Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „izzóval” ???
egy régi törött tv-ből kiszedtem a héttérvilágitásra szolgáló ledeket.
10db alumínium sinen egyenként 5db led.(A képet mellékeltem.) Szeretnék csinálni belőlük a műhelyasztal fölé eg jó világítást. Milyen áramkörrel hajtsam meg? Amikor egy sor lednek (5db. led) 15 V DC-t adok akkor szépen világít. Hogyan tudok 50x3 voltot 150V dc-t előállítai? Mit csináljak, ha a ledsoroknak csak a felét 5-6 csíkot akarok felhaszálni? A segítséget előre is köszönöm.
Szia!
Mérd meg az egy sor által felvett mA-t, aztán az 5-6* annyi mA-t tudó tápra kapcsold rá párhuzamosan mindet, ami tud 14..15 voltot. A másik verzió: szintén árammérés, aztán sorbakötöd az 5-6 csíkot és benézel a "Kisfeszültség előállítása 230-ról" topikba - kondenzátoros előtét, hogyan kell az áramot beállítani és teszt. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2023
Közvetlenül 230V-ról így: Bővebben: Link
De ha érintésvédelmileg problémás a kapacitív előtét, mondjuk mert megérinthető a led-sor, akkor a legegyszerűbb valamilyen hálózati tápot használni, aminek a feszültségéhez igazítod, a ledek soros/párhuzamos kapcsolását, úgy hogy az esetleg szükséges előtét-ellenállás viszonylag keveset fűtsön.
Mindkettőtöknek köszönöm a segítséget, az előtétkondis vátozatot választottam és remekül müködik.
Sziasztok!
Ha csupán jelző céllal tennék be egy szem LED-et, tehát az árama legyen 1mA alatti, ahhoz szerintetek elfogadható, ha egy megaohmos nagyságrendű 0,6W-os ellenállással és reverse irányban egy védődiódával oldanám meg? Esetleg kapna egy graetz-et is, hogy ne 50Hz-en vibráljon.. A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2023
Szia!
Ha graetz-et teszel be, nem kell reverz dióda sem. A váltó ágba tegyél be egy-egy db 150-220 kohmos ellenállást ( a feszültség eloszlás miatt is ), a dc ágba pedig a leddel paralel tehetsz párszáz nF-ot - habár a 100 Hz nem fog zavarni.
Elfogadható, ha minimum 1 W-os ellenállást használsz (átütési feszültség) de jobb, ha két ellenállás vana rendszerben.
33nF(400V c2332) + 1kOhm(1/4 W) + a rev. dióda, nálam.
Nekem 33 és 47k-s ellenállással is megy évtizedek óta egy-egy piros led 1db 1N4001-el sorban, éjszakai fényként a villanykapcsolóban.
Egy kérdést csak egyszer, egy helyen teszünk fel!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |