Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   250 / 731
(#) Bassmester válasza bensepeter hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Szerintem sokféle hagszóróval lehet ilyen kialakítású dobozt csinálni, viszont mindig az adott hsz-hoz kell tervezni. Olyat nem csinálj, hogy lemásolsz egy dobozt, aztán nem az eredeti hangszórókkal fogod használni, mert az biztos hogy nem lesz jó. Én inkább 12"-os hsz-kat választanék egy ilyen tophoz, mert a 15-ösök hatalmas térfogatot igényelnek (pláne duplán), a közepeket sem nyomják olyan szépen és sem terhelhetőségben, sem pedig érzékenységben nem nyújtanak annyi többletet, hogy érdemesebb legyen a nagyobbat választani.
(#) bensepeter válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

egyébként köszi a segítséget a linkel kapcsolatban tényleg igazad van és nekem is jobban tetszik így üdv: azért várom a te meglátásodat a kérdésemmel kapcsolatban üdv: Petya
(#) bensepeter válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Helló , de egyébként az össze állítás jó lenne.? Mert akkor csak a hsz-hez kell méreteznem. Tehát a térfogatát. Szerinted dinamikusan tudna szólni így a motyó? üdv: Petya
(#) djgombi válasza bensepeter hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Jó hangszórók a Beyma-k

Persze, a kialakítás jó lehet, sok gyártó alkalmazza, de a 2x15" , az kicsit túlzás egy topba. Utálnád cipelni

Köszi a választ gondoltam rá egyébként, csak amiket itt nézegetem neten nagyon sok ládát amit találtam 15" hsz árulnak. de akkor én megcsinálom 12" Bővebben: Link én akkor erre a hangszóra gondoltam. Nem tudod hogy így két mélynek hány literes doboz kellene. vagy linket is szívesen fogadok ahol le van írva fehéren feketén. mert úgye angol tudásom nem a legjobb és progim sincs esetleg ha neked lenne megtudnád nézni nekem? Előre is köszönöm. üdv Petya

vagy evvel a hsz-el Bővebben: Link De nyilván ez lenne a nyerő ? vagy nem? üdv : Petya

Igen, a Delta-12 jobb lenne. Ez nem igényel olyan nagy térfogatot. Duplázva, kb 100l-es reflexbe lenne jó, 50-55 Hz között. Ha komolyan tervezel valamit, akkor majd kérdezd meg Shalafit. Keni-vágja a témát
(#) színészbob hozzászólása Feb 9, 2010 /

Sziasztok!
Van két házilag épített 3 utas hangfalam. A mély 30cm-es, a közép és a magas 10-11cm, ezek persze sokkal kisebb teljesítményűek mint a mély (ezek voltak kéznél). Emiatt nem tudom a ládákat nagyon meghajtani, mert elszállna a közép és a magas.
Régebben láttam GYÁRI hangfalban olyan megoldást, hogy a magas és a közép hangszóróval sorosan kötöttek egy izzót, 6 vagy 12V nem tudom már pontosan.
Elvileg lecsökkentik a magas és középre jutó teljesítményt, de engem az érdekelne, hogy mennyire terhelné ez le az erősítőt? Az erősítő 6-16Ohmig terhelhető, viszont nem tudom mennyire csökken le így a teljesítmény.
Aki tud erről valamit kérem segítsen! Köszönöm!
(#) shalafi.66 válasza balla1 hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Ha elvennéd a mérőszalagot a membrán elől lehet, hogy talán még látnám is.
Egyébként így első ránézésre a malájziai sonyk egyik darabja lesz ez. És ha jól összerakták, egy kis szub simán kijön belőle, jól bejáratva majdnem tud olyan mélyátvitelt, mint egy HA17-634.
(#) shalafi.66 válasza színészbob hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

A teljesítmény helyett inkább érdemes a terhelhetőségre meg az érzékenységre koncentrálni. Ugyanis a hangszórók teljesítményét sosem nézegetjük, a viszonylag rossz hatásfokuk miatt nem kapnánk nagy számokat.
Elvileg az egész csak egy normális hangváltó kérdése, ha megoldja valaki hogy mindhárom hangszóró a neki megfelelő tartományban működjön, akkor nem ég meg egyik sem, míg nem kap torz jelet.
(#) shalafi.66 válasza bensepeter hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

köbzoli linkelni szeret.

Hangszórók terén most sztem jobban jársz a ß-val. A térfogat jó 50 körül.
(#) Bassmester válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Szia!

Ránéznél, ha majd időd engedi?
(#) bensepeter válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Köszi a választ. Csak az a baj hogy most nézegetem a Beyma hangszórókat és amik szoba jöhetnének a top ládával kapcsolatba azok 50ezer környékén vannak darabja és most az nekem nagyon sok lenne. Pedig nagyon tetszenek. Mert szerinted 2*12" eminence hangszóróval nem látsz benne jövőt? válaszod várom, előre is köszönöm üdv : Petya
(#) shalafi.66 válasza bensepeter hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Arra gondoltam, hogy a ß mint beta eminence-el jársz jobban. a delta helyett.

Beymák között most nem néztem szét.
(#) shalafi.66 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Hja, megnéztem már, csak elfelejtettem válaszolni. Én jelenleg nem látom, mi a probléma.

Ha beteszem a csövet, akkor az első csúcs elég alacsony a másodikhoz képest. Ha a csövet kiveszem, akkor jobban közelítenek egymáshoz, de még úgy is alacsonyabb az első imp.csúcs. Vágjak rá nagyobb átmérőt? Mondjuk 10cm-est? Ha nem jó az ötletem, akkor hogyan hangoljam a dobozt?
(#) bensepeter válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Oké. Értem nagyon szépen köszönöm a konkrét választ.
Esetleg lenne ötleted, tanácsod ehhez magas terén esetleg még hangváltó vagy csak kondizam? mert régeben ilyen tanácsra tetem de elég sürün cserélgetem a piezokat Úgy voltam vele én nem tudtam hol a határ.

Üdv Petya
(#) Moderátor hozzászólása shalafi.66 hozzászólására (») Feb 9, 2010

Természetesen vannak elvárt követelmények a fórum használatával kapcsolatban. Nem kell leszólni egy segítő szándékot! Neked is illene már segíteni, mint többnick-es, öreg motorosnak! Irgum-burgumm!
(#) Biochip hozzászólása Feb 9, 2010 /

Üdv Urak!

Egy hangdobozt szeretnék építeni, a következők a paraméterei a hangsugárzónak:

Rdc 4 Ohm
Qm 3,26
Qe 1,06
Qt 0,8
Fs 66,7 Hz
Vas 11,92 I
Sd 132,7
mms 11,8 g
cms 0,48 mm/N
rms 1,52 kg/s
bl 4,3
No % 0,32%
Spl 87,1 dB / 1
Spl 91,1 dB / 2

Érdemes ezzel a hangszóróval szobai hangsugárzót építeni?
(ez egy autóba való hangszóró, u-Dimension Jr6 Comp)
Még nem építettem hangdobozt, ez lenne az első, és érdekelne, hogy a hozzáértők milyen és mekkora dobozt ajánlanának hozzá.
Winsd-del próbálkoztam, de mivel sajnos még nem vagyok teljesen tisztában a paraméterek fogalmával, ezért nem merek a saját mérésekre hagyatkozni.

Másik kérdésem pedig, hogy ha Bp-en szeretnék egy hangszórót megméretni (T-S paraméterek) kihez lehet fordulni?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) shalafi.66 válasza (») Feb 9, 2010 /

Nos, úgy vélem, irgumburgum, hogy ha ilyen fórumhasználati problémában akarok segíteni, akkor írok egy privátot. De nem akarok, mert az már végképp nem férne bele az itt segítő szándékból eltöltött időmbe, és ugye a fórum sem fizet túl jól...
Szóval én tényleg inkább a lényegre koncentrálok szívesebben, és segítek a hangszórós kérdéssel kapcsolatban (kijelölöm a linket, jobbgombot nyomok, és "ugrás a címre" menüpont ). Úgyis lesz/van, aki a link gomb használatát majd elmagyarázza helyettem (munkamegosztás vagymi).
Egyébként nem le- vagy beszólás volt, csak úgy megállapítottam h. zoli sokat rágja a linkes témákat.
(#) shalafi.66 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

és az miért probléma neked, hogy nem egyforma magas a két impcsúcs a rezonanciapontokon?
(#) shalafi.66 válasza Biochip hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Ez pontosan arra jó, amire szánják. Autós freeair hangszórónak.
Valószínűleg nem éri meg vesződni vele szobai körülmények közt zenehallgatásra.
(#) Bassmester válasza Biochip hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Ez valami kis free-air cucc lehet. Inkább építs valami rendes motyót, ha a sikerélményt is fontosnak tartod.

Hali!
Na mit javasolsz? Vágjak rá nagyobb lyukat, vagy hagyjam így ahogy van? Én nem tudom, hogy probléma-e, vagy sem, azért kérdezlek. Ha nem gond, akkor mi szerint hangoljak?
(#) levcso hozzászólása Feb 9, 2010 /

Sziasztok!
Nekem egy mnc sunsetem van, 200mm-es ,az szeretném kérdezni hogy milyen ládában szólna a legjobban?
(#) shalafi.66 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 9, 2010 / 1

Nézed mellé az átvitelt, és ha nem elég mélyben, akkor növeled a cső jóságát a nagyobb átmérővel.
(#) Kovidivi válasza ptesza hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Köszi a választ mindkettőtöknek!

Oké, megmérem az átvitelt, de azért majd megmutatom, hogy mit szólsz hozzá.
(#) shalafi.66 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 9, 2010 / 1

Nézd, sztem rendben van, a mostani állapothoz kb. 400 körüli reflexcső jóság (Qp) tartozik, az meg énszerintem jó.
Következő: »»   250 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem