Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   860 / 2501
(#) nagy_david1 válasza bandyta009 hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Szia! És akkor mégis melyik alkatész lesz az amelyik maga az erősítésért fog felelni? Esetleg valami paraméterek, elvárások?
(#) Bassmester válasza GyurikaBx hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Köszi az infót. Holnap állok neki, majd kiderül mi van benne.
(#) Bassmester válasza bandyta009 hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Kizárólag passzív elemekből (tekercs, ellenállás, kondi) nem lehet erősítőt csinálni. Szerintem valami egyszerű kitet vegyél.
(#) kegyetlen19 hozzászólása Júl 18, 2011 /
 
Hello!

Még régen az oktatómmal készítettünk egy erősítőt és a fokozatok / előer. - hangsz. - végfok/ be és a kimeneti kondenzátoroknak, tantál kondenzátorokat használtunk /általában 1-10µF/.
/Már fogalmam sincs miért használtuk tantál-t./
Most egy erősítő építése előtt állok és érdekelne valóban érdemes-e tantál-t használni vagy jó az elko kondik is?
A mostani végfok bemenetén 1µF kondi van.
(#) lamalas válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Udv,

Ha nem muszaj akkor ne hasznalj se aluminium elkot se tantal kodit csatolonak. Nyilvan a funkciojat ellatja mindketto de jobb minoseget lehet elerni a nem polarizalt kondikkal, igaz azok dragabbak is lesznek az 1-10µF-os erteksavban mint az elkok. Ha megis polarizalt kondit akarsz hasznalni csatolonak akkor is inkabb low esr elkot hasznalj, ne tantal kondit.
(#) gaboca323f hozzászólása Júl 19, 2011 /
 
Üdv!

Tudna valaki segíteni TDA2003-al kapcsolatban? (saját topikjában persze)
Bővebben: Link
(#) zsozso72 válasza bandyta009 hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Szia! Milyen erősítőre lenne szükséged,mert ha HF-et szeretnél építeni még kell bele pár dolog de ha magadat szeretnéd vele erősíteni vegyél inkább sujjzókat olcsobb lessz mint a nagy méretű kondi ellenállás és tekercs.
(#) bandyta009 válasza zsozso72 hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Hehe jopofa
Oszinten nem igazan ertek hozzajuk de szuksegem van egyre de nincs penzem ra.De rengeteg alkatresz van itthon,mert sokat barkacsolok csak nem erositot.Inkabb szamitogepeket.Kuldd el a legegyszerubbet amit tudsz es meglatjuk hatha van hozza alkatreszem.Elore is kossz.
Ja es bocs hogy ekezetek nelkul irok de most csereltem winnyot es meg nem volt idom magyar biilentyuzet kiosztast telepiteni mert ezen utolag kell.
(#) bandyta009 válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Kossz a linket de azt az oldalt mar neztem.Amit meg tudnek venni annak alacsony a teljesitmenye ami mar jo lenne az meg tul draga nekem.Am meg szerintem lehet mert mar volt olyanom.Nem volt valami csucsszuper de celnak megfelelo volt.Egy regi orosz gyartmanyu cucc volt es csakis kizarolag kondikbol ellenallasokbol,tekercsekbol,es tranzisztorokbol allt.Ja az elso uzenetben azt nem irtam oda de olyan kapcs rajz is johet ami tranzisztorokat hasznal.Ilyen alkatreszeim vannak dogivel.Ha tudtok kuldeni valamit azt nagyon megkoszonom es cserebe segithetek ha problematok van szamitogeppel.
(#) zsozso72 válasza bandyta009 hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Szia! Az az igazság hogy első körben azt kellene tisztézni hogy hogy mihez szeretnéd használni,milyen alkatrészeid vannak.Mert szerintem küldhetünk neked kapcsolásokat ha csak a kondik és az ellenállások vannak meg hozzá(kb az erősítő 10-20% át teszi ki árban),tehát egy félvezető listára lennénk kiváncsiak.Második lépésben jó lenne tiztázni hogy mit szeretnél meghajtani az erősítővel,és mekkora teret kell megtölteni a hangnak,mivel ugye 200W felesleges egy 20n2-es szobába.Egyenlőre enyi jutott eszembe,de mind ezek elött mivel számítógépes szakember lehetsz tudnod kell hogy a Google a barátunk,mivel nagyon sok kapcsolás van fent.
(#) bandyta009 válasza zsozso72 hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
A google az en baratom is de egy elo ember segitsege mindig jobb Ami a teret illeti 5x4x2.5 szoba,egy 100 wattos 8 ohmos hangszorot kellene meghajtson egyenlore csk ez van.Eddig egy 2x40 wattos regi tipusu pick upot hasznaltam erositokent de hugom hozzapiszkalt besult az egesz vegfok es nem javithato.A szervizben konkretan kinevettek mikor bevittem.Azt mondtak hogy megjavitjak de a javitas arabol vehetek egy vadi uj hifitornyot.De azzal nagyon jol ment nem volt vele gond szoval egy hasonlo teljesitmenyuvel megelegszem.Alkatreszek pedig szinte barmi van mert hulye maniam hogy minden tonkrement elektromos cuccot elrakok azzal hogy majd jo lesz valamire.Ugyhogy kenyerpiritotol megkezdve minden van csak kapcs rajzok nelkul nem sokra megyek vele
(#) Bassmester válasza bandyta009 hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Ha az otthon elfekvő bontott alkatrészeidből akarsz erősítőt építeni, akkor legalább azt meg kéne adnod hogy milyen teljesítmény tranyóid vannak és milyen tápegységnek való hálózati trafó áll rendelkezésedre. Pl a "javíthatatlan" 2x40-es végfokból is ki lehetne venni a tápot, ha építeni akarsz.
Én a helyedben inkább csinálnék egy TDA 7294-et sztereóban, az olcsó és jó is.
(#) bandyta009 válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
szimmetrikus 18 es 12v is a trafo volt benne.en is arra gondoltam.alkatresz parametereket azert nem irtam mert annyi van hogy nem igaz.ti irjatok meg mik kellenek hozza en osszeszedem,megepitem es kesz.a lenyeges hogy ne kelljen bele IC.
(#) bandyta009 válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
"Én a helyedben inkább csinálnék egy TDA 7294-et sztereóban, az olcsó és jó is."
Ez tenyleg jo lenne csak niincs honnan szerezzek TDA 7294et.Meg a masik dolog hogy ez megis hany wattos lenne?

Ja es az alkatreszek meg nem bontottak Egyenlore eredeti csomagban dekkolnak.
(#) Bassmester válasza bandyta009 hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
A VF3-hoz alig kell valami, csak egy pár végfet, egy 5534, meg néhány apróság.Bővebben: Link
Tranzisztorral is lehet hasonló tápáram vezérelt végfokot tervezni pl a Tina-val, vagy a Circuitmaker-rel, de ahhoz érteni is kell egy kicsit.
Tehát milyen végtranyóid vannak? Nyugodtan soroljad! Inkább Te írj mint hogy én találgassak
(#) bandyta009 válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
talaltam 1 jo parat de csomonak le van kopva a felirat.De van 1 olyan hogy KT8125.
Mit szolsz az jo lesz vagy keresgessek meg?
(#) Bassmester válasza bandyta009 hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Nem tudom hogy milyen az a KT 8125
Ha olyat találsz hogy: KT 818/KT 819, KT 885 akkor abból lehet végfokot csinálni.
(#) bandyta009 válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Szerintem ez is jo lesz mert erositobol van ez is csak nem volt benne nyak hanem drotokkal volt osszekotozgetve(nem en csinaltam!) es egy hazibulin egy reszeg csavo kitepkedte a drotokat es mar nem tudtam rajonni hogy mi hova volt kotve.Hulyen lett megcsinalva mert szinte minden szal ugyanolyan szinu volt
(#) bandyta009 válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Kuldj egy rajzot azokhoz amiket felsoroltal.A tobbit bizd ram
(#) reloop válasza bandyta009 hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Itt egy rajz. Leírás van hozzá, a HE-n van topicja. Nem kényes a félvezetők típusára, megbízható és jó hangú erősítő. Megépítése nem igényel komoly szaktudást, csak egy kis odafigyelést.
(#) bandyta009 válasza reloop hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Ez az gyerekek! Kezdjuk erteni egymast :yes: ez nagyon jo lesz koszonom szepen.Holnap neki is latok
(#) nagy_david1 válasza reloop hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Kicsit későn kapcsolódok be de ha a meglévő tápját akarja használni akkor lehet ehez a kapcsoláshoz kevés lesz a feszültség. Bassmester VF3-ja szerintem nyerőbb ötlet. Igaz van benne egy műveleti erősítő de oda sok típus megfelelhet. Ez a 18V elég kevéske szerintem. +-40V-ra is 60W-ot ír 8 ohm -ra. +-18V esetén (pufferelve vagy anélkül most nem számít akkorát) szerintem szinte semmi nem marad már meg ebből az értékből és még az is lehet elcsúsznak egyes értékek.
(#) Pixi hozzászólása Júl 19, 2011 /
 
Hali!

Van egy Philips hagyományos TV aminél elszállt a végerősítő IC ami egy TDA 7490L végfok.
Kérdésem az lenne hogy mivel láttam két nyák fóliát ami felégett, még nem mértem ki hogy szakadás van-e.
Kérdés hogy ilyenkor más is tönkrement vagy csak a végfok, valamint hogy tudom kideríteni ha más is meghalt? Sajna úgy nem épp gazdaságos ha megveszem a végfokot és nem működik vagy tönkre megy!
Aki tud segítsen!

üdv
PIXI
(#) CIROKL válasza szamóca hozzászólására (») Júl 19, 2011 / 1
 
(#) bandyta009 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
az nem gond.kiprobalom es ha nem fog jol szolni keresek egy masik tapegyseget.van itt minden mint a karacsonyfan tenyleg talaltam egy lm 2005 os IC t.mit gondoltok azzal lehetne kezdeni valamit?egy 4x50 wattos blaupunkt autoradiobol szedtem ki.
(#) zuzmow hozzászólása Júl 19, 2011 /
 
Szép estét Urak!


Kaptam egy kézi gyártású erősítőt -texas erősítőpár,kézi gyártású E trafó,bakalit doboz,uaa 180 kivezérlésjelző. Mondanom se kell hogy a táp nem bírja a két erősítőt táplálni és hogy olyan zajos mint a vasútí kék BHV kocsi... Tudnátok ajánlani egy kapcsoló üzemű tápot ami bírná a kb. 2X 60W-ot? Előre is köszönöm!
(#) nagy_david1 válasza bandyta009 hozzászólására (») Júl 19, 2011 / 1
 
Adatlapját elnézve neked ez édes kevés lesz 8 ohm-os hangszóróra. Meg se kérdeztük de stereo vagy monoba gondolkodsz? Egy táp keresése ugyan akkora nehézséggel jár mint maga az erősítő építése és anyagiakban még több is ha vásárlásra kerül a sor. Nézd meg Bassmester ajánlását. A VF3 valóban olcsó és még a jelenlegi tápod is felhasználhatod. Az IC-s verziókat miért kerülöd? A +-18V az egyen vagy váltó?
(#) darknbass hozzászólása Júl 20, 2011 /
 
Sziasztok!
Már egyszer írtam, hogy egy egyszerű kisebb gitárkombót szeretnék építeni, amit könnyebben tudok cipelni mint a 212-esem. Inkább az olcsóság dominál mint a tökéletes sound ezért végfoknak az oldalon található 18wattos tda-s végfokot néztem ki.
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/egyszeru_14_w-os_erosito...l.html

Az előfok pedig valami booster/preamp pedál.
A kérdésem, hogy a tápot hogyan kéne megoldani? Egy tápról szeretném használni őket, van itthon 24 voltos dc adapterem ami ugye elég lenne. Az előfoknak 9 volt kell a végfoknak pedig 12-18-at ír. Lehetséges-e hogy erről az egy 24-esről kapjon mindent, ha igen, hogy kössem, mire figyeljek?
A másik kérdésem, hogy van egy 150 wattos 8 ohmos közép hangszóróm. Megfelelne-e erre a célra, tartós lesz-e? Másik topicban azt olvastam, hogy jóval a zenei teljesítmény fölé kell számolni a hangfalat ha gitár jelről van szó.
Köszi a segítséget!
(#) bandyta009 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Azert kerulom az ICseket mert nekem nincs honnan beszerezni az ilyesmit.A kornyekn nincs ilyen uzlet es rendelnimeg nem szeretnek mert a postakoltseg a vegen tobbe kerulne mint maga az IC.Amugy a hangfalam tenyleg 100w 8 ohmos de jelenleg 1 nyamvadt 2x5wattos osregi lemezjatszo vegfokjaval meg a besult 2x40es elofokjaval mukodik.Es eleg szepen csak nekem keves a hangereje.Ja meg a VF3 hoz feltetlenul kene nyakot csinaljak a masikhoz meg lehet hogy van raktaron.Am ha valaki tudja hogy lehetne megturbozni a jelenlegit az is erdekelne.
(#) nagy_david1 válasza bandyta009 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Így már ismerős a helyzet. Hát jó sok mindened lehet ha még kész paneleid is vannak elvetve A jelenlegi lemezjátszód mégfokjának "turbózása" meg sokmindentől függ. IC-s vagy sem. Milyen felépítése van és megint a táp. Esetleg egy fényképet ha küldesz róla lehet segít. Akkor ahogy látom a panelkészítés is kizárva !? Ha vannak készen paneljeid raktáron inkább mellékeld azokat. Mert így mindent akarunk mindenhez pászítani és semmi sincs lefixálva.
Következő: »»   860 / 2501
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem