Fórum témák
» Több friss téma |
Idézetet szerettem volna a hozzászólásomból, nem offot, elnézést!
Értem a célzást, csak arra akarta, kilyukadni, hogy az egész nagy jelszinttel is érdemes számolni, sőt manapság már inkább azokkal. Persze ez a felhasználástól függ.
Én amivel kezdtem, Jolana gitár volt és hát eléggé gyengén muzsikált. (szó szerint ![]() Még annyit írnék, hogy szerintem érdemes venni pick-up -kat, mint csinálni, mert a gyárilag gitárba szerelteket (no name) fillérekért dobálják. Még nekem is van 2, amit kicseréltem, 500 Ft -ot sem akartak adni érte. Persze a kihívás az más dolog, de ha már komolyan csinálja az ember, egy koncerten bizony meg kell állnia a helyét a gépparknak.
Jaja, itt hever a nyák kifúralanul, de szerintem ma összedobom.
Ugy van ahogy irtad.
Meeg egy fontos jo tulajdonsaga az hogy a gyenge magnes nem csillapitja a hutrok szabad rezgeset tehat jobb "sustain" varhato.( Keves rezhuzal kell a tekercshez igy talan olcsobb is a gyartoknak ). Jatszottam olyan aktiv hangszedos gitarral aminek a hangszedoben benne volt egy hatarolo/kompreszor igy a nagy "Twang"-okat kivedte. Nagyobb jelnek altalaban nincs semmi ertlelme , illetve csak akkor ha jobb minosegu mint az erosito bemenete, igy az erosito bemenetet kis erzekenysegre allitva a zaja elenyeszo lessz az aktiv hangszedobol jovo nagyobb jel meg ki tudja vezerelni az egesz cuccot. Altalaban kis erzekenysegu "vintntage" erositok eseteben jo a ngayobb jel ..a "Volume General" elotti erositokhoz . A baj talan a dinamika romlasa a 9V-os tapfesz miatt.
Nah összepakolva
![]() ![]() Van esetleg valakinek ötlete hogy mit cserélgessek a megfelelő érzékenységhez? Itt a kapcsolás.
Nem tudom hogyan akarod növelni az erősítést, mert ez a fokozat nem erősít, van benne egy áramgenerátor, ami a mikrofonnak adja a működéséhez szükséges áramot, utána meg egy emitterkövető van, ami impedanciát illeszti, az erősítése ~1. Kellene még egy erősítőfokozat is, ami gondolom az erősítődben van benne, aminek talán nem elég az érzékenysége, kb. 5 - 10 mV kellene.
Bocsi, rossz képet raktam ki, azért nem értettem a választ
![]()
Ez egy ilyen egyszerű kapcsolás, de klasszikus felépítésű. Az egyenirányító dióda helyére ,ha schottky diódát teszel , szerintem már sokat teszel a jó irány felé. Ez így elég "pazarló" megoldás ebből a szempontból. Túl sokat az első fokozaton szerintem nem lehet segíteni, azzal az 1M ohmmal változtatja a fokozat erősítését, ami tetemes is lehet poti érték minimumban, több tíz- százszoros. A T2 tranyó az ami kapcsolgatja a mosfetet, a mosfet kapuzza a hangot. Jobban aludnék a mosfettel párhuzamban valami ellenállással, 1M vagy hasonló, de persze így is jó. Leírtam az mxr hogy működik, a t2 itt ugyanazt csinálja, mint az mxr nél, csak itt mosfetet kapcsol. De szerintem az is nyilvánvaló, hogy mondjuk szimpla gitár jelre épp emiatt lesz alkalmatlan (kis erősítés a detektornál), de mondjuk egy nagyobb jelszintű alkalmazásban (torzító effektnél) teljesen jó szolgálatot tehet. Esetleg még egy fokozat az első elé segíthet...de az már olyan beavatkozás, ami megkérdőjelezi az egész értelmét, hogy egyszerű legyen, mert ennyi erőből jobbat és egyszerűbbet lehet műveleti erősítőkkel. Első fokozatnak egy kb 1000Xes erősítés kell, azt meg könnyen elő lehet állítani egy TL07X opával...ilyesmi
Szép napot miondenkinek! ![]()
Sziasztok! lehet hogy volt már ilyen kérdés ebben a topicban, de a rengeteg üzenet miatt lehetetlen átnézni, úgyhogy felteszem a kérdésem:
Az első pár bejegyzésben van egy korg torzítóról szó, amit az elektron.uw.hu-n lehet elérni, kapcsolási, beültetési rajzzal szépen leírva, viszont a C4-el jelölt kondenzátornak nincs odaírva a mértékegysége, gondolom nem 470 Farad, valaki tudna nekem segíteni, hogy milyen kondi kell oda? előre is köszönöm
Szia! Az piko farad lesz , meg a c7 is.
Köszi a segítséget. A schottky-s módszert lehet hogy kipróbálom(talán akad itthon is). Elé fogom rakni szerintem a most éppen valamiért nem rendesen működő Mxr micro amp-ot, amúgy szebb lesz tőle a hangja, meg a jel is nagyobb, méghozzá a gitárban is 2 db humbucker van. Másik megoldásként felmerült, hogy noise gate helyett valami spéci zajszűrőt berakni, de nem találtam megfelelő kapcsolást(ha valaki tud valami jót akkor azt megköszönném). Üdv
Hát a kérdés mindig az, hogy milyen jellegű zajod van, a zajzár az csak a "műsorszünetek" némítására való ,amolyan automatikus hangerő poti letekerő dolog...A nagy erősítésű torzítók "hiss" jellegű zaja már más kérdés, azzal meg kell tanulni együtt élni, vagy lehet szenvedni olyan áramkörökkel,amik dinamikusan mozgatnak egy aluláteresztő szűrőt, de az is csak egy szenvedés, a problémát nem oldja meg. Ha esetleg egy tápból jön a zaj, vagy földből, azt kéne megszüntetni, ha pikupot vagy drótot szór meg, azt kell megszüntetni. Szerintem ez pont olyan, mint az egyszerű sustain effektek meg zajzárak. Ha van egy gitárom ,ami nem tartja hosszan a hangot, hát teszek mögé egy effektet, hátha jobb lesz, persze nem lesz, ugyanez egy pl.: minden zajt felszedő pikup vagy kábel esetén is igaz. A zajzár meg arra jó, hogy a maradék kis zajt- ami lehet akár akusztikai visszacsatolódás okozója is és ebből egy hatalmas sípolás játékszünetben- eltüntesse. Mindig a forrást kell megkeresni és ott javítani, nem "csoda" áramkörökben bízni. Én ezt vallom
![]()
A zajom az csak medve, de igen idegesítő. Majd próbálkozok
![]()
Helló! Találtam valami érdekeset medve ellen! Electro-Harmonix HumDebugger. Kergetek kapcsolási rajzot aztán majd feldobom.
http://www.voxamps.com/support/circuits/ akit érdekel nézzen rá Vox cuccok rajza.
Helló. Jó kis oldal! Kösz! Hasonló oldalt, amin Fender erősítők vannak, olyat nem tudsz?
Nem ezt is véletlenül találtam, gitár erösítöt vagy valami finomságot kerestem...(Gainclone betárazva már csak meg kéne venni ha tetszik a hangja megy rackbe.)Ja eltértem a témátol finomságot keresek ami turja azt a 100 wattot és nem lötyögösen adja le... amugy kocsiba akarok valamit majd ha lessz jogsim, quad 405 ön gondolkotam még bele bár az 200 wattos...Ja de fenderek is szerintem hasonlóak, mert találtam itt marschall által készitett erösítöt is.
Fender-Marshall "sztori" elég hosszú. Vadászok a twin reverb kapcsolási rajzára és egyéb dolgokra. Egyszer megtapasztaltam a csöves hangzást, úgyhogy én már másba nem gondolkodok. Mondjuk kocsi az más dolog. Én inkább oda egy darlington tranzisztoros erősítőt tennék.
Valahol láttam egy 100 wattos gitár erősítőt ami kemény zenék-hez volt tervezve.Na ugyanez a filozófiám mivel négyszög amit én hallgatok mondjuk. kocsiba elég egy- két száz watt fölég ha nagy érzékenységű hangszórókal fogok egy tölcsér ládát meghajtani( 89es elektronika évkönyvbe van benne) invertert lehet hogy épitek lehet hogy csinálok 300+90 wattra lessz optimalizálva.A 90 Watt az a laptopnak kell majd.
Hová kalandozol? Egy-kétszáz wattok a kocsiba meg tölcséresláda, inverter, laptop, Gainclone, Quad, Fender, Marshall, stb? Szedd már össze magad légyszíves, mert amiket írkálsz az már egy kicsit gáz és mellesleg nagyon off.
...a legnagyobb jóindulattal ![]()
Sziasztok! Először is ezer bocs, ha már valakinek volt hasonló kérdése, de gyorsan átkutatva a topicot nem találtam semmit. Összedobtam az első oldalon található fuzz-face kapcsolást, de zajon kívül semmit nem kapok. Többször is átnéztem és újra is építettem már nem egyszer az egészet, de semmi változás, csak folytonos zaj, állítható hangerővel. Az eredeti kapcsolástól annyi eltérés van, hogy a 20mikros helyett 22es kondival van készítve, de ennek gondolom nem kéne bezavarnia, ilyen szinten legalábbis. Az alkatrészek mind teljesen újan lettek véve, a tranyók lábait is többször átnéztem, hogy nem-e cseréltem fel őket, és egyszerűen nem tudom elképzelni mi lehet a baja. Csatolok 3 képet a kész szerkezetről, remélem lehet rajtuk látni a lényeget, ha nem, akkor később feldobok egy sematikus rajzot, hogy mi hova is van pontosan kötve. Remélem tud valaki segíteni, már nagyon érdekel mit rontok el mindig ennyire. Előre is köszönöm, ha valaki rászánja az idejét!
Hat en nem pont erre gondoltam hanem arra ami alapjan igy osszeraktad.
Áh, bocsi
![]()
Megmondom őszintén, nem próbáltam. Köszönöm a linket!
Sziasztok!
Ígértem, hogy teszek fel képeket az el grande bass fuzz-ról! Nos, itt van némi montázs, M60-as doboz miatt, és mert a panel elfoglalja a teljes dobozt, ezért bizony lábkapcsolót kellett gyártanom egy orosz potiból, némi lemezanyagból, és egy kétáramkörös panel kapcsolóból... Ki ne felejtsem a golyóstoll rugót sem! ![]()
Hát öregem le a kalappal ez a kapcsoló megoldás nem semmi.
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |