Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   356 / 2500
(#) pestside válasza highand hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
Könyörgöm ne csinálj magadból bohócot!
KD Mester jól írja, fordítottan vannak a rajzon azok a tranyók...

Nyugi, ehhez nem kell semmilyen szakmai tapasztalat, ezt akárki megmondja aki egyszer is látott LIN-topológiájú erősítőt.

Ha még mindig azt állítod hogy ez így működik, akkor azon kívül hogy megeszem a kalapomat, elmegyek és meghallgatom a végfokot, OK?

(Mindenki téved, velem is előfordul hogy elnézek valamit, de ha szólnak, egyből beismerem.)
(#) KD mester válasza pestside hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
highland!

Azért borzasztó, hogy valaki milyen elszántan képes bizonygatni egy hibás kapcsolás működőképességét. Kegyelemdöfésnek itt van az RA840 szervízkönyve megegyező végfokkal, immár hibátlan kapcsolással...
(#) wtc hozzászólása Szept 3, 2009 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy van az az erősítő amit belinkeltem, és azt megtudnám-e oldani, hogy 12V-os asszimmetrikus tápról működjön, és ezáltal ne romoljon a teljesítménye? Vagy esetleg, hogyha valaki tudna linkelni, kapcsolást, ami 12V-os asszimmetrikus tápról működik, és 40W-es és nem túl bonyolult, azt nagyon megköszönnöm!
Köszi előre is!

erosito.gif
    
(#) DJ Szabcsa hozzászólása Szept 3, 2009 /
 
Sziasztok
Szeretnék építeni egy végfokot diszkó célú hangosításra. Lehetőleg 8ohmos és minimum 150-200wattos kéne. Először a hidalt TDA7294-re gondoltam, de ha jól rémlik az így 4ohmos. Tudnátok ajánlani valami nem túl bonyolult de nagyon strapabíró kapcsolást?
Előre is köszönöm...
(#) banyaiakos válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
Ugyanez az IC hídkapcsolásban?
(#) highand válasza KD mester hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
Nem azzal van a baj, amit mondasz, hanem azzal ahogyan mondod.

Amikor a rajzot megnézted, eszedbe sem jutott, hogy bizony a bipoláris tranzisztor működik fordított bekötéssel is, én viszont erre utaztam az első pillanattól kezdve, mert nagyon zavar az ahogyan másokkal beszélsz, Azután, hogy feltettem a javított rajzot, azután már konkrétan erre hegyeztem ki.

Az eltelt két órában valaki kiokosított, vagy magadtól jöttél rá - ez teljesen mindegy. Most már azt sem magyarázom el, egy ekkora szakembernek, hogy az Ube letörés ebben formában miért nem 5V. Sem azt, hogy miért is nem 1 alatti lesz a béta. Kérdezd meg ezt is attól, aki kiokosított.

Az is nagyon csúnya mondat, hogy a Tina szerint hiába működik "az rossz". Hozzád képest még a Texas Instrument komplett fejlesztőgárdája is mind hülye. Sőt CHZ is akkor, pedig ő tudta, hogy a bipoláris tranzisztor működik fordítva bekötve is....

Gondolkodj el azon, hogy miért pont ezt a rajzot tettem fel, és miért nem voltam hajlandó meghallani azt sem, hogy egyes tranzisztorok "fordítva" vannak bekötve.

A jövőben legyél türelmesebb másokkal, ahogy én sem hülyéztelek le téged, hagytam időt felismerni, hogy a kapcsolás működőképes lehet. Az már jellem kérdése, hogy mire használtad ezt a lehetőséget.
(#) lapose válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
Szia!

Idézet:
„Először a hidalt TDA7294-re gondoltam, de ha jól rémlik az így 4ohmos.”


Rosszul rémlik! A hidalt TDA7294 szereti a 8 ohm-ot.
(#) lapose válasza wtc hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
Szia!

A TDA2030-at nem érdemes +-12V-nál kisebb tápról járatni.
Ha aszimmetrikus 12V-ra keresel erősítőt, az autós végfokok közt kell keresgélni.
Pl.: TDA1554, TDA1557, TDA1558, TDA8561Q, TDA8560Q, TDA7375, TDA7377H, stb.
(#) Mayan hozzászólása Szept 4, 2009 /
 
Ez így jó előerősítőnek ?
(#) masterknave válasza Mayan hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Üdv!

Itt van egy bevált kapcsolás.

p13_fig2.gif
    
(#) dokidoki válasza KD mester hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Bocsánat, hogy belekotyogok, laikus vagyok a témában.
De ez feltünt, mellékelem képként. Bagatel hibának tünik, de a működését megakadályozza.
(#) KD mester válasza highand hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Már vágom miért ment tönkre a dunaaudio. Az ilyen hozzáértő szakembergárda....


Nem én mondtam, hogy ne csinálj magadból bohócot, de most már mondanám. A helyzet az, hogy elkéstem, mert már ezt elég csúnyán megtetted. CHZ-t régóta ismerem. Nem is szólt hozzá ehhez a témához, a hallgatás nem beleegyezés és ekkora állatságot ő soha nem pártolna, mint amit te itt leírsz.

Nyugodtan fejtsd ki hogy miért nem -5V ebben a helyzetben a letörési feszültség (szerintem te azt sem tudod, hogy mi az), én szívesen elolvasnám az első szakmai jellegű hsz-edet, mert ugyanis olyat még nem láttam tőled.

Veled nem érdemes vitázni, mert semelyik állításodat nem tudod megindokolni érvekkel a hozzánemértésedből kifolyólag. Valamekkora tudásszint kellene a vitához, különben egyoldalú lesz. (most is ez a helyzet). Azt meg, hogy te húsz éve tervezéssel foglalkozol, teljesen kizártnak látom, szerintem kamu...
(#) KD mester válasza dokidoki hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Ja ezt elrajzolták. A fejhallgató kimenetre ment volna eredetileg.
(#) KD mester válasza KD mester hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Halkan megjegyezném, hogy vannak itt hozzáértő szakemberek szép számban, úgyhogy még bele fogsz futni emberekbe, akik veled ellentétben értenek az elektronikához és ha le nem is hülyéznek ugyanígy rámutatnak a tévedésedre, mint én...

Ja és nem hülyéztelek le. Hol írtam ilyet?
(#) Moderátor hozzászólása KD mester hozzászólására (») Szept 4, 2009
 
Megkérlek a továbbiakban maradjunk kifejezetten csak a szakmai vonalon, és ne menjünk át személyeskedésbe!
(#) KD mester válasza (») Szept 4, 2009 /
 
Rendben.
(#) Mayan válasza KD mester hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
KD mester, na, csinálsz nekem erősítőt ? Küldtem mailt.
(#) dokidoki válasza KD mester hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Akkor ez a rajz is megér egy további misét. Mert könnyen lehet, hogy egy tizedesvessző is hiányozhat valahonnan.
Én elsőre azt gondoltam, hogy a Kilo jelzés tévedt oda valamilyen véletlen okból. Bár nem értek hozzá, de a fejhallgató kimenet rendjén lévőnek tünik a kapcsoláson. Az még érdekes számomra a rajzon, hogy a hangszóróvédő biztositék és a szerintem 2.2Ohm-nak gondolt ellenállás is belevan véve a negatív visszacsatolásba. Ha a biztosíték, kábel, illetve hangszóróhibából kimegy, akkor a visszacsatolása a végfokozatnak lecsökken, ezáltal az erősítése jeletősen megváltozik. A biztosítékkal párhuzamos 33K ellenállás miatt.
Eredetileg milyen rejtélyes okból tervezték így, azt én nem is sejthetem.
(#) KD mester válasza dokidoki hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Hát ja. Elég gáz ez a szervízkönyv is. De legalább magában a végfokban nincs hiba.
(#) highand válasza KD mester hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Nézd ez már hangulatkeltés, amikor megpróbálod mások véleményét is előre befolyásolni. Azt, hogy másokkal milyen viszont alakítok ki, azt bízd nyugodtam rám.

A bipoláris tranzisztor működőképes fordított bekötéssel is, bizonyos célokra jobb is úgy. Én ezt jeleztem már a vita elején, hogy láttam máshol is így bekötve alkalmazni.

Annyit mondok még, bárki képes egy tranzisztort fordítva betenni mondjuk a multiméterbe és megmérheti, hogy 1 alatt lesz-e a béta, vagy 2 és 10 között. De a Tina is ismeri a fordított üzemet és máshová szintetizálja a munkapontokat.

A letörési feszültségbe pedig ne kapaszkodj, mert amikor te már nagy hangon előre kijelentetted, hogy a kapcsolás nem működőképes, akkor még egy olyan rajzról beszéltünk, ahol a tranzisztoroknak nem volt megadva a típusa...

A vak is látja, mi történt itt. Te valamiféle képzelt elsőségi poziciót próbálsz itt védeni. Feltettem egy szokatlan de működő kapcsolási rajzot, véletlenül pont olyat, ami túlmutatott a te Bx erősítőiden, mire 24 órán belül elkészült a te változatod, persze titkos kapcsolással. Ugyan miért gondolod, hogy versenyben volnánk, amikor én 1986-ban terveztem meg és tettem gyártásba?

Olvastam pl. a lapose-val folytatott vitádat is. Ott is vakon vitáztál, piros nagybetűkkel irtad le az általad vélt igazságot. Bővebben: Link

Nagyon-nagyon hallkan jegyzem meg, hogy hiába megy táptól-tápig egy erősítő kimenete, azaz a te szavaiddal hiába nagy az adott tápfeszhez tartozó kivezérelhetőség, ha pl fázishasításos, ( jaj mit mondok, olyat még nem láttál, legyen egy egyszerűbb példa) A osztályú, akkor eléggé rossz lesz a hatásfok...

A vitázási módszeredről pedig ne gondold hogy egyedi lenne, más is alkalmazza ezt a módszert:

- ha nagy hangon leminősítek mást, akkor majd az illető megrökönyödve fogja védeni az álláspontját. Ha hangulatot keltek ellene akkor annyira egyszerűen fogja próbálni elmagyarázni, hogy ne csak a támadó, hanem bárki megérthesse, hogy mások előtt is megvédhesse magát, akik a magasabb szakmai vitát esetleg nem tudnák követni.

Miért is provokálod te is ezt a módszert? - talán csak nem azért, hogy így te is megérthesd, mert gyanús, nagyon gyanús....



(#) KD mester válasza highand hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Neked üldözési mániád van. Túl sokat "pszihozofálsz"

A helyzet az, hogy feltettél egy rajzot ami valljuk be, egyértelműen és brutálisan hibás.

Én jeleztem, hogy ez hibás.

Te ezt úgy élted, meg, mintha a szakmai tekintélyed csorbúlt volna (csorbúlt is rendesen) és foggal, körömmel elkezdted védeni ezt a hibát. Mindenféle szamársággal mellé-kimagyarázod, hogy védd a képzelt tekintélyedet de a tényen nem változtat, miszerint a kapcsolásod soha a büdös életbe nem fog működni. pont



"- ha nagy hangon leminősítek mást, akkor majd az illető megrökönyödve fogja védeni az álláspontját. Ha hangulatot keltek ellene akkor annyira egyszerűen fogja próbálni elmagyarázni, hogy ne csak a támadó, hanem bárki megérthesse, hogy mások előtt is megvédhesse magát, akik a magasabb szakmai vitát esetleg nem tudnák követni."

Ez a te módszered is, olvasd vissza saját hsz-eidet...


Azt már sokszor hallottuk: de akkor is működik, meg de igen, meg csakazértisvisziatina bla bla bla.., Kielégítő és nivós magyarázatot kérünk szépen a működésről, meg a letörési feszültségről, meg egyébről...
(#) highand válasza dokidoki hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Azért tervezték így, mert a visszacsaló ellenállás a biztosíték után viszi vissza jelet, hogy biztosíték okozta esetleges hibákat is kijavítsa a visszacsatolás.

Ha nem lenne átkötve a biztosíték, akkor esetleges kiégése estén felszakadna visszacsatoló hurok és ugye az erősítő még fesz alatt van.

Szóval nem síkhülyék tevezték...
(#) highand válasza KD mester hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Ember hagy már abba.

A bipoláris tranzisztor működik felcserélt emitter-collektorral. Csak másképp.

Passz.
(#) KD mester válasza highand hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Azt már sokszor hallottuk: de akkor is működik, meg de igen, meg csakazértisvisziatina bla bla bla.., Kielégítő és nivós magyarázatot kérünk szépen a működésről, meg a letörési feszültségről, meg egyébről...
(#) KD mester válasza highand hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Egyébként kiscsillag itt a gép, amit szerinted 24 óra alatt terveztem, de csak félvezetőtípusok nélküli beültetési rajzot kapol....

(#) dokidoki válasza highand hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Értem. Elfogadom, de az értékét szokatlanul magasnak találom. Ha 33K helyére 1K kerülne, akkor is betöltené a szerepét, és a visszacsatolásban keletkező változás elhanyolhatóvá válna. Az épp biztosítékot söntölő 1K még mindíg elhanyagolhatónak tünik, a biztosíték és a csatlakozásai által okozott illetve bevitt hibákkal.
Az ominózus soros 2.2K ellenállásról mi a véleményed?
Ha netán az értéke 2.2K helyett csak 2.2Ohm lenne, akkor is nagyon érdekes jelenséget keltene a visszacsatolásban. Ezenkívül én annyit látok, hogyha csak visszacsatoláson kívül lenne 2.2ohm-ként, akkor az erősítő kimenő ellenállását növelné jelentősen.
Bocsánat, hogy belekotyogtam, én szakmailag itt nem vagyok kompletens,... csak megakadt a szemem a rajzon.
(#) highand válasza KD mester hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Idézet:
„Te ezt úgy élted, meg, mintha a szakmai tekintélyed csorbúlt volna (csorbúlt is rendesen) és foggal, körömmel elkezdted védeni ezt a hibát”


Nem barátom, én pont azt írtam, hogy kényelmetlenül érzem magam, ha a kapcsolást nézem. Te írtad azt, hogy, komplett hülyeség. Ebből jöttem rá, hogy fogalmad sincsen arról, hogy tulajdonképpen, éppenséggel működhetne még attól, hogy fordítva vannak a tranzisztorok

A többit már azért csináltam, hogy erről világos képet kapjak. Megkaptam a képet rólad úgy emberileg, mint szakmailag.

És hiába provokálod egyre agresszívebben, akkor sem fogsz kielégítő és nívós magyarázatot kapni, ha többes számban írsz, azt a látszatot keltve, hogy te itt valamiféle népakaratot képviselsz.
(#) Moderátor hozzászólása highand hozzászólására (») Szept 4, 2009
 
Idézet:
„... te itt valamiféle népakaratot képviselsz.”


Ebben moderátorként, amúgy emberi (és nem roboti) mivoltomból adódóan jelen helyzetben egyetértek, lehet, hogy sajnálatos, de ez van.

---

Ez pedig úgy általánosságban:
Azt is írhatnám, hogy k*vára nem szeretjük a hangulatkeltést... Topi pedig kifejezetten.

Valószínű, hogy a szakmai rész megvitatására, másikból való kihúzására való erőfeszítések vannak a háttérben, de a körülírással, a mondatszövésekkel, a használt szavakkal teljes mértékben a hangulatkeltésre lehet következtetni és nem a barátságos, emberi jellegű megtárgyalásokra. Akinek pedig eredendően nem ez a célja az oldalon (normális, emberi hangvétel), az minél előbb húzza ki magát az aktívak névsorából, mert ezek szerint rossz helyen kapirgászik.
(#) KD mester válasza highand hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Köszönöm (most mondthatnám, hogy köszönjük Emese)

Ezt olvasva több kérdésem nincs is, napnál is világosabb a helyzet mindenkinek aki elolvassa a hszedet. Lezártam a vitát veled...

Másoknak: a fentebb közölt komplett tápegységről úgy döntöttem, hogy nyilvános. Tartalmaz lágyindítót, egy nyomógombos-ki-be kapcsolót, egyledes állapotjelzőt, sztereó koppanásgáltót és hangszóróvédelmet. Egyaránt alkalmas dual-mono és egytranszformátoros tápláláshoz.

Majd teszek fel kapcsrajzot és lay formátumú nyáktervet, amit mindenki igénye szerint átszerkeszthet (pl relék pufferek és egyéb alkatrészek beültetési méreteiből kifolyólag).
(#) highand válasza dokidoki hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Hát semmiképpem sem kotyogás az, amit mondasz ugyanis momentán nem látom, hogy hogyan fog néhány amper keresztül menni azon a 2,2 kohm-on.

Szóval az észrevételeddel egyetértek. Akkor sem lenne világos, ha csak 2,2 ohm lenne.
Következő: »»   356 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem