Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3963 / 3984
(#) toth1996 hozzászólása Júl 26, 2024 /

Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni abba hogy elkezdtem egy okosotthont építeni shelly plus 1 vezérlőkkel .

Működés röviden SW lábra fázis megy akkor a relé behúz és világit a lámpa persze ezt applikációval is lehet vezérelni .

Összekötöttem minden rendben van.
Páromnak megtetszett ezek az érintő paneles kapcsolok.
Erről lenne szó:
Bővebben: Link

Ezek ledes vissza jelzősök hogy ki/be állapotot jelzik.
Nem nagyon találtam nulla bekötésüket csak Wifi-st de arra nincs szükségem mert a shelly már wifin keresztül lehet vezérleni.

Fent említett kapcsoló az izzón keresztül kapja meg a nullát és itt jön a problémám.
SW bemenetre szeretnék annyi nullát ha fogalmazhatok így hogy a kapcsoló működjön rendesen.
SW és a Nulla közé teljesítmény ellenállást kötöttem 40 KOhmot működött a kapcsoló de shelly-t nem vezérelte a sw lábán .

Valakinek valami jó ötlete erre a problémára vagy inkább maradjak a régi billenő kapcsolónál?

Szerk: Növeljem az ellenállás értékét?
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2024
(#) toth1996 válasza toth1996 hozzászólására (») Júl 26, 2024 /

Le maradt a rajz...
(#) Udvari Zsombor válasza szs hozzászólására (») Júl 27, 2024 /

Ha számukra kiderül, hogy a felhasználó is piszkálgatott, akkor már azonnal feltételezik, hogy abból eredhet a hiba és már nem lesznek olyan készségesek ‒ tehát inkább érdemes elhallgatni részleteket, mert "amit nem tudnak, az nem fáj nekik". Ez sajnos általánosságban így van.
(#) Régi motoros válasza toth1996 hozzászólására (») Júl 27, 2024 /

Pont a lényeg maradt le, hogy az érintő"kapcsolóban" milyen kapcsolóelem van?
Hallasz kattanást mikor tapizod ami relé jelenlétére utalna? Ha nem, akkor gyaníthatóan félvezetős "kapcsolóelem" van benne, azt meg nem biztos, hogy szeretni fogja a sellid.
Főleg ha még fázishasításos fényerő szabályozó funkciója is van (bár azt írják, ebben pont nincs),
el is felejtheted.

Viszont ha a selli OFF állásban van, akkor a tapizókapcsolód nem kap nullát, azaz tápfeszültséget,
így nem is működhet elvileg. Sőt, jobban belegondolva a selli SW érintkezőjén nem is lehet nulla semmilyen körülmények közt, mivel az egy bemeneti láb lesz. Tehát úgy néz ki, hogy ez a tapizó érintkező nem tudja vezérelni ebben az állásban a sellidet.
A kapott információkból ezekre tippelnék.

Ui.: Mivel nem ismerem egyik készülék belső felépítését sem, mindenképp olyan kapcsolót ajánlanék vezérlésre, aminek fizikai érintkezője van, mint egy normál kapcsolónak, esetleg nyomógomb, ha a sellinek nem kell állandó feszültség az SW bemenetére, és elég az impulzus is.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2024
(#) toth1996 válasza Régi motoros hozzászólására (») Júl 27, 2024 /

A kapcsoló relét húz be mert hallom a kattintást .
Akkor marad a régi bevált kapcsoló. Ha nincs rá más mód.
(#) uniman válasza toth1996 hozzászólására (») Júl 27, 2024 /

Van rá "rendes" megoldás...sőt! A Sonoff-nak vannak ilyen üveg érintős kapcsolói, 1 és többáramkörös kivitelben. Wifin és 433 MHz-es RF távirányítóval is vezérelhetők, de csak ki-be, fényerőszábályozás nincsen bennük. Pl. ez a 2 körös: Sonoff TX T2EU2C
(#) pavikpeter hozzászólása Júl 27, 2024 /

Segítsetek megérteni egy elemi digitális áramköri problémát! Összeraktam egy négyszögjel forrást Schmitt triggerből (7414) Nem egy rakétatudomány, 1-2 lábakra 3,6k, 1. láb 47nF-dal földre, tápot neki és pár kHz-en máris szépen rezeg. Egy bajom van vele, hogy a kitöltési tényező 50 helyett kb. 25%. Ebben a videóban az ember pont ilyen áramkör működéséről beszél de ő azt mondja, hogy a bemenet ~3V-os értékénél billen a kimenet L-be és ~2V-os értéknél H-ba. Az IC adatlapján meg azt olvasom, ami a mellékletben van, és többé kevésbé én is ezeket az értékeket mérem. A kérdésem, hogy mit értek félre illetve, hogy miért tart tovább kisülni a kondinak mint feltöltődni?
(#) toth1996 válasza uniman hozzászólására (») Júl 27, 2024 /

Hhmmm jó ötlet akkor lehet ezzel lesz megoldva.
Köszönöm.
(#) gg630504 válasza pavikpeter hozzászólására (») Júl 27, 2024 /

A TTL IC nem szimmetrikus föld és tápfeszültség felé.
SN7414 adatlap
3. oldalán van kapcsolási rajz. Mind a bemenet, mind a kimenet aszimmetrikus.
A bemenetet 6 kiloohmmal tápfeszültségre húzó ellenállás egy nagyságrendbe esik a külső 3,6 kiloohmoddal.
CMOS változat vagy utána egy frekvenciafelező JK flip-flop.
(#) Peter65 válasza pavikpeter hozzászólására (») Júl 27, 2024 /

A hivatkozott videóban 74HC14-ről van szó, te meg 74LS14-gyel próbálkozol.
Az eltérő időket az ellenálláson töltéskor és kisütéskor eltérő feszültség jelenléte magyarázza, ami eltérő áramokat is jelent. Végső soron ezért a táp feléhez képest nem szimmetrikus billenési szintek a felelősek.
(#) pavikpeter válasza Peter65 hozzászólására (») Júl 27, 2024 /

Az az érdekes, hogy egy 74HCT14-gyel is próbálkoztam és azzal is ugyanez a helyzet.
(#) proli007 válasza pavikpeter hozzászólására (») Júl 27, 2024 /

Hello! Azért nem 50% a kitöltési tényező, mert egy TTL áramkörnél a bemeneten "kifelé" folyik áram. És így töltéskor a töltőáramhoz hozzáadódik, kisütésnél levonódik.
Ha valóban 50% kitöltés a feltétel, akkor használj az ütemadó után a D vagy JK tárolót felezésre.
(D visszakötve a -Q-ra, JK+nál a J és K-t a VCC-re.)
(#) Adumble hozzászólása Júl 27, 2024 /

Sziasztok,
teljesen kezdőként a következőkben szeretném a segítségeteket kérni. Van egy kerti madáritatóm és benne egy napelemes kis szökőkút. (Egy pici szvattyú.) A napelem maximum 8 voltot termel, a szivattyú áramfelvétele üzem közben 70mA. Ahogy a nap megy lefelé, vagy felhősödik az ég, csökken a napelem kimenő feszültsége. 6V alatt a szivattyú leáll. Örülnék, ha kaphatnék megoldást arra, hogy miként lehetne megoldani mondjuk egy 9 voltos elemmel, hogy szükség esetén az elem kipótolja a hiányzó feszültséget. Hálás lennék egy kapcsolási rajzért, és az alkarészek ponos azonosításáért, hogy beszerezhessem őket.
Előre is köszönöm.
Adumble
(#) Bakman válasza Adumble hozzászólására (») Júl 27, 2024 /

Meddig ideig akarod pótólni a hiányzó energiát? 70 mA fogyasztás viszonylag sok pár darab elemnek. Ha nem akarod egész éjjel járatni, akkor valamilyen automatika is kell bele.
(#) Gafly válasza Adumble hozzászólására (») Júl 27, 2024 /

Szerintem nagyon nem éri meg naponta venni egy ilyet.
Éjszaka meg úgyis alusznak a madarak...
(#) proli007 válasza Adumble hozzászólására (») Júl 27, 2024 / 1

Hello! Igen, ahogy írják, itt a működésben és az energia ellátásban logikai bukfencek vannak. Először azt kellene tisztázni, mit tennél, mikor és mivel.
(#) Régi motoros válasza Adumble hozzászólására (») Júl 27, 2024 /

Cseréld ki a napelemet nagyobb teljesítményűre, az dob valamennyit az üzemidőn.
Ha van fölös energia azt pedig be lehet tölteni mondjuk egy lítium aksiba.
Így ha a nap már nem süt, az akku biztosít energiát valameddig.
(#) Adumble válasza Régi motoros hozzászólására (») Júl 28, 2024 /

Talán erről lehetne működtetni. Ha ez nem kamu, akkor 2 db sorba kötve és meg van a feszültség, és vagy 50 órát el is menne róla, tölteni is lehetne. Ja, és darabját egy ezresért kínálják.
A használat módja: manuálisan bekapcsolnám a szökőkutat amikor kint vagyok a kertben (most nincs rajta kapcsoló - ha eléggé süti a nap, akkor beindul), ha tűz a nap, működne a napelemről, ha befelhősödik (6V alatt szolgáltat a napelem), automatikusan hozzátáplál az akksi. Majd nap végén manuálisan kikapcsolom a cuccot. Másnap kezdődhet előlről. Napi 2-4 óra akksihasználattal számolok.
Amit Régi motoros ír a plusz energiáról: Ha még azt is meg lehene oldani, hogy ha tűz a nap, de nincs bekapcsolva a szökőkút, akkor a napelem töltse az akksit, az szinte már túl szép ahhoz, hogy ilyenről merjek álmodni. De hálásan megköszönném.
Köszönöm az eddigi reakciókat, azt hiszem mindenkinek a felvetésére válaszoltam. A további segítségetekben bízva:
Adumble
(#) proli007 válasza Adumble hozzászólására (») Júl 28, 2024 / 1

Hello! Ahogy nézem ezeket az akksikat, ha igaz, van benne védelem. Tehát a kettőt sorba kötve egy 1N5818-as schottky diódán keresztül rákötheted a napelemedre (katód az akksi pozitív pontja felé).
És kész is vagy. Mert visszafelé nem folyik áram, ha süt a nap tölti az akksit, ha rajta a szivattyú, akkor pótolja a terhelés energiáját. Tehát csak egy kapcsoló kell az akksi és a szivattyú közé.
Ha túltöltené, lebontja a napelemet, ha túlmerítené a szivattyú, akkor is lebontja a terhelést.
De hogy ez az akksi 3650mAh lenne az szinte lehetetlen. Mértem már ilyesmi akksikat, 1100..1300mAh kapacitásúak voltak. (Arra is 8800mAh volt írva.)
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2024
(#) Régi motoros válasza Adumble hozzászólására (») Júl 28, 2024 /

Neked sincs jobb dolgod fél kettőkor mint ezen agyalni.
Szerintem valami ilyesmire lesz szükséged, meg egy lítium aksi hozzá. Azt ugyan nem írják, hogy a kimenet lekapcsol e automatikusan ha lemerül az aksi, szóval azt ki kell próbálni.

Keresőkifejezések.: Solar charger ups, li ion ups stb...
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2024
(#) Udvari Zsombor válasza Adumble hozzászólására (») Júl 28, 2024 /

Amit leírsz az nagyjából hasonlít egy kerti napelemes lámpa működésére, csupán neked az kellene, hogy napsütésben ne csak az akkut töltse, hanem üzemeljen is a napelemről. A napelem kimenetére tennék valami diódát, hogy az akku oda ne táplálhasson vissza. Az akkunak kell valami védelem modul, amin keresztül tölthető is, azzal párhuzamosan tenném a napelemre a szökőkutat, természetesen egy kapcsolón át bekötve. Ha biztosra akarsz menni, akkor esetleg tehetsz a napelem kimenetére is egy "főkapcsolót", hogy szükség esetén a napelemet is lekapcsolhasd. Elméletileg a napelem kimenetére védelemül kerülő dióda feszültség esése elintézi azt is, hogy mikor leesik a napelem feszültsége, akkor szép lassan átkerül a szökőkút terhelése az akkura.
(#) Fidel válasza Bakman hozzászólására (») Júl 28, 2024 /

És mit lehet tenni, hogy a zaj ne kerüljön vissza a táp felé?
(#) Fidel válasza Lacika hozzászólására (») Júl 28, 2024 /

Nem lesz ez így sem jó, még zajosabb lett közvetlenül a tápról!
(#) Bakman válasza Fidel hozzászólására (») Júl 28, 2024 /

Én valami ilyesmivel próbálkozék, lásd melléklet.
(#) nagym6 válasza Fats Domino hozzászólására (») Júl 28, 2024 /

Forró víz, szappan körömkefével mosás. Jobb ha van Isopropil alkohollal mosás.
A panelon érintkezőinek is tisztítás mosás, papírzsepivel víz leitatása, utána alapos szárítás
főleg az ic. alatt és lábai között.
(#) Fidel válasza Bakman hozzászólására (») Júl 28, 2024 /

Köszönöm, megpróbálkozom majd vele!
(#) mateatek válasza Fidel hozzászólására (») Júl 29, 2024 /

Ilyen problémával én is találkoztam. Adott az erősítő és a bluetooth modul, mindegyik külön tápról. Külön-külön tápról minden rendben van. De ha annyit csinálok, hogy a két táp GND-jét közösítem, már zúg. Akkor is, ha a két táp akkuval van helyettesítve. Semmit sem sikerült tennem ellene. Kíváncsi vagyok, lesz-e jó megoldás, hogy közös tápról tudjon menni a két eszköz.
(#) Suba53 válasza pavikpeter hozzászólására (») Júl 29, 2024 / 1

A HCT sorozatban a "T" azt jelenti, hogy a TTL sorozatnak megfelelő feszültség szinteken dolgozik aminél a "0" és "1" szintek nem szimmetrikusak.

A HC az a CMOS sorozattal kompatibilis, ahol a "0" és "1" szintek szimmetrikusak a tápfeszültség tartományon belül. Ezért is lehet közel 50% kitöltésű négyszöget generálni így schmitt triggeres kapcsolással.

Ha garantált 50% kell, akkor dupla frekin járatva egy D tárolós, vagy egyéb kettes osztóval tudod elérni.
(#) pavikpeter válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 29, 2024 /

Így már minden világos, köszönöm szépen.
(#) prebzoli hozzászólása Aug 3, 2024 /

Lenne egy biztosítékom, aminek csak a szám adatait tudom, amit mellékelek a kérdésemben. Kép nem áll rendelkezésemre.
Tudnátok, hogy mit jelentenek az '1e és A87' feliratok a biztosíték nevében?

Üvegbiztosíték 1e A87 6,3A
Következő: »»   3963 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem