Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Idézet: „28V tápod meg csak 33VA.” Csak alatt azt érted, hogy 1.2A terhelhetőség kevés TDA2030 esetén?
Még annyit, hogy nem kell örülj a 4*40, 4*50W feliratoknak mert a valóságban 2*20, 2*25W. Viszont ez bőven elég.
Elmondok egy példát amiért lehet a jártasabbak megköveznek. Egyik ismerősöm vásárolt két 2 sávos LG autós hangszórót 10eFt-ért (nem érte meg egyértelmű ahoz képest, hogy ha belegondolunk, hogy ennél olcsóbban vagy ennyiért mi mást lehetett volna vásárolni). Elsőre tökéletesre hangolta a két ládát semmi tapasztalat és jártasság nélkül. Szó szoros értelemben a véletlen műve volt. Szép mély hangok voltak és nem emelt ki, a 2 utas hangszóró meg élesben se volt rossz. Készítettem neki egy ilyen autós végfokot és a szobája csak úgy rengett. Hangszórók érzékenységétől is sok függ de pont az autósokra és főleg LG-kre nem hiszem ez elmondható lett volna. Lehet közrejátszott, hogy tetőtéri is volt a szoba. A probléma csak az, hogy nagy helyet foglaltak a hangfalak. Ezt a példát azért hoztam fel, hogy egy autós TDA ic is megfelelő hangfalakkal "tombolni" képes. Idézet: Igen. 33VA-ból jó esetben a sztereó végfokod 10-et elfűt, marad 20 ami meg két felé osztva megint 10-10. Ez elég is lenne mondjuk nagyon jó hangfalakkal. 92-93dB felettiekkel amiknek az áruk is megvan. „Csak alatt azt érted, hogy 1.2A terhelhetőség kevés TDA2030 esetén?”
Lemaradt és nem tudtam módosítani. Elnézést.
A szoba kb 20 négyzetméteres volt. Igaz egy szobának és műhelynek biztos más az akusztikája. Volt nekem pl 3W-os hangszóróm is. Iszonyatosan hangos volt és jó minőségű. Márkájára sem emlékszem, bontott volt és nem a épp most futott le a szalagról. Ezért mondtam, hogy nem csak az erősítőn múlik. Az érzékenysége iszonyatosan nagy lehetett. Persze fiatalabb voltam és tapasztalatlanabb így leégettem. Azóta is a szívem szakad meg ha rá gondolok így utólag kicsit tapasztaltabban, idősebben.
Minél többet kérdezek annál kevésbé értem.
Ezt a terhelhetőséget végképp nem értem. Ha végig megyek: Trafó -> DC -> erősítő kapcsolás-> hangszoró. Leírod, hogy ezek, hogyan függenek össze. Pl.: 24V/ ??VA trafó; 14W erősítő; 25W hangszoró.
A hangszóró teljesítménye nagyobb kell legyen mint az erősítő amit képes biztosítani. Hogy mennyivel nagyobb nem számít. Persze értelmetlen egy 10W-os erősítőre egy 300W-os koncert, monitor hangfalat rákötni, de nem származna baj belőle. A tápod teljesítménye is pont így van. Nagyobb kell legyen mint amire az erősítőnek igénye van. Hogy mennyivel nagyobb az nem számít. Minél nagyobb annál jobb. Persze rá kell számítani mindig azt is amit elfűt az erősítő. Teljesítményben meg az adatlapokon soha ne nézd az ilyen 10% THD adatokat mert ez már akkora torzítás, mintha egy régi Sokol rádióval keresgélnéd a Szabad Európa rádiót.
Sziasztok segítséget kérnék egy erősítő javításához.
Az erősítő Audion A-200 STK 461 ic -vel, a nyákon van egy kiéget ellenállás közvetlenül az STK előtt, azt gondolom hogy az STK szált el de nem vagyok biztos benne mert aki használta az azt mondta hogy az egyik hangfal kimenetet használta mert már a másik nem működöt ,de viszont oda két hangfalat kötött párhuzamba és egy bulin halt meg az egyik hangfal kimeneten mértem Dc 29 volt-ott a másikon 0.6 volt körül. És ezt ugye nem tudtam először mikor kipróbáltam és hangfalat kötöttem rá egy szikra a hangfalbemeneten és ki ment az egyik bizti az erősítőbe 3.15A-os biztosíték mellékelek pár képet hátha tud valaki segíteni előre is köszönöm
Ez szinte biztos, hogy STK hiba. 1) erősítő kimenetén DC feszültség 2) azért halt meg mert két hangfal impedanciája jóval kisebb mint a megengedett amit még elvisel. Az STK ráadásul védelem hiányos is. Ettől eltekintve az ellenállást cseréld.
Szia igen én is így gondoltam de nem tudom hogy milyen értékű az ellenállás hogy ha kiszedem meg mérem de nem hiszem hogy jó még.és hogy jó értéket tudok e majd mérni nagyon köszönöm a segítséget veszek bele egy ilyen STK ic-t vagyis a helyettesítőjét 1600ft-ott még megér nekem hátha jó lesz kösz még 1x
Keress adatlapon vagy gugliban egy kapcsolási rajzot erről az STK-ról. Lehet, hogy az ellenállat értékét onnan meg lehet fejteni. Legalább megnézni, hogy az a láb ahol kiégett miért felel és így jobban lehet már találgatni értékeket. Gondolom gyári kapcsolási rajzot nem kerestél. Ha találnál az lenne a legegyszerűbb megoldás.
Kaptam is valami érdemlegeset. Hátha segít.
Hát gyári kapcsolást nem találtam pedig elég sokáig kerestem! egyébként a 9es lábhoz csatlakozik közvetlen de nekem ez nem mond semmit de kivettem az ellenállást és meg mértem 28 ohm ez szerinted jó? vagy most azért annyi mert megégett ?
Biztos, hogy jól számoltad a lábakat? Mint látod a mintakapcsolásban is a 9-es láb a tápfeszültségen van és nem nagyon szokás a tápfesz ágba még ellenállást kötni. Főleg nem ilyen fél wattosakat. Remélem a nyákot kivetted és úgy nézed. Esetleg nézd meg, hogy a 9-es láb kap-e máshonnan tápfeszültséget és hova vezet a kiégett ellenállás tovább.
Igen biztos hogy a 9-es láb. de ugye az ellenállás egyik lába a 9es láb- hoz megy de a másik már abba a forrasztási ponthoz megy ami a 8as lábból jön ki. Egyébként ugy számoltam a lábakat hogy ha szemben állok az ic-vel bal oldalról számoltam mert ott az első lábnál volt egy fehért pont nem tudom jól számoltam?
Sziasztok!
Vettem magas és mély sugárzót ill. hangváltót. A hangváltó SAL HV211A. A kimenetet nem értem. Mi kell kötni a T+ és M+ kimenetre? Melyik a magas és melyik a mély kimenet?
Vesd össze amit mondasz azzal amit küldtem. Szerintem az az ellenállás 100 ohm-os volt. Cseréld ezt is és az IC-t is.
Oké akkor így megpróbálom 100 ohm -os ellenállással és új ic -vel köszi a segítséget!
Szerintem t-mint Tweeter...
Erre gondoltam én is, de a D sehogy sen jó.
Találgatni lehet. Akkor D mint Dome Sajnos ez nekem is magas. A hangváltós topikokban lehet valaki leírta.
Hány be és kimenet van? A hangváltó felépítéséből is lehet következtetni mi hova jár. Milyen hangsugárzókat választottál és mennyiért? u.i: Meg is van. Bővebben: Link. 31. oldal.
1000x hála.
A sugárzók: DTF12 és SBX1620/BK Tudom, hogy gagyi minőség, de a célnak megfelel.
Érzékenységük nem valami nagy és 8 ohm-osak úgy, hogy autós TDA kilőve és nagyobb táp beszerzése elengedhetetlen. Doboz terén nézz át a hangládás topikba vagy kockáztass meg egy SAL által ajánlott dobozt. E téren én sem vagyok valami jártas.
Szükség törvényt bont alapon építettem egy 28V aszimmetrikus tápot. Találtam egy akku töltő trafót. 28V 63 VA csak elég lesz.
Hello!
Ez nagyon rossz kérdés volt. Mert a Led-eknek az áramát kell beállítani, nem a feszültségét. És talán nem véletlenül az IC-ben áramgenerátorok vannak.. :yes: üdv! proli007
Sziasztok!
T: Tweeter M: nem M, hanem W, mint Woofer (basszus). Üdv: István
Igazad van ,persze azt tudom, tulajdonképpen az ic -k től elvonatkoztatva gondoltam ,de tudom hogy ledeknél csak az alkalmazott áram számít. Viszont kigondoltam egy megoldást a csúcsszintjelzős dologra némi kompromiszumm árán és még direkt látványosabb lehet. Arra gondoltam ha viszont két színű ledet használ az építő és a vonal üzemű meghajtó használja az egyik színt a pont üzemű csúcsérték előtét áramkörös ic- a másikat akár jól is nézhet ki és nincs gond az áramgenerátoros meghajtás végett. Csak szépen be kell áligatni ,hogy jól dolgozzon egyszerre a két ic. És amikor a két szín találkozik akkor egy harmadik lessz belőle. Érdekes lehet.
Egy quados kérdés, 40 wattrol 8 ohm en akarom hajtani menyi volt kell neki, 100 wattról 4 ohm en, 200 watt 4 ohm en hány volt kell a táprésznél? Hídba hogy köthető?
Szevasz, 40W-nál -+30V, 100W-nál +-50V, 200W-nál pedig +-55-65V-ig, mind a három variánsnál kell változtatni a kapcsolásban egy pár ellenállást, és a tranzisztorokat is.
Hídba köthető természetesen, fázisforditásal. Csatolok egy kapcsolási rajzot, csak ekkor a két végfok meleg pontjára kell kötni a hangszórót, és 8 ohmos terheléssel.
Köszi és igy kettő 8 ohmen lesz a két meleg ponton 8 ohm?Viszont a "voltokra" is kíváncsi vagyok.
A voltokat már oda írtam hogy hány volton mennyi watt, csatolok neked kapcsolási rajzokat is, de ezt a kérdést a Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák nevezetű topikba kellet volna fel tegyed
|
Bejelentkezés
Hirdetés |