Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nem téged akartalak degradálni. Köszönöm mindenkinek a választ!
Annak idején ('70 - '80 .as években) többször is citáltak agresszív riporterek a képernyő elé különböző zavarok miatt, és akkor ott, nem lehetett himi humizni.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2017
Idézet: Ez igaz, de ma már megállapítani, hogy a zavar milyen tápegységből jön (TV, rádió, telefontöltő stb.), szerintem lehetetlen. „A kapcsoló üzemű tápoknak még nagyobb a zavarsugárzása, mint egy csöves vevő oszcillátorának.”
Azt valóban nem, de hogy honnan, merről, azt azért lehet, ha nem is könnyen.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2017
Ez igaz, de ha egy TV állványon van pár dolog, bukott a dolog. Ebben a fomában Kovidivi eredeti felvetése valóban városi legendává vált mára.
OK, mondjuk megállapítod hogy honnan. Hogyan lesz ebből tuner?
És hát azért azt az apróságot hogy az eredeti felvetésben kikapcsolt készülék szerepelt ne csak úgy félvállról pöcköld le, mintha semmi jelentősége nem lenne! Ugyebár tunerről volt szó. Ami erre jellemző sugárzás, az a KF, kb. 10,7 MHz. Ha be van kapcsolva, akkor ez jön ki belőle, és mondjuk hogy detektálható. De ha már "régi" (képcsöves) TV-ről beszélünk, akkor sokezerszer ekkora teljesítménnyel sugározza a halál pontosan 15625 Hz-et, ami gyakorlatilag kizárólag TV adás vételéből állhat elő. Sőt a plazma is sugároz ezen a frekin. Az LCD-t nem tudom.
Te írtad hogy ajtó előtt állva. És kikapcsolva. Akár zárt szekrényben is lehet (egyes helyeken tényleg abban van). Függöny is van legtöbb helyen. Nálam speciel két ablak között volt a TV amíg volt, nappal a külső fény, éjszaka a sötétítő függöny miatt nem lehet belátni.
És ha valaki mégis kimutatja hogy van 2 rossz TV a padláson, annak odaadom hogy vigye a fenébe. A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2017
Ha standby állapot is lehetséges, akkor - feltéve, hogy nem fénymentesen zárt ajtóról van szó - például az infra távvezérlő jellel akár bekapcsolni is. Ezután csak a 15625 Hz jel detektálása, esetleg a KF, vagy a segédvivő észlelése kell.
Üdv!Valaki eltudná nekem magyarázni , hogy feteknél miért szoktak gatere sorosan egy ellenállást kapcsolni(mint a képen) , amikor ha jól tudom ott nem is folyik áram?
Nem folyik áram, kivéve állapotváltáskor. Olyankor egy kapacitást kell feltölteni/kisütni, nagy áramok folyhatnak.
Folyik áram, de csak AC, a gate-source és gate-drain kapacitásokon. Vagyis csak akkor folyik, amikor változik a feszültség. Hogy miért szükséges az ellenállás, azt már a képen nem szereplő áramköri részek indokolják.
Folyik ott áram, mert a Gate kapacitás meglehetősen nagy is lehet, aminek a feltöltése és kisütése jelentős áramot igényel. Ezzel az ellenállással lehet védeni a meghajtó áramkört (pl. mikrokontroller).
Ugyanakkor lassítja a FET kapcsolását, ami így jobban fog melegedni.
Akkor ezért van olyan eset ami miatt meghajtó tranzisztorok kellenek a kapcsoló fetekhez pl egy kapcsoló üzemű tápegységben?
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2017
Igen, vagy konkrét, ilyen feladatra tervezett FET meghajtó.
A végén mégiscsak összeraktatok több megoldást, tehát lehetséges detektálni a tv-t. Elég kacifántos módokat találtatok, de meggyőztetek. Ha valaki meg akarja oldani, akkor meg tudja. Hogy a szervek rendelkeznek-e ilyen műszerrel, az már más kérdés.
Köszönöm a válaszokat. A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2017
A "szervek" (NMHH zavarvizsgálat) rendelkezik olyan műszerrel, amivel elvileg az ilyen esetek felderíthetők lennének. De az azóta elkészült zavarsugárzási, és zavartűrési szabványoknak hála az ilyen esetekből származó zavarbejelentések eléggé ritkák, többnyire sajáthibás zavarokra korlátozódott. Csak úgy kedvtelésből végzett ilyen jellegű vizsgálatok igen nagy erőforrás igénye miatt zavarbejelentés híján nem végeznek. (tudomásom szerint)
Sziasztok!
Egy egyszerű kérdésem lenne, amiben tippet szeretnék kérni! Van egy 5V-os kimenetem, amin kb másodpercenként van áram. tehát kvázi egy pulzus, ami vezérel valamit. (Ez most mindegy is mi) Szeretném LED felvillanással látni, hogy mikor van pulzus. Ez tök jól is működik ha beiktatok egy LED-et, villog szépen. Viszont ezután az 5V már csak 4.3 körül lesz, ami kevés a további elektronikának. Gondolom ugye a LED lehúzza magának a feszt. Hogy lehetne megoldani, hogy a kimeneten maradjon az 5V, és a LED is felvillanjon. Ha jól sejtem valamilyen tranzisztorral, de milyennel pontosan?
Szia!
Tegyél a leddel sorosan pl. 330 ohmot, mindjárt nem fogod lassan tönkretenni a ledet és a feszt se húzza le annyira ( a "durva" nyitófeszére..). Pár mA elég lesz a lednek.
Kimértem pontosan:
Ha simán kötöm be a LED-et, akkor 2.3 voltra esik le a fesz. Ha 470 ohmos ellenállásst (ilyet találtam ép) teszek be, akkor 3.7-re, ami még mindig kevés
Akkor az első beírásod teljesen rossz volt..
A lényeg az, hogy az az "5 voltos kimenet" nem terhelhető, tehát kell egy npn tranzisztor, 100 k-s bázisellenállás menjen a kimenetedre, a tranzisztor emittere a gnd-re ( táp negatív ), a kollektorba pedig a led és a 470 ohm és adj neki külön tápot ( pl. +5-10 volt ), másképp nem fog menni.
Köszi, így már tökéletesen működik. A tranzisztor miatt csak 4 tizedet esett a feszültség, de az még nem okoz gondot!
Ha esetleg mégis gondot okozna (azért az a 8% feszültségesés nem kevés, lehet hogy határon jársz), akkor megpróbálhatod egy FET-tel is, az sokkal kevesbé terhel.
Ha a 100 kohm is beterhel, nyugodtan megnövelheted 220-330k-ra is, így is elég bázisáram fog menni, ami a pár mA-es kollektoráramhoz megfelel és még 1-2 tizedet is lefaraghatsz..
Mindenesetre ezek szerint az előző áramkör kimenő ellenállása 10k nagyságrendű. Azzal kellett volna kezdened, miféle áramköröd van... legközelebb így vázold a témát.
Hogyan lehet egy lötyögőssé vált trimmert javítani? Ugyanis így nehéz pontosan beállítani és képes magától értéket váltani!
Nem tudom mennyire banális, de cserélni nem tudod?
Egy ilyen kis egyszerű szerkezetet nehéz javítani.
Az a probléma, hogy nincs másik... És úgy kell elképzelni, hogy emiatt üzem közben váratlanul változik az eszköz fényereje, amit nagyon nehéz pontosan a kívánt értékre állítani!
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2017
Állítsd be a fényerőt (ha tudod), mérj rá a potira és helyettesítsd egy ellenállással ha nem fontos az, hogy állítani tudjad.
2M méréshatárral .890 az hány Ω?
890 kΩ
|
Bejelentkezés
Hirdetés |