Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
U.I.2.:Váltó vagy egyen feszt adjak neki?
Helló!
Szerintem ebben minden benne van: ITT. Ezeket a kijelzőket mindenhol használják éppen azért mert közösek a szegmens kivezetései így az áramköri panelt sokkal könnyebb megtervezni, nem lesz sok átkötés a panelen, valamint kevés lábszámú processzorral is lehet működtetni. Remélem sikerülni fog egyet beindítanod.
Hello!
Az elméletedben több tévedés van.. "amelyeknél az anód (-) a közös láb" Ilyen nincs! Mi az hogy negatív az anód? Van közös anódos, és közös katódos kijelző. De a Led csak akkor világít, ha az anód pozitívabb feszültséget kap, mint a katód. (Érteni ezt úgy kell, hogy lehet a katód 0V-on és az anód 1,5V-on, de lehet a katód 3V-on és az anód 4,5V-on, mind két esetben világítani fog a Led. Persze a Led-et nem feszültséggel, hanem árammal "üzemeltetjük".) "egy PIC-el (ami ugye pozitív jeleket tud leadni a kimeneti lábain)?" A PIC a kimenetén (közelítőleg) 0V-ot, vagy +5V-ot tud kiadni. De ez a kimenet terhelhető, a 0V-hoz képest, úgy, mint az 5V-hoz képest. Ha a 0V (GND) hoz képest nézzük a kimenetet, amikor a kimeneten magas szint van, akkor a kimenet feszültsége pozitív. Ha ugyan ezt a kimenetet a +5V-hoz képest nézzük, akkor a kimenet mikor alacsony szinten van, "negatív". Tehát egy közös anódos kijelző anódját az 5V-ra kötve és a kijelző katódokat ellenálláson keresztül a kimenetre kötve, a kimenet alacsony szintje esetén világít a Led. Ha a kijelző közös katódos, akkor a katódot a GND-re kötve és az anódokat ellenálláson keresztül a kimenetre kötve, a Led akkor világít, mikor a kimenet szintje magas. Avagy mind két kijelző típus illeszthető a PIC-hez. csak a vezérlése lesz "negált". (Ha gond lerajzolom..) üdv! proli007
Köszön szépen! Nagyon sokat segített! Még egy legesleg utolsó dolog:A rajzon 2db transzformátor van.Működne ez 1db-bal is,amelynek 2*2 12V-os kivezetése van?(a rajzon jobban érthető)
Köszönöm! Holnap ha összerakom,megírom milyen lett!
Nem kötekedni akarok, de szerintem ha úgy kötöd a 2 trafót úgy zárlat lesz (lehet hogy csak én nézem el)
De ha jól látom a felső trafó felső lába össze van zárva a közös ponttal
Tökéletes a rajz, nincs vele semmi baj. Ugyanaz, mint egy középkivezetéses trafó, csak itt 2db trafóból összerakva.
Ok, köszi, azt hiszem megértettem.
Ennek a "negált" vezérlésnek meg majd még utánanézek. Csak azért érdeklődtem, mert már van 2 ilyen kijelzőm is, (közös katódos) egyiket tévedésből vettem, a másik egy két digites bontott, és szeretném valamire használni őket. Köszi edison14-nek is, az a multiplexes leírás is jól jön.
berajzoltam hogy mi a hiba szerintem
De hiszen az nincs is összekötve, az egy váltókapcsoló. Fekete vonallal az alacsonyabb, pirossal a magasabb feszültséggel jelölt állásba lehet kapcsolni.
Sziasztok!
Építettem egy napelemes LED lámpát. A működési elve nagyon egyszerű, 4 db 1300 mAh 1.2 V-os akkumulátor van sorosan összekötve, amit a napelem tölt. A problémám a következő: a feszültség túl nagy a LED-ek működéséhez, így kénytelen vagyok betenni egy ellenállást. Jelenleg egy 2 W-os 6.8 Ohmos van. Az a baj, hogy melegszik és így kisebb a hatásfoka a rendszernek. A LED-ek (40 db) párhuzamosan vannak kötve és olyan 200 mA-t vesznek fel. Nem akarom átforrasztani a LED-eket, mert elég nagy munka volt így megcsinálni. Tudnátok ajánlani valami megoldást, hogy hogyan oldjam meg a világítást?
Hello!
Alapvetően egy StepDown kapcsolás felel meg áramkörnek. Skory lapján találsz ilyen kapcsolást. (Vagy a MAXIM honlapon) Jelenleg kb. 70% a hatásfoka a rendszernek. Kapcsoló üzemben, szerintem kb. a 85%-ot fogod elérni. De ha az áramkör 20mA-t megeszik, már is buktál 10%-ot. (De 40db Led-et párhuzamosan kötni illetlenség. Később, majd panaszkodsz, hogy sorban égnek ki..) üdv! proli007
Ezek szerint ez így jó
És ha minden sorba tennél még 1 vagy 2 ledet sorosan?
Az nem olyan nagy munka
Bocsesz, tudom, hogz lama kerdes, meg google, de azt se tudom hogy irjam be.
Adott egy molex csatlakozo, es egz 3,5v-os led. Hogy kossem be, hogy ne egjen szet? Mit rakjak koze? Es mekkorat? Koszonom a segitseget. Udv.
Szia!
Kezdd itt a led-el való ismerkedésed.
Megkonnyithetned nekem...
Szoval van ugyebar a molex csatiban a piros es fekete ag, ez 5V. Van a led, amirol en ugy tudom, hogy 3,5V. (5V-3,5V)/0,02A= 1,5V/0,02A=75ohm? egy 75Ohm-os ellenallas kell?
van 100 ledem, nem gaz, ha nem jon ossze elsore
az ellenallas mindegy milyen iranyban all, csak a lenyeg hogy sorosan legyen? Mert a kepen amit linkeltel nincs szo rola
Nemnemnem!
egy darab led-el van dolgom, de nem kaptam egy darabot, csak 100-as csomagban. Ezert irtam hogy nem gaz, ha nem jon ossze elsore.
Hello!
Jézus! Először azt sem tudtam mi ez... Nem kell ezt így agyon komplikálni. A feszültséget csak azért írtam, mert annak a polaritása számít az anód-katódhoz képest. Az értéke, meg csak azért fontos, mer a tápláló feszültségnek, meg kell haladni a diódák nyitófeszültségét (különben nem fog áram folyni a diódán). Ez után, amennyi a tápfesz és a diódák közötti feszültség különbségből marad, az fog esni az előtét ellenálláson. Ennek az ellenállásnak helyes megválasztásával a dióda nyitóárama beállítható. Tehát Iled=(Utáp-Udióda)/Relőtét. Persze egy IC kimeneti feszültsége terhelés hatására, soha nem adja le a tápfeszültséget (mint ahogy a GND-t sem) így nem a tápfeszültséggel, hanem a port terhelés hatására kiadott feszültséggel kell számolni. (De nagy hibát nem követünk el, akkor sem, ha a tápot számoljuk. Kivétel, ha a táp kicsi, a dióda nyitófeszültsége meg nagy..) De lerajzolom, mert százszor egyszerűbb mint gondolnád. (De a kép.amit rajzoltál, egyébként elvileg sem lenne jó. Mert a 78-as stabilizátor, csak a GND-hez képest terhelhető. A 7802-őt, meg a kimeneténél magasabb feszültséggel terhelnéd. A Led, csak simán csak felhúzná az 7802 kimenetét. Tehát ez csak akkor működne, ha az 7902 lenne. Persze a kapcsolásnak értelme akkor sem volna..) üdv! proli007
Rajzon tényleg egyszerűbb a dolog...
Ezt LPT vezérléssel is meg lehet csinálni? (IC helyett) Normál 5milis ledhez mekkora ellenállást használjak? Ha jól tudom, LPT porton 5V jön ki.
Hello!
- Nem a Led mérete számít (akinek kicsi van, legalább is mind ezt mondja) hanem a színe, mert hellyel-közzel az határozza meg a Led nyitófeszültségét. (piros 1,5..2V zöld/sárga 2..2,4V kék/fehér 3V körül) De leg célszerűbb egyszerűen megmérni adott áram (pld. 20mA) esetén. Az LPT port, nem 5V-ot ad ki, hanem egy meghajtó IC magas szintű kimenetét. Ez általában csak kb. 3,5V és csak korlátozottan terhelhető. (Mert nyomtatóhoz, és nem Led meghajtáshoz készítették. Csak az AMIGA volt az egyetlen értelmes cég, aki nem a nyomtató portpt használta párhuzamos portnak, hanem a párhuzamos portot nyomtatásra..) Sajnos az LPT porton az 5V-os tápfesz nincs kivezetve. De ha annak ellenére, hogy leírtam a követelményeket, leírtam hogyan kell kiszámolni, itt még segédprogram is van hozzá, megkérdezed mekkora ellenállás kell, hát megharapom magamat.. üdv! proli007
Ok.
És ha csinálok LPT-hez optocsatolót? (Csak mert az IC programozómat még nem sikerült működésre bírnom...) [OFF] "(akinek kicsi van, legalább is mind ezt mondja)"
Hello!
Az optocsatoló is csak egy Led a maga nemében.. A portán, logikai szintű jelek vannak. Ez logikai áramkörökkel tovább feldolgozható. Tekintve, hogy a porton nincs tápfesz, a programozónak, így jó, ha külső tápfeszültsége van (optónál meg főleg ). Ha az a portról táplálkozik, szinte mindig baj van. "Kis áramú" optónál, meg általában a sebességgel van baj. Optót csak akkor kell használni, ha mindenképpen galvanikus elválasztás szükséges. Tehát más hálózatra kapcsolt eszközzel érintkezik a PC. De mint láthatod, egy nyomtatónál sincs optikai elválasztás, még sem lesz gyerek tőle a PC-nek.. üdv! proli007
Sziasztok!
Az 1 -5 W közötti teljesítményű LED-ek kb. menniy áramot fogyasztanak? Mekkora feszültség az optimális számukra? (Adatlapot hirtelen nem találtam hozzájuk.) Köszi!
De akkor hogyan vezérelhetek LPT portról egy közös anódos 7 szegmenses kijelzőt?
( Szoftver része már megvan. )
Hello!
Úgy hogy a kijelző anódoknak, külső tápfeszültséget adsz. (pld. az USB, vagy Game portról, ha van ilyen.) Ha ilyen nincs, akkor külső tápegység, de érdemes egy ULN2803-at, vagy egy kazal tranyót közbe iktatni. De mi értelme van 1 db. hétszegmenses kijelzőnek? Legfeljebb próbára, vagy iskolai feladatra lehet gondolni.. üdv! proli007
Hello!
Igen, tulajdonképpen semmi extra, csak simán ki szeretném próbálni, számok, betűk kiírását, később multiplexes módszert is. Ha végre sikerül megjavítanom a WLPT_minit, komolyabb cuccokat is készíthetek. Köszi a válaszokat! Jah, és mégvalami: A külső táp lehet különálló a géptől? Szóval pl adapter is jó? (stabilizált, szűrt 5/12V) És ilyenkor mi fog történni? A tápból a diódákon át a gépbe megy az áram -> Ez nem tudja tönkretenni a gépet?
Ez a Ohm/Watt mennyire szigotu szam?
Mert a boltba ahol nezem, nam talalok csak 92Ohm 0.6Watt Vagy 82/0,25watt Vagy 100/0,25Watt-os ellenallast. ez a bolt |
Bejelentkezés
Hirdetés |