Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv!
Ha van elég LED-ed, akkor tegyél a 4017-es IC minden Q kimenetére egyet. Azt kell látnod, hogy egyesével ki-be kapcsolja a LED-eket egymás után. Ha kell, akkor manuálisan kapcsold a CLK-t egy kapcsolóval. Abban az esetben, ha nem ez történik, akkor elkötöttél valamit, vagy nem érintkezik rendesen a próbapanelban. Amikor a RESET lábon rajta hagytad a vezetéket, akkor az antennaként működött és egy csomó zajt összeszedett. Ezáltal random módon újtaindította a számlálót.
Az ENABLE láb magas szintre állításával a CLK-t tiltod le, zaj bevitelével itt is hasonló jelenség lesz mint amit tapasztaltál.
És ezt hogyan tudnám kiküszöbölni? A vékony szigetelés a vezetéken okozhatja ?
Azt írtad, hogy akkor csinálja, ha lógva hagyod a vezetéket a lábon.
Erre a megoldás, hogy visszakötöd a GND-re, úgy ahogy a kapcsoláson van.
Most visszakötöttem mindent úgy, ahogy a kapcsolásban van és meg akartam próbálni az órajelet kézzel generálni. Viszont mikor kihúztam a vezetéket a CLK lábakról akkor elkezdett össze-vissza villogni.
(az 555 CLK lábáról is kihúztam és a 4017 CLK lábáról is) A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
Hello!
- Egy CMOS bemenet soha nem lehet szabadon a levegőben! - Kézzel így nem fogod tudni léptetni, mert a kapcsoláskor a kontakthiba miatt nem egyet, hanem akárhányat léphet. De nem is kell, mert ha a 10µF-ot megnöveled, akkor szép lassan lépteti majd az 555. - Itt megnézheted mit rontottál el. Ha nem elemről működteted, akkor egy elkó nem árt a tápon. A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
Ne mond már! Fél órán belül írtam... Bővebben: Link
Sziasztok!
Hogyan kell kiszámolni egy 3 fázisú 380v villanymotor teljesitményét? Lakatfogóval fázisonként 3 ampert mérek . 220v egy fázisnál tudom hogy szorozni kell a feszültséggel az áramerősséget és megkapjuk a teljesitményt, de 3 fázisnál 380v nál gondolom másképp van. Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
Szerintem a felvett telj.-t ugyanúgy kell számolni, mint 1 fázis esetében, csak a szorzó a vonalfesz. (ma már 400V!), 3Ax400V tehát.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
Szia!
Ha 1 fázison 3A és 230V, akkor ez 690W*3= 2070W ! Azonban lehet számolni vonali feszültséggel is :3A*400V*1,73=2076W . Ez azonban a motor felvett teljesítménye a leadott kb 70-85% .
Éretm naggyából.. de honan jön aza 1.73? Mindig annyival kell szorozni?
Csakis a felvett telesitmény érdekelne!
Mert ugye egy időben nem egyformák az áramerősségek az egyes fázisokban és ezt valahogy ki kell fejezni.
Ha bővebben érdekel, hogy miért gyök 3: A váltóáramú rendszerek jellemzésére gyakran használt a fazorábra. Abban nagyon szemléletes, hogy a vonali feszültség (vagy áram) nagysága a két fázis fazor "hegyeit" összekötő vektor hosszával egyenlő, ami számszakilag 2 x Uf cos (30) = 2 x Uf x gyök3/2 = Uf x gyök3. (Mikre nem jó az a buta matek...nem?)
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
Előző okosírásomban egy kicsit eltértem a tárgytól, mert te a teljesítményt kérdezted. Na ott meg a következő képpen van:
Képzelj el egy olyan fazorábrát, ami vonali feszültségeket ábrázol. Egyszerűség kedvéért az egyik fázis 90 foknál, másik 210 foknál, harmadik 330 foknál. Első vízszintes vetülete nulla, a másik kettőé Uv x gyök3/2, összesen Uv x gyök3. Ezt szorozzuk a vonali árammal, és már meg is van. A valóságban annyival árnyaltabb a kép, hogy egy motor esetén a feszültségek, és az áramok nincsenek azonos fázisban. Ennek kifejezésére van a motorra írva a cos fi érték. A fi a fázisszög különbség az összetartozó áramok, és feszültségek közt, névleges körülmények közt. Bocs, ha sok volt!
Én elképzeltem, sőt fel is rajzolom a vektorábrát, ha kell
Úgy értettem, hogy olyat ami megoldaná a problémát. De meg is köszöntem és megköszönöm mégegyszer a gyors válaszodat.
Sziasztok !
Induktivitással kapcsolatban lenne egy kérdésem. Megmérem mondjuk mérőműszerrel és azt mutatja hogy 10H. De ez mikor 10H ? Ha mekkora árammal mágnesezem fel ? Vagy ez akkor is annyi ha a vezetékre megengedett legnagyobb áram (mondjuk) 10-ede folyik át rajta ? Vagy ha mondjuk a maximális árammal használom ? Az a műszer a maximálisan kihozható legnagyobb induktivitást mutatja , vagy mit ? Ha valaki el tudná magyarázni, megköszönném !
Sziasztok!
Szeretnék egy kissegitséget kérni. 2 méter 120db 3528 melegfehér ledekkel felépitett ledszalagot szeretne egy ismerösöm kocsi aksira kötni. Viszont ott nem 12V van. Jó számoltam ha mondjuk 15V-ra méretezem a dolgot hogy egy 200ohm 5W ellenálás jó lenne? Igy biztos nem lenne tulhajtva. köszi
Egy hálózati feszültséggel működő eszközről kellene megállapítani, hogy hányszor kapcsol egy időszak alatt. Egy szimpla SN74-es számlálóval oldanám meg, LED-ekkel binárisan kijelezve. Azt kell figyelni, hogy van-e 230V-os táp, vagy nincs, hányszor van bekapcsolva néhány másodpercnél hosszabb időre. Relé kapcsolja a tápot, végeredményben a prellezést elég kiszűrni.
Egyszeri alkalomra kell. Ha a 230V-os tápot egyenirányítom, és szűröm, majd leosztom a feszültséget, ha szükséges. Ezt egy optocsatolóval elválasztom a digitális résztől. A digitális részt elemről hajtanám. Vagy jobb lenne egy csatoló transzformátor? Csak egy istentelen nagy 24V-os trafó van otthon, venni nem vennék.
Sziasztok!
Ha egy kis tv ami szivargyújtóról megy és a szivargyújtó egy egy bemenetét rákötöm a számítógép 12v-jára .. Lehetséges, hogy rosszul kötöttem be, tehát fordítva és ezzel tönkretehettem?
Mai napig abban voltam hogy a monitoroknak a megvilágítását LED végzi el, mint a telefonokban, a tegnapi napig amikor is egy kijelzős DVD t javítottam, és az ujjam hozzá ért egy kondihoz amin 3KV volt írva, Nem esett jól, na de térjünk a tárgyra mivel jobb megoldás az hogy vékony veoncsövekkel oldják meg a világítást amit 3KV indit el, minthogy LED det tennének bele ami mindössze igényel vagy 3V ot.
Elvileg van benne biztosíték, és kiég ha rosszul kötöd be. De amugy a tápon van sárga és fekete ami neked kel. a sárgát kösd a középső csatlakozási ponthoz a feketét pedig a szélsőre, és ennyi az egész.
Korábbi hozzászólásomban leírtam mi a problémám. Nos most kipróbáltam 9V-os elemet használva, tökéletesen működik. Kipróbáltam egy olyan 9V-os elemmel is amin 5.3V-ot mértem. A táp amiről előtte próbáltam egy 6V-os telefontöltő. Valaki leírná, hogy az elemekkel miért működött rendeltetésszerűen, míg a telefontöltőről nem? Köszi
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2014
üdv!
Vettem egy oszcilloszkópot,és a fő problémám az lenne vele hogy állandóan vibrál a jelalak.Nem lehet ezen valahogy állítani,vagy ez ilyen? A másik problémám az lenne,hogy egy 555 -nek a négyszögjelét szeretném megmérni,de akármit állítok csak a csatolt rajzon lévő jeleket kapok... tudnátok segíteni? köszönöm a válaszokat!
Az oszcilloszkóp típusa, illetve a kezelőszervekről egy kép segítene, hogy segíthessünk. Vibráló jelalak, mert nincs szinkronizálva. A szinkron forgógombbal állítható stabil állóképre. De lehet még egyéb beállítási hiba is. Az 555 négyszögjele így jól van ábrázolva. Függőleges vonal nem látszik, mert nagyon gyors a felfutása az eltérítési sebességhez képest. Digitális szkópon látszik minden esetben a függőleges vonal is, bár ott is beállítás kérdése.
Másik topicba, Az "Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?" kellene menni innen. A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2014
Hello! Igen. De egy 10..100uf-os tápszűrő kondi még pluszba nem árthat. (Mert a Led a kondit sütögette, de a piezo itt már a tápot rángatja majd.)
Hello! Mert nem tudhatod mi van (vagy mi nincs) a telefon töltőben. Vagy szűretlen, vagy az áramköröd a tápot rángatja, ami visszahat az működésére. Ezért célszerű mindig elkót tenni a tápra. (Mint írtam is..)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |