Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
HI
Majd este fele tok vagy holnap tudok csak csinálni képet mert nem vagyok othon de ha jol emlékszem akkor a megnesére semi sincs rá irva .Ha az nem gond
Hi
Na az egyik haverom csinált képeket
Tisztelettel kérlek, kezdj el nagybetűket, mondatközi, végi írásjeleket, válasz gombot használni! Láthatod hogy itt ez a módi, és nem a Te stílusod.
Viszont ez inkább csak mélytartományban szól, 50-150Hz környékén.
Jól néz ki a hangszóród. Párja is van, vagy csak egy db?
Meg kéne mérni a T-S -ét, hogy megtudjuk milyen dobozban hozná a maximumot. Azt a "W" tölcsért nem könnyű megcsinálni. Építettél már valami hasonlót? Az ilyeneket csak hangosításra érdemes használni kétoldalasan, főleg szabad téren szólnak jól. Ilyeneket egy meglévő redszer alá érdemes rakni, hogy támogassa az "alját" :yes:
Helló!!
Igen van párja is. Nem én épitem hanem apám asztalos. Meg mit kell meg mérni?
Inkábbmagam építenék egyet elvégre van egy nyaram a gét dobozra. Csak még azt nem tudom hogy milyen hangszórókat rakjak bele. Valaki nem tud 90W-os hanfalhoz jófajta hangszórókat(ha lehet ne legyen túl drága). Főleg otthoni hallgatásra kéne. És lenne még egy kérdésem: a háromutashangfalat megéri építeni vagy annyira drágább hogy inkább kétutast csináljak?
Egy ilyet akkor szerintetek nem éri meg venni? De ennek az árából lehet építeni egy rendes hangdobozt?
Nem néz ki rosszul ,de szerintem javítva már volt. T/S mérés nélkül , nem tudsz továbblépni.
Hjaja, a szokásos alkatrészek felismerhetők.
Határeset, de nagyjából lehet.
Mármint "lehet" az árából "rendeset" építeni? vagy megvennie "lehet" határset?
Az építős kérdésben volt a lehet. Szóval azt lehet határesetként.
Helló!!
De eszt a T/S -t, hogy tudom meg mérni vagy egyáltalán mi ez ?
Ezt Ptesza kolléga leírta a blogjában
Olvasgass !
Erről van töb videó. Ez rezgette valami benzinkút üvegeit. Meg behajolt a csaj az ablakon, aztán hogy összekócolta a haját Megsüketülésre jó szerintem.. autó.. de a "HiFi"-hez semmi köze Hogy bírja benne az ürge? Szerintem alapból süket.
Egyébként az ilyen konstrukciókra bűn a HiFi kifejezés. Vannak valóban olyan ún. versenyek, ahol ont arra mennek, hogy tényleg high legyen az a fidelity.. és aki beül a kocsiba, élethűen és élvezhetően halljon zenét. De ahhoz nem kell sokezer watt.
Heló
Ez így igaz, de egyszerűbb egy autóba belerakni 20kW zenét, mint egy high-end rendszert beleépíteni. Egyik ismerősöm régebben a teljesítményre ment, kb két éve áttért a minőségre, azóta sokkal többen beülnek az autóba meghallgatni, és sokkal jobban tetszik mindenkinek, pedig nincs több az össz teljesítmény 200W-nál. Mondjuk pénzbe is sokkal többe van neki (pl.: a 200e Ft-os fejegység) de ha van valakinek ennyi pénze, inkább erre költse, mint hogy eligya
Én amondó vagyok, hogy nem kell feltétlenül pl. 100000++ Ft-ba kerülő Clarion vagy Alpine fejegység egy olyan rendszerhez, amitől azért sokaknak leesik az álla. Mérnöki és barkácsszellememet összekombinálva én egy minőségi utánépíthető végfokrendszer építésén gondolkodnék, ill. saját kapcsolóüzemű tápon, valamint a hangszórók megfelelő kiválasztásán, ill. váltókészítésen.. Az sok szobába szánt audiofil hangszóró ültethető át szerintem gépkocsiba.. és azok ára sokszor nem is annyira borsos. Csak rengeteg munka lenne vele. Persze akinek van rá 500000 forintja, az elviszi az autóját a hifishez, és ősszerakják neki az egészet méregdrága cuccokból.
Üdv Mindenkinek!
Vettem 2db MNC Noir II 30724 típusú 4 Ohm-os 8"-os mélyközép sugárzót. (Nem kell bemutatnom, képet nem teszek róla) Mindkettőnek nagy gondossággal lemértem a T-S paramétereit. A következő eredmények születtek. Az egyes hangszórókat A és B-vel jelölöm: A B Fs: 47.91 Hz 47.91 Hz Vas: 29.17 l 29.17 l Qms: 2.7826 2.8979 Qes: 0.3957 0.3859 Qts: 0.3464 0.3405 Sd: 216 cm2 216 cm2 Revc: 3.6 Ω 3.6 Ω ZMax: 28.92 Ω 30.64 Ω ZNom: 6.0 Ω 6.0 Ω Bl: 8.284 N/A 8.389 N/A Rms: 2.711 kg/s 2.603 kg/s Cms: 0.4404 mm/N 0.4404 mm/N Kms: 2.2709 N/mm 2.2709 N/mm Mms: 25.06 g 25.06 g Mmd: 21.41 g 21.41 g Levc (Ave): 0.2982 mH 0.2919 mH no: 0.7865 % 0.8065 % SPL @ 1W,1m: 90.98 dB 91.08 dB SPL @ 2.83V,1m: 94.44 dB 94.55 dB Measurement Info: Method: Delta Compliance Test volume: 14.20 l A lényeg az, hogy nagyon korrekt, alig van eltérés a két hangszóró között, pláne nem 50% szórás. A Qts 0,34, ami szintén kevesebb 1-nél. Fs egy kicsit magas, de nem subwoofer lesz belőle. A 14,2 literes teszt dobozba építettem, a padlóra téve, tőle 1,5 m-re rezgette a nadrágot rajtam Az érzékenysége jó! 91dB. Így első hallgatásra a mélyekkel sem volt bajom, azt persze hozzá kell gondolni, hogy még lesz mellé egy subwoofer. A közép tartományt egy kicsit hangosnak találtam a hifi hangfalamhoz képest. Vettem hozzá két ringsugárzót, azzal viszont nem vagyok kibékülve. Egyszerűen olyan érzésem van, mintha egy tölcsérből szólna a zene. Erről mik a tapasztalatok, valakinek van ilyen magassugárzója ? Egyébként egy sima papírmembrános kicsi magassugárzóval összehasonlítva ég és föld a különbség a papírmembrános javára. Talán egy dómsugárzót kellett volna választanom, az mindenhogyan természetesebb lenne zoka
Hangoskodni nem kell dóm, csak normális hangszórókra van szükség, ilyen célra egyetlen MNC vagy aközeli hsz sem jöhet szóba.
Egy célnak megfelelő tölcséres magasnak is nyílegyenes átvitele van 1-15k-ig, szóval nem itt van a probléma. Az hogy a hangszórók egyformák, pusztán a véletlen műve, teljesen más van a forgalmazó adatlapján, és sokféle variáció előfordul belőle, pl. Fs= 47,5hz Qms= 2,21975 Qes= 0,55347 Qts= 0,4436 Attól függ, épp mit sikerül kifogni. Meg nem sokat ér a 91dB, és a 0,34 Qts a csapnivaló mechanikai és elektromos terhelhetőség, rossz mélyátvitel, problémás középtartomány mellett.
Nem kell irigykedni, tudtam, hogy erre nem tudsz mást írni: a "véletlen műve". De nyilván a Videotonos hangszórók ennél is tökéletesebben egyformák, hát biztos, hogy nem !
Amit előhoztál példának, azt nem látom olyan nagy eltérésnek. Hol is van az 50% szórás ? A terhelhetőségben pedig felvenné a versenyt bármely HA20-as mélyközéppel szemben, azok nem valami bizalomgerjesztőek, az MNC-t az erősítőmre bátrabban rá merem kötni. Abban viszont igazad van, a magassal nem vagyok megelégedve.
A többiben is igazam van, jól ismerem a hangszórókat, ezen nincs mit vitatkozni. 50%-tól durvábbak is előfordulnak az évek során. Ez is 44,7% például, szóval nem tudom, mit szeretnél még.
A Videotonok terhelhetősége is legalább kétszer akkora volt, mint ezeknek a kínai hulladékoknak, persze Videoton hangszórók már legalább 15 éve nem léteznek.
Hát nem tudom a 44,7 hogy jött ki...
A Videoton hangszórók alatt azokat a mélyközép sugárzókat értettem, amik ilyen HA... kódokkal vannak jelölve. Megnézném, például annak a HA20-484 nek mikor van 2x-es terhelhetősége. Az MNC igen csak lealázná terhelhetőségben. Ráadásul igen csak sűrű ráccsal kellene eltakarni, mert eléggé hulladék megjelenése van szegénykének |
Bejelentkezés
Hirdetés |