Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   454 / 625
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Feb 14, 2022 / 1

Idézet:
„S mindezek a járgányok minden engedélyt megkaptak, de ha te ilyen fényeket szerelsz a kocsidra minden vizsgán kivágnak.”
Ha és ez itt egy nagy HA - szóval, ha a járműre átalakítási engedélyt kérsz, amit egy megfelelő tervdokumentáció alapján pozitívan bírálnak el, akkor és csakis akkor az abban a dokumentációban szereplő átalakításokat elvégezve nem amiatt fognak kivágni a vizsgáról. Az átalakítási engedélyben szereplő dolgokat csak akkor fogják pozitívna elbírálni, ha az megfelel a jogszabályi előírásoknak (nem szabvány, hanem rendelet írja elő a feltételeket). Ez azt jelenti, hogy ha te felszerelsz az autódra egy jóváhagyott fényforrást egy előre engedélyezett papír alapján, akkor onnantól mehetsz azzal.
Hogy mennyire fogják ezt neked megengedni? Kb. semennyire. Vagyis de, megengedik, csak mondjuk bevizsgáláshoz kötik, azt meg kb. két intézet végezheti (KTI, Autókút), persze jó magyar forintokért. Magyarul nem rentábilis a dolog.
Az ilyen fényberendezéses (meg úgy egyébként bármiféle gépjárműves) előírásokat a 6/1990-es KÖHÉM rendelet aktuális változatában lehet megtalálni és ez bizony az EU előírásaihoz is igazítva van folyamatosan.

Ugyan ennek a rendeletnek az 55/B§ 2/b kimondja:
Idézet:
„az átvilágított felület külső széle a gépkocsi legszélső pontjától 0,40 méternél távolabb, a különböző oldalon lévő lámpák átvilágított felületének belső szélei egymáshoz 0,60 méternél közelebb nem lehetnek, azonban az olyan gépkocsin, amelynek a teljes szélessége nem éri el az 1,3 métert, a belső szélek közötti legkisebb távolság 0,40 méterre csökkenthető.”
Vagyis az általad mondott francia jószág, ha 130cm-nél keskenyebb, akkor lehetnek akár 40cm-re is egymástól a DRL lámpatestjei.
(#) Massawa válasza bbb hozzászólására (») Feb 14, 2022 /

Az a francia joszág teljesen normalis 4 kerekü felsökategorias járgány, csak a LEDek vannak nagyon hülyén ( design ) kialakitva.
De mostanában már megjelentek olyan kocsik amiknek az egész elsö hütörácsa világit. Az egyiken amivel összefutottam szerencsére a fényszokban is világitanak a LEDek, de távolbol a visszapillanto tükörben csak egy nagy világito pacnit lehet látni. A másik kocsiban meg a DRL-nek csak a hütörács világitása lett ugy látszik eladva, igaz, hogy majdnem olyan széles mint a kocsi, de nincs megosztva.
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 14, 2022 /

Pár napja láttam olyan kocsit, amelyiknek elöl és hátul teljes autó szélességben -szünet nélkül!- fénycsík ledsor van a lámpatestek teteje vonalában gyárilag. Az egész olyan, mint egy diszkólámpa.
(#) Epu2 válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 14, 2022 /

De csak azért, hogy a távolság a fényforrások között egyértelmű legyen.
(#) erbe hozzászólása Feb 14, 2022 /

Elhívtak egy 8500 W-os szomszédvári strucchoz (amit többen úgy ajánlanak: -Na, ezt nem szabad megvenni!). Éppen truccolt. Vadonatúj, de nem megy róla még egy kis sarokköszörű sem. Álló helyzetben mérve fázistekercsek 13 Ohm-osak. "-Erről legfeljebb 2000-et lehet levenni 3 fázison. Egy-egy fázison legfeljebb 800-at." Túlzás rá a 6,5 HP-s motor. (~4800 W)
Beindítják, mérem... Fázisonként 245 V, vonali feszültség ennek megfelelő. Minden rendben. Kapcsolják a sarokköszörűt, kicsit nyekken, feszültségmérő lenulláz. 3 f motor sem indul. "-Legerjed?" Na jó, tegyük be, elviszem.
Asztalon már bizonytalan, az egyik fázison összevissza ugrál az érték. Próbalámpa villog, páka melegít. Persze annyi eszem nem volt, hogy még a gazdájánál átdugjam a kisgépet másik dugaljba. Nálam azonnal indul mindkét másik dugaljban. Miközben a feszültségmérője nem mutat semmit.
Asztalból boncasztal. Kibillentem a szerelvényes oldalfalat. Azonnal látom, hogy a 3f kismegszakító egyik kapcsa teljesen nyitott, ahogy a gyárból kiadják. ~5*5 mm-es lyuk, benne lötyög a fázisvezeték. Alul éppen azon van a voltmérő egyik szála is.
Meghúzva már minden fázison indul a kis köszörű.
Megmértem az aprítógépemen az 5,5 kW-os motort. Jól emlékeztem, a fázistekercseken 2-2,1 Ohm-ot mutat a műszer. Pedig nem írták rá, hogy 8500 W-os. Ezután elviszem a gazdájának. Még az ősi bolgár 2 kW-os sarokköszörű is elindul róla. A 3f motor nem. Adattábla tisztogatás után kiderül, 2,2 kW-os, de 2800 fordulatú. Erre még a 8500 W is kevés. Kíváncsiságból erre is rámértem. 5,2 Ohm fázistekercsenként.
Neten 3 néven találtam ugyanezt (biztos akad több is), akad, aminél kicsit szépítenek. Tartósan 3500 W-tal terhelhető.
(#) tbarath válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 15, 2022 /

Szerintem a drl téma már baromira túlment az "érdekesség" témán...
(#) Udvari Zsombor válasza erbe hozzászólására (») Feb 15, 2022 /

Sajnos egyrészt a gyártók előszeretettel használják a "parasztvakítás"-nak nevezett tisztességtelen gyakorlatot, másrészt pedig sajnos már a termékek minősége se a régi...
(#) nagym6 válasza erbe hozzászólására (») Feb 15, 2022 /

Szintén a 8500W-os 3 fázisú. Ismerősére 850W szivattyú rákötve, talán fél perc után vége, szabályozó ment tönkre. Garancia javította, tájékoztattak, hogy jobb szabályozót építettek be, de így is maximum 1KW terhelés lehet egy fázison. 3 fázis használatnál ennél kevesebb.
(#) kameleon2 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

Az első és a 4. nyomtatóm az említett kétbetűs volt. Soha többé! Zabálja a tintát, vagy tonert, szinte mindegy melyik konstrukció, hamar elromlik és tényleg tetten érhető a tervezett elavulás. Sok C...t vettem. Sok-sok tintával. Álomszép fotókat képesek nyomtatni, de tintazabálás, tervezett elavulás. Vettem D..t mert ajándékba adták egy notebookhoz. 1000 nyomat után teljesen megállt, azonban volt hozzá egy szervizsorrend a bekapcsolásnál, ami leresetelte és mint az új. Most egy Bro... van. Kifogyhatatlan a tintája, gyors, tettrekész és szépen nyomtat. Ráadásul a felébe került az említett márkáknak. Amíg élek elég lesz, mert kb 100db A4 festéktelítettségű színest nyomtattam vele és meg sem rezdült a tintajelző. Volt olyan kétbetűsöm, aminek az alján összegyűlt a pazarolt tinta és kifolyt belőle - rá mindenre. A technológia szégyene. Egy tisztításnál megzabált egy fél tanknyit. A régi monstrum lézereik jók voltak. Azok a mai napig működőképesek. Igaz 50kg darabja.
(#) Epu2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

Tudjátok mi a tervezett elavulás?
Hát ez. Vízmelegítő.
(#) lelkes amatőr hozzászólása Feb 16, 2022 /

Találtam egy Bluetooth fülest a neten, de nem tudom csatlakoztatni sehogy a telefonomhoz.

füles.jpg

(#) dB_Thunder válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

beforraszt...
(#) Udvari Zsombor válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

Akkor az úgy mióta vezeték nélküli?
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

Nekem is van egy 2 betüs lézerem, azzal sincs semmi baj ( igaz már vagy 10 éves és csak fekete fehér).
A C az valoban tintazabálo, viszont nagy olcso a tinta hozza. Az E betüsre én is ráfáztam, annak örökké kompatibiltas problémái voltak.
Sajnos B márkának nincs olyan gépe ami most kellene.
(#) Epu2 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

Persze, de ha szerelőt hívok, simán csere, vagy nem javítható.
(#) lazsi válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

Az akku fel van benne töltve? Szerintem az lehet a gond... (De lehet, hogy átverés és nincs is benne akku... )
(#) Rosszmáj válasza lazsi hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

Ok, ez BT antenna. De a többi részéről nincs képed?
(#) SzervízMacska válasza Rosszmáj hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

Mások szerint meg fűtőbetét…
(#) lelkes amatőr válasza SzervízMacska hozzászólására (») Feb 16, 2022 / 1

Lehet, hogy kifejezetten téli üzemre készült, melegen tartja a füleket?
(#) sonajkniz válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Feb 16, 2022 / 1

Egyik tipp sem jó.
Ez egy hőmérséklet stabilizált hangvilla, amit a bluetooth füles mellé adnak, hogy megfelelően be tudd állítani az optimális hangzást. Kifejezetten audiofüleknek készült.
(#) lelkes amatőr válasza sonajkniz hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

Akkor ez nekem nem lesz jó, valódi bükkfából készült botfüleim vannak.
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

Tudjátok érdekes ez a nyomtatós/fénymásolós/multifunkciós világ mostanság. Én ár/érték arányba belenézem a vele töltött idegeskedés, mérgelődést is, amit mondjuk az illesztőprogram (hiánya) tud okozni. A HP előszeretettel a windows update-be teszi be a nyomtatóinak az illesztőprogramját. Viszont mondjuk a kis hordozható multifunkciósa (ami cirka 200000JóMagyarForint pénzegység újkorában) az csak félig települ fel onnan, mert a szkenner részhez a hozzá CD-n kapott teljes csomagot kell telepíteni. Természetesen a HP oldaláról nem lehet letölteni az illesztőt hozzá... Amúgy jó jószág lenne, de persze bármi elromlik rajta, akkor kuka (márpedig a patront leszorító és a helyére betoló műanyag fedélke bűn az emberiség ellen, ha eltörik akkor vége a dalnak), alkatrészt hozzá venni nem lehet, szervíz nem javítja, gariidőn belül csere van.
Ha csak a konstrukciós dolgokat szemlélem, akkor a márkák közt olyan nagy szórás nincs, egymástól veszik a gépek belsejét Egy adott ársávban közel hasonló a minőségük. A szoftverek viszont némely esetben csapnivalóak.
Régen a fénymásolást szokás volt xeroxolásnak hívni Amerikában - nem véletlenül, mert más nemigen volt. Mostanra olyan termékeket gyártanak az olcsóbb kategóriákban, amik miatt sírni tudnék. A felsőbb (ár)kategóriás termékeik is hisztisek, időnként csak úgy befagy a szoftverük. Persze újraindítás (áram elvesz, majd visszaad, amit kifejezetten szeret a benne lévő merevlemez) után akár negyed-fél órát elnyüsszög, hogy beinduljon ilyenkor.
A vicces az volt, mikor tavaly jött a szerződéses partnerünk egy Konica Minolta géphez, hogy firmware-t frissít, mert ha egy bizonyos számláló túlcsordul (kb. véltelenszerű, hogy mikor következik be a multifunkciós gép pár éves korában), akkor csak alaplapcserével orvosolható...
A canon gépeknél főleg jó tapasztalataim vannak szoftveres szinten, de azok meg érzékenyek a párára - kicsit nedvesebb a papír, akkor beragad a gépbe. Ez főleg a régebbi, sokat futott gépeikre volt igaz (iR2270, iR2020 és társaik), de a fiatalabb iR2550 is csinált már ilyet.
Az OKI nyomtatóimat szerettem használni, de a C300-as szériát leállították - s persze ennél meg a dobegység fogy el.
A Ricoh nyomtatóinknál egy kallantyú állása képes eldönteni, hogy élvezhető lesz-e a nyomat, vagy szellemképes. Persze a borítékot simán meggyűri mindig, akármennyire is állítod neki, hogy boríték kerül bele. Szoftveresen hisztis, sok dolgot csak konzolon lehet állítani rajta, mert a menüből nem lehet elérni (pl. smb2-t bekapcsolni, hogyha win2016-os megosztásra szeretnél szkennelni).
Tréfás az is, hogy pl. hp pagewide saját illesztőprogramjával 1-10perc késéssel kezd el nyomtatni és iszonyúan lassan jönnek ki belőle az oldalak. Ha az univerzálist használjuk hozzá, akkor meg teszi a dolgát (s mindkettő PCL6).

Viszont az megint egy plusz pont canon részéről, hogy a tonerjeik egy részéhez mert nem kapnak chipet, ezért megmutatják hogyan lehet kikapcsolni a chipfigyelést a készülékükből! (Ez ha jól láttam, csak a nagyobbacska gépeikre igaz, de akkor is haladás.)
(#) vision61 válasza bbb hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

Idézet:
„...firmware-t frissít, mert ha egy bizonyos számláló túlcsordul (kb. véltelenszerű, hogy mikor következik be a multifunkciós gép pár éves korában), akkor csak alaplapcserével orvosolható...”

Ez annyira nem is vicces, inkább felettébb bosszantó lehet. Sajnos nem is egyedi eset, még egy 60-70 milliós (nem elírás) gépnél is előfordult nálunk. (Nem irodatechnika, egészen más terület.) Egy több napos pihenő előtt szabályos leállítás, áramtalanítás után egy hét múlva újra bekapcsoláskor a gép csak egy szép nagy kiállítási tárgy lett. Telefon a hazai képviseletnek, másnapra kiderítették, hogy a gyártó már hónapok óta tud a hibáról (csak elfelejtette tájékoztatni a felhasználókat), annak ellenére, hogy már több országból is jelezték a hibát, ami egy teljes áramtalanítás után jelentkezik. Elküldték az új firmware-t és a frissítés megoldotta a hibát.
(#) bbb válasza vision61 hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

Valóban felettébb bosszantó lett volna egy közel félmilliós gépnél. Kb. gariidő lejárata után vagyunk vele, s szerencse, hogy még van rajta üzemeltetési szerződés, aminek a keretében a szerviz ezt önként és dalolva megcsinálta. Így csak egy fél-egy órára pihent a jószág, nem fájt senkinek, hogy mondjuk hetekig nincs eszköz egy szoftveres hiba miatt, amit utána csak méregdrágán hardveresen lehet orvosolni...
(#) erbe válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

Éppen ma javítottam egy 4050-est. Hálózatban használják, naponta 100-200 lap. Néha több. A legnagyobb baja, hogy helyenként úgy törik a műanyag, mint a jól sült levelestészta.
(#) Massawa válasza erbe hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

Sajnos nyugaton egyre inkább divat az ilyen müanyagok használata. A barátom házán a müanyag külsö ajto szinte porrá esett szét. A jonevü gyárto is csak csodálkozott, állitolag a Nap száritotta ki, de miota nem lehet kitenni egy külsö ajtonak eladott dolgot a nap sugarainak? Vagy netalán sátrat kell hozzá épiteni?
Nekem csak a 2 konyhaventillátor takaro lemezei porladtak el, pedig mind a kettö az északi oldalon van és részben árnyékbsn. Pontosan 10 évet birtak ki.
(#) erbe válasza Massawa hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

36 éve a solymári Pevditől vásárolt műanyag (fehér PVC) külső ajtó állja az időjárást. Egy üvegcsíkot kellett benne cserélni. Valaki belekönyökölt. Túl sok higító folyt le a torkán.
(#) granpa válasza Massawa hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

Ma már 10 éves élettartam Matuzsálemnek számít. (valamint extra minőségnek)
(#) Massawa válasza granpa hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

Az én ajtoimra meg ablakaimra ( igaz nem sz*r müanyag) 25 éves garanciát kaptam 12 éve. Eddig nem is volt baj.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2022
Moderátor által szerkesztve
(#) vargham válasza Massawa hozzászólására (») Feb 17, 2022 /

Mosó és szárító gépünkben az elektronikát egy ilyen hőre porladó műanyag tálca tartja... Pontosan három évig bírta, mikor megadta magát az utolsó rögzítőfül is, centrifugáláskor beesett a dob és az oldallemez közé. Mind az 50 db vezeték tőből kiszakadt. NYÁK-ra forrasztani lehetetlen, mert ki van öntve műgyantával az egész. A gyantából éppen kiálltak a csatlakozók, a vezetékmaradványokat összeforrasztottam, zsugorcsöveztem. A tálcát pedig hiltiszalaggal rögzítettem.
Következő: »»   454 / 625
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem