vagy vegyekk ki képet melékeltem elöre is köszönöm a rávezetö válaszokat sziasztok
(#) bbalazs_ válasza drawzsoli82 hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Nem irtal rossz helyre.
Ezek 230V-rol mennek, azaz elvileg JO SOK ceruzaelemmel ez is elmegy .
A fo gond az, hogy a LEDek sorba vannak kapcsolva, ha alacsonyabb feszultsegrol akarod hasznalni, akkor csoportokat kellene alkotnod. Nehany LED sorba kapcsolva (a ceruzaelemeid feszultsege hatarozza meg, hogy hany, de egy ledhez kell 3db minimum), elotte egy megfelelo ellenallas es ezek az egysegek parhuzamosan kapcsolva.

A kerdesedben hasznalhatnal olyan egyszeru szonoki fogasokat, mint pl. az irasjelek.
A helyesirasi szotar egyideju szapora forgatasa mellett...
(#) Szirty válasza kenikl hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Helló mex!

Azt az információt kaptam, hogy rossz névre kattintva írtam a választ. Szóval akkor újra:
Én nem kötnék rá nagyobb teljesítményű LED-eket az alaplapra közvetlenül. Szerintem egy egyszerű egy tranzisztoros meghajtás nem ártana oda!

Mexnek:
Igen. De valójában nem is volt olyan tapoc, hogy "ingyen energia". Az volt a neve, hogy "ingyenergia" és innen tűnt el..
(#) B_Adam_ válasza mps hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Értem. Köszönöm szépen!
A gate vezérlését és a fogyasztó elhelyezését, amiket az előző hozzászólásomban kérdeztem akkor jól gondoltam? És ugye az AVR-em vezérlő lábának továbbra is kimenetnek kell lennie?
(#) szaboattila97 hozzászólása Máj 5, 2013 /

Hello azt szeretném kérdezni,hogy megépítettem egy tda 2030-as erősítőt 24v-ról üzemel,de nekem kellene 12v a ventillátornak.Mivel tudnék belőle 12v-ot csinálni?ellenállásal?A trafó 24v 30w-os
(#) gtzi hozzászólása Máj 5, 2013 /

Van egy fantomtápos hattyúnyak mikrofonom, van benn egy pici égő ami eddig világított pirosan de most nem teszi ugyan ezt, a mikrofon tulajdonságai nem változtak tökéletesen működik. Nem tudom mit csináljak vele, mert mindig azon néztem, hogy be van-e kapcsolva vagy nem a hangosítás, sajnos most ezt nem tudom megtenni. szerintetek mit lehet csinálni?
(#) kaqkk válasza gtzi hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Szerintem üljünk le és sírjunk ! Szedd szét és cseréld ki a ledet vagy az előtét ellenállását .
(#) zoltan0801 válasza szaboattila97 hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Helo!
IC 7812-vel. Az adatlapján megtalálod a bekötést, és egy kapcsolási rajzot is.
(#) drawzsoli82 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Szia köszi a választ igaz nem vagyok egy helyesírási bajnok de csak el nézed nekem és mijen ellenálást nyomjak hozzá mert sajna nem vagyok egy zseni mint te de mindenki kezdi valahol
(#) bbalazs_ válasza drawzsoli82 hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Ha ceruzaelemekrol akarod hajtani, akkor legalabb 3 db elem kell minden egyes LED-hez, igy led-enkent kell egy ellenallas. 10-100Ohm korul.
Az ellenallas merteke sokmindentol fugg, de leginkabb a ceruzaelemek szamatol es a led tipusatol, hogy hany mA-el kell hajtani. Az ellenallast ugy valaszd meg, hogy teljesen feltoltott akkuk vagy vadiuj elemek eseten se menjen 20mA fole az aram. Ezt sorba kotott multimeterrel tudod ellenorizni.
A pontos szamitast a LEDed es a feszultseg ismereteben az oldalon is megtalalhato szamolo programmal tudod elvegezni, ez megadja neked az ellenallas erteket.
(#) mps válasza B_Adam_ hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Inkább rajzoltam egyet.
Természetesen kimenet.
Viszont a többi csatlakozást is meg kell nézni, ahogy Hp41c javasolta!
(#) B_Adam_ válasza mps hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Nagyon szépen köszönöm! Ez a rajz teljesen megnyugtatott.
Akkor keresek P csatornás növekményes (önzáró) MOSFETet.
(#) Eticsiga hozzászólása Máj 5, 2013 /

Sziasztok! csak egy gyors kérdés 1w ledhez 3,7v-os akkuhoz elég egy ellenállás vagy kéne áramgenerátor is? A led nyitófeszültsége 3,2V és 350mA-vesz fel
(#) fongab válasza drawzsoli82 hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Szia
Ha a betűket valamelyest, ismered, gondolom számolni talán, tudsz. Feszültség, osztva az árammal, márt meg is van az ellenállás. Ellenállás teljesítménye: ellenálláson eső feszültség, sorozva az ellenálláson átfolyó, árammal, márt meg is kaptad az ellenállás teljesítményét.

Feszültség: Voltba értendő, az áram: Amperbe, az ellenállás: Ohm ba, a teljesítmény: Wattba.

Számomra nem derült ki hogy most egyen vagy váltó feszültségű a trafód. A kérdésedbe, 24V ról
írsz. Nem tudom, hogy egyen vagy váltó. Mert ha váltó, akkor egyenirányítás után, márt 30V ról beszélünk. Számításnál, a feltételeknek azonosnak kell lenni. Erre figyelj.
üdv.
(#) kadarist válasza fongab hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

De úgy még szebb (jobb), hogy ohmban, wattban, amperben és voltban.
(#) nedudgi válasza Eticsiga hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Felesleges áramgenerátor. Ha fotózáshoz használnád, akkor talán lehet valami jelentősége. Azt ne felejtsd el, hogy az akku névleges feszültsége 3.7V, gyakorlatban 4,2V-tól csökken.
Következő: »»   1985 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem