Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2722 / 3985
(#) tungsram82 válasza granpa hozzászólására (») Jan 27, 2016 /

Igen, bocsi.
(#) granpa válasza tungsram82 hozzászólására (») Jan 27, 2016 / 1

Összehasonlítottam (gondolom Te is), jónak tűnik. Azt már elfelejtettem, mire is jó ez.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2016
(#) steweo hozzászólása Jan 27, 2016 /

Honnan érdemes felkészülni emelt szintű elektronika érettségire? Ilyenek vannak benn, hogy szekvenciális erősítő, szuszceptancia,
(#) david10 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 27, 2016 /

Köszönöm a válaszodat!
További szép estét!
Alt+j=í

Köszönöm.

Egy tekercs nélküli transzformátor.
(#) iciszka hozzászólása Jan 27, 2016 /

Hello Van egy elektromos cigim és szeretném 2 db litium ion akksival használni ami összesen 7600 mA térfogatú lenne (tudom hogy ez gigászi de méretben nem lenne olyan nagy)viszont a töltötségi szintet úgy szeretném mérni hogy az előző akksim elektronikáját tenném bele de a régi akksi 350mA es mit kellene kicserélni rajta hogy az új akksim töltöttségi szintjét is szépen mérje vagy egyáltalán miből áll egy ilyen elektronika?
(#) granpa válasza tungsram82 hozzászólására (») Jan 27, 2016 /

Oké, bemegy 1.5V, de mennyi jön ki, és hol?

Egyenlőre az eredmények váratnak magukra.
(#) abcdabcd válasza tungsram82 hozzászólására (») Jan 27, 2016 /

Szia!

Ezt, hogy "tekercsnélküli" ezt pont itt:
Bővebben: Link eevblog

kitárgyalják elég részletesen, de magyarul is kb egy fél mondatban elmondható:
----1 menet is menet, és ott van 6db nagy AL értékű ferrit vasmag, amin átmegy ez az egy menet ==> tehát van benne tekercs, nem is kis induktivitású!

Bár nem tudom, hogy honnan van a rajzod, de az a 6 vasmag és rajta az egy szál vezeték keresztben, az kísértetiesen hasonlít arra, amit a videóban kitárgyalt áramkörben is csináltak...

mod: a videón pl 5:27 -től kb 5:31-ig látszik is az az áramkör megépítve, amiről ott szó van... a toroid vasmagok, azokon keresztülfűzve a dróttal...
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2016
(#) kadarist válasza jointsilver36 hozzászólására (») Jan 27, 2016 /

Telefonzavarót elvből nem építünk, ezt felejtsd el!
(#) jointsilver36 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 27, 2016 / 1

Aha èrtem.De fémkeresőt azt lehet?
(#) Ivan93 hozzászólása Jan 27, 2016 /

Sziasztok! Nem találtam kapcsolási rajz ellenőrző topicot, így itt kérdezem: a mellékelt rajzon a
H-hidat leellenőriznétek? Elvileg jó, de hátha... Másik kérdés, a rajzon 220R van a bázisokon, de a hfe pnp-nél 100, npn-nél 400 körüli, így elég 680R is, jól gondolom? Előre is köszönöm!

step_dir.png

(#) dudzsi hozzászólása Jan 28, 2016 /

Sziasztok! Ismerösömnek van egy a képen látható villanymotor ami most 380V-ra van bekötve. Át kellene kötnöm 220V-ra. A kérdésem az lenne mekkora kondenzátor kell hozzá? köszi
(#) Mircsof hozzászólása Jan 28, 2016 /

Sziasztok!
A TL074CN adatlapját böngészem, és a tápfezültség értéke kicsit összezavart. Ugye azt irja, hogy +-18V
Tehát ha 2 stabbal állítok elő +12,és -12V feszültségeket, majd a TL-t ezek kimenetére kötöm, ahol ugye mérve 28V feszültség van akkor ez neki megfelelő igaz?
(#) kadarist válasza dudzsi hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

50µF állandó és 100+µF indító.
(#) ktamas66 válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Igaz.
(#) Mircsof válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Köszönöm!
(#) vargaf válasza dudzsi hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Szia!
Számításom szerint 90 μF állandó kondenzátor kell.
Üdv.: Feri
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
(#) nedudgi válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Annyiban pontosabbítanám a dolgot, hogy a +12V/-12V eredője 24V és nem 28.
(#) Mircsof válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Igazad van, nem tudom mért 28-at írtam, lehet kéne egy KV... Most lemérve ismét 24V a mért feszültség, tehát rendben van.
(#) proli007 válasza dudzsi hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Hello! Bocs! De aki már 700 kérdése/hozzászólása van az oldalon, illene tudnia hogy egy kérdést hol kell feltenni. És a válasz is várhatóan ott található.
(#) Marko Ramiusz válasza steweo hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Esetleg a tankönyvekből?
(#) dudzsi válasza proli007 hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Igazad van nem is figyeltem. Pedig mindig szoktam nézni milyen forumok témák vannak.
(#) dudzsi válasza kadarist hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

köszi. Neked is vargaf.
(#) Tambi hozzászólása Jan 29, 2016 /

Kedves Barátaim!
Hogyan működik eme fűrészjel generátor, és Multisim 12-ben miért nem?
Előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza Tambi hozzászólására (») Jan 29, 2016 /

Ez a kéttranzisztoros kapcsolás egy UJT-t szimulál és úgy is működik, mint egy UJT-s relaxációs oszcillátor. Működése. Keresés: Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2016
(#) Tambi válasza kadarist hozzászólására (») Jan 29, 2016 /

Köszönöm Kadarist!
Gyorsabban megválaszolt, mint ahogy nekem megírni sikerült! Gratulálok és köszönöm. UJT-t már használtam, értem is, de ezen még kísérletezgetnem kell...

Még egyszer köszi
(#) sx64 hozzászólása Jan 29, 2016 /

Sziasztok
Van egy programozóm ami jelenleg úgy működik, hogy beleteszem a programozásra szánt panelt lecsukom a tetejét meg nyomom a start gombot és kezdi a programozást.
És szeretném ha nem csak a Start gombbal kéne indítani hanem úgy indulna, hogy lecsukom a tetejét ami meg nyomna egy nyomógombot(ami persze ettől nyomva marad) és csak egy impulzust adna ki amitől elindulna a programozó felnyitáskor az egész alap helyzetbe állna és csak lecsukáskor indítaná el.
(#) mechanika hozzászólása Jan 29, 2016 /

Sziasztok!

Egy uc ébresztgetne időnként egy 12Vról üzemelő fogyasztót, a tápellátást meg lehet oldani közös áramforrásról ekképp:
(#) proli007 válasza mechanika hozzászólására (») Jan 29, 2016 /

Hello! Meg, de van hátránya. Visszahathat a terhelés a uC tápfeszültségére. Mindenképpen elsőként a két alsó elem merül ki, így a felső elemek árama, akár meg is fordíthatja a 3V polaritását.
Következő: »»   2722 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem