Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Móricz Zsigmond körtér mellet is van két elektronikai üzlet.
Ha érdekel, privátba megbeszéljük
Sziasztok!
Van egy régi PHILIPS órám, és az a gondom vele, hogy sokat késik. Bezzeg amíg a másik szobában volt, addig nem késett és az a lérdésem, hogy miért lehet ez? Szoftverhiba? vagy valami más? Válaszotokat előre is köszi!
Hello!
Szerinted egy szoftver hogy hibásodik meg? Vagy, van benne szobaérzékelő? Azon kívül, hogy régi nem lehet tudni róla semmit. Azt sem, hogy mennyit késik. De a pontosságát alapvetően a kvarc határozza meg (ha van benne). Ennek, vagy környezetének kellett volna megváltozni. Mechanikai sérülés, esetleg más hőfok, más nedvességtartalom, forrasztási hiba... Szóval a kvarc és a mellette lévő két kondi körül kell körülnézni. De lenne ésszerű magyarázat is a pontatlanságra, ha az óra DCF-es lenne. Mert a másik szobában esetleg nem látja az adót, így a belső oszcillátoráról jár ami lényegesen pontatlanabb. Mi amúgy gyakorlatilag kiesük az adó vételi körzetéből. De ezt az órán általában kijelzik. üdv! proli007
Még itt, Budapest déli részén még nagyrészt veszi a jeleket az óra.
Vannak régi órák amik mechanikusan szinkron motorral működnek. (Nekem is van egy régi Toshiba a 80-as évekből) Azok járás pontossága nagyon függ a hálózati 50Hz-től.
Mostanában az 50Hz elég jól 50Hz. Régen az ilyen kivitelű órák késtek, nem is keveset.
hello mindenki
azt szeretném megtudni h:mitől függ h egy rendszert mennyire tudok leterhelni?pl.:ha a motort teleaggatnám lámpákkal meg ledekkel mint a karácsonyfát akkor nem sokáig bírná gondolom az aksi.de pontosan mitől függ? köszi a segítséget előre is
hmm...és ezt gyakorlatban 1 példával el tudnád mondani?
gyűlölöm a fizikát
A járművek elektromos rendszerét a tervezők úgy méretezik, hogy az egyidejűleg bekapcsolt fogyasztókat minden további nélkül elbírja, és még maradjon az akkumulátor töltésére is. Ez egy kiegyensúlyozott rendszer, melynek a stabil állapotát készülsz felborítani további - be nem tervezett - fogyasztók beiktatásával.
tudom és erről szeretnék több infót.és hogy tudom megoldani h a beépítésre kerülő dolgok a lehető legkevesebbet fogyasszák?ill h meddig tudok elmenni amíg még nem szívja az aksit?
Hali. készítettem egy indexet a szimóba. egy 555-ös IC kapcsolgatja a relét. Ha a moci nincs beindítva, akkor stabilan villog az index, ha viszont beindítom, akkor gyorsan és össze-vissza villog az index. talán a töltés miatt van. hogy lehetne ezt megoldani, vagy pontosan mitől is lehet ez a hiba?
Nagyon meg kell szűrni az 555 tápfeszültségét. A legjobb ha fémdobozba is rakod, és a dobozt rákötöd a vázra (testre) is. Használj fémköpenyes zavarszűrős gyertyapipát is.
Ki kellene szűrni a zavarokat a tápból is, és árnyékolt fémdobozba szerelni a kütyüt. Az akksi is csak addig ad stabil tápot, amíg nincs töltés, tehát gondoskodni kellene a táp stabilizálásáról is.
Szia Uli!
A kerék egy ötküllős öntött alumínium,aminek a kerülete 2085-mm.Számolgattam,hogy 150km/h-s sebességnél 5-ms alatt fordul meg a kerék és ezalatt kellene a reed-nek nyitni-zárni,ami elég rövid idő. Érdekelne opto-s vagy hall jeladós megoldás is,de kérném az itt fórumozók segítségét,abban hogy hogyan lássak hozzá,melyik a jobb?
Mindenképp a hall-elemes megoldást ajánlanám, mivel az opto-s összemocskolódik, belesüt a nap stb.
A hall elemnek szüksége van egy külső telepre, amit energiatakarékosságból le kell kötni álláskor(pl gyújtáskapcsolóra tett relé). Meg kell nézni a hall elem miként kapcsolja a kimenet( nyitott kollektoros, ttl kimenet), és azt hogy az óra lábain milyen a polaritása a mérőfeszültségnek. Ha nem nyitott kollektoros akkor szükséged lesz még egy tranzisztorra.
2 hozzászólásban is szó volt fémdobozkából. akkor ez szükséges? :S Én gondoltam, hogyha az IC táp lábaira rakok egy bazi kapacitású kondit, az megoldja a problémámat, de nem.
Bazi kondinak ott van az akksi, az felesleges. Egy zenerrel, vagy stab. IC-vel kellene a tápfeszt egy szinten tartani. (Akksi fesz alatt!) Az 555 - táplábára 100-200 nF -os kondit tegyél, a fémdobozt pedig erősítsd a vázhoz, és gondoskodj a váz tökéletes kapcsolatáról az akksi "-" -val! A Simsonnál ez gyárilag nem megoldott!
Egy nulla kimaradt, 50ms lesz inkabb az...
Van egy kis motorom, hogyan tudom megállapítani, hogy mekkora feszültségről kell használni?
Kefés motor, ha megmérem a két pólusnál 2,4ohm az ellenállás bár nem tudom ez jelent-e valamit..
Hello!
És tegyük hozzá, hogy az 5. lábon mindenképpen legyen kondi. Nem baj, ha 100nF-nál nagyobb. A tápra is illik "komoly" kondit tenni. (100..470µF-ot) üdv! proli007
Szia! Bizton merem állítani, hogy nem a reed-csöved a szűk keresztmetszet. Autós alkalmazásban ezek a "szerencsétlen" kis eszközök éveken keresztül hibátlanul működnek ott is, ahol 1 km-re 4500 (!!!) impulzus jut. Prózai egyszerűséggel egy kerékpárra tervezett computer nincs annyira túlméretezve, hogy az általad beküldött jel-folyamot fel tudja dolgozni. Erről magad is meggyőződhetsz egy frekvenciamérő segédletével. Menet közben megméred 100-as tempónál, majd 150...200...300... Szerintem nincs olyan gyors motorod, hogy meg tudjad fektetni vele a reed csövet. Magyarán szólva, végy egy gyorsabb feldolgozó egységet. Vedd a fáradságot, hogy megméred, mert kellemetlen lesz, ha belefeccölsz még egy csomó munkát, mégsem működik. Addig kár is többet beszélni róla.
Üdv: SzervízMacska Amúgy a matek sem sikerült valami remekül: 150000/3600=41,666. Ennyit teszel meg 1 másodperc alatt. Ezalatt kb. 20-szor fordul körbe a kereked, ami 20Hz, avagy 50ms - minálunk. Nem egy nagyfrekis alkalmazás. Szerk: most látom, hogy Balázs már helyesbítette a periódusidőt, elnézést az ismétlésért! :hide:
7805-ös stabkocka megfelelő oda? ezek megszűrni kondival, és egy fémdobozba?. Amúgy a fémdoboz miért szükséges? mit árnyékol?
talán maxim 7555-ös IC van benne. De van itthon ST gyártmányú Ne555n
Sziasztok
Meg szeretném kérdezni, hogy a COG / ChipOnGlass kijelző mit takar? Sejtésem van, ugyanis COG-oknál nincs megadva háttérvilágítás színe, ráadásul van egy kínai órám, amit csak azért vettem meg anno, mert az analóg kijelző előtt van egy ki/bekapcsolható, de átlátszó kijelző. Ez volna a COG? Elnézést és köszönöm előre is a választ. W
Egy altalaban vekony kijelzot, foliakabelekkel, amihez a csati nehezen szerezheto be.
Az egesz lenyege, hogy az mar atvilagithato barmivel, mert nincs neki olyan resze, amint a hagyomanyos lcd moduloknak, hogy hatlap es ket kis koromnyi fekete paca, hanem az osszes elektronikai meghajtoreszt raintegraltak az uvegre. Ezert egyszerubb es olcsobb. Viszont ha a foliakabel megserul ,dobhatod az egeszet a francba. Nem veletlenul olcsobb. Probalgatni jobb a hagyomanyos, de ha egyszer beepited es nem nyulsz hozza tobbet, akkor a COG koltseghatekonyabb.
Sziasztok!
Lenne nekem egy 6,6V-os 300ma-es áramforrásom amiről szeretnék tölteni egy mp4-es lejátszót, a probléma ott kezdődik hogy a feszültség nem fix 6,6V hanem 6 és 8 között ingadozik (de általában 6,6V). Néztem az mp3-as töltős témát de ott nem volt semmi érdekes. A keresőt is használnám, de nem jut eszembe semmi most azokról a stab kockákról amik kis fesz külömbségről is működnek, szóval elég lenne ha adtok egy jó kis keresőszót erre, nem akarok senkit kihasználni
Szia!
Ha jól értem 300mA-val akarsz tölteni egy mp3-ast? Sajnos sajat tapasztalatbol mondom hogy nem lehet. Én a fényképezőgépemmel voltam így. Saját aksis volt s gondoltam megoldom a töltését 9V-os elemmel egy 5voltos stabilizátor IC-vel. Az eredmény: a 9V-os elem 1-2 perc alatt csődöt mondott, s az is valami 200-300mA körüli. Amúgy ha nem 4,8V meg ilyen az mp3 akkor te is megpróbálhatod pl egy lm317-el megfelelőre beállítani, de szerintem 300mA-rel nem fogsz te se sokra menni. Saját tapasztalat. Üdv David.
Low Drop Out
|
Bejelentkezés
Hirdetés |