Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   486 / 3971
(#) bladika válasza Zozeei hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
A topicot eltévesztetted, de

HQ Video

Lomex itt írd be a keresőbe!

Elektrokontha

Remélem elég!?
(#) kiskacsa2009 válasza Zozeei hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Móricz Zsigmond körtér mellet is van két elektronikai üzlet.
Ha érdekel, privátba megbeszéljük
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Ápr 20, 2009 /
 
Sziasztok!
Van egy régi PHILIPS órám, és az a gondom vele, hogy sokat késik. Bezzeg amíg a másik szobában volt, addig nem késett
és az a lérdésem, hogy miért lehet ez?
Szoftverhiba? vagy valami más?
Válaszotokat előre is köszi!
(#) proli007 válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Hello!
Szerinted egy szoftver hogy hibásodik meg? Vagy, van benne szobaérzékelő?
Azon kívül, hogy régi nem lehet tudni róla semmit. Azt sem, hogy mennyit késik. De a pontosságát alapvetően a kvarc határozza meg (ha van benne). Ennek, vagy környezetének kellett volna megváltozni. Mechanikai sérülés, esetleg más hőfok, más nedvességtartalom, forrasztási hiba... Szóval a kvarc és a mellette lévő két kondi körül kell körülnézni.
De lenne ésszerű magyarázat is a pontatlanságra, ha az óra DCF-es lenne. Mert a másik szobában esetleg nem látja az adót, így a belső oszcillátoráról jár ami lényegesen pontatlanabb. Mi amúgy gyakorlatilag kiesük az adó vételi körzetéből. De ezt az órán általában kijelzik.
üdv! proli007
(#) Imi65 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Még itt, Budapest déli részén még nagyrészt veszi a jeleket az óra.
(#) zolika60 válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Vannak régi órák amik mechanikusan szinkron motorral működnek. (Nekem is van egy régi Toshiba a 80-as évekből) Azok járás pontossága nagyon függ a hálózati 50Hz-től.
(#) Imi65 válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Mostanában az 50Hz elég jól 50Hz. Régen az ilyen kivitelű órák késtek, nem is keveset.
(#) dhfear hozzászólása Ápr 20, 2009 /
 
hello mindenki
azt szeretném megtudni h:mitől függ h egy rendszert mennyire tudok leterhelni?pl.:ha a motort teleaggatnám lámpákkal meg ledekkel mint a karácsonyfát akkor nem sokáig bírná gondolom az aksi.de pontosan mitől függ?
köszi a segítséget előre is
(#) dhfear válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
hmm...és ezt gyakorlatban 1 példával el tudnád mondani?
gyűlölöm a fizikát
(#) Imi65 válasza dhfear hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
A járművek elektromos rendszerét a tervezők úgy méretezik, hogy az egyidejűleg bekapcsolt fogyasztókat minden további nélkül elbírja, és még maradjon az akkumulátor töltésére is. Ez egy kiegyensúlyozott rendszer, melynek a stabil állapotát készülsz felborítani további - be nem tervezett - fogyasztók beiktatásával.
(#) dhfear válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
tudom és erről szeretnék több infót.és hogy tudom megoldani h a beépítésre kerülő dolgok a lehető legkevesebbet fogyasszák?ill h meddig tudok elmenni amíg még nem szívja az aksit?
(#) jdani hozzászólása Ápr 20, 2009 /
 
Hali. készítettem egy indexet a szimóba. egy 555-ös IC kapcsolgatja a relét. Ha a moci nincs beindítva, akkor stabilan villog az index, ha viszont beindítom, akkor gyorsan és össze-vissza villog az index. talán a töltés miatt van. hogy lehetne ezt megoldani, vagy pontosan mitől is lehet ez a hiba?
(#) mex válasza jdani hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Nagyon meg kell szűrni az 555 tápfeszültségét. A legjobb ha fémdobozba is rakod, és a dobozt rákötöd a vázra (testre) is. Használj fémköpenyes zavarszűrős gyertyapipát is.
(#) llaci56 válasza jdani hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Ki kellene szűrni a zavarokat a tápból is, és árnyékolt fémdobozba szerelni a kütyüt. Az akksi is csak addig ad stabil tápot, amíg nincs töltés, tehát gondoskodni kellene a táp stabilizálásáról is.
(#) Tóth G. Péter válasza uli hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Szia Uli!

A kerék egy ötküllős öntött alumínium,aminek a kerülete 2085-mm.Számolgattam,hogy 150km/h-s sebességnél 5-ms alatt fordul meg a kerék és ezalatt kellene a reed-nek nyitni-zárni,ami elég rövid idő.
Érdekelne opto-s vagy hall jeladós megoldás is,de kérném az itt fórumozók segítségét,abban hogy hogyan lássak hozzá,melyik a jobb?
(#) huba válasza Tóth G. Péter hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Mindenképp a hall-elemes megoldást ajánlanám, mivel az opto-s összemocskolódik, belesüt a nap stb.
A hall elemnek szüksége van egy külső telepre, amit energiatakarékosságból le kell kötni álláskor(pl gyújtáskapcsolóra tett relé). Meg kell nézni a hall elem miként kapcsolja a kimenet( nyitott kollektoros, ttl kimenet), és azt hogy az óra lábain milyen a polaritása a mérőfeszültségnek. Ha nem nyitott kollektoros akkor szükséged lesz még egy tranzisztorra.

(#) jdani válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
2 hozzászólásban is szó volt fémdobozkából. akkor ez szükséges? :S Én gondoltam, hogyha az IC táp lábaira rakok egy bazi kapacitású kondit, az megoldja a problémámat, de nem.
(#) llaci56 válasza jdani hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Bazi kondinak ott van az akksi, az felesleges. Egy zenerrel, vagy stab. IC-vel kellene a tápfeszt egy szinten tartani. (Akksi fesz alatt!) Az 555 - táplábára 100-200 nF -os kondit tegyél, a fémdobozt pedig erősítsd a vázhoz, és gondoskodj a váz tökéletes kapcsolatáról az akksi "-" -val! A Simsonnál ez gyárilag nem megoldott!
(#) bbalazs_ válasza Tóth G. Péter hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Egy nulla kimaradt, 50ms lesz inkabb az...
(#) wg_kezdo hozzászólása Ápr 21, 2009 /
 
Van egy kis motorom, hogyan tudom megállapítani, hogy mekkora feszültségről kell használni?
Kefés motor, ha megmérem a két pólusnál 2,4ohm az ellenállás bár nem tudom ez jelent-e valamit..
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Hello!
És tegyük hozzá, hogy az 5. lábon mindenképpen legyen kondi. Nem baj, ha 100nF-nál nagyobb. A tápra is illik "komoly" kondit tenni. (100..470µF-ot)
üdv! proli007
(#) SzervízMacska válasza Tóth G. Péter hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia! Bizton merem állítani, hogy nem a reed-csöved a szűk keresztmetszet. Autós alkalmazásban ezek a "szerencsétlen" kis eszközök éveken keresztül hibátlanul működnek ott is, ahol 1 km-re 4500 (!!!) impulzus jut. Prózai egyszerűséggel egy kerékpárra tervezett computer nincs annyira túlméretezve, hogy az általad beküldött jel-folyamot fel tudja dolgozni. Erről magad is meggyőződhetsz egy frekvenciamérő segédletével. Menet közben megméred 100-as tempónál, majd 150...200...300... Szerintem nincs olyan gyors motorod, hogy meg tudjad fektetni vele a reed csövet. Magyarán szólva, végy egy gyorsabb feldolgozó egységet. Vedd a fáradságot, hogy megméred, mert kellemetlen lesz, ha belefeccölsz még egy csomó munkát, mégsem működik. Addig kár is többet beszélni róla.

Üdv: SzervízMacska

Amúgy a matek sem sikerült valami remekül: 150000/3600=41,666. Ennyit teszel meg 1 másodperc alatt. Ezalatt kb. 20-szor fordul körbe a kereked, ami 20Hz, avagy 50ms - minálunk. Nem egy nagyfrekis alkalmazás.

Szerk: most látom, hogy Balázs már helyesbítette a periódusidőt, elnézést az ismétlésért! :hide:
(#) jdani válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
7805-ös stabkocka megfelelő oda? ezek megszűrni kondival, és egy fémdobozba?. Amúgy a fémdoboz miért szükséges? mit árnyékol?
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Ápr 21, 2009 /
 
Sziasztok!
A reléknél számít a "-" meg a "+"?

relé.GIF
    
(#) jdani válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
talán maxim 7555-ös IC van benne. De van itthon ST gyártmányú Ne555n
(#) The_W hozzászólása Ápr 21, 2009 /
 
Sziasztok
Meg szeretném kérdezni, hogy a COG / ChipOnGlass kijelző mit takar?
Sejtésem van, ugyanis COG-oknál nincs megadva háttérvilágítás színe, ráadásul van egy kínai órám, amit csak azért vettem meg anno, mert az analóg kijelző előtt van egy ki/bekapcsolható, de átlátszó kijelző. Ez volna a COG?

Elnézést és köszönöm előre is a választ.
W
(#) bbalazs_ válasza The_W hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Egy altalaban vekony kijelzot, foliakabelekkel, amihez a csati nehezen szerezheto be.
Az egesz lenyege, hogy az mar atvilagithato barmivel, mert nincs neki olyan resze, amint a hagyomanyos lcd moduloknak, hogy hatlap es ket kis koromnyi fekete paca, hanem az osszes elektronikai meghajtoreszt raintegraltak az uvegre. Ezert egyszerubb es olcsobb.
Viszont ha a foliakabel megserul ,dobhatod az egeszet a francba. Nem veletlenul olcsobb. Probalgatni jobb a hagyomanyos, de ha egyszer beepited es nem nyulsz hozza tobbet, akkor a COG koltseghatekonyabb.

(#) sprofan hozzászólása Ápr 21, 2009 /
 
Sziasztok!
Lenne nekem egy 6,6V-os 300ma-es áramforrásom amiről szeretnék tölteni egy mp4-es lejátszót, a probléma ott kezdődik hogy a feszültség nem fix 6,6V hanem 6 és 8 között ingadozik (de általában 6,6V). Néztem az mp3-as töltős témát de ott nem volt semmi érdekes. A keresőt is használnám, de nem jut eszembe semmi most azokról a stab kockákról amik kis fesz külömbségről is működnek, szóval elég lenne ha adtok egy jó kis keresőszót erre, nem akarok senkit kihasználni
(#) nagy_david1 válasza sprofan hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia!
Ha jól értem 300mA-val akarsz tölteni egy mp3-ast? Sajnos sajat tapasztalatbol mondom hogy nem lehet. Én a fényképezőgépemmel voltam így. Saját aksis volt s gondoltam megoldom a töltését 9V-os elemmel egy 5voltos stabilizátor IC-vel. Az eredmény: a 9V-os elem 1-2 perc alatt csődöt mondott, s az is valami 200-300mA körüli. Amúgy ha nem 4,8V meg ilyen az mp3 akkor te is megpróbálhatod pl egy lm317-el megfelelőre beállítani, de szerintem 300mA-rel nem fogsz te se sokra menni. Saját tapasztalat.
Üdv David.
(#) SzervízMacska válasza sprofan hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Low Drop Out
Következő: »»   486 / 3971
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem