Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   413 / 728
(#) zsoltika91 válasza szucsip hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Sokféle zenét hallgatok, de a lényeg az igazán mellbevágó basszus A kétutas is szóba jöhet, de akk milyen legyen a közép??? hány Hz-ig?? mert amiket nézegetek középhangszórók 6-8000-ig vannak...az meg kevés sztem...ezért gondolkoztam még egy piezo-ban mellé. Mélynyomónak esetleg a :Bővebben: Link de akk a közép??? Néztem egy ilyet :Bővebben: Link de ez is csak 6000Hz-ig.... akk nemlesz elég magas.... vagy akk mélyközép helyett pl egy dómsugárzó kellene?? de akk meg nemlesz kellő közép...:S én ezért szerettem volna 3 utast...akk van mindenből bőven de várom a jobb tippeket!!!

A szabályzatolvasás addig fog újra, és újra menni, ameddig nem hagyod el a szlenges írásmódot.
(#) Bassmester válasza zsoltika91 hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Ha szó szerint mellbevágó mélyet akarsz, akkor az 50-ezres költségkereted kb 1 db átlagos, passzív reflex-mélyládához lesz elegendő, melyből csak a hangszóró olyan 30-35.000 Ft.
Én azt mondom, hogy 2 db topládát kéne először csinálni, 10"-12"-os mély-közepekkel és 1"-os driver-tölcsér magasakkal.
Nekem ilyenem van, ehhez kéne még egy ilyen magas és nagyon tuti láda lehetne belőlük, bár itt már az 50-es keret fölött járunk.
A Beta 10A-nak 35 literes bassreflex láda kell, 55-60 Hz-re hangolva. A lábdob frekvenciájától felfelé már nagyon ütősen szól és a későbbiekben kiegészíthetnéd szub-ládával, amennyiben szükséges.
Egyébként létezik kényelmesebb és biztosabb megoldás is... két db ilyen, és mehet a buli.
(#) Gery78 válasza dollerakos hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Helló!

A HS-40-ben lévő hangszórók Isophon hangszórók, és azt kell tudni róluk, hogy olyan ragasztóval van összeszerelve, amelyet nem lehet feloldani semmivel, így csak roncsolással bontható meg a hangszóró, amelyet gondolom nem szeretnél tönkretenni. A membránszél nincs kikeményedve? Az is megfoghatja a hangszórómembránt. Lehet hogy azért keményebb a felfüggesztése a membránnak, mert valószínű, hogy több impregnálóanyag került a pillére. Én a helyedben megpróbálnám egy kicsit kézzel fellazítani a pillét, nagyon finoman megnyomkodva. A porvédő sapka egyforma a régiekhez képest? A HS-40-ben csak pici sapka van a HS 400-ban pedig nagy. Ez azért lényeges, mert a magasabb hangok a membrán tölcsér nyakában keletkeznek. Ha nagyobb a sapka, akkor elzárja a magas hangok keletkezését. Pont ezért tettek a HS-40-be olyan mélysugárzót amelynek kicsi a porvédő sapkája.
(#) zsoltika91 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Mi az a lábdob frekvencia? Kb hány Hz ?? Az nem lenne járható út, ha egy ládában lenne minden??? Alsó részen egy kimondott mély, fent a közép, illetve valamilyen tölcsér, DE a felső rész kétutasként lenne bekötve egy arra megfelelő váltóval, a mélynyomóhoz pedig külön, egy sub-os hangváltó. Vagy ez már túl bonyolult???
(#) Bassmester válasza zsoltika91 hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
A lábdob frekvenciája kb 55-65 Hz között szokott lenni.
A zenében ez adja a mély "beütéseket".
Én nem építenék egy ládába szubot és topot, mert állati nagy méretbe férne csak el, nehéz lenne, mindent egyszerre kéne megtervezni és elkészíteni, utólag már nem lehetne rajta változtatni, elhelyezési szempontból is hátrányos és azért sem, mert ilyet nem szokás csinálni. Mély-közép és magas mehet egy kisebb dobozba topnak, a mélysugárzó pedig külön ládába szubnak.
Ilyen meredek elképzelésekkel egyenlőre ne állj neki semminek, a három utas passzív top pedig felejtős, mert rohadt nehéz normálisan megtervezni ill. megcsinálni (legalább is számomra az volna).
(#) zsoltika91 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Hmm...ott a pont A következő elképzelésem egy 2.1 volt.... csak akkor az lenne a nagy kérdés, h az erősítő egyik kimenete mennyen a mélynek, másik megosztva a két top-nak??? Mert akk ugye két külön terhelést kapna....:S Vagy az hogyan kivitelezhető a legjobban???
(#) Bassmester válasza zsoltika91 hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
A topokra egy sztereó végfok kell (pl.:2x100W), 50Hz-es aktív felüláteresztő szűrővel, a szubra pedig monó végfok (pl.: 200-300W) 100Hz-es aktív aluláteresztővel.
Egy ilyen rendszer nem egyszerű és nem is olcsó, de nagyot lehet bulizni vele
(#) zsoltika91 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
hajjajjj...bonyolódik a helyzet :S de így szép az élet Induljunk ki abból, hogy erősítőt innen választunk :Bővebben: Link Ehhez, hogy lehetne a legjobb cuccot összehozni?? Amit küldtél Beta-t+tölcsért, háát...hogy is mondjam...nem nyerte el igazán tetszésem...én valahogy keveselném a mélyet....ezért akarok egy konkrét mélynyomót, de ha lehet még erre az erősítőre!! Remélem érted mire is gondolok
(#) szamóca válasza zsoltika91 hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Azt azért tudni kell, hogy az általad linkelt kínai erölködőknek megvan az az előnyük hogy olcsók, de ezzel el is mondtam róluk mindent. Mikor javítani kell, és lebontod a fedelét, úgy is felröhögsz majd.
Nem egyszerű ám egy korrekt hangosítás cuccát elővarázsolni, főként ha nincs rá megfelelő anyagi, fedezet (vagy DIY esetén tudás) és gyakorlati jártasság.
(#) Bassmester válasza zsoltika91 hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Keveselnéd a mélyet? És ezt csak így ránézésre egy kép alapján? Mit akarsz hangosítani? Tornatermet vagy nappalit? Felőlem vehetsz Kenwood hangszórót is (amilyet először mutattál), csak lehet hogy nem fogja azt hozni amit "kinéztél belőle"
(#) Bassmester válasza zsoltika91 hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
A legnagyobb jóindulatommal javaslom neked, hogy ne hangszórókat vegyél, hanem komplett cuccot!
Egy ilyennel már lehet bulit hangosítani és a 15"-ösnek már van mélye is.
(#) zsoltika91 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Amit link-eltél beta-t...annak beírtam paramétereit winisd-be, és 120 litert dobott ki :O Ez létezik, vagy elnéztem valamit?? Ill. erre pedig 10 litert... Ez reális lenne?? :O A Gemini-ről 3féle adatot olvasok ugyan azon oldalon :S Melyiknek higgyek??? Ahoz mekkora erősködő kellene??
(#) Leadtek hozzászólása Dec 27, 2011 /
 
Sziasztok! Szeretnék építeni egy aktív mélyládát és ebben szeretném kérni a fórumtársak segítségét. Visszaolvastam és úgy vettem észre, hogy nagyon fontos a felhasználási igény, szoba mérete, stb. Panel lakásba lenne egy 3,5x3,6 méter területű szobába és mozizásra lenne használva. Adott jelenleg 2 darab Videoton hangsugárzó amik nagyon szépen szólnak viszont a mély hangokban nem jeleskednek. Van továbbá egy 2.1-es szett is a számítógéphez aminek a mélyládája nagyon szépen szól de kevés mozizáshoz. Mivel abba egy 13cm-es hangszóró van így arra gondoltam, hogy amit építek abba egy 16-18 centis elegendő lenne. Hogyan kezdjek neki egy ilyen dolognak, mik az első lépések?
(#) kokozo válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
(#) ptesza válasza zsoltika91 hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Ez nem így működik. Beírtad a hangszóró T/S paramétereit ő pedig kidobott valamit. Azt nem tudja kitalálni mi lenne a felhasználási cél, milyen alsó határt szeretnél, inkább terhelhetőbbet vagy inkább jobb alsó határt(F3). Szóval ha dobozt akarsz építeni , és már megvan a mélyközép hangszóród akkor jó lenne bejáratás után megmérni a T/S paramétereit, és annak alapján méretezzünk közösen egy dobozt hozzá. Ez a minimum . A váltótervezés és mérés már jóval komyolyabb apparátot igényel. HA nem akarsz belemenni nagyon a dolgokba akkor inkább vegyél készen. Vagy építsél meg egy kész tervet , az utcsó szögig pontosan.
(#) Leadtek válasza kokozo hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Néztem már régebben de most is átolvastam. Nekem ez túl van kicsit bonyolítva. Nincs szükségem ennyi mindenre. Egy egyszerű alul áteresztő szűrőre meg valamilyen TDA erősítőre gondoltam csak aktív részként. A hangdoboz része és a belevaló hangszóró ügyében szeretnék inkább segítséget kérni, hogy amit leírtam ahhoz milyen méretű, kialakítású dobozra illetve mekkora teljesítményű hangszóróra van szükségem.
(#) ptesza válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Szerintem 30 cm-es sub hangszóró kell neked. Többnyire az autós szubok közül tudsz választani, még megfizethető árban. pl JBL GT4-12, vagy újabb típusok.
(#) Leadtek válasza ptesza hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Ez poén lenne vagy komolyan egy 30 centis hangszóróra van szükségem egy kis szobába?
(#) Piszkos válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
JBL CS1214 pl szerintem jó választás lehet. Hiába 30 centi, de egy 25-30 literes dobozba is legalább olyan mélyre megy, mint a kis olcsóbb házimozik, de a zárt láda miatt pontosabb mélyek várhatóak, és van benne bőven tartalék, és nem is különösebben drága.
(#) ptesza válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Ha nincs meg a megfelelő membránfelület akkor nem várható túl jó mélyátvitel. Olyan hangszórót válassz amihez gyárilag járnak T/S paraméterek. Ahol QTS 0.3-0.4 közötti -és az érzékenység nem több mint 92 dB.

Ezek a kicsi házimozi szubok becsapósak mert nem mennek mélyre , kb 70 Hz az alsó határ ,de a kis doboz miatt még plussz van egy kiemelésük is. Ezért rezeg az egész ház. Ez nem mély, sőt ha zenét hallgatsz rajta észreveszed , hogy minden mély olyan egyformán szól. Egyhangos lesz a basszus .
(#) Leadtek válasza ptesza hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Értem. Nem szeretnék túl sokat rááldozni, igazság szerint 15 ezerből ki szeretném hozni kompletten. Nézegettem a Hangszóró 2000-nél mélyközépeket és találtam egyet ami szerintem jó lenne. HA 17 1544-634-re gondoltam amivel elég szép eredmény jött ki a WinISD program segítségével viszont ennek a Qts 0,539. Néztem 31 centist is aminek már 0,381 volt a Qts viszont több mint 300 literes dobozt javasolt a WinISD, ha pedig a gyári ajánlást beírtam vagyis 80L 30Hz akkor meg durva kiemelés volt.
(#) kiss.ferenc hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
Szevasztok! Megfordult a fejemben, hogy épitek egy nagy subládát otthonra. Dupla 12colos hangszóróval szeretném, bassreflex ládát. Két lehetőség közül választhatok MNC Penta, vagy Magnet Xperss közzül, nemtudom, hogy melyik hangszóróval tudok elérni nagyobb hangnyomást. Mi a véleményetek?
(#) ptesza válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
17 centist nem teszünk 50 literbe ,mert nagyon rossz lesz az impulzusválasz, nem lesz terhelhető. Meg nem is szabad szubnak használni, attól kicsivel többet ér.

Az a kiemelés inkább ajándék, (3-5 dB) abban a sávban ahol szólni fog . 150 Hz-től már célszerű vágni. Nem biztos ,hogy kell a 30 Hz-es F3. Bőven jó egy 40-43 Hz is.
(#) Leadtek válasza ptesza hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Találtam egy másikat ami szerintem elég jónak tűnik. 25R672N erre a WinISD 160 litert írt, viszont a gyári ajánlással is elég szép görbe jött ki.
(#) Leadtek válasza ptesza hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Tudsz ajánlani valami megfelelő hangszórót ami jó lenne nekem és maximum 10 ezerből kijönne? Mert a doboz szinte ingyen lenne, az erősítőt is megcsinálnám 2-3 ezerből, táp adott így csak a hangszóró kérdéses. Az előző hozzászólásomban lévőhöz mit szólsz?
(#) pjg válasza ptesza hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Szia! Mi ez a QTS? Nekem van egy 30 centis hangszóróm. LA1231. Annak a QTS értéke 0,658 Ez most sok, vagy kevés? Az érzékenysége 90 dB.
(#) Leadtek válasza pjg hozzászólására (») Dec 29, 2011 / 1
 
Szia! Pont ezekről a fogalmakról olvastam a minap. Ezen az oldalon jól és érthetően le vannak írva szerintem. Amit te keresel az a Thiele/Small paraméterek cím alatt van 4. bekezdésben.
(#) pjg válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Juhéj! Köszi! Ez az!
(#) ptesza válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Erre hogy akadtál?
(#) galropi hozzászólása Dec 29, 2011 /
 
Sziasztok! Van nekem egy hangfalam.Tropára ment az egyik mélynyomó. Segítsetek hogy milyennel tudnám helyettesíteni.A pirossal jelölt az. Itt a kép! köszi a segítséget

Hangfal.JPG
    
Következő: »»   413 / 728
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem