Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Strapabíróak, az fix. Nekem két 16 centis pirosszélűm van, azok szolgáltak nekem régen. Egyszer kölcsön voltak adva a kb. 2x15-ös Universummal legénybúcsúra, és az ittas nép csurig tekert rajta mindent, ami létezett A DT1-ek egyike ki is nyiffant, lehetett vagy sok% THD.. de az emencék bírták a srtapát. Anno én is balga módon, reflexben használtam őket. Aztán jött a két 582-es HA 17, viszont volt egy sörözős buli, amit tesóm csinált, és akkor vissza kellett tennem a két pirosszélűt, mert a két HA jött be velem Miskolcra. Tesóm, aki nemigazn konyít a dolgokhoz e téren, erőtlennek nyilvánitotta a HA-k után, mert azokkal is buliztak már nemegyszer. "Hozd vissza a két feketét, mer' ezek frászt se szólnak.." Nem voltak ezek a pirosszélűek remekművek: hamiskás, rezonáns közép, gyenge mély, még zártban is, magas, 60Hz körüli Fs (nameg a shalafi által említett 1 körüli Qts..).. de első hangszóróim voltak..sokat tűrtek.. ezért vannak meg a mai napig.
Viszont ez érdekes dolog, mert a lengőcsévéjük elég picike, 25*10mm körüli, 0,14 huzallal. Ilyeneket éget szét (vagy talán nagyobbakat is) az autóhangszórós topikban valaki a fejegység végfokaival.
A két hangszóró sorba kapcsolása eleve nem működik, ha nem eléggé egyformák a hszek, és nincs szükség két középre, valószínűleg egyre sem, nem tudnál hozzá hangváltót készíteni. Azokat szerintem inkább addd el, most viszonylag van kereslet ezekre a kékmembrános dóm közepekre.
A 6383 is elviseli a 4 ohmot a végfok áramkorlátjának kikapcsolásával, meg a tápegység rendbehozásával... de lehet, hogy egyszerűbb keresni egy olyat, ami kisebb tápfeszről működik, és jó 4 ohmra alapesetben is.
Idézet: „A normális gyártóknál azért egyformák a hangszórók” Akkor miért nyilatkoztad azt mikor utánépíthető kétutast szerettem volna építeni, hogy a H2000-es HA 17-es mély-közép és Vifa DX 25 párossal, hogy ezekre nem lehet alapozni egy KITT megépítését? Pedig azt mondtad ők jó gyártósorral és technológiával rendelkeznek.
Rendelkezni rendelkeznek vele, de nincs meg az akarat hogy jól használják.
A DX 25 meg szintén távol-kelet, mindig párba szoktam válogatni (és sajnos úgy látom, hogy kötelező is megtenni), mielőtt eladásra kerül. Ui: nekem úgy rémlik, hogy nem te szerettél volna építeni, csak elméletben tetted fel a kérdést.
Nem, én valóban építeni szerettem volna egy ilyen relatíve olcsó hangszórókból álló hangsugárzót. De előtte tisztázni akartam mindent, főleg a hangváltó részét, (hiszen a többi már összeollózható volt a hozzászólásokból) de odáig már nem jutottam el, főként mert rátetted az i-re a pontot az idézett hozzászólásoddal. Az általad írottak szerint viszont nincs is olyan hangszóró a palettán, amiből megbízhatóan építhető hangsugárzó TS-méréses hangszóró válogatás nélkül.
Azért megoldható párezerrel drágábban. XT25-nek pl. már jóval kisebb a szórása, azok mérés nélkül is felhasználhatók, és jó eséllyel a SEAS vagy Peerless mélyközepek azonos gyártási időpontban, ha az adatlapra nem is mindig, de egymásra azért hasonlítanak. Persze egy HA17 használati értékét csak többszörös áron érik el.
Ui. a norvégoknál elvileg azt mesélik, hogy új vezető van, előfordulhat, hogy mostanában pontosabbak.
shalafi.66, köszönöm szépen a válaszaid!
Sziasztok! Lehet hogy volt már ez a kérdés de még nem értem rá végigolvasni a hozzászólásokat. Az lenne a kérdésem hogy hogy jönne ki olcsóbban ha építenék egy hangfalat vagy ha vennék készen egyet? Ha minden jól megy akkor egy sony ta-f270 es erősítőhöz kellene a hangfal, otthoni hallgatásra. Néztem már a rádiótechnika évkönyvben hangfalakat. Valaki megépítette már azokat, szépen szólnak? Vagy annak idején volt a SAL-nak hangfalakhoz terve melyekben az ő hangszórójuk volt. Érdemes e nekiállni egy ilyet megépíteni vagy inkább vegyek egyet használtan?
Szia!
Hát az sok mindentől függ! Például ha ez lessz az első dobozod akkor lehet elsőre nem olyannak fog sikerülni mint elképzelted! Én azt mondom ha van kedved időd és tapasztalatod akkor vágjál bele legalább gyakorlod a doboz építést és folyamatosan szebbnél szebb ládákat fogsz majd csinálni! Az anyagiak az mindig kérdéses attól függ hogy milyen kategóriájú hangfalat akarsz csinálni! De szerintem ha te csinálod akkor ugyanott vagy mintha megvennéd csak hát azért mégis a te saját művedet fogod hallgatni!
A SAL-féle dolgokat hanyagolni érdemes (nekik nincs hangszórójuk, csak vesznek ezt azt Kínából, majd eladják), ha nem szeretnél mélyebben beleásni a témába, akkor mindenképp egy normális hangsugárzó megvétele az ésszerű megoldás.
De ha tanulni is akarsz, és sok időd energiád van, akkor érdemes belefogni az építésbe is. A kettő között félúton van egy más által készített létező hangsugárzó pontos lemásolása.
Amit Zupp87 ajánlott, az jó kiindulás lehet, én sem tudok mást ajánlani (korábban már beleolvasgattam).
A dolog szépséghibája, ahogy írtad, az adatok "hasracsapva vannak megadva pár helyen". Erősen gondolkodok, hogy vegyek mnc noir hangszórókat, de kizárt dolognak tartom, hogy helyesen szerepelnek az adatok. Ráadásul, ha ott lenne a korrekt mérés, akkor még mindig probléma a gyártásból adódó eltérés, ami Shalafi szerint akár 50% is lehet. De mit lehet tenni ? Vegyek nyolcat, mérjem le, válasszam ki a 2 leginkább egyformát :bummafejbe: Ui.: Azért például egy JBL esetén nem hiszem, hogy egyetlen hangszóró mérési eredménye szerepel az adatlapban, biztosan sokat lemértek, és valami átlagot tudnék elképzelni, hogy az szerepel. Nagyon sokat számít, hogy milyen a gyártás precízsége. Javítsatok ki, ha tévedek.
Szerintem sem rosszak, nem kell őket temetni. Most már a szobában normál zenehallgatásra nem használom őket, és ilyen célból nem is fogok építeni. Viszont tökéletesen megfelelőek, ha egy kis hangoskodásról van szó (ezért is nézegetem noir-t). Ott meg igazán nem zavarnak az ilyen-olyan rezonanciák, üvöltsön, aztán kész, viszont mélyre nem árt egy jobb subwoofer.
Érzéketlen, és mélye sincs, középen meg hallgathatatlan. Bravó.
Már mikor összerakták el voltak temetve.
El kell dönteni, hogy hangszórót szeretnél venni, vagy csak annyi fontos, hogy zörögjön valami.
Csúnya dolgot követtem el, szétbeleztem a sokat megélt kicsike 5"-os sunflowert. Ez 1"-os tekercsel rendelkezik, alu csévetesttel, és 20 oz mágnessel. Kevláros membrán, gumi perem.
A tekercs valóban vékony (és szerintem teljesen biztos, hogy ugyanígy néz ki a 6"-os hangszóróikban is, azok is 1" cséve átmérővel rendelkeznek) A mérete 25*8mm. A következő képeket csak erős idegzetűek nézzék :gumicsirke: (jól látható, milyen vékony a huzal, ha az átmérő 25mm, de nyugi Shalafi, nem ezért szedtem szét ) Ui.: a pillét nem bírtam "szakszerűen" eltávolítani, de a gumiperem tökéletesen lejött...
A kutyát nem érdekli egy buliban
(és boldog vagyok, hogy nincs ilyen kényes hallásom :vigyor2: )
Dehogyisnem. Nagy befolyással van a hallott hang a hallgatók közérzetére, akkor is, ha tudatosan nem is veszik észre.
Remélem, nem miattam, mert én ismerem.
Ez így elég viccesen hangzott Ha meghallgatsz egy normális rendszert, érezni fogod a különbséget! "kényes hallás" ide vagy oda… Azon kívül én is voltam már annyira bénán szerelt buliban, hogy otthagytam, mert egyszerűen undorító hangja volt, amit egy EQ-val helyre lehetett volna nagyjából pofozni, de nem tették (a SZIN-en azért ez egy kicsit meglepett). Nem ez volt az egyedüli olyan hely, ahol kivételesen :levele: hangja volt a rendszernek…
Osztom a véleményed, egy kicsit eltúloztam...
Persze, hogy fontos a hallott hang minősége egy buliban is. Vagy még csak ott fontos igazán, mert ha valami halkan szól undorítóan az egy dolog, de ha még hangos is. Én a legtöbbször azzal találkozok, hogy a magas és közép hangokkal próbálják megoldani a hangerőt. Mély nincs. Ennél undorítóbb nem létezik. Ezt már csak azzal lehet fokozni, ha maga a zene is pocsék. Ilyenkor én is menekülök Olyan is előfordul, hogy van mély, kifolyik az ember szeme, de bizonyos freki környékén akkora kiemelés van (vagyis csak döng), hogy elég hamar fárasztóvá válik. Ehhez valóban nem kell kényes hallás, (a kutya is észrevenné ) Viszont azzal nem értek egyet, hogy az mnc hallgathatatlan lenne.
Tényleg nem miattad szedtem szét. Egyszerűen még nem láttam "nagyobb" hangszórót szétszerelve belülről (és nagyon tanulságos volt)
Én is sokáig azzal toltam, ki volt equázva, és néhányszor pozitív visszajelzés jött, hogy ahhoz képest, hogy milyen kategória, jó hangja volt… Csak mostmár több kell nekem is, ezért újat építek
Idézet: „Viszont azzal nem értek egyet, hogy az mnc hallgathatatlan lenne.” Pedig pont azokat csinálja, amitől rosszul érzed magad. Legalábbis az előbb leírtak szerint.
Nyilván a diszkókba és a koncerteken mnc-ket alkalmaznak
Azt én nem tudhatom (azt sem tudom, hogy jön ez most ide), de a diagnózis azokra is illik, indokolatlanul kiemel és rezonál a 92%-uk.. A maradék meg tegyük fel jóindulatúan, hogy nem szól. Ezért nem is szólhat rosszul.
Idézet: „Azt én nem tudhatom” Én azért elárulom neked: nem. Egy kicsit rosszul látod, ez most nem a hangdobozokról szól, az lehet akármilyen jó, drága, ha csak a magasra nyomnak hangerőt, meg a középre, vagy rosszul van beállítva a hangszín, akkor máris hallgathatatlan. (Én erre gondoltam elsősorban) Ha 92% kiemel és rezonál (bár ezt nem tudom milyen tudományos alapokra helyezed), a többi meg nem szól, akkor ezek szerint nem létezik hallgatható hangszóró. Ui.: Te milyen hangszórókat hallgatsz ?
Idézet: Mindez a kínai gyártáson belül történik így.„Ha 92% kiemel és rezonál (bár ezt nem tudom milyen tudományos alapokra helyezed), a többi meg nem szól” Idézet: „Én a legtöbbször azzal találkozok, hogy a magas és közép hangokkal próbálják megoldani a hangerőt. Mély nincs. Ennél undorítóbb nem létezik. Ezt már csak azzal lehet fokozni, ha maga a zene is pocsék. Ilyenkor én is menekülök Olyan is előfordul, hogy van mély, kifolyik az ember szeme, de bizonyos freki környékén akkora kiemelés van (vagyis csak döng), hogy elég hamar fárasztóvá válik.” Ha valahol kiemelés van EQ nélkül, az általában a hangszóró, vagy váltó hibája. Ha a hangszóróé, akkor nagyon sokszor egy rezonáns, időben nehezen csillapodó kiemelésről van szó. Olcsó PA-nál is sokszor előfordul, és ahogy fentebb említettem a Távol-Keletről beimportált hangszórók nagy részénél is. Akkor talán egy fokkal még rosszabb a helyzet, ha ennek a két halmaznak a metszetét vesszük.
A feldarabolt 5" sunflowert összeragasztottam szó szerint, pillanatragasztóval. (A pillét is, amit szikével vágtam el, illetve körbe). A legnehezebb a csévét volt úgy beállítani, hogy ne ütközzön a mágnesbe, de sikerült
És szól! Tényleg strapabíró Ennek örömére készítettem egy mérést róla (ennek már köze nincs a gyári hangszóróhoz) Fs: 74.97 Hz Vas: 2.99 l Qms: 3.3616 Qes: 1.6734 Qts: 1.1173 Sd: 72.60 cm Vd: 0.0000 l XMax: 0.00 ąmm Revc: 7.7500 Ohms ZMax: 23.3184 Ohms ZNom: 9.0 Ohms Bl: 4.9578 N/A Rms: 1.5788 kg/s Cms: 0.4000 mm/N Kms: 2.4999 N/mm Mms: 11.2677 g Mmd: 10.5563 g Levc @ 1kHz: 0.3882 mH Levc @ 5kHz: 0.2893 mH Levc @ 10kHz: 0.2306 mH Levc (Ave): 0.2759 mH no: 0.0731 % SPL @ 1W,1m: 80.66 dB SPL @ 2.83V,1m: 80.80 dB Measurement Info: Method: Delta Mass Added weight: 22.00 g :vigyor2:
Nyugalom, nem sokkal marad el az eredetitől.
Ehhez képest most javítok egy 30 éves HA20-at: Name: ha20-402_jav Fs = 31,5 Hz Qms = 2,682 Vas = 78,5 liters Cms = 1,152 mm/N Mms = 22,16 g Rms = 1,635 kg/s Xmax = 6, mm Xmech = 12, mm Sd = 219, sq.cm Qes = 0,598 Re = 6,1 ohms Z = 8, ohms BL = 6,688 Tm Qts = 0,489 1-W SPL = 88,12 dB 2.83-V SPL = 89,3 dB |
Bejelentkezés
Hirdetés |