Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapunyitás gombnyomásra olcsón! - avagy automata kapu házilag
Lapozás: OK   108 / 108
(#) Ktulu válasza proli007 hozzászólására (») Okt 1, 2024 /
 
Szia.
Egy ablaktörlő motorból némi fogaskerék áttéttel kialakított garázskapu mozgatóhoz kellene valakinek egy egyszerű-olcsó vezérlőt készíteni.
Az érdekelne, hogy mennyire zavarérzékeny egy ilyen rendszer?
Megúszható minimális szűréssel stabi nélkül, közös motor táppal? Vagy jobb félni mint megijedni.
Megrajzoltam pár verziót, de mivel a motor indulási meg üzemi áramfelvételéről még nincs info, arról sem, hogy milyen sebességgel mozog a kapu, ezért pár alkatrész érteke még változhat.
Az elsőnél nem tetszett, hogy végállásnál kétszer kell léptetni. Az időzítés a kimeneteken csak védelem lenne, ha valamiért a végállás nem működik.
Az utóbbinál is lehet átrajzolom, hogy a kapcsolók alapból zárva legyenek.
Köszi.
(#) Ktulu válasza Ktulu hozzászólására (») Okt 1, 2024 /
 
A relék lehet nem örvendenének a fetek nem határozott kapcsolásának.
(#) kaqkk válasza Ktulu hozzászólására (») Okt 1, 2024 /
 
A téma elején van kipróbált bevált kapcsolás
(#) proli007 válasza Ktulu hozzászólására (») Okt 1, 2024 /
 
Hello!
- A második megoldás már sokkal szimpatikusabb, tápzavar miatt is.
- A motor indulásnál, biztos hogy késleltetni kell az áramfigyelést, Mert vélhetően le fogja állítani az indulóáram. De ez az R7 és U2 közötti RC taggal megoldható, ha ismert már az áram-idő függvénye.
- A végállásnál biztonságosabb a bontó érintkező. De akkor sorosan kellene kialakítani. Viszont van egy hazárd is, ha egyik végállás bent marad, akkor a másik már hatástalan lesz.
Vagy is a végállásnál a léptetésen kívül, a relé ejtéséről is gondoskodni kellene. Ezt azért körbe kellene járni.
- A relék kikapcsolásának gyorsítására lehet alkalmazni viszonylag egyszerű megoldást, bővíteni kell egy tranyóval és három ellenállással.
- Én a 4017 13-as lábat összekötném a Q4-essel. Mert igaz csak 10ms kell, hogy hasson a Reset, de ha ezen idő alatt érkezik egy léptető impulzus, akkor rálép a Q5-re és "eltévedt" a számláló.
(#) Ktulu válasza proli007 hozzászólására (») Okt 2, 2024 /
 
Idézet:
„Vagy is a végállásnál a léptetésen kívül, a relé ejtéséről is gondoskodni kellene. Ezt azért körbe kellene járni.”

Igen. Mitöbb amikor egyik végállás kapcsol, majd jön gyors 3 léptető impulzus (sose tudható) ami alatt nincs ideje bontani, mert nem mozgott eleget a másik irányban, akkor is hatástalan lesz. A kapcsoló a hozzá tartozó kimenetet is kell tiltsa.
A többi javaslatodat is átrágom, köszi.
(#) Georgee válasza Ktulu hozzászólására (») Okt 2, 2024 /
 
Pár oldallal odébb (pár évvel ahogy látom) volt egy olcsó kapcsoláshoz hozzászólásom link. Lényegében egy kész RF modul meg két dióda nyitókaronként. Ettől olcsóbb és primitívebb nem nagyon van. Hátrány, nincs időzítése, tehát gombbal kell zárnod mindenképpen, illetve nincs infra se, ami nem árt, ha a kocsi a kapuba van, véletlenül se zárjon a kapu.


A végállás kapcsoló, nekem sima mikrokapcsoló van a menetes orsó alá beépítve, szerencsére eddig nem volt vele nagyobb gondom. Az elején szerette enni amikor még fejlesztés alatt volt, mert 0.5-ös lemezre volt fogatva, és a végálláskor mindig egy picit hajlott a lemez, ilyenkor volt az a pont, ahol a kapu megállt ott a motor még túltolta, mert mindig hátrább került a kapcsoló. 1.5-ös lemezzel már nincs gondom vele. A héten tervezem a motorok cseréjét, mert sikerült végre két tipusazonosat vennem. Ha esetleg kell, akkor fotózok a nyitókarról. Most lesz 4 éve, hogy fent van. Napi 4-8 nyitással. Illetve én akkus csavarozó motorját használtam, a mechanika miatt kicsit hangosabb, de már megszoktuk.
(#) Ktulu válasza Georgee hozzászólására (») Okt 2, 2024 /
 
Ehez valami olyan távirányító van, aminek a kimenetén egy kicsi relé magasra húzza addig amíg a gomb meg van nyomva. Magyarul addig kellene nyomva tartani, amíg a kapu kinyílik.
Két gombja van, 2 külön kimenettel.
A végállás kapcsolókkal célszerűbb ezeket kapcsolni még a két keresztbe kötött motor mozgató relék előtt. Egyik gomb jobbra, másik balra mozgatna.
Viszont mégis hajlok valami egyszerű elektronika felé.
(#) Georgee válasza Ktulu hozzászólására (») Okt 3, 2024 /
 
Tévedés, programozható a relé, tehát állíthatod, hogy amíg nyomod addig húzza a relét, vagy gombnyomásra behúz majd másik gombra ki vagy ugyanazzal a gombbal ki és be kapcsolás reteszelve (nekem erre van két egygombos fali kapcsoló is). Illetve van benne ~15 másodperces időzítés is a gombnyomástól számítva. Több ilyen relét is használok otthon, pl külső világítás, kapunyitó, tyúkól ajtó, utóbbinál egy motorral van a diódás megoldás csak wifi+rf relével automatizálva, tehát a relé az adott feltétellel, pl napfelkelte napnyugta csak megfordítja a polaritást majd végállásra küldi a motort.

Egyszerűen kivitelezhető két motor vezérlése. Inkább probléma, hogy a relé csak egy áramkörös, tehát kell egy másik relé ami kétáramkörös és polaritást fordít a kimeneten. Ha a diódás változatot csinálod, akkor a végálláson lekapcsol, tehát csak akkor indul a másik végállásra, ha a bemeneten a polaritást megfordítod. Vagy veszel két relés RF+WIFI relét, és telefonról felprogramozod, hogy gombnyomásra az egyik relé meghúz a másik kienged, majd másik jelre fordítva, itt pl már tudsz beleírni időzítést is, vagy GPS alapon vezérelni, pl ha érkezel automatikusan nyisson (itt érdemes szétnézni melyik támogatja ezt a módot).

Idézet:
„A végállás kapcsolókkal célszerűbb ezeket kapcsolni még a két keresztbe kötött motor mozgató relék előtt.”
Szerintem itt már túlvan gondolva. Ezzel a relés+diódás végállással (amit linkeltem) simán kivitelezhető szinte fillérekből, inkább a védelem a kérdés, ha akarsz infrát, időzítőt stb vagy gombbal nyitod és zárod. Nekem mondjuk PIC-es a nyitó, mivel több feltételt kezelnem kell, de a 433MHz-s modul a vevő. Infra kapuk, villogó, időzített zárást kezel a PIC, de gombbal nyitok és zárok, mert a kiskutyám szereti, ha időzít a kapu

saját kapunyitó, de a videó még a fejlesztési időszakban készült, a végállások azért vannak szigetelőszalagozva. Illetve ettől sokkal gyorsabban nyit, csak a teszt és működés miatt volt levéve a táp.

Lemaradt, a modulra ha nagyobb antennát teszel akkor a 60-80 méterről simán lehet nyitni.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2024

relé.jpg
    
(#) proli007 válasza Ktulu hozzászólására (») Okt 4, 2024 /
 
Hello! Nem tudom feladtad, vagy más sínpályára váltottak át, én mindenesetre megrajzoltam, hogy kb. hogyan oldható meg a feladat a választott eszközökkel.
(#) Ktulu válasza proli007 hozzászólására (») Okt 4, 2024 /
 
Szia.
Nem adtam fel. Amiket javasoltál korrigáltam, de megrajzoltam egy 4013 ra épülő verziót is.
Közben megtaláltam a Te verziódat is, ami szintén nagyon nagyon tetszik.
Természetesen szívesen fogadnám ha közzétennéd amit most terveztél.
Nem akarom hogy az olcsóság a minőség róvására menjen, a filléres alkatrészek pluszban nem
számítanak. Ami drágább az inkább a relék, kapcsolók stb. Van elég kuka panelem itthon amikből tudok bontani minden mást ha szükséges.
Kíváncsian várom, köszi.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2024
(#) proli007 válasza Ktulu hozzászólására (») Okt 4, 2024 /
 
Oké, nézd át, mert mint tudjuk én nem készítek semmit, csak rajzolok.
(#) Ktulu válasza proli007 hozzászólására (») Okt 4, 2024 /
 
Hát igen, ebből kihoztad a maximumot.
Teljesen megfelel. Köszönöm.
Arra gondoltam, hogy majd a végállás kapcsolókat vagy egymás mellé teszem, vagy dupla kapcsolót használok és a kapu két végén lesznek az ütközők. (még kiagyalom) így nem kell hosszú vezetéken vinni a jelet.
(#) proli007 válasza Ktulu hozzászólására (») Okt 4, 2024 /
 
Görgős kapcsolót célszerű használni, hogy túlfuthasson és ne legyen alakváltozás. Vagy olyan rugóst, ahol alaphelyzetben egy rugó nyomja meg a kapcsolót, az ajtó pedig a rugót nyomja össze.
(#) Ktulu válasza proli007 hozzászólására (») Okt 4, 2024 /
 
Jól látom, hogy kézzel léptetéskor a relé ejtése után, (ami időbe telik) a 4017 fog még egyet lépni? Tehát nem lesz stop pozíció.
U1-Q0 és U2b-6os lába, valamint U1-Q2 és U2b-5ös lába közé egy egy diódát be kéne iktatni.
(#) proli007 válasza Ktulu hozzászólására (») Okt 4, 2024 /
 
Ebben lehetne valami, de nem biztos hogy gond lesz. Mert amikor megnyomod a gombot akkor a CLK H-ra vált. Amikor elejt a relé, ezt a H szintet C6*R9 meghosszabbítja 10ms-al. De ahhoz, hogy a C2*R2-nek le kellene menni 6V alá. De annak időzítése is 10ms. Tehát ahhoz, hogy még egyet lépjen, le kellene a CLK-nak esni, alsó küszöb alá. De legfeljebb a biztonság kedvéért az R2-őt kell 220k-ra cserélni.
Következő: »»   108 / 108
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem