Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2721 / 3986
(#) Petyaa válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Okés rendben átnézem. Köszönöm!
(#) Petyaa válasza pucuka hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Persze hogy hallottam kínai révén simán benne is van/lehet.
(#) trickentrack hozzászólása Jan 25, 2016 /

Üdv!
Egy régebbi atx-es tápegység túl lett terhelve. Két dióda ami a hűtőbordára volt rákötve szó szerint kiforrasztotta magát a helyéről. Más hibát nem találtam. Az lenne a kérdésem hogy ezeket mivel tudnám helyettesíteni, mert sehol nem találok ilyen diódát. A típusuk: FR502

Előre is köszönöm!
(#) elactrofan válasza trickentrack hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Itt az adat lap

FR505.pdf

(#) trickentrack válasza elactrofan hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Köszönöm!
(#) Petyaa hozzászólása Jan 25, 2016 /

A másodperc mutató volt a ludas, most hogy kiiktattam jár szépen.
(#) attika válasza Petyaa hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Akkor annak a fogaskereke foghíjjas,nézd meg azt.
(#) linx válasza pucuka hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

Nézegettem a zajgenerátorokat, de úgy tűnik, azok egyértelműen a környezeti zaj alapján működnek, nem "igazi" véletlenek, és bonyolultabbak is. Én azt tervezem, hogy az alkatrészek különbözőségét kiegyenlítem, az egészet leárnyékolom, hogy valódi véletlent kapja.
Egyszer már logikai kapukkal készítettem ilyent, de ott az előző állapot "valahogyan" benne maradt az alkatrészekben, így befolyásolta a következő állapotot. Azt remélem, hogy pusztán tranzisztorokból megépítve, ez nem lesz így.
(#) pont válasza linx hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

Ha tökéletesen kiegyenlítenéd (ami lehetetlen), nem villogna. Az elektronikában, csak látszólagos véletlent lehet készíteni, itt a fizika törvényei pontosan meghatározzák a végeredményt. Az sem valós véletlen, de elég véletlenszerű, ha egy viszonylag pontatlan időzítővel állítasz meg egy több MHz-s oszcillátort.
(#) johnsyna válasza gerry hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

Köszönöm.
(#) IOsys hozzászólása Jan 26, 2016 /

Sziasztok! Nem tudom, hol kérdezzem ezt... Műhelylámpának halogén izzót használok, de mindig hamar kiég. Gondolom a bekapcsolási áramfelvétel az oka. Megoldást jelenthet egy lágyindító beiktatása? Elég drágák ezek az izzók, szeretnék valami megoldást.
(#) reloop válasza IOsys hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

Szia! Itt.
(#) linx válasza pont hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

Ha jól tudom, processzorokba építenek ilyen véletlen generátorokat, csak ott két invertert kapcsolnak egymással szemben. Gondolom, atomi méretekben már elég jól be tudják állítani, hogy egyformák legyenek. Emiatt reméltem, hogy egy picit nagyobban nekem is sikerülhetne.
(#) proli007 válasza linx hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

Hello! Nyugodtan elfelejtheted az egészet. Sohasem lesz jó! Ezt a processzor dolgot honnan vetted? Egyébként mit szeretnél készíteni? Mert azt még nem árultad el.
(#) -balint01- hozzászólása Jan 26, 2016 /

Sziasztok! Megszeretném építeni Attila86 Panelmérő II-jét, de sehol sem találok 7805DT-t. Az lenne a kérdésem, hogy a 7805 CD2T megfelelne helyette?
(#) Bakman válasza -balint01- hozzászólására (») Jan 26, 2016 / 1

Kb. bármelyik 7805-ös stab. IC jó bele, tehát igen.
(#) -balint01- válasza Bakman hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

Köszi!
Még annyit kérdeznék, hogy S1M és 1N4148 SOD-80-as tokozású diódát se lelem, mivel lehetne helyettesíteni?
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2016
(#) granpa válasza -balint01- hozzászólására (») Jan 26, 2016 / 1

Alkalmas, még többet is tud (nézted az adatlapjaikat?).
(#) granpa válasza -balint01- hozzászólására (») Jan 26, 2016 / 1

Akármilyen hasonló paraméterűekkel (bár nem értem, minek 1000V-os dióda oda?), ami elfér.
(#) ktamas66 válasza -balint01- hozzászólására (») Jan 26, 2016 / 1

Az SMD verzió LL4148, a másik helyre szinte bármilyen 1A-es jó, pl. FR1M-DIO vagy akár MBRS140 is.
(#) -balint01- válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

granpa, ktamas66
Köszi köszi!
(#) david10 hozzászólása Jan 26, 2016 /

Sziasztok, az Arduino-hoz szeretnék épiteni egy Triac kiegészitőt lámpát kapcsolgatni.
A kérdésem az az lenne, hogy a képen megjelölt ellenállás+kondenzátort muszáj-e beépitsem?
Sajnos helyszüke miatt nem nagyon tudom beépiteni. Lehet ebből baj?
A választ előre is köszönöm!
Elnézést a hosszú i betü hiányának, de Linux-ról nem megy.
(#) kadarist válasza david10 hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

Szia!
Induktív fogyasztóhoz kell, izzólámpához nem.
Linuxból írok és mindenféle betűt megtalálok a billentyűzeten.
(#) tungsram82 hozzászólása Jan 26, 2016 /

Sziasztok Skacok!

Jól raktam ezt össze?
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2016
(#) kadarist válasza tungsram82 hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

Mi az a nagy kék henger?
(#) linx hozzászólása Jan 27, 2016 /

Ebből a cikkből vettem, hogy az intel ilyen véletlengenerátor épít.
Igazából konkrétabb célom nincs vele, csak szeretnék szemtől-szemben állni a véletlennel. S mivel hasadóanyagom nincs, kvantum folyamatokkal nem tudok kísérletezni, ez az egyetlen reményem, hogy valódi véletlent tudjak készíteni.
Ha sikerülne, a biteket számítógépre vezetném, és a kapott jelhalmazzal elkezdhetnék kísérletezni, de csak kíváncsiságból, nem megvalósítandó project keretében.
(#) granpa válasza kadarist hozzászólására (») Jan 27, 2016 /

Abban van eldugva a 6-os rézcső, a ráhúzott ferritkarikákkal. Ld: 2827. old.
(#) granpa válasza tungsram82 hozzászólására (») Jan 27, 2016 /

Tetszik a 'hűtőborda". Ha mellétetted volna a jan. 7-én betett rajzot, nem nekünk kéne visszakeresni az azonosításhoz.
(#) kendre256 válasza linx hozzászólására (») Jan 27, 2016 /

Csinálj zajt valahogy, az elég véletlenszerű lesz. Lehet egy FM vevő zaját is nézni (antenna és bemenőjel nélküli "susogásból" digitális szintet előállítani), vagy építeni egy zajgenerátort itt van kapcsolás is.
(#) pucuka válasza linx hozzászólására (») Jan 27, 2016 /

Igazi véletlenszám generátort csak zajból tudsz készíteni. A cikkben látott kapcsolásban is az van. A két szembe kapcsolt szélessávú erősítő, (inverter) egy oszcillátort alkot, ami gyakorlatilag egy zajgenerátor. Ebből veszel mintát, ps időtartamra. Nem piskóta feladat ez sem.
Következő: »»   2721 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem