Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1149 / 2499
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
A védelembe kellett 2 ellenállást cserélni,22k ról 50k ra és 2 kondit 22uf ről 47uf re igy jo a vég jo nem tolja a membránt csak kicsit trafó hangja van de mindent mindenhol szürtem már.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2012
(#) emersys válasza blasz hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Szia.
Trafó hangja a nem megfelelő földelés végett lesz szerintem. Ha a végfok nyákon a bemenetet szabaddá teszed, -akkor is hallható-e? Ha igen tedd le földre, akkor is hallható marad-e?..
Ha ezek valamelyike igazolja a csendet akkor sajnos a jelvezetékek összeszedik a zavart, avagy nincs kialakítva több pontos csillagpont, -amely sokszor nagy előny egy csillagponthoz képest.
(#) blasz válasza emersys hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Szia ha a jelföldet leteszem mondjuk a bordára akkor szinte már alig hallható,igen a jelvezeték valószínűleg, igen hosszú,lehet ez, egy ici pici búgás van,ha rövidre zárom a bemenetet akkor is egy ici pici,pedig mindenhová tettem már 100n kondit,de csak csillapodott de már alig valami.
(#) Massawa válasza blasz hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Milyen trafo van az erölködöben?
(#) blasz válasza Massawa hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
1000w 2x50v 1x24vAc toroid körbe tekerve árnyékoló lemezzel toroid
(#) Massawa válasza blasz hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Látom, már minden fontos dolgot megtettél.
Valosziüleg most már csak a földelés/testelés helyét kell megtalálni. (Ehhez néha szerencse is kell). Ugy szoktam csinálni, hogy minden galvanikus kapcsolatot megszüntettem a házzal, majd a bemenet vagy a tápegység közös pontjárol egy vastag licnis huzallal (autokábel) pásztáztam végig az erösitö házának a részeit, és ahol a legcsendesebb a dolog, ott alakitottam ki a közös pontot (máshol nem).
(A bemenetek természetesen rövidre voltak zárva.)
(#) blasz válasza Massawa hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Azt hiszem megtaláltam a bibit,a pufferek,/12db/ mellett ment el a bekapcs vezetéke 230v, felemeltem 3 cm és csend lett viszonylag.
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
A pufferek bekötése picit szabálytalan. A graetz-re rákötötted a végfokot, onnan csak "látogatóba" megy el az áram a kondenzátorokhoz. Ne feledd a huzalnak ellenállása van, még a vastagnak is. Helyesen az egyenirányítóról a kondira kell kötni, ha több kondi van akkor a következőre, onnan a következőre..., ezek után lehet elindulni az erősítő felé. A GND-vel ugyan így kell eljárni!
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Hát úgy gondoltam a kondik közepét céloztam meg a lekötéshez a + - ágba a vég felé,igy a 3 ik rol jönnek le a vezetékek,2.5mm tömör réz vezeték az egész ami a puffereken van,gondoltam elég.De nem a graetzre kötöttem hanem a kondikra.Igen macera ez a földhurok,mindig megkinoz.Ja és ugye sorba vannak a kondik kötve igy csak ott tudtam lehozni a tápot.Nem mertem 70v ráengedni a 63v kondira
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2012
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Bocsánat átnéztem és felfogtam a graetz-re kötést igazad van.A földet letettem a házra, az egyik, a felső panel siri csend.az alsó cicereg vagy hogy is mondjam,de nagyon minimálisat,de zavar
(#) blasz hozzászólása Okt 12, 2012 /
 
Az az érdekes hogy ahogy melegszik úgy múlik egyre jobban a berregés
(#) Massawa válasza blasz hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Mitöl melegszik, ha nem erölködik?
(#) Doncso válasza blasz hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Mégiscsak úgy jársz mint én? Nekem nem sikerült megoldani azt a berregést amiről beszélsz. Egy tipp, válaszd külön a jelföldet teljesen, kiváncsi vagyok így is berreg e annyira ha sehol nem ér össze a jelföld.
(#) blasz válasza Massawa hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Nyilván minden alkatrész valamennyi hőt termel,ha fújtam a tranzisztort vissza ment negativba az egyenfesz,ha hagytam akkor pozitiv irányba tért el,de az egész 3mV
(#) blasz válasza Doncso hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Doboz nélkül csend volt,a felső panel 0 zaj, az alsó berreg,ha nagyon figyeli az ember akkor hallja,de ha megemelem a panelt 1cm,a lemeztől,a doboz alja, elmúlik a berregés.Most elég baráti lett, holnap megemelem a bordát 1cm felfelé akkor elmúlik,azon van mind két panel.
Ma szurkáltam egy földkábelt hátha a vudu átok megszűnik.

Kicsit nagy lett a doboza,alatta a két beag vég,a hasonlat miatt
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2012
(#) Doncso válasza blasz hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Nem tudom milyen átok van ezeken, de semelyik másik ilyen erősítőnél nem találkoztam ilyenekkel. Hát, van ilyen is. mindenesetre érdekes jelenségek, az biztos.
(#) Massawa válasza blasz hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Hát nem tudom, valamennyit melegedhet, de egy ilyen teljesitményü erölködö ne nagyon melegedjen üresjáratban.

Ha melegedéssel csökken a brum vagy a zaj, akkor valamilyen mechanikus csatlakozáson megy át valamilyen potenciál (elektromos áram) és ennek változik a vezetöképessége.
Nem tudom milyen a mechanikus kivitel, de ilyen erösitöben, ha alu a doboz, akkor csillagalátétekkel kell biztositani az elektromos kontaktusokat (bizonyos esetekben önvágo lemezcsavarokkal kell az elemeket összefogni).
Acéllemez esetében meg vékony vörösrézlemezeket (tiffanyi lemez) fogtunk az egyes mechanikus alkatrészek közé. (A profik rezezni szokták az acéllemezeket).
(#) blasz válasza Massawa hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Horganyzott lemez 1.5mm az egész tiszta csatlakozás mindenhol,ahol gyanus volt ott felpucoltam,de nem vagyok profi.
(#) blasz hozzászólása Okt 12, 2012 /
 
Öcsém hozott egy Technics rádiós erősitőt amit ha picit feltekerem akkor neki áll villogni a kijelzője,a ventilátor csak rángatozik rajta,hangerő függvényében forog,és a trafóján a váltófesz 8-10v ugrál le fel.Ez nem normális dolog ugye?De szol, minden funkció müködik rajta,csak hamar torzit.Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2012
(#) Massawa válasza blasz hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Ha más nem lesz, akkor rövid vastag kábelekkel, hasonloan az autok karosszéria elemeihez kösd össze az egyes elemeit a doboznak. Esetleg ott ahol nem kell soha többé szétszedni, össze is forraszthatod.
(#) blasz válasza Massawa hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Csak 2 részből áll alja teteje nincs több elem.Minden fémesen tiszta + körbeárnyékoltam a trafót is.Most azt hallgatom szinte semmi zaja nincs hogy be van kötve minden,ami van lehet a jelvezeték nem tul minőségi,és log ki a dobozból mert potit elfelejtettem venni csak össze van kötve a bemenet
(#) libertitas hozzászólása Okt 13, 2012 /
 
Sziasztok!

Korábban elkészített erősítőmnek le kellett cserélnem az előlapját, mert újrafestettem, így le kellett szednem a kapcsolókat és potikat onnan.
Miután a festés végeztével visszaraktam őket azt tapasztaltam, hogy a mellékelt ábrán, pirossal karikázott helyeken hozzányúlva gerjed az erősítőm. Ez azt jelenti, hogy ha megfogom a hangerő potméterének csavaróját, akkor hirtelen erős gerjedés (búgás) hallatszódik a hangszóróból. Ha a jelbemenetét fogom meg az erősítőnek ugyanez a helyzet áll fent. Ezen kívül, ha hozzáérek a TDA7294-et tartó hűtőbordához -melyre nincs más alkatrész szerelve csak az- szintén hallok egy, az előzőnél gyengébb, de zavaró sistergést.

Más potméternél vagy kapcsolónál nincs ilyen probléma, csak az említett helyeken.
Szerintetek mi lehet a probléma ?

(A fórumban már korábban tárgyalt erősítőmről van szó most is. Bővebben: Link)
(#) Massawa válasza libertitas hozzászólására (») Okt 13, 2012 /
 
A festék elszigetelte a pot. házát a GND-töl. Igy az most lebeg. Az elölapot és a potik házát (stb.) földelni kell.
(#) marci1 hozzászólása Okt 13, 2012 /
 
Sziasztok!
Erősítőt szeretnék építeni egy számítógéphez.Egy régi fujitsu-siemenshez.
Ennek van egy hangszórója a belsejében.Suttogás hangerejénél nem ad többet.
Hogyan lehetne ehhez usb -n vagy nemtudommin bedugható erősítőt készíteni?
Az is jó ha csak egy kicsit lesz hangosabb, mert ez már idegesítően halk .
Életembe még nem szereltem össze semmit ez lesz az első.
A kapcsolási rajzot lmondjátok el a tól z ig.
Én csak anyit tudok róluk hogy egy csík : vezeték ; egy nyilakkal ellátott gömb amiben ÉK- felé mutatnak a nyilak és van benne valami érdekes karakter az led
Semmi ilyen mértékegységhez nem értek max annyit hogy a ohm óhm- nak mondják .Többet nem.az óhm helyén az ó az o csak ha kiírom akkor rak egy lópatkó jelet.De még nem is értem hogy mire jó...
(#) blasz hozzászólása Okt 13, 2012 /
 
Sziasztok puffer hiánytól,rossz kondenzátor lehet hogy villog a kijelző, torzit,és nagyon ingadozik a fesz a trafón?Köszönöm
(#) mraulajos hozzászólása Okt 13, 2012 /
 
Hali!
Van egy korabeli TESLA lemezjátszó erősítőm. Szerintetek ez megfelelhet mikrofon erősítőnek? Persze, - a hozzá illő teljesítménynek megfelelően. Hány ohm os hangszóró menne ehhez?
(#) Massawa válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 13, 2012 /
 

Mit akarsz ezzel a max. 3W-s kütyüvel. Tedd el inkább jo helyre, mert amint látom Ge tranyok vannak benne - amik manapság már komoly ritkaságnak számitanak...
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Okt 13, 2012 /
 
Méghogy három, egy (1000 mW) az mind. A háromhoz már AD -k jártak.
(#) elektrorudi válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 13, 2012 /
 
Szia!
Valószínűleg nagyon halk lesz, mert ez a lemezjátszó, a "kristály" hangszedője miatt, 1V körüli feszültséget adott az erősítőnek. Viszont a mikrofonod valószínűleg csak mV nagyságrendű jelet ad le. Kell a mikrofonod és e közé egy mikrofon előerősítő.
De... legegyszerűbb lenne kipróbálni. Nem?
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2012
(#) mraulajos válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 13, 2012 /
 
És ha ezt használom előerősítőnek?
Következő: »»   1149 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem