Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   427 / 728
(#) rocky hozzászólása Máj 10, 2012 /
 
Sziasztok!

Van itthon egy nagy, kemény felfüggesztéses Regent hangszóróm. Még régebben jutottam hozzá, de a lényeg h. tönkrement. Szétszedtem, és mivel a lengőtekercs menetei kuszálódtak össze, újratekertem. A mágnes belső felületére viszont fémforgács került, amit onnan kiszedni csak úgy tudtam h. szétszedtem a mágnest is.. Kitakarítottam, a közepét központosítva visszaragasztottam, viszont a tetejét azt egyszerűen nem tudom h. hogy lehetne központosan visszarakni, mivel ott sokkal közelebb kerül egymáshoz a két pólus, és rohadt erős a mágneses hatás. Arra gondoltam h. a mágnesre körbe tekerek huzalt, és úgy kapcsolok rá egyenfeszültséget h. ellentétes mágneses hatást eredményezzen mint az állandó mágnes, és addig növelem a feszültséget/áramerősséget szóval a teljesítményt h. az pont kioltsa az állandó mágnes vonzását. most nem tudom h. az állandó mágnes ezáltal lemágneseződne e, vagy ha igen akkor azt a ragasztás után a polaritás megfordításával vissza lehetne e mágnesezni, vagy hogy az egész egyáltalán működne e.
(#) rocky válasza rocky hozzászólására (») Máj 10, 2012 /
 
Találtam egy jóval egyszerűbb megoldást, ami még működőképes is lehet. A felső lágyvas belső (mágnes felőli) oldalára ragasztok egy 1,5 alumínium lemezből kivágott pontosan akkora átmérőjű körgyűrűt mint a mágnes belső átmérője, az alu gyűrű belső átmérő meg a lágyvas gyűrű belső átmérőjével fog megegyezni, és nincs más dolgom csak pici ragasztóval a helyére pattintani, a felső gyűrűre ráragasztott alugyűrű miatt csak akkor fog a helyére pattani ha az pontosan középen van. Csináltam hozzá egy ábrát is.
(#) ptesza válasza rocky hozzászólására (») Máj 10, 2012 /
 
Ha egy gyárban néznéd meg akkor ott utólag mágnesezik fel-vagy le, attól függően épp mi kell. Utána hogy veszed ki ?
(#) rocky válasza ptesza hozzászólására (») Máj 10, 2012 /
 
öö azért is kérdeztem h. valakinek van e rá valami bevált megoldása, vagy a lemágnesezésre és visszamágnesezésre, vagy alapból a problémára.. Az alugyűrű kiszedése? Na igen az már fogósabb kérdés lenne, már ha ki akarnám szedni Vagy baj ha benne van? remélem nem mert akkor hiába törtem eddig az agyam...

Üd.: Gábor
(#) Gránátalma hozzászólása Máj 10, 2012 /
 
A meredekebb vágást mely alkatelemekkel tudom behatárolni?
Azt szeretném, ha 100Hz körül nem 3dB/D-al hanem legalább 6dB el vágna.
Mit változhattak ehhez?
Vagy elég optimálisnak számít ez is, ha 150Hz-nél még van átvitel? (csak persze csillapított)
(#) (Felhasználó 46585) válasza Gránátalma hozzászólására (») Máj 10, 2012 /
 
A törésponti frekvenciája körül tudsz kiemeléseket csinálni az R3,4 arányától függően. Ha a frekvenciában egyre feljebb mész, ( a kiemeléstől jobbra ) akkor vágni fog a kapcsolás, mégpedig 40 dB/dekáddal. A tényleges frekvenciamenetet megnézheted a szimulátorban. ( pl: 1 és 10 kHz között 40 dB vágást produkál. A töréspont környéke az érdekes, ezt nézd meg szimulátorban.)
(#) Gránátalma válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 10, 2012 /
 
Aha, így már látom.
Az arányát változtatva van, hogy 100Hz-nél már 8-10dB-t vág, míg más aránnyal, csak 2dB-t.
Azt hiszem az lesz a legjobb ha kikísérletezem körülbelül mekkora ellenállások kellenek oda és valamilyen helitrimmerrel helyettesítem őket a tényleges panelen majd.

Egyébként a mélynyomóknak és a szuboknak hol szokták megvágni a felső határfrekijét?
(#) ptesza válasza Gránátalma hozzászólására (») Máj 10, 2012 /
 
kb 150-200 Hz környékén célszerű ,mert a legtöbb közép hangszóró onnét már működőképes.
(#) Gránátalma válasza ptesza hozzászólására (») Máj 10, 2012 /
 
Okés, köszi!
Megcsinálom és majd jelentkezem további kérdéseimmel.
(#) kuka88 hozzászólása Máj 11, 2012 /
 
Sziasztok,

Egy subládával ki szeretném egészíteni a hifimet. Nézegettem is EZT , de ezek már 7 évvel ezelőtti tervek. Kérdésem az lenne hogy versenyképes-e? ( Leginkább a hangsugárzóra gondolok)
Mivel nagyon kezdő vagyok egy az egyben ezt terveztem "klónozni".
Kezdőként jó döntés-e?
(#) ptesza válasza kuka88 hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Az elektronikai rész biztosan nagyon jó. Ha másik hangszóród lenne akkor ahhoz meg segítünk jó dobozt méretezni.
(#) kuka88 hozzászólása Máj 13, 2012 /
 
Sziasztok,
Még mindig ENNEK a megépítését tervezgetem és kérdésem lenne, hogy mennyiben befolyásolja a végeredmény a használt kábelek fajtája? Leginkább az árnyékolt kábelre vagyok kíváncsi :
Köszönöm
(#) Robi85 válasza Robi85 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Hali.

Elkészült az aktiv szubom. Hihetetlenül jó mélye van. Megmozgatja a nadrágomat rendesen. Hatalmas köszönet a segitségedért ptesza! Íme pár kép.
Hamarosan csinálok egy videót is, és felrakom azt is.
(#) Davidd válasza Robi85 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Szeva!Gratulalok nagyon jol nez ki,varom a videot a hangjarol.
(#) ptesza válasza Robi85 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Nagyon szívesen. Mindig örülök ,ha pozitív visszajelzést kapok.
(#) Robi85 válasza Davidd hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Íme a videó. Igaz telefonnal készült, ezért ilyen a minősége. zene most csak ez volt kéznél éppen
(#) szabolcs_dtm hozzászólása Máj 13, 2012 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene. Megtetszett ez az aktiv szubos dolog, elkezdtem építeni egyet. Az erősítő része már nagyjából készen van de a doboz méretekkel gondban vagyok. Nézegettem ilyen programokat de valahogy nem megy ez nekem. Egy DLD-500+ hangszóróra gondoltam a széles peremes változatra. Az erősítő 4ohmon 400w-ot ad le. Nem a kristály tiszta hangzás a lényeg...
(#) Robi85 válasza szabolcs_dtm hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
400 Watt szobába?? Szubbal ráadásul? Nem lesz egy kicsit sok? Amivel most végeztem abban egy TDA7294 van szubszűrővel és hát nem igazán birom sokáig hallgatni mert annyira sok a mély. Igaz ez nem gond, mert ez volt a célom, de a 400Wattos és egy picit sokkalom. Bár ha nem szobába lesz akkor nem szóltam semmit.
(#) szabolcs_dtm hozzászólása Máj 13, 2012 /
 
Ha már lúd legyen kövér
(#) Davidd válasza szabolcs_dtm hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Udv!Ez az erosito mar keszvan/megvetted?Nekem az a gyanum hogy neked van egy autos vegerositod es akarsz hozza valami jo kis subladat.Majd megprobalok segiteni[enis kezdo vagyok] de csak felvonnam figyelmedet arra hogy igaza van djrobaa kolleganak.Nekem hangositasra keszul ket vf270w es topban.Szerintem is sok lesz az szobaba,ha kicsit odatekersz neki nemhallod tole a magasakat,es hidd el nekem nagyon zavaro is tud lenni ha csak full bassust hallasz.
Szep estet!
(#) szabolcs_dtm hozzászólása Máj 13, 2012 /
 
Nem egy autós erősítő amit majd az asztalba befaragott aksiról hajtok... Na... egy épített 400W erősítő +/- 65 volt bemeneti fesz mellett 4ohm terhelésen kb 400W teljesítményt produkál. Egy kisebb házban hétvégente fogja aprítani a népet... eszemben sincs szobában használni arra van egy kis 5.1-em. Ez most lényegtelen.
A hangszórónak kb 50literes doboz kellene ahogy olvasgattam. Én egy 40x40x35 cm dobozra gondoltam, de fogalmam sincs hogy ez jó lesz e vagy milyen kell ezért szeretnék segítséget kérni...
(#) ptesza válasza szabolcs_dtm hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Ha megkeresed ,vagy leméred a hangszóró T/S paramétereit akkor tudok segíteni a doboz méretezésben.

Olyanok kellenek: Re, Fs, QTS,QMS,QES,VAS,SD ,meg nem ártana néhány kép, meg egy olyan amin be is van méretezve.
(#) szabolcs_dtm válasza ptesza hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Előre is köszi a segítséget.
Ezeket találtam:

TS paraméterek:
FS: 36,3Hz
Qms: 4,550
Qes: 0,472
Qts: 0,427
Vas: 42,0 liter
Sens: 88,33 dB (1watt)
Re: 3,5 Ohm
Pe: 600 Watt
nO: 0,410 %
Cms: 0,133 mn/N
Xmax: 10 mm
BL: 15,7 N/A
Mms: 144,470 gramm
Rms: 7,242 kg/sec
Sd: 471,4 sq.cm
Le: 2,9 mH
Z: 6,0 Ohm
Dia: 24,5 cm

méreteket még keresek!
(#) ptesza válasza szabolcs_dtm hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Lehet 50 liter , de eléggé sokat dilemmáztam a hangolási frekin. A rezonátort 45 Hz-re hangoljad , így még elfogadható az impulzusválasz. 110-es csőből 195 mm-kell. De jobb lenne ha T/S méréssel állítanád be a pontos csőhosszt. A dobozt 55.31 literre méretezd, ha lejön belőle a cső ,és hangszóró által kiszorított térfogat épp 50 liter marad. Merevítést is illene tenni bele , de annak a térfogtával is számolni kell.
(#) lamalas válasza szabolcs_dtm hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Udv,

A gyari parameterek alapjan egyetertek a kb. 50 literes netto dobozterfogattal, de inkabb lejjebb, kb. 30-35Hz koze hangolnam a dobozt ugyanis ekkor varhato relative szep, egyenletes atvitel, mechanikailag terhelhetobb lesz a hangszoro alacsonyabb frekvenciak fele (egeszen a hangolasi frekiig - hisz ott lesz a legkisebb a membrankiteres melyben) es az impulzusvalasz sem romlik el igazan. A csoportfutasi idot nem tudtam szimulalni az epp nalam levo szoftverekkel. Egyebkent bulis felhasznalasra nagyjabol mindegy milyen lesz az impulzusvalasz es csoportfutasi ido.

45Hz-es hangolas eseten szamitani kell kb. 5-6dB-es kiemelesre az atvitelben 50Hz kornyeken. Ha ez nem zavaro akkor termeszetesen ide is lehet hangolni.
Mindenesetre erdemes lenne sajat mereseket kesziteni es meghatarozni a T/S parametereket, hogy lassuk mennyire mutat hasonlosagot a gyari parameterekkel.

Altalaban tobbfele lehetoseg kozul lehet valasztani 1-1 hangsugarzo tervezese soran. A tervezonek/keszitonek jo lenne ismernie a kulonbozo lehetosegeket es hogy melyik milyen kompromisszumokkal jar. Ezek alapjan erdemes eldonteni, hogy melyik megoldast valasztja es valositja meg az ember.
(#) ptesza válasza lamalas hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Nem tapasztaltam 5-6dB kiemelést, csak 3-at de az nagyon pontos.
(#) szabolcs_dtm hozzászólása Máj 15, 2012 /
 
Húú hát én ennyire nem értek hozzá... Közben elkezdtem bohóckodni a WinISD programmal. Nem szeretném az erősítőt és a hangszórót egy térbe helyezni. Nem tudok épp érvet de számomra nem szimpatikus. Ehelyett egy ilyesmire gondoltam ami a képen is van. Egy dobozba van a hangszóró és az erősítő része, de van egy válaszfal. Az erősítős rekesz magassága kb 20cm (mint a trafó magassága). 2 csövet szeretnék bele azt csak a külsőségek miatt, meg persze ha elfér. Nem tudom hogy a doboz alakja számít e valamit de én egy sima kockára (hangszórós rekesz) gondoltam, ami 381mm. A hangszóró kicsit magasabban a középponttól, a két cső az aljába kétoldalt. Aminek a méretei: 700-as átmérő, 3100 hossz ?? ami hülyeségnek tűnik, de szerintem én battam el valamit. Az ilyen hangolási frekvencia és hasonló dolgokról fogalmam sincs...

nls.jpg
    
(#) zitzaki hozzászólása Máj 16, 2012 /
 
Sziaszatok!
Segítség kellene nekem szeretnék egy bass-reflex hangdobozt. Ezek a hangszóró adatai: Adatok
Vannak benne mérések is tehát elvileg minden megvan.
A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm.
(#) lamalas válasza zitzaki hozzászólására (») Máj 16, 2012 /
 
Udv,

Az adatlapon van egy ajanlas: Vb=150L, Fb=38Hz. Ez jonak unik.
(#) zitzaki válasza lamalas hozzászólására (») Máj 16, 2012 /
 
Igen nekem is tetszik csak ezt hogyan tudnám megvalósítani tehát a doboz az oké de cső átmérője és hossza ez a gond legalábbis nekem.
Következő: »»   427 / 728
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem