Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   339 / 2508
(#) neocska válasza lapose hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Miértis?
(#) Cunici válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Szia. Bocsi, hogy nem írtam eddig. További kérdésem lenne. Mégpedig az, hogy a vezérlő jel az váltakozó feszültség vagyis a Gate és a Surce közötti fesz ha jól gondolom. Így ha az egyiket a földhöz képest nézem akkor mindig az lesz a + oldal (vagyis mindkettő + a földhöz képest) Valamint arra lennék kíváncsi, hogy rövidzár esetében igaz az, hogy 7-10V nál éri el a 12A- akkkor mekkora az a vezérlő feszültség amivel túlvezérelhetem ezt a Fetet, az adatlapban szerepel+-20V az lenne az?

Válaszodat előre is köszönöm.

Üdv.:István
(#) lapose válasza neocska hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Szia!

Például azért, mert a két általad említett tranzisztor nem is előerősítőbe való..
De a lényeg az, hogy a teljes rendszered zaját alapvetően az élőfok zaja határozza meg, és pont ez az amiben a germánium félvezetők nem jeleskedtek.
Nem véletlen az, hogy amikor elkezdték gyártani a szilícium félvezetőket(a kezdeti időkben ugye drága volt), ezért az erősítők első egy-két tranzisztorát cserélték csak le szilíciumra, a többi maradt germánium.
(#) Imi65 válasza Cunici hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Húúúúú!
Elég kacifántosan teszed fel a kérdéseidet. A FET-ek vezérlőfeszültsége alapvetően a P2 poti két végén jelenik meg - azonos fázisban, de DC-ben egy kicsit eltolva. Azért, hogy mindkét FET egy kicsit alaphelyzetben is nyitva legyen. A vezérlőfeszültség a FET számára a G-S közötti feszültség, de ez nem emelkedik olyan gyorsan, mint a G-n lévő jel, mert az S elektródán is emelkedik a feszültség, azonos értelemben, mint a G-n.
A FET G elektródája szigetelt. Azonban ennek a szigetelőképessége nem túl sokat bír, ezért ezt nem szabad túllépni.
(#) Cunici válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Szóval ha jól értem akkor a vezérlő feszültség ott van a p2-n dc ben és Ac ben is. Ez a +-20V az hol van ? Illetve akkor inkább azt kérdezem, hogy mekkora az a fesz a p2-n aminél a Fetek elérik a max 12A kivezérlést, valamint a GS áramerősségét is szeretném tudni.
Én ezt úgy képzelem el, hogy a gs lábak között van feszültség de ennek van egy maximális értéke aminél kijut a 12A, ezt viszont a "hangerő potival tudjuk állítani" vagyis a gatre és a sourcre jutó feszel.

Ha nem jó az elképzelésem akkor légyszi szólj.

Előre is köszönöm a válaszodat.

Üdv.:István
(#) Imi65 válasza Cunici hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Így van, ezért is kapcsolódik ide a két FET - jelen esetben a G - vezérlőelektródája. A 20V-ot felejtsd el, ez határadat. Normál esetben a P2 végpontjain (és a G-ken) nagyobb a jelszint, mint az összekapcsolt S-eken, ami - mint írtam régebben - levonódik a FET-ek G-S feszültségéből. Ha zárlatba kerül a végfok, akkor már lehet jelentősége ennek a 20V-os határfeszültségnek. Ilyenkor a FET-ek helyes megválasztásával elérhető, hogy annak tönkre menetele előtt valamilyen védő áramkör (pl. Olvadóbiztosító) működjön. A G oldaláról diódákkal (Z-diódákkal) védhetjük meg a FET-eket.
Az előbb leírtam, hogy a G-S átmenet szigetelt. Ezért a FET - az elektroncsőhöz hasonlóan - feszültségvezérelt eszköz, a G-n csak az a kis áram folyik, ami a FET belső kapacitásait tölti-kisüti.
(#) Cunici válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Lássuk, hogy jól értem -e ?

A p2 végpontjain van fesz ugyanúgy mint a G- vagy a sourcen, de a G és a p2 nagyobb mint a sourcen( mindegyiket földhöz viszonyítva- úgy értem, hogy ha mérném akkor a mérő egyik vezetéke a földön lenne a másik pedig a P2 vagy a G vagy S-n)

A lényeg, ha zárletba kerül a fet akkor a nagy terhelés miatt felmegy a Fetben a GS fesz, vagyis ez a +-20V nem úgy értelmezhető, hogy enyivel kell vezérelni, hogy 12 A legyen a sourcen. A 20V az AC ben van a GS lábakon zárlat esetén és ez egy határ .

Egyébként rövidzár elleni védelmet szeretnék építeni ehez az erősítőhöz, és most ezen adatok után arra gondoltam, hogy mivel normál esetben a GS en kb 10V al elég vezérelni a Fetet , hogy meglegyen a 12A ami a full terhelése, így a 20V megközelítése esetén elég ha működésbe lép a védelem, pl elég a 16-18V ra megtervezni a védelmet és ha eléri a GS fesz ezt az értéket akkor kapcsoljon be a védelem. Ez működö képes ötlet vagy van valami gond vele?


Köszönöm a segítségedet előre is.

Üdv.: István
(#) Imi65 válasza Cunici hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
A P2 "felső" végén egy kis +, "alsó" végén egy kis - fesz van. A közös S ponton 0V van, pár mV + a "felső" S-en, és ugyanennyi - az "alsó" S-en. Azért így, mert a +- tápos erősítő végfokozata gyakran tükörszimmetrikus.
FET-es erősítőkben nem szoktak alkalmazni elektronikus túláram védelmet, mert a FET-nek nincs másodlagos letörése. Elegendő lehet egy-egy Z-dióda alkalmazása.
(#) Cunici válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Én inkább építenék egy ilyen védelmet. A feszültségeket még mindig nem tudom. Ez a kis +- fesz ez mégis mekkora? Illetve a rövidzár esetén akkor a GS között van a +-20V . Vagy hol mérhetem a feszt és ezalapján ami rövidzárra utalna?

Előre is köszönöm a segítséged.

Üdv: István
(#) Csaszu hozzászólása Aug 11, 2009 /
 
Sziasztok
Mi a véleményetek, mi miatt lehet hogy egy Ab osztályú autóserősítőben, az Irf 540-ek fokozatosan, egyre nagyobb áramot vesznek fel, és az eldisszipál rajtuk ?
átnéztem az egészet, de nem találok semmit
Táprészében ( talán ) van egy LM 339AN áramgenerátor, a pwm pedig Tl494
(#) Imi65 válasza Cunici hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Felesleges, nem fog semmivel sem több védelmet adni, mint az olvadó biztosító.
A feszültségértékek nem jellemzőek - FET-függőek - , azért is illik párba válogatni a FET-eket, ha nem is tudjuk mekkora (ez a párba válogatás szempontja), legalább legyen egyforma az értéke +- ba.
Bipoláris eszközöknél az emitter ellenállásokon eső feszültséggel nyitják a védőtranzisztort, ez a kimenetet áramhatárolással látja el. Itt egy-egy Z-dióda elegendő lenne, de ezt is feleslegesnek ítélte a tervező.
(#) Cunici válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Hát ez a gondom, semmilyen rövidzár védelem nincs benne. Egyébként arra gondoltam , hogy van a kapcolásban az R14 - R15 ellenállás, nos a nyugalmi áramot úgy kell beálltani, hogy a P2 állítom és közben ezeken az ellenállásokon 16.5mV esik. Ezek az ellenállások 0,33ohm osak , mint írja a tervező ekkor 50mA folyik ki rajtuk. Nos ezek a Fetek 12A bírnak ez a max, ha ez folyik ki rajutk akkor számításom szerint 3,996V van az ellenálláson, ezt sztem lehetne határérték ként hazsnálni. Nos így jól gondolom ? remélem jó az elgondolásom, mert nekem egy jó túlterhelés elleni védelem kellene ebbe az erősítőbe. Lehetne akár a védelmet beállítani 3,8V ra így nem éri el a 12A os határt sem a kivezérlés. Egyébként azt nem tudom , hogy menyi A megy ki a max teljesítmény esetén 160W , mind a 12A vagy kevesebbet hajt a Fet?

Válaszodat előre is köszönöm.

Üdv. : István
(#) hadnagyakos válasza Csaszu hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Ha jól tudom az LM339 az komparátor.
Amúgy szerintem a táprészben keresgélj!
(#) Csaszu válasza hadnagyakos hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
A tápfesz megvan, +- 44 V, adok neki tápot, és folyamatosan növeli az áramot. Kicseréltem az lm-et, tl-t, ne 5532-t, feteket, de marad az eredeti felállás. Amennyire tudtam átnéztem, tényleg semmit nem találok, van egy működőképes erősítő is, azzal is hasonlítgattam össze, de semmi különbséget nem látok.
Merre induljak el ?

Bővebben: Link

Bővebben: Link
(#) elektro777 hozzászólása Aug 11, 2009 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a TDA2003 Ic-re épülő 10W-os erősítő ami 9V-al működi, az működtethető-e 12,7V-al? Tehát elbírja az IC ezt a tápfeszt?
Köszi előre is!
(#) J-O-E válasza elektro777 hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
TDA2003H
TDA2003V
A gyári adatlap szerint abszolut maximum:
28V egyen irányitva és 18 vátó a maximum
Autó végfok lévén el kéne bírni, de hátha aki épített is
mond róla valamit.
(#) titi válasza elektro777 hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Hali!
A táp 8-18V között lehet! Ez az üzemi (működési) feszültsége. Ezen az értéken belül nyugodtan használhatod.
(#) neocska válasza lapose hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 
Vagyis akkor nagy lenne a zaja az erősítőnek.....
Köszi hogy elmagyaráztad (akkor más tranzisztort kell keressek az elöfokba)
Üdv
István
(#) wtc hozzászólása Aug 12, 2009 /
 
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem.
Én nem nagyon értem, ezeket a teljesíményértékeket, hogy sinusz, RMS, zenei, névleges stb.
Szóval most mondok egy pédát, ha megvenném ezt a 2x400W-os wégfokot, (ami gondolom sinuszosan 2x400W) és vennék hozzá 2db ilyen hangfalat, akkor ez jólenne? Mert a hangfal elvileg 500W, de az zenei, és az erősítő, az 400W sinus, akkor így ez nemtenné tönkre a hangfalat?
köszi előre is!
(#) Action2K válasza wtc hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 
Szia! A rövid válaszom, egyiket se vedd meg!
A hangfal valamilyen gagyi keleti származék. Nem beszélve arról hogy ekkora érzékenységet (95dB/1W/1m), ha egyáltalán erre utal, ilyen olcsón senki nem gyárt. Aztán az a 3 tölcsér a tetején. iszonyatos lehet.
A Caston pedig miért van házilagosan bedobozolva. Nem valamilyen quad származék, csak Caston néven eladhatóbb? Vagy házilag lemásolt Caston? Az igazi ilyen.
(#) J-O-E válasza wtc hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 
Csatlakozom az előttem szólóhoz.
A RAVELAND garantáltan gyenge minőség.
Az erősítő emlékeztet a régi Urbán-féle kitt 400W-os
végfokokra ha az, tokostól esne szét a hangfal...de ha nem az akkor is
Ja a neve azt miután kimondod tuti röhögő görcsot kapsz RAVELAND HANGFAL 500W POWERBOX MEGA X MKIII 1034
(#) banyaiakos hozzászólása Aug 13, 2009 /
 
Sziasztok!
Megépítettem már régebben ezt: Bővebben: Link Nem a kapcsolási, hamem a beültetés rajz szerint raktam össze. Ma élesztettem, hiba nélkül működik csak halknak találom. A bementnél a két 39kOhm ellenállást meddig lehet csökkentni, hogy ne okozzon problémát? Vagy a kimeneten lévő 100Ohm ellenállást kéne kihagynom? Esetleg az IC erősítését nagyobbra állítani?
köszönöm
(#) elektrorudi válasza banyaiakos hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Szia!
A 39k ellenállást ne csökkentsd.
Így is alacsony a bemenő impedancia a szabványos 47k-hoz képpest.
Inkább a 47k potméter értékét növeld (100k-220k-470k) szükség szerint.
A kimeneten lévő 220 (100?) Ohm nem sok vizet zavar.
Nem okoz jelentős változást a módosítása.
(#) ngyzoli válasza wtc hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Egyiket se vedd meg,ha jót akarsz magadnak,ennyi pénzért már tisztességes készülékeket is lehet vásárolni nem ilyen távol-keleti hulladék hangdobozt,a házilag épített végfok is horribilis 47ezerért...de te tudod.Ha van kidobnivaló százezred...
(#) banyaiakos válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Köszönöm szépen. Akkor a potit kicserélem 100kOhmra. Amúgy, ha már hangfalakról van szó... 150W-os VF2-höz milyen hangfalpárt javasoltok kb 50.000 alatt? Zeneként leginkább minimal, progressive és dnb szólna. Mélynyomó lenne külön.
Köszönöm
(#) Robi85 hozzászólása Aug 13, 2009 /
 
Sziasztok.

Van egy cd rádiom amibe egy TDA7388 végfok IC van. Ennek az ICnek a az 5ös lába és a GND közt zárlat van. Gondolom akkor ez az IC halott, mert igy kivágja a biztositékot mindig?.
(#) Robi85 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Köszi a gyors választ. Esetleg 7560as IC jo bele? Mert azt tudok olcson szerezni. Lábkiosztás szerint jonak tünik. Csak az valamivel erősebb.
(#) elektro777 hozzászólása Aug 13, 2009 /
 
Sziasztok!
Mi a véleményetek erről az erősítőről, illetve http://www.teszvesz.hu/item686355735_wpa_600_pro_vegfok.htmlerről[/url tehát melyik a jobb?
Köszi előre is!
(#) elektro777 válasza elektro777 hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Bocsi rosszul linkeltem be, itt a második
(#) highand válasza elektro777 hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Itt is nézz körül szerintem.Bővebben: Link
Következő: »»   339 / 2508
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem