Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2606 / 3985
(#) Gj hozzászólása Júl 23, 2015 /

Üdv!
Mivel érdemes/szokás a tranyókat a hűtőbordától szigetelni?
(#) yoman917 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 23, 2015 /

Nem titok egyeltalán, csak úgy gondoltam, hogy nem fontos a működés szempontjából A problámat már sikerült leküzdeni, egy másik fajta tirisztorral már úgy működik ahogyan elgondoltam
(#) k3gy3tl3n hozzászólása Júl 23, 2015 /

Sziasztok, a képen látható kapcsoláson a tranyót kicserélhetem BD244-re (mivel ez is PNP)? Hogyan oszlik meg a tranyón és a stabkockán folyó áram? 50-50% ? És egy gondolatkísérlet kedvéért mondjuk ,hogy a tranyó BD244 a stabkoca LM7805 és 1.5A áram folyik át az egészen, a betáp 14V, el fog ez füstölni?
KÉP
(#) reloop válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Júl 23, 2015 /

Szia! Jó a BD244, ezekkel az alkatrész, feszültség és áramértékekkel nagyjából annyit melegszik majd mint stabkocka. Mindkettőt hűtőbordára kell szerelned.
(#) Wind-Storm hozzászólása Júl 24, 2015 /

Helló!

Nem vagyok teljesen tisztában a dologgal hogy zselés akku lehet-e zárt ólomsavas.
Szeretnék olyan akkut venni amelyik télen is működőképes, úgy tudom a zselés az olyan.
4V-osat keresnék, itt Bővebben: Link találtam is, viszont most nem találtam meg újra, de tíz ezer forint környékén (vagy még többért) láttam már valahol hasonló kapacitásban aminél csak a zselés szó szerepelt.
(#) ujfalusi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Júl 24, 2015 /

A zselés akku is savas. Minden akku működik télen, a lényeg hogy fel legyen töltve.
(#) Wind-Storm válasza ujfalusi hozzászólására (») Júl 24, 2015 /

Nem írtam, de talán sejthető: kültéren lenne esetlegesen mínuszokban, ezért lenne fontos tudnom hogy megteszi-e, mert egy sima zárt ólomsavas lemerül ha jól sejtem.
(#) ferci válasza Gj hozzászólására (») Júl 24, 2015 /

Szia!
Van erre speciális, tokozáshoz illeszkedő formájú, különböző vastagságú csillámlemez, kerámialap, hajlékony műanyaglap ( direkt erre a célra ) és a szigetelő gyűrűk a rögzítéshez.
Paszta term. mindkét oldalára.
(#) nedudgi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Júl 24, 2015 /

A lemerülés oka az akku önkisülése. A második kérdés, hogy mi történik vele, ha átfagy.
Egyik se szereti, de van amelyik tönkremehet.
Mi a lesz az akkumulátor felhasználása?
(#) Wind-Storm válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 24, 2015 /

Egy napelemes PIR-es lámpába menne, Li-ion-t váltana, habár ez a konstrukció nem élt még meg egy telet sem eddig, csak elméleti szinten készülnék rá hogy még ha nem is teljesen fagyálló, de tél szempontjából optimálisabb akkumulátorra cserélném benne.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2015

NiCd. A leginkább állja a fagyot. Szerintem már írtam: nem lehetne fagymentes helyre tenni (akár elásni) ?

gp200sck.pdf

(#) gernerakos hozzászólása Júl 24, 2015 /

Sziasztok!
Van különbség a zselés illetve az ólomzselés akkumulátorok közt?
(#) ujfalusi válasza gernerakos hozzászólására (») Júl 24, 2015 /

Így hogy ólomzselés olyan nincs. Zselés ólom akkumulátor az van.
(#) gernerakos válasza ujfalusi hozzászólására (») Júl 24, 2015 /

Akkor gondolom nincs is különbség...
(#) Wind-Storm válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 24, 2015 /

és még kapni is lehet..
Csak az a baj, hogy a töltés/kisütési ciklus nem lenne megoldva, mert mozgásérzékelős a lámpa, és hamar memóriás lenne az akkupakk.
A fagykérdés amúgy jobban belegondolva inkább elméleti, mert egy fa ajtó külső tokjának a legtetejére lenne rögzítve a szerkezet, talán a Li-ion is bírná, talán..

Nekem harmadik éve működnek a (nem mozgásérzékelős) lámpák, amiket az OBI árul 300 pengő forintokért. A 200mAh NiMH AAA akkukat lecseréltem 450mAh NiCd cellákra, azóta reggelig világítanak. Akkor is azért hagyják abba, mert a napfény letiltja a világítást.
(#) ujfalusi válasza gernerakos hozzászólására (») Júl 24, 2015 /

Van külömbség, mégpedig az hogy olyan mint ólomzselés nem létezik.
(#) nedudgi válasza ujfalusi hozzászólására (») Júl 24, 2015 /

Dehogynem, egy német cég árulja Magyarországon is. A magyar forgalmazók zselésnek árulják.
(#) ujfalusi válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 24, 2015 /

Ezt magyarázd meg nekem, mert én ezt úgy értelmezem (ólomzselé) hogy ólom lemezek ólmos zselé között.
(#) kadarist válasza ujfalusi hozzászólására (») Júl 24, 2015 /

A zselében kénsav van, tehát az "ólomzselé" értelmetlen kifejezés lenne. Ez a fajta ólomakkumulátor folyékony sav helyett zselézett savat tartalmaz, tehét helyesen: zselés ólomakkumulátor.
(#) Gafly válasza kadarist hozzászólására (») Júl 24, 2015 /

Vagy fel van itatva valamivel.
(#) kadarist válasza Gafly hozzászólására (») Júl 24, 2015 /

Az megint más. Üvegszállal van felitatva, de az nem zselés, viszont gyakoribb.
(#) ujfalusi válasza kadarist hozzászólására (») Júl 24, 2015 /

Én is ezt írtam.

Nem ezt írtad, mert te azt írtad, hogy "ólom lemezek ólmos zselé között". A zselé nem ólmos.

Ezen kár vitatkoznunk. Ha vissza olvasol akkor lesz értelme annak amit írtam. A lényeg értelmezni kívántam a hibás kérdést hogy "mi a különbség a zselés és az ólomzselés akkumulátor között"

Egyébként közben eltünt egy hozzászólás " nedudgi" részéről, ami azért kell az érthetőség kedvéért.

Látom már, elnézést kérek!
(#) simley hozzászólása Júl 24, 2015 /

Szoasztok, érdemes beruházni led világitás-szalagra?
régi fldelentlen házban is használhaTÓ?
(#) Bakman válasza simley hozzászólására (») Júl 24, 2015 /

A LED szalagok többnyire 12 V-os feszültséget kérnek, nem sok közük van a földeléshez. Azt, hogy érdemes-e, a tervezett alkalmazása mondja meg.
(#) nedudgi válasza simley hozzászólására (») Júl 24, 2015 /

A LED szalag egyszerűen szerelhető, de rossz a hatásfoka.
Következő: »»   2606 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem