Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1896 / 2495
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Szept 12, 2016 /
 
Van rajta min a kettő. Még a din szabvány élt a fejlesztéskor.
(#) golem válasza tothbela hozzászólására (») Szept 12, 2016 /
 
ezt hogyan rajzold le mert ez igy magas hogy gondolod
(#) tothbela válasza szilva hozzászólására (») Szept 12, 2016 /
 
Jó az elgondolás, a diódahíd éppen 100x kapcsolja a laptoptáp primer oldalát a hálózat valamelyik pólusához, 100x pedig lebegve hagyja másodpercenként. Ennek lehet valami köze a zúgás keletkezéséhez. Ha a töltő kapcsolójelét az a múltkor említett pár nanó söntöli, akkor ez a zavarjel lehet egy pártíz kiloherces jel, amit 100hz-el modulál AM-ben a töltő diödahídja. A demoduláció meg valóban lehet az erősítő valamelyik nemlineáris karakterisztikájú eleme. Abból meg van sok benne.
(#) reloop válasza tothbela hozzászólására (») Szept 12, 2016 /
 
Nem tudok sajnos szabadulni attól a 10/10 tapasztalatomtól, hogy a jelkábel testvezetőjének magas az ellenállása. Az olcsó, egybeöntött jack/RCA-k némi használat után felmennek 50-80Ω-ig, akár a csatlakozók felületi korróziója, akár a belső forrasztás elengedése miatt, sőt a test/árnyékolás vezeték egyszerű elporladásával is találkoztam már. Ezen az ellenálláson szokott feszültséget ejteni a lapos és az erősítő tápja szórt kapacitásán folyó áram. Ugyan ez a jelenség, ugyan ez a hang, mint a mintán szerepel.
A kolléga említette, hogy cserélt kábelt (csak remélni tudom, hogy jobbra) és nem hozott érdemi változást. Próbálnám kiagyalni, hol lehet még átmeneti ellenállás
(#) tothbela válasza golem hozzászólására (») Szept 12, 2016 /
 
Valahogy így.

mérés.jpg
    
(#) golem válasza tothbela hozzászólására (») Szept 12, 2016 /
 
Holnap megnézem mert most pont nincs semi kézenfekvő ellenálás itt.
(#) golem válasza reloop hozzászólására (») Szept 12, 2016 /
 
Igen jobbakra cseréltem volt tesztelés erejéig drágább kábelek de mind ezt csinálja.
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Szept 12, 2016 /
 
Hát igen. Árnyékolás helyett meg néhány szál vékony vezeték szigorúan egymás mellett, nehogy körbeérje a belső eret. Hasonlóan minősíthetetlen eldobható (eldobandó) kábellel használta a lányom a laposát a hifijén. Viszont jobb hangulatban lehetett a töltő készítője, mert szerencsére nem búgott.
(#) szilva válasza tothbela hozzászólására (») Szept 12, 2016 /
 
Ha jól értelek, akkor azt feltételezed, hogy a laptoptáp kapcsolófrekije (vagy valami abból kikeveredő nagyfrekvenciás komponens) a hálózati kábelezésen keresztül jutna be az erősítőbe, mint nagyfrekvenciás jel, és ott demodulálódna? De akkor ehhez nem lenne elég az, hogy a laptop és az erősítő közösét összeérintsük?
Arra én nagyon kevés esélyt látnék, hogy a 230V-os hálózat felől az erősítőbe ilyen jellegű, nagyfrekvenciás jel be tudna jutni, nagyon sok helyen van az útközben hidegítve. Ha ilyen mértékű nagyfrekvenciás zavar keletkezne ott a hálózaton a laptoptáp miatt, akkor szerintem más készülékeken (rádió, TV) is kellene zavart észlelni. Lehet, hogy a szomszéd jönne át, hogy valami zavarja a tévézését.
(#) szilva válasza tothbela hozzászólására (») Szept 12, 2016 /
 
Az a kisebbik baj azokkal a kábelekkel, hogy nem éri körbe az árnyékolás a középső eret. Ha amúgy a csatlakozások, kötések jók lennének, ez nem jelentene semmit. A nagyobb baj, hogy a ráöntött műanyag alatt a legtöbb ilyen kábel csak oda van "szorítva" (csak a ráöntött műanyag szorítja) a csatlakozóponthoz. A legszebb az, amikor kibontasz egy ilyet és még megcsinálni sem tudod normálisra, mert a kábel harisnyája vagy a belső ere valami forraszthatatlan acélötvözetből van...

Én mostanában inkább azt csinálom, hogy megveszem a legolcsóbb RCA dugót és arra forrasztok árnyékolt kábelt, aztán satuban finoman egy kicsit oválisra préselem az RCA dugó külső érintkezőharangját. Sokkal-sokkal jobbak az így készített kábeleim, mint a préselt kínaiak, pedig ez is kifejezetten olcsójános megoldás. A forrasztás technikájához kitapasztaltam, hogy érdemes nagyon meleg pákát használni (380-400 fokos) és nagyon rövid idő alatt megforrasztani a csatit. hogy a hőtől ne deformálódjon el.

Egyébként ehhez tartozik még, hogy nem értem, miért nem lehet kapni alkatrészboltban olyan RCA dugót, aminek a harangja nem egy cső, hanem az a 4 részre hasogatott harang. Ezek a "csövek" sosem állnak biztosan, feszesen az aljzatban (hacsak nem satuzom kicsit meg őket), még a legdrágább, arany csatlakozókkal is ez volt a problémám.
(#) tothbela válasza szilva hozzászólására (») Szept 12, 2016 /
 
Nem erre gondoltam. A töltő sematikusan a következő. Bejövő 230V- Opcionális zavarszűrő- Egyenirányító diódahíd- primer pufferkondi- Impulzustrafó pártíz kilohercen- Szekunder oldal- Egyutas egyenirányító, szúrőkondival.

Az impulzustrafó primer/ szekundere között keletkező áthallás a vivőjel. Ez náhányszor tíz kHz-es párszáz voltos kapcsolójel, ami a pr/sz tekercsek alkotta párszor 10 vagy 100 pF-ján keresztül kerül a kimenetre. A kimenetre kerülő zavart söntölné le az említett 2 nanó körüli kondi, de ez gyakran csak a primer pufferkondira zárul. Ha valamelyik dióda nyit a táp bemenetén, akkor a hálózat fázis, vagy nulla pontjához, mint hidegponthoz képest lesz a táp kimenetén (mind a -, mind a+) valamekkora kapcsolójel. Ha 0 átmenet közelében van a hálózati fesz, akkor egy dióda sem nyitott, így a hálózat felé nagy impedanciát lát a táp, így nem tud a kimeneten megjelenni a kapcsoló jel. Ez okozhatja a modulációt. Persze lehet, hogy ettől egyszerűbb az ok.
(#) szilva válasza tothbela hozzászólására (») Szept 12, 2016 /
 
Az ilyen kapcsolóüzemű tápegységek kimenetén a kapcsolófreki elég rendes LC szűrőkkel szokott szűrve lenni, oda (ha egyébként a tápegység jó) ebből csak pár mV vagy pártíz mV hullámosság jut, a hálózati 50Hz (vagy inkább a Graetz egyenirányításból származó 100Hz) viszont a tápegység működéséhez képest olyan "lassú", hogy még a primer oldali igen jelentős szűretlenségből adódó hullámosságot is kompenzálja a kapcsolóüzem működése. Találkoztam már olyan számítógépes tápegységgel, ahol a primer oldali puffer szinte nullára volt kiszáradva, a névleges kapacitásának 5%-a alatt volt mérhető, és ennek ellenére a szekunder oldalon (átlagos terhelésnél) alig volt mérhető a hálózati hullámosság - az volt gyanús, hogy érdekesen "kerreg"-nek a tekercsek. Ha a primer-szekunder közötti (talán érintésvédelmi célokból) beépített kondenzátort tekintjük, akkor annak a kis kapacitásán a hálózati 50 (100) Hz alig jut át, ha esetleg innen tudna eredni zavar, azt én inkább egy halk 50 (100) Hz-es kerregésnek gondolnám (ilyen ismétlődéssel apró tüskék), de ezeket a tápegység kimeneti szűrői szintén elnyomnák. A másik irány, ami a tápegységből kiindulhat, az pedig a hálózat felé van, de ott meg a hálózati zavarszűrő van (kellene, hogy legyen) a táp bemenetén. A hangmintában nem kerregést, hanem erőteljes búgást hallottunk, és ez nekem egy kapcsolóüzemű tápegységnél rendkívül furcsa.
(#) Buvarruha válasza szilva hozzászólására (») Szept 12, 2016 /
 
Az kizárt, hogy az alacsony freki a tápból jönne, az az erősítőből származik, pláne mivel fejhallgatóval csendben van. A táp okozhatja ezt, de talán nem is a táp okozza, hanem a noti saját DC-DC konvertere ami a nagy bemenő fesz miatt hoz létre nagyfrekis zavart, amitől gerjed az erősítő, de nem is feltétlenül a végfokok gerjednek.

tothbela.

Azt felejtsd el, hogy a tápból jön a 100Hz, ez képtelenség, ráadásul az erősítő búgása lenne a legkissebb probléma, teljesen működésképtelen lenne a noti, ha ilyen zavaros feszt kapna.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2016
(#) szilva válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Idézet:
„pláne mivel fejhallgatóval csendben van”


Bennem folyamatosan az motoszkál, hogy az erősítő normál hangerőn adja-e ezt a brummot, és a fejhallgatón tényleg nincs ott, vagy esetleg az erősítőn akkor hallatszik, amikor jól feltekeri a hangerőt a kollega, és esetleg a fejhallgatóban is ott van, csak éppen nem hallja.
(#) Buvarruha válasza szilva hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Van benne valami, én azt felejtettem el megkérdezni, hogy a hangerő emelésével nő a zaj, vagy az álandó.
(#) tothbela hozzászólása Szept 13, 2016 /
 
Most már tényleg nem akarok okoskodni, csak leszimuláltam, hogy keletkezhet az erősítőben 100 hz, hogyha a hálózati freki 50Hz. Csak pár pikofarádon keresztül jut ki a zavar a tápvezetékre.
(#) Buvarruha válasza tothbela hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Értjük, de akkor sem jutna a hangkimenetre így, ráadásul ebben az esetben a noti már rég működésképtelen lenne!
(#) szilva válasza tothbela hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Én végignéztem a rajzaidat, és értem, amit mondani akarsz, de ehhez az is kell, hogy a laptop és az erősítő a földön keresztül össze legyen kötve. Ha jól emlékszem, pont az volt a kiindulás a hibakeresésnél, hogy a laptop és az erősítő sem földelt.
(#) Buvarruha válasza szilva hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Ha földelt lenne, akkor nagyfreki sem kellene, mert közvetelenül a foldhurok gerjesztené.
(#) tothbela válasza szilva hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Kicsit félreteszem ezt az elméletet, aztán ha nem lesz más, még előveszem.

Erre az erősítőre van-e csatlakoztatva tuner? Nincs-e csatlakoztatva hozzá külső antenna, vagy kábel TV. Ha becsatlakozik a kolléga, várjuk a választ.
(#) golem válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Vissza vittem a notit a boltba ahonnan vetem egy ével ezelőtt.
És ott is ugyan ezt produkálta ott is zugot és nem egy hangsugárzóval próbáltuk ki hanem többel mind csinálta.
(#) Buvarruha válasza golem hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Másik töltővel próbáltátok?
(#) golem válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Nem mert nem volt másik
(#) Buvarruha válasza golem hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Egy boltban nem volt másik töltő??
(#) golem válasza tothbela hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Nincs tuner csatlakoztatva van amugy külön tuner de annak aneteája egy szál drót.
(#) tothbela válasza golem hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Köszönöm a választ. Ha nem adod fel, van még két alternatíva. Az egyikhez kellene, hogy legyen a notin s/pdif kimenet. Ha nincs, akkor meg kellene nézni, támogatja-e a bluetooth audiót. Mind a két lehetőséghez fillérekért van interfész, amit az erősítőre köthetsz. Vagy a legelső 230/230V-os leválasztó.
(#) golem válasza tothbela hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Nem adom fel noti töltővel együt megy a servizbe majd ott meg mondják hogy ki a hibás. De én a töltőre gyanakszom mert máma a boltban 2perc használat útán szinte tűz forró volt és enyhe műanyag szaga volt. Telefonal megcsináltam ugyan ezt azal működik tökéletesen.
(#) Buvarruha válasza golem hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Az jól hangzik, ezesetben nem lepne meg, ha a primer puffer lenne döglött, te jó ég.
(#) golem válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Bármi lehet majd holnap jön a futár érte és megyen pestre a szervizbe.
Garanciás a gép meg hátha új töltőt adnak hozzá mert nem szeretnék 14000 forintért új töltött venni.
(#) Buvarruha válasza golem hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Áhhá, tehát akkor nem öreg gépről van szó. Végülis, ha jó az aksija akkor mehetett így is.
Következő: »»   1896 / 2495
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem