Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
Nagyon hasonló, csak sokkal puritánabb, Ott mindössze az egyik bázis volt földelve (ebből adódik az aszimmetria). Itt látom, még a nyugalmi áramot is leveszi.
A Skori féle hangsugárzóvédő-t teszteltem.
Elsőre indult, tökéletesen működik. Ha kikapcsolom kb. 111V-nál old a relé. +-66V tápfeszültség mellett. Z2 értéke 105.6V. Egyenfeszültségnél azonnal lekapcsolja a kimenetről a hangszórót, majd 2-2,5mp múlva vissza. Ajánlom az után építését, kifogástalan kapcsolás!
Szia!
Tennél fel képeket a panelról? Érdekelene szerintem mást is, hogy miként oldottad meg a kapcsolást.
Sziasztok ez működhet ??Bővebben: Link
Szia!
Délelőtt készítek róla, és feltöltöm!
Csatlom a fényképeket.
Sajnos az akkumulátorok öregek, így nem tudok a 8MP-es kamerával fényképezni. Marad a VDR-D50-es, amivel -habár több ezer fényképet, ám annyival rosszabb minőséget. Még nincs beépítve, csak a próbák idejére huzalozva.
Ha ilyen építését tervezed, fontold meg az én panelterveimet is. 3 féle változatot is készítettem, különböző elvek szerint. Itt látod.
A védelemtől elvárjuk a fokozott megbízhatóságot. Ennek egyik biztosítéka lehet az átgondolt és rendezett felépítés, illetve a gondos kivitelezés. Másik fontos tényező a relé milyensége.
A fotók alapján nem tudom magam megítélni, ezért javaslom Te próbáld a fenti szempontok szerint értékelni a védelmedet.
Sziasztok, Alkotóè tökéletesen működik, nekem is ez van.
Nagyon rossz a fénykép minősége.
4 napja folyamatosan be van kapcsolva, teljes mértékben bátran merem használni, ajánlani! A próbák idejére huzaloztam így össze-vissza, de ez csak ideiglenes állapot. A végleges helyén, beépítve sokkal esztétikusabb lesz, de a legfontosabb: biztonságos.
Szia.
Köszi az infót. Milyen programmal tervezel?
Sziasztok! Ismeri valaki ezt a kapcsolást? Egy 600W-os gyári erősítőből van. Nagyon egyszerű és tud mindent.
Ha jól megfigyeled a rajzot, láthatod, hogy csak részben egyezik az általad linkeltekkel.
Amit Klorid linkelt, azon található egy kimeneti rövidzárat figyelő rész is. Elég praktikusnak tűnik....
Nem gyakori, hogy van benne zárlatvédelem is. Ez mindenképpen előny.
Engem kifejezeztten egy zárlat védelmi kis kapcsolás érdekelne.
Szia.
Ott van a rajzon.
Szia! Jól látom, hogy több mint 30A rövidzárlati áram kell a védelem aktiválásához?
Ez csak a söntön, meg a komparálási szinten múlik, tudod..
Én is épp ezt kezdtem el számolgatni elég nagy teljesítményű erősítőnél működik a dolog Ha meg növelem a söntöt akkor meg rontom a csillapítási tényezőt meg fűteni is fog, bár az annyira nem jelentős.
Itt a teljes dokumentációja az erősítőnek.
A fenntartásaim ott kezdődtek, hogy a diódára dolgozó műveleti erősítő kimenetek áramát csak az IC belső védelme korlátozza. Egy ennyire összetett készülék túlterhelésvédelme vajon miért nem veszi figyelembe a kimenő feszültség pillanatnyi értékét? Szerintem itt előbb olvad le a 15A-es biztosíték, mint a relé bontana egy sima rövidzárlatnál.
Szia. Igaz, hagy egy kis kívánnivalót ez a védelem. Például negatív oldal felé nem is véd. Aztán ott van egy integráló tag is, az is késlelteti a védelmet. Még is azt kell mondanom, ez is egy gazdagoknak való basszuserősítő, mint a Mesa egyébb termékei. Aki ilyen erősítőn játszik, van egy embere, aki olyan mint Pamela Anderson sminkese, mindig elérhető, nem számít a pénz. A Mesa gyárt fullcsöves basszerfejet is, amit évente illik újracsövezni. Ez körülbelül 80-150 ezer forint kiadás, attól függően, hogy milyen teljesítményű modellt birtokol a zenész. Ettől még 10 darab 5 ezer forintos fet is olcsóbb, tehát bőven bevállalható a szervíz. Ez a tapasztalatom, bár a személyes véleményem nagyon eltér ettől. Koncertenként húrcsere 3-5 ezer, Jim Bim 5 ezer, meg tudja fene miféle kiadások vannak még. De vissza a témához, ahogy te is látod, ez nem éppen hatásos védelem, inkább csak a nagyobb tűzkár előzhető meg vele.
Nem életszerű az egész "túláram" téma, ha ez eleve egybe van építve a hangszóróval. Ekkor csak a hangszrórót kell védeni DC ellen, ha tönkre megy valamiért az erősítő. Ha nincs állandó drótozás mert fix a hangszóró rákötés, akkor nulla esélye van a kimenet rövidrezárásának, vagy ismeretlen hangszóróval való túlterhelésének.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2016
Bár felette Alkotónak némileg igaza van de csak részben mert nagyon sok erősítőt nem beépítve használunk, de abban meg neked is hogy sok esetben nem igazán rendes munkák ezek a hangszererősítők most is egy FENDERT javítunk épp és már jó néhánnyal ugyenez volt a vélemény. A legtöbb olcsósított gány rosszul tervezett nem igazán megbízható és ezeket árulják ipari felhasználásra a legtöbbre nyugodtan mondhatom konstrukciós elektronikai hulladék...
Szia! Nem biztos, hogy a rajz a valóságot tükrözi. A 600-as tápjára, például nem fért rá a viola/barna tekercs és egyutasan egyenirányítva mennek a segédtápok. Ha ez igaz lenne, én restellném magam.
Minden esetre a védelem rajzot így ebben a formájában nem ajánlanám követendő példának.
Ez egy basszusgitár erősítő, amit lehet hogy minden hétvégén több alkalommal más hangsugárzóra kötnek. Nem viszik a 60kg-os basszus ládát magukkal a zenészek, mert a backline tartalmazza azt. Sokszor vannak olyan körülmények, hogy még a láda impedanciája is ismeretlen.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2016
Hát én sem ajánlanám. Nagyon figyelmes vagy, ez a táprészlet különbség elkerülte a figyelmemet. Volt szerencsém (szerencsétlenségem) látogatást tenni egy hangszererősítő fejlesztő kis csoport műhelyében. A kapcsolási rajzokat, meg egyébb trükkös részletektől szigorúan távol tartottak, így csak a folyamatot láttam. Mindig jelen volt pár zenész, akik interaktívan közreműködtek a már elkészült prototipus módosításának folyamán. Amikor a zenész figura azt mondta: Ez így jó, attól a perctől az volt a végleges kapcsolás. Nem baj, hogy bekerült egy egyutas egyenirányítás, vagy valami nekünk szokatlan áramköri részlet, ha jó, akkor azon már nem szabad változtatni (nem értek vele egyet). Majd megkapja az illető zenész ezt az erősítőt akár több hónapra, mellé mindenféle ingyen szervízellátást, majd ha sikeres volt a turnékörút, kezdődhet a sorozatgyártás. Mind a két fél nyer, hiszen a zenésznek potya hardver, a gyárnak meg potya reklám. Természetesen ilyenkor azért ott a szinpadon a "B" terv.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |