Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia. Bocsi, hogy nem írtam eddig. További kérdésem lenne. Mégpedig az, hogy a vezérlő jel az váltakozó feszültség vagyis a Gate és a Surce közötti fesz ha jól gondolom. Így ha az egyiket a földhöz képest nézem akkor mindig az lesz a + oldal (vagyis mindkettő + a földhöz képest) Valamint arra lennék kíváncsi, hogy rövidzár esetében igaz az, hogy 7-10V nál éri el a 12A- akkkor mekkora az a vezérlő feszültség amivel túlvezérelhetem ezt a Fetet, az adatlapban szerepel+-20V az lenne az?
Válaszodat előre is köszönöm. Üdv.:István
Szia!
Például azért, mert a két általad említett tranzisztor nem is előerősítőbe való.. De a lényeg az, hogy a teljes rendszered zaját alapvetően az élőfok zaja határozza meg, és pont ez az amiben a germánium félvezetők nem jeleskedtek. Nem véletlen az, hogy amikor elkezdték gyártani a szilícium félvezetőket(a kezdeti időkben ugye drága volt), ezért az erősítők első egy-két tranzisztorát cserélték csak le szilíciumra, a többi maradt germánium.
Húúúúú!
Elég kacifántosan teszed fel a kérdéseidet. A FET-ek vezérlőfeszültsége alapvetően a P2 poti két végén jelenik meg - azonos fázisban, de DC-ben egy kicsit eltolva. Azért, hogy mindkét FET egy kicsit alaphelyzetben is nyitva legyen. A vezérlőfeszültség a FET számára a G-S közötti feszültség, de ez nem emelkedik olyan gyorsan, mint a G-n lévő jel, mert az S elektródán is emelkedik a feszültség, azonos értelemben, mint a G-n. A FET G elektródája szigetelt. Azonban ennek a szigetelőképessége nem túl sokat bír, ezért ezt nem szabad túllépni.
Szóval ha jól értem akkor a vezérlő feszültség ott van a p2-n dc ben és Ac ben is. Ez a +-20V az hol van ? Illetve akkor inkább azt kérdezem, hogy mekkora az a fesz a p2-n aminél a Fetek elérik a max 12A kivezérlést, valamint a GS áramerősségét is szeretném tudni.
Én ezt úgy képzelem el, hogy a gs lábak között van feszültség de ennek van egy maximális értéke aminél kijut a 12A, ezt viszont a "hangerő potival tudjuk állítani" vagyis a gatre és a sourcre jutó feszel. Ha nem jó az elképzelésem akkor légyszi szólj. Előre is köszönöm a válaszodat. Üdv.:István
Így van, ezért is kapcsolódik ide a két FET - jelen esetben a G - vezérlőelektródája. A 20V-ot felejtsd el, ez határadat. Normál esetben a P2 végpontjain (és a G-ken) nagyobb a jelszint, mint az összekapcsolt S-eken, ami - mint írtam régebben - levonódik a FET-ek G-S feszültségéből. Ha zárlatba kerül a végfok, akkor már lehet jelentősége ennek a 20V-os határfeszültségnek. Ilyenkor a FET-ek helyes megválasztásával elérhető, hogy annak tönkre menetele előtt valamilyen védő áramkör (pl. Olvadóbiztosító) működjön. A G oldaláról diódákkal (Z-diódákkal) védhetjük meg a FET-eket.
Az előbb leírtam, hogy a G-S átmenet szigetelt. Ezért a FET - az elektroncsőhöz hasonlóan - feszültségvezérelt eszköz, a G-n csak az a kis áram folyik, ami a FET belső kapacitásait tölti-kisüti.
Lássuk, hogy jól értem -e ?
A p2 végpontjain van fesz ugyanúgy mint a G- vagy a sourcen, de a G és a p2 nagyobb mint a sourcen( mindegyiket földhöz viszonyítva- úgy értem, hogy ha mérném akkor a mérő egyik vezetéke a földön lenne a másik pedig a P2 vagy a G vagy S-n) A lényeg, ha zárletba kerül a fet akkor a nagy terhelés miatt felmegy a Fetben a GS fesz, vagyis ez a +-20V nem úgy értelmezhető, hogy enyivel kell vezérelni, hogy 12 A legyen a sourcen. A 20V az AC ben van a GS lábakon zárlat esetén és ez egy határ . Egyébként rövidzár elleni védelmet szeretnék építeni ehez az erősítőhöz, és most ezen adatok után arra gondoltam, hogy mivel normál esetben a GS en kb 10V al elég vezérelni a Fetet , hogy meglegyen a 12A ami a full terhelése, így a 20V megközelítése esetén elég ha működésbe lép a védelem, pl elég a 16-18V ra megtervezni a védelmet és ha eléri a GS fesz ezt az értéket akkor kapcsoljon be a védelem. Ez működö képes ötlet vagy van valami gond vele? Köszönöm a segítségedet előre is. Üdv.: István
A P2 "felső" végén egy kis +, "alsó" végén egy kis - fesz van. A közös S ponton 0V van, pár mV + a "felső" S-en, és ugyanennyi - az "alsó" S-en. Azért így, mert a +- tápos erősítő végfokozata gyakran tükörszimmetrikus.
FET-es erősítőkben nem szoktak alkalmazni elektronikus túláram védelmet, mert a FET-nek nincs másodlagos letörése. Elegendő lehet egy-egy Z-dióda alkalmazása.
Én inkább építenék egy ilyen védelmet. A feszültségeket még mindig nem tudom. Ez a kis +- fesz ez mégis mekkora? Illetve a rövidzár esetén akkor a GS között van a +-20V . Vagy hol mérhetem a feszt és ezalapján ami rövidzárra utalna?
Előre is köszönöm a segítséged. Üdv: István
Sziasztok
Mi a véleményetek, mi miatt lehet hogy egy Ab osztályú autóserősítőben, az Irf 540-ek fokozatosan, egyre nagyobb áramot vesznek fel, és az eldisszipál rajtuk ? átnéztem az egészet, de nem találok semmit Táprészében ( talán ) van egy LM 339AN áramgenerátor, a pwm pedig Tl494
Felesleges, nem fog semmivel sem több védelmet adni, mint az olvadó biztosító.
A feszültségértékek nem jellemzőek - FET-függőek - , azért is illik párba válogatni a FET-eket, ha nem is tudjuk mekkora (ez a párba válogatás szempontja), legalább legyen egyforma az értéke +- ba. Bipoláris eszközöknél az emitter ellenállásokon eső feszültséggel nyitják a védőtranzisztort, ez a kimenetet áramhatárolással látja el. Itt egy-egy Z-dióda elegendő lenne, de ezt is feleslegesnek ítélte a tervező.
Hát ez a gondom, semmilyen rövidzár védelem nincs benne. Egyébként arra gondoltam , hogy van a kapcolásban az R14 - R15 ellenállás, nos a nyugalmi áramot úgy kell beálltani, hogy a P2 állítom és közben ezeken az ellenállásokon 16.5mV esik. Ezek az ellenállások 0,33ohm osak , mint írja a tervező ekkor 50mA folyik ki rajtuk. Nos ezek a Fetek 12A bírnak ez a max, ha ez folyik ki rajutk akkor számításom szerint 3,996V van az ellenálláson, ezt sztem lehetne határérték ként hazsnálni. Nos így jól gondolom ? remélem jó az elgondolásom, mert nekem egy jó túlterhelés elleni védelem kellene ebbe az erősítőbe. Lehetne akár a védelmet beállítani 3,8V ra így nem éri el a 12A os határt sem a kivezérlés. Egyébként azt nem tudom , hogy menyi A megy ki a max teljesítmény esetén 160W , mind a 12A vagy kevesebbet hajt a Fet?
Válaszodat előre is köszönöm. Üdv. : István
Ha jól tudom az LM339 az komparátor.
Amúgy szerintem a táprészben keresgélj!
A tápfesz megvan, +- 44 V, adok neki tápot, és folyamatosan növeli az áramot. Kicseréltem az lm-et, tl-t, ne 5532-t, feteket, de marad az eredeti felállás. Amennyire tudtam átnéztem, tényleg semmit nem találok, van egy működőképes erősítő is, azzal is hasonlítgattam össze, de semmi különbséget nem látok.
Merre induljak el ? Bővebben: Link Bővebben: Link
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a TDA2003 Ic-re épülő 10W-os erősítő ami 9V-al működi, az működtethető-e 12,7V-al? Tehát elbírja az IC ezt a tápfeszt? Köszi előre is!
TDA2003H
TDA2003V A gyári adatlap szerint abszolut maximum: 28V egyen irányitva és 18 vátó a maximum Autó végfok lévén el kéne bírni, de hátha aki épített is mond róla valamit.
Hali!
A táp 8-18V között lehet! Ez az üzemi (működési) feszültsége. Ezen az értéken belül nyugodtan használhatod.
Vagyis akkor nagy lenne a zaja az erősítőnek.....
Köszi hogy elmagyaráztad (akkor más tranzisztort kell keressek az elöfokba) Üdv István
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Én nem nagyon értem, ezeket a teljesíményértékeket, hogy sinusz, RMS, zenei, névleges stb. Szóval most mondok egy pédát, ha megvenném ezt a 2x400W-os wégfokot, (ami gondolom sinuszosan 2x400W) és vennék hozzá 2db ilyen hangfalat, akkor ez jólenne? Mert a hangfal elvileg 500W, de az zenei, és az erősítő, az 400W sinus, akkor így ez nemtenné tönkre a hangfalat? köszi előre is!
Szia! A rövid válaszom, egyiket se vedd meg!
A hangfal valamilyen gagyi keleti származék. Nem beszélve arról hogy ekkora érzékenységet (95dB/1W/1m), ha egyáltalán erre utal, ilyen olcsón senki nem gyárt. Aztán az a 3 tölcsér a tetején. iszonyatos lehet. A Caston pedig miért van házilagosan bedobozolva. Nem valamilyen quad származék, csak Caston néven eladhatóbb? Vagy házilag lemásolt Caston? Az igazi ilyen.
Csatlakozom az előttem szólóhoz.
A RAVELAND garantáltan gyenge minőség. Az erősítő emlékeztet a régi Urbán-féle kitt 400W-os végfokokra ha az, tokostól esne szét a hangfal...de ha nem az akkor is Ja a neve azt miután kimondod tuti röhögő görcsot kapsz RAVELAND HANGFAL 500W POWERBOX MEGA X MKIII 1034
Sziasztok!
Megépítettem már régebben ezt: Bővebben: Link Nem a kapcsolási, hamem a beültetés rajz szerint raktam össze. Ma élesztettem, hiba nélkül működik csak halknak találom. A bementnél a két 39kOhm ellenállást meddig lehet csökkentni, hogy ne okozzon problémát? Vagy a kimeneten lévő 100Ohm ellenállást kéne kihagynom? Esetleg az IC erősítését nagyobbra állítani? köszönöm
Szia!
A 39k ellenállást ne csökkentsd. Így is alacsony a bemenő impedancia a szabványos 47k-hoz képpest. Inkább a 47k potméter értékét növeld (100k-220k-470k) szükség szerint. A kimeneten lévő 220 (100?) Ohm nem sok vizet zavar. Nem okoz jelentős változást a módosítása.
Egyiket se vedd meg,ha jót akarsz magadnak,ennyi pénzért már tisztességes készülékeket is lehet vásárolni nem ilyen távol-keleti hulladék hangdobozt,a házilag épített végfok is horribilis 47ezerért...de te tudod.Ha van kidobnivaló százezred...
Köszönöm szépen. Akkor a potit kicserélem 100kOhmra. Amúgy, ha már hangfalakról van szó... 150W-os VF2-höz milyen hangfalpárt javasoltok kb 50.000 alatt? Zeneként leginkább minimal, progressive és dnb szólna. Mélynyomó lenne külön.
Köszönöm
Sziasztok.
Van egy cd rádiom amibe egy TDA7388 végfok IC van. Ennek az ICnek a az 5ös lába és a GND közt zárlat van. Gondolom akkor ez az IC halott, mert igy kivágja a biztositékot mindig?.
Köszi a gyors választ. Esetleg 7560as IC jo bele? Mert azt tudok olcson szerezni. Lábkiosztás szerint jonak tünik. Csak az valamivel erősebb.
Sziasztok!
Mi a véleményetek erről az erősítőről, illetve http://www.teszvesz.hu/item686355735_wpa_600_pro_vegfok.htmlerről[/url tehát melyik a jobb? Köszi előre is!
Bocsi rosszul linkeltem be, itt a második
Itt is nézz körül szerintem.Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |