Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3964 / 3964
(#) Kicsa hozzászólása Hé, 11:07 /
 
Sziasztok,

keresnék egy micro-sd kártya foglalatot a 3D nyomtatóm alaplapjára,már kezdi bajosan olvasni a kártyákat. A gond az,hogy 10 lábú a beültetett alkatrész,a HEStore-ban pedig 8 lábúakat találok.
Ez a típus áll talán legközelebb a képen lévőhöz,helyettesíthetem ezzel? Vagy van esetleg másik típus,ami jobb lenne ide? Köszönöm szépen!
(A mostani nem kidobós fajta,sima bedugós)
(#) Tasznka válasza Kicsa hozzászólására (») Hé, 23:50 /
 
Szia!
Ez ránézésre ugyanaz.
(#) juhostt hozzászólása 9:51 /
 
Sziasztok! Remélem jó helyen kérdezek. Tudnátok ajánlani jó minőségű forrasztó ónt (cin)? Van kínai (aliexpresszes) van valami régi noname, meg van egy pici tekercs a workzone gázos forrasztóhoz kapott készletből, meg van egy tekercs extol márkájú. Zömmel 0.75-2.5, ritkán 4mm mkh vezetéket forrasztok. (Traktor villamosság) a workzone-os cinnel nagyon szépen boldogulok, a többi csak kínlódás. Google-t hiába nézem, nincs személyes tapasztalat egyikkel sem. A kérdés, az adott tipusú vezetékhez tudnátok cint ajánlani? 200-300g elég lenne sokáig. Köszönöm!
(#) Skori válasza juhostt hozzászólására (») 9:53 /
 
SSW forrasztóón: Bővebben: Link
Ez a legjobb minőségű forrasztóónok között van.
(#) Bakman válasza juhostt hozzászólására (») 9:58 /
 
Ahhoz, hogy ólom tartalmú ónt vegyél (neked igazábol az kell), igazolnod kell, hogy "szakmai felhasználó" vagy. Elektronikai végzettségű bizonyítvány vagy valami hasonló elég, anélkül nem adnak a HEStore-ban. Skorival egyetértek, kb. az egyik legjobb forrasztóón az SSW márkájú.
(#) Lamprologus válasza juhostt hozzászólására (») 10:01 /
 
Folyasztószer!
A hegedű gyantától kezdve, a hiper szuper fluxokig széles a választék. És még a leg silányabb ónnal is jól lehet forrasztani! Arra figyelni kell, hogy forrasztás után a maradékot el kell-e távolítani.
(#) Régi motoros válasza juhostt hozzászólására (») 10:42 /
 
Lamporogus jól mondja. Ilyen vezetéket meg se próbálj folyasztószer nélkül forrasztani mert nem fog menni. Max talán csak az, amit az üzletből hozol ki, és még megfelelő a felületi tisztasága, de már arra is kell folyasztószer, mert a nélkül csak szívatod magadat.

Ha ráadásul a vezeték még régi is, esélyed sincs semmilyen hiperszuper ónnal folyasztószer nélkül.
A régi vezetékek oxidáltak, még ha a közepén vágod el, és szemre tisztának tűnik akkor is.

Veszel egy liter sósavat, kiöntesz 3-4dl-t egy fél literes üvegcsébe, és bádogos üzletben vagy mestertől kérsz pár csík ón lemezt. Fontos, hogy ne csak ónozott legyen, hanem teljes anyagában. Onnan ismerszik meg, hogy márványos felülete van, könnyebb hajtogatni mint az ónozott vaslemezt és a friss nyírásnál (akár nagyítóval is) megnézve azonos a felülettel. Beledobálod a sósavba, annyit, hogy a reakció (pezsgés) leálljon, nem kell sajnálni. Eltart pár óráig, a lemezek feloldódnak és kész a forrasztó vized. Ebbe mártogatva a forrasztani kívánt vezetéket, úgy fut rajta a cin utána mint Usain Bolt 200-on.

Ui.: Nagyon makacsul korrodált vezetéket többszöri mártogatás és cinezés után is elfogadható eredmény születik. Arra vigyázz, hogy forrasztás közben a vezetékről elpárolgó forrasztóvíz gőzt ne szívd be.
A hozzászólás módosítva: 10:46
(#) Bakman válasza Régi motoros hozzászólására (») 10:50 / 1
 
Idézet:
„Veszel egy liter sósavat”

Ne vegyen! Nem ereszcsatornát akar forrasztani, hanem vezetékeket. A forrasztóvíz gőze bejut a szigetelés alá és ott eszi meg a vezetéket.
(#) Kicsa válasza Tasznka hozzászólására (») 11:57 /
 
Szia,köszönöm szépen!
Időközben annyira rájöttem,hogy az általam linkelt nem lesz jó,más a kiosztás és el van tolva a lábsor. A két plusz láb valami kártya detektálást végez,ha jól látom,maradok akkor a megegyező típusnál.
Köszönöm szépen!
(#) Lamprologus válasza Régi motoros hozzászólására (») 12:50 /
 
Idézet:
„Veszel egy liter sósavat, kiöntesz 3-4dl-t egy fél literes üvegcsébe, és bádogos üzletben vagy mestertől kérsz pár csík ón lemezt.”


Nem kell bádogoshoz menni, sem boltba! Keresel pár 1,5V-os ceruza elemet, és annak a cink házát lefejted, és azt dobálod bele a sósavba!

Azért ezt a forrasztóvizet én is csak az ereszcsatornához használnám!
(#) Régi motoros hozzászólása 13:15 /
 
Mióta az eszemet tudom minden vezetéket így forrasztok, mégis mindegyik jól van köszöni szépen.
(#) kadarist válasza Régi motoros hozzászólására (») 13:37 /
 
Azért azt tegyük hozzá, hogy forrasztás után alaposan mossa le a cink-klorid maradványait, mert különben egy idő után jól elkorrodálódik az egész.
Következő: »»   3964 / 3964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem