Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sziasztok!
Van itthon egy nagy, kemény felfüggesztéses Regent hangszóróm. Még régebben jutottam hozzá, de a lényeg h. tönkrement. Szétszedtem, és mivel a lengőtekercs menetei kuszálódtak össze, újratekertem. A mágnes belső felületére viszont fémforgács került, amit onnan kiszedni csak úgy tudtam h. szétszedtem a mágnest is.. Kitakarítottam, a közepét központosítva visszaragasztottam, viszont a tetejét azt egyszerűen nem tudom h. hogy lehetne központosan visszarakni, mivel ott sokkal közelebb kerül egymáshoz a két pólus, és rohadt erős a mágneses hatás. Arra gondoltam h. a mágnesre körbe tekerek huzalt, és úgy kapcsolok rá egyenfeszültséget h. ellentétes mágneses hatást eredményezzen mint az állandó mágnes, és addig növelem a feszültséget/áramerősséget szóval a teljesítményt h. az pont kioltsa az állandó mágnes vonzását. most nem tudom h. az állandó mágnes ezáltal lemágneseződne e, vagy ha igen akkor azt a ragasztás után a polaritás megfordításával vissza lehetne e mágnesezni, vagy hogy az egész egyáltalán működne e.
Találtam egy jóval egyszerűbb megoldást, ami még működőképes is lehet. A felső lágyvas belső (mágnes felőli) oldalára ragasztok egy 1,5 alumínium lemezből kivágott pontosan akkora átmérőjű körgyűrűt mint a mágnes belső átmérője, az alu gyűrű belső átmérő meg a lágyvas gyűrű belső átmérőjével fog megegyezni, és nincs más dolgom csak pici ragasztóval a helyére pattintani, a felső gyűrűre ráragasztott alugyűrű miatt csak akkor fog a helyére pattani ha az pontosan középen van. Csináltam hozzá egy ábrát is.
Ha egy gyárban néznéd meg akkor ott utólag mágnesezik fel-vagy le, attól függően épp mi kell. Utána hogy veszed ki ?
öö azért is kérdeztem h. valakinek van e rá valami bevált megoldása, vagy a lemágnesezésre és visszamágnesezésre, vagy alapból a problémára.. Az alugyűrű kiszedése? Na igen az már fogósabb kérdés lenne, már ha ki akarnám szedni Vagy baj ha benne van? remélem nem mert akkor hiába törtem eddig az agyam...
Üd.: Gábor
A meredekebb vágást mely alkatelemekkel tudom behatárolni?
Azt szeretném, ha 100Hz körül nem 3dB/D-al hanem legalább 6dB el vágna. Mit változhattak ehhez? Vagy elég optimálisnak számít ez is, ha 150Hz-nél még van átvitel? (csak persze csillapított)
A törésponti frekvenciája körül tudsz kiemeléseket csinálni az R3,4 arányától függően. Ha a frekvenciában egyre feljebb mész, ( a kiemeléstől jobbra ) akkor vágni fog a kapcsolás, mégpedig 40 dB/dekáddal. A tényleges frekvenciamenetet megnézheted a szimulátorban. ( pl: 1 és 10 kHz között 40 dB vágást produkál. A töréspont környéke az érdekes, ezt nézd meg szimulátorban.)
Aha, így már látom.
Az arányát változtatva van, hogy 100Hz-nél már 8-10dB-t vág, míg más aránnyal, csak 2dB-t. Azt hiszem az lesz a legjobb ha kikísérletezem körülbelül mekkora ellenállások kellenek oda és valamilyen helitrimmerrel helyettesítem őket a tényleges panelen majd. Egyébként a mélynyomóknak és a szuboknak hol szokták megvágni a felső határfrekijét?
kb 150-200 Hz környékén célszerű ,mert a legtöbb közép hangszóró onnét már működőképes.
Okés, köszi!
Megcsinálom és majd jelentkezem további kérdéseimmel.
Sziasztok,
Egy subládával ki szeretném egészíteni a hifimet. Nézegettem is EZT , de ezek már 7 évvel ezelőtti tervek. Kérdésem az lenne hogy versenyképes-e? ( Leginkább a hangsugárzóra gondolok) Mivel nagyon kezdő vagyok egy az egyben ezt terveztem "klónozni". Kezdőként jó döntés-e?
Az elektronikai rész biztosan nagyon jó. Ha másik hangszóród lenne akkor ahhoz meg segítünk jó dobozt méretezni.
Sziasztok,
Még mindig ENNEK a megépítését tervezgetem és kérdésem lenne, hogy mennyiben befolyásolja a végeredmény a használt kábelek fajtája? Leginkább az árnyékolt kábelre vagyok kíváncsi : Köszönöm
Hali.
Elkészült az aktiv szubom. Hihetetlenül jó mélye van. Megmozgatja a nadrágomat rendesen. Hatalmas köszönet a segitségedért ptesza! Íme pár kép. Hamarosan csinálok egy videót is, és felrakom azt is.
Szeva!Gratulalok nagyon jol nez ki,varom a videot a hangjarol.
Nagyon szívesen. Mindig örülök ,ha pozitív visszajelzést kapok.
Íme a videó. Igaz telefonnal készült, ezért ilyen a minősége. zene most csak ez volt kéznél éppen
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene. Megtetszett ez az aktiv szubos dolog, elkezdtem építeni egyet. Az erősítő része már nagyjából készen van de a doboz méretekkel gondban vagyok. Nézegettem ilyen programokat de valahogy nem megy ez nekem. Egy DLD-500+ hangszóróra gondoltam a széles peremes változatra. Az erősítő 4ohmon 400w-ot ad le. Nem a kristály tiszta hangzás a lényeg...
400 Watt szobába?? Szubbal ráadásul? Nem lesz egy kicsit sok? Amivel most végeztem abban egy TDA7294 van szubszűrővel és hát nem igazán birom sokáig hallgatni mert annyira sok a mély. Igaz ez nem gond, mert ez volt a célom, de a 400Wattos és egy picit sokkalom. Bár ha nem szobába lesz akkor nem szóltam semmit.
Ha már lúd legyen kövér
Udv!Ez az erosito mar keszvan/megvetted?Nekem az a gyanum hogy neked van egy autos vegerositod es akarsz hozza valami jo kis subladat.Majd megprobalok segiteni[enis kezdo vagyok] de csak felvonnam figyelmedet arra hogy igaza van djrobaa kolleganak.Nekem hangositasra keszul ket vf270w es topban.Szerintem is sok lesz az szobaba,ha kicsit odatekersz neki nemhallod tole a magasakat,es hidd el nekem nagyon zavaro is tud lenni ha csak full bassust hallasz.
Szep estet!
Nem egy autós erősítő amit majd az asztalba befaragott aksiról hajtok... Na... egy épített 400W erősítő +/- 65 volt bemeneti fesz mellett 4ohm terhelésen kb 400W teljesítményt produkál. Egy kisebb házban hétvégente fogja aprítani a népet... eszemben sincs szobában használni arra van egy kis 5.1-em. Ez most lényegtelen.
A hangszórónak kb 50literes doboz kellene ahogy olvasgattam. Én egy 40x40x35 cm dobozra gondoltam, de fogalmam sincs hogy ez jó lesz e vagy milyen kell ezért szeretnék segítséget kérni...
Ha megkeresed ,vagy leméred a hangszóró T/S paramétereit akkor tudok segíteni a doboz méretezésben.
Olyanok kellenek: Re, Fs, QTS,QMS,QES,VAS,SD ,meg nem ártana néhány kép, meg egy olyan amin be is van méretezve.
Előre is köszi a segítséget.
Ezeket találtam: TS paraméterek: FS: 36,3Hz Qms: 4,550 Qes: 0,472 Qts: 0,427 Vas: 42,0 liter Sens: 88,33 dB (1watt) Re: 3,5 Ohm Pe: 600 Watt nO: 0,410 % Cms: 0,133 mn/N Xmax: 10 mm BL: 15,7 N/A Mms: 144,470 gramm Rms: 7,242 kg/sec Sd: 471,4 sq.cm Le: 2,9 mH Z: 6,0 Ohm Dia: 24,5 cm méreteket még keresek!
Lehet 50 liter , de eléggé sokat dilemmáztam a hangolási frekin. A rezonátort 45 Hz-re hangoljad , így még elfogadható az impulzusválasz. 110-es csőből 195 mm-kell. De jobb lenne ha T/S méréssel állítanád be a pontos csőhosszt. A dobozt 55.31 literre méretezd, ha lejön belőle a cső ,és hangszóró által kiszorított térfogat épp 50 liter marad. Merevítést is illene tenni bele , de annak a térfogtával is számolni kell.
Udv,
A gyari parameterek alapjan egyetertek a kb. 50 literes netto dobozterfogattal, de inkabb lejjebb, kb. 30-35Hz koze hangolnam a dobozt ugyanis ekkor varhato relative szep, egyenletes atvitel, mechanikailag terhelhetobb lesz a hangszoro alacsonyabb frekvenciak fele (egeszen a hangolasi frekiig - hisz ott lesz a legkisebb a membrankiteres melyben) es az impulzusvalasz sem romlik el igazan. A csoportfutasi idot nem tudtam szimulalni az epp nalam levo szoftverekkel. Egyebkent bulis felhasznalasra nagyjabol mindegy milyen lesz az impulzusvalasz es csoportfutasi ido. 45Hz-es hangolas eseten szamitani kell kb. 5-6dB-es kiemelesre az atvitelben 50Hz kornyeken. Ha ez nem zavaro akkor termeszetesen ide is lehet hangolni. Mindenesetre erdemes lenne sajat mereseket kesziteni es meghatarozni a T/S parametereket, hogy lassuk mennyire mutat hasonlosagot a gyari parameterekkel. Altalaban tobbfele lehetoseg kozul lehet valasztani 1-1 hangsugarzo tervezese soran. A tervezonek/keszitonek jo lenne ismernie a kulonbozo lehetosegeket es hogy melyik milyen kompromisszumokkal jar. Ezek alapjan erdemes eldonteni, hogy melyik megoldast valasztja es valositja meg az ember.
Nem tapasztaltam 5-6dB kiemelést, csak 3-at de az nagyon pontos.
Húú hát én ennyire nem értek hozzá... Közben elkezdtem bohóckodni a WinISD programmal. Nem szeretném az erősítőt és a hangszórót egy térbe helyezni. Nem tudok épp érvet de számomra nem szimpatikus. Ehelyett egy ilyesmire gondoltam ami a képen is van. Egy dobozba van a hangszóró és az erősítő része, de van egy válaszfal. Az erősítős rekesz magassága kb 20cm (mint a trafó magassága). 2 csövet szeretnék bele azt csak a külsőségek miatt, meg persze ha elfér. Nem tudom hogy a doboz alakja számít e valamit de én egy sima kockára (hangszórós rekesz) gondoltam, ami 381mm. A hangszóró kicsit magasabban a középponttól, a két cső az aljába kétoldalt. Aminek a méretei: 700-as átmérő, 3100 hossz ?? ami hülyeségnek tűnik, de szerintem én battam el valamit. Az ilyen hangolási frekvencia és hasonló dolgokról fogalmam sincs...
Sziaszatok!
Segítség kellene nekem szeretnék egy bass-reflex hangdobozt. Ezek a hangszóró adatai: Adatok Vannak benne mérések is tehát elvileg minden megvan. A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm.
Udv,
Az adatlapon van egy ajanlas: Vb=150L, Fb=38Hz. Ez jonak unik.
Igen nekem is tetszik csak ezt hogyan tudnám megvalósítani tehát a doboz az oké de cső átmérője és hossza ez a gond legalábbis nekem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |