Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   394 / 621
(#) vargham válasza gyerek67 hozzászólására (») Márc 19, 2021 /

Ez két teljesen külön dolog. Ez egyik egy törekvés arra, hogy az IC-k funkcionális egységei elérhetőek legyenek mindenkinek. Ne kelljen újra és újra ugyanazt megtervezni. Ez főleg a gyártóknak jó.
A másik az a termékminta. Nem kell hozzá gyomor. Szinte az összes gyártónak ott van a weboldalán a lehetőség.
(#) gyerek67 válasza vargham hozzászólására (») Márc 19, 2021 /

Oké!
Lehet, hogy picit túllihegtem...!
(#) Gafly válasza gyerek67 hozzászólására (») Márc 19, 2021 / 2

És utána árulták itt az apróban.
Szerinted miért van az a kitétel az ingyen vihetőben, hogy amit itt ingyen kaptál, azt nem illik rögtön árulni az apróban?
Megdolgoztam érte, hiszen elhoztam/elküldték, akkor az enyém/közöd hozzá?
Mekkora idő után lehet "hányinger" érzés mentesen árulni az ingyen cuccokat?
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2021
(#) gyerek67 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 19, 2021 /

A Máriáját!
Ehhez már tényleg pofa kell, méghozzá jó vastag!
(#) kameleon2 válasza gyerek67 hozzászólására (») Márc 19, 2021 /

Ez a fiskális hamis gazdasági szemlélet. Mennyibe került az erőmű előállítása? Mennyibe kerül a megsemmisítés, majd az erőmű rekultivációja az életciklusa végén?
(#) gyerek67 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 19, 2021 /

Egy pillanatra megijedtem, hogy rám támadtál...
Hogy mennyibe került, nem tudhatjuk, mert folyamatosan költünk rá.
Tudomásom szerint ebben a 8 forintban benne van az erőművünk felszámolása, rekultivációja is!

Nem szoktam támadni, ezért írásban nem is használok felkiáltójelet - ha lehet. Az azért elgondolkodtató, hogy az emberfia ha fizet 50-61Ft-ot egy kWh-ért (mindegy, hogy atom, vagy fosszilis), akkor neki mitől jó, ha 8Ft-ért állítják elő? Szerintem semennyire. Ez egyedül a kereskedőnek jó, mert magasabb a profit. Nem egészséges, nem jó, csak olcsó. Így értettem a dolgot. Az 51 Forintra rakódó állami rekultiváció pedig már túlzott költség, hiszen adóból megy, nem a kereskedelmi profitból. Emiatt nem lesz a kedvencem soha az atomenergia. Aki volt kint a Construma (csökkentett területű) kiállításon, azt ledöbbentette a Paks 2 kamion.
(#) gyerek67 válasza gyerek67 hozzászólására (») Márc 19, 2021 /

De kérlek, több, ilyen jellegű kérdést ne tegyél fel, mert ezekhez sajnos (vagy szerencsére) nem értek és nincsenek információim.
(#) gyerek67 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 19, 2021 /

Attól tartok, félreértetted a válaszom:
A 8 forint előállítási költségben benne foglaltatik az "elbontás" is.

Ezt nehezen tudom elhinni. De ez legyen az én bajom.
(#) gyerek67 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 19, 2021 / 1

Ez csupán az én infóm, ez nem szentírás.
De engem nem is ezért fizetnek.
A kollégáim és én azért vagyunk, hogy MI valamennyien nyugodtan tudjunk aludni, hogy azok a "cuccok", melyek a reaktorokra vigyáznak mindig üzembiztosan működjenek.
Hogy ez a "hóbelevanc" álljon le, amikor le kell állnia és úgy álljon le, úgy hűljön le, akkor és olyan formában, ahogyan az elő vagyon írva!
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2021
(#) tbarath válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 19, 2021 /

Eléggé off, de szerintem az 50-61 Ft kicsit sok. Én valami 40 Ft alatti összegre emlékeztem, és ezt találtam: Bővebben: Link
Szóval 13-14 Ft-ot fizetek a termelésért, 16 Ft rendszerhasználati díj, 8 Ft ÁFA.
Ez a 13-14 Ft pedig nagyrészt Paks miatt ennyi, mert minden más drágábban termel. És én is úgy tudom, hogy az erőmű elbontása/rekultiválása céljából az erőmű bevételének egy részét félreteszik (befektetik gondolom), de az nagy kérdés, hogy elég lesz-e erre. Főleg, hogy ilyet még talán soha sehol nem csináltak.
(#) antikzsolt válasza tbarath hozzászólására (») Márc 19, 2021 /

Ha jól száboltam bruttó 52,8574Ft/kw
(#) gyerek67 válasza tbarath hozzászólására (») Márc 19, 2021 /

De, csináltak, nem is egyet.
Természetesen egy atomerőmű "elbontását", leszerelését nem úgy kell elképzelni, hogy a helyén ismét birkák fognak legelni.
Az inaktív technológiai berendezéseket (csöveket, szivattyúkat, generátorokat, stb.) szétkapják, elviszik és más erőművekben fogják (felújítás és karbantartás után) újrahasznosítani.
Amik pedig az idők folyamán felaktiválódtak (és nem sugárfertőzöttek lettek, mert ettől a dumától válok mindig ideggyengévé!) nyilván be fogják önteni jóféle bóros nehézbetonnal, de ez csupán egészen kicsi része egy blokknak, legalábbis a többi részéhez képest!
Utána pedig már csak vigyázni kell rá, hogy az idióták ne másszanak át a kerítésen....
(#) tbarath válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 20, 2021 /

Én fentebb linkeltem az elműt, ott a legdrágább csúcsidős 42,47 Ft bruttó. Aztán fene tudja, de ekkora különbségek szerintem nem kellene, hogy legyenek (lakosságiban).
(#) Epu2 válasza gyerek67 hozzászólására (») Márc 20, 2021 / 1

Melyik erőműnek van a "kasszájában" az eltakarításhoz elég összeg? Semelyiknek. Majd kifizetjük utólag.
(#) antikzsolt válasza tbarath hozzászólására (») Márc 20, 2021 /

Tessék lehet számolni.

áram.jpg

(#) sany válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 20, 2021 / 1

Én nem szoktam számolgatni , csak fizetni.
(#) Andrei1181 válasza gyerek67 hozzászólására (») Márc 20, 2021 /

Idézet:
„32 éve dolgozom ott, de még mindig rá tudok csodálkozni, hogy te Úristen, hogy ez mekkora, hogy a fenébe tudták ezt annó így összerakni.”

Pár éve bejutottunk az egyik reaktorépületbe és a turbinacsarnokba egy csapattal.
Nekem a saját munkahelyemről az volt a véleményem (2000 főt foglalkoztató elég fejlett technológiát alkalmazó gyártó vállalat), hogy ez valami rém bonyolult és ki tervezhette ezt a rengeteg gépszörnyet.
Aztán belépve a turbinacsarnokba örökre megváltozott a véleményem.
(#) Hp41C hozzászólása Márc 20, 2021 / 3

(#) gyerek67 válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 20, 2021 / 1

Gondolom, ez az összeg nem az Atomerőmű számláján gyűlik, de mi fizetjük.
Hogy jelenleg hol van... ?
(#) gyerek67 válasza Andrei1181 hozzászólására (») Márc 20, 2021 /

Nos, igen.
Nálunk semmi sem kicsi.
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Márc 20, 2021 /

Akkor Te szegény ember vagy. A gazdagok mindig számolnak.
(#) ftirius hozzászólása Márc 20, 2021 / 1

Link
20perc környékén lakkozásblankoló!?
(#) tbarath válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 21, 2021 /

5442 Ft / (95+80) kWh = 31,09 Ft/kWh, bruttó.
Nyilván szét lehetne szálazni, hogy mi a vezérelt és mi a "normál" árazásű, de ehhez most nincs kedvem, hatalmas különbség nem látszik. Ütök a hasamra, legyen ±20%, legyen a kedvezményes 25 Ft, a "normál" pedig 37, ami azért nem 52,x.
Kiváncsi voltam mennyivel lőttem mellé, 24,17 és 36,93 Ft/kWh. Veszek holnap lottót
(#) antikzsolt válasza tbarath hozzászólására (») Márc 21, 2021 /

95kw os az a nappali a vezérelt b az az éjszakai áram. A kettő külön megy. Nemrég újra átnéztem és rájöttem hol hibáztam.
35,306ft/kw+elosztó alapdíj br1836.42Ft/év Az első 2 értéket összeadtam.
100kw felett már másként számolnak.

kedvezményes: 35,306ft/kw+elosztó alapdíj br1836.42Ft/év 153,03500/hó
100 kwh felett:37,8587/kw
(#) sonajkniz hozzászólása Márc 23, 2021 / 5

Milyen keveset tudunk a világról.
Ha megkérdezek valakit az utcán, hogy melyik a világ legmagasabb szobra, 10-ből 5-en rávágják, hogy a New York-i Szabadságszobor. 3-an azt hogy a Rio-i Megváltó.
Holott a szabadság szobor csupán a 42. helyen áll, a Megváltó szobránál pedig az oroszországi "Hív a haza" hölgyének a kardja is nagyobb.
Akit érdekel a lista, itt megnézheti.
(#) gyerek67 válasza sonajkniz hozzászólására (») Márc 23, 2021 /

Ez igen!
Ez tényleg érdekes összeállítás, eddig nem volt infóm ezekről!
(#) kameleon2 válasza gyerek67 hozzászólására (») Márc 23, 2021 /

Van egy barátom, aki mindig meg akart győzni, hogy a mérnökök nem pont ugyanúgy futnak, ha baj van, mint az átlagemberek.
(#) sargarigo válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 24, 2021 /

Hát hogy?
Következő: »»   394 / 621
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem