Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sziasztok! Kaptam egy rossz Mercury HT5800-as házimozit, amit ki is "beleztem" csak a mélyhangszórót hagytam benne, majd rákötöttem egy erősítőre! ( 16 Ohm-os és 50 W-os a mélynyomó hangszórója, én egy 100W-os Hifire kötöttem (100W 6 Ohm -on) de elég kevésnek találtam az "erejét"..gondoltam leveszem a hátulját. így néz ki hátulról
és így néz ki elölről Ha a hátulját eltávolítom, és a hangszóró nem csak a szubcsövön tolja ki a levegőt, hanem hátrafelé is, majdnem meg kétszereződik a basszus ereje, és mélyebbre is megy le.. kicsit furának tartom, hogy a hangszóró egy zárt dobozba nyomja a levegőt, és csak az "hasznosul" ami a szubcsövön kijön.. Én fedeztem fel valamit, vagy csak * lett megtervezve? Mert jobban szól a hátlapja nélkül. Kérdésem csak annyi, hogy hova érdemes tenni? (sarokban nem tudom)
Sziasztok!
Tervezek most egy reflexdobozt és nem tudok rajta eligazodni, hogy ha jobban csillapítom belül a dobozt( sok anyagot tömök bele)akkor az lejjebb hangolja fb-t vagy feljebb vagy nincs hatással rá? Mekkora térfogat növekedéssel kellene számolni a csillapítóanyag( vatelin) esetében, hogyha elhelyezésre kerül a dobozban vagy nem érdekes vele foglalkozni? Köszönöm segítségeteket! Dávid
Ha szubláda lesz akkor nem kell bele . Ha teljes sávban fog szólni akkor kell bele kevés ,vagy közepes mennyiség. Zártba kell sok . Valóságban eléggé jól hallható ,mérhető változásokat okoz.
Az gyárilag be van hangolva normális frekvenciamenetre, te azzal hogy leszedted, elahngoltad valami iszonyat rezonáns frekimenetre ami például üvölti a 80Hz-et torzan fárasztóan, de attól lejjebb nem is megy kb..
Attól, hogy búg mint az állat még nem jót cisnáltál csak elrontottad.
Pedig eléggé vájt fülűnek gondoltam magam, és nem tűnt fel, hogy bármit is elrontottam volna! Mindegy, mert megvan a hátulja..de úgy meg semmi ereje nincs.
Az általad megbontott légtér része volt a hangszóró membrán felfüggesztésnek. A levegő ritkítása, sűrítése szolgáltatta a visszatérítő erő jelentős hányadát. Természetes, hogy azonos bevezetett elektromos teljesítmény hatására nagyobb kitérést végez így a membrán, viszont ez a mozgás így kontrollálatlan. A névleges teljesítménytől a hangszóró mechanikailag sérül.
Jó, értem, hogy rosszat tettem. MDF-ből pótolhatom? (rengeteg lyuk van a fémlapon, én azt be nem tömködöm)
Tehát ha a hátulja rajta van, akkor több teljesítmény "pumpálhatok" bele, mint így, és kb azonos hangnyomást elérhetek?
A hátlap levételével bandpass ládából bass-reflexet hoztál létre. Helyesen méretezve, sávszűrővel kiegészítve úgy is maradhat. Ha lezárod a nyílást azzal a megszokott hangképet kapod vissza, és nem kell méretezési eljárásokon törni a fejed.
Ennek utána néztem már, hogy gyárilag 4-ed rendű bandpass volt, aminek elég szűk frekvencia mente van (olyat is olvastam, hogy kb 40-120 Hz, de lehet butaság)
mindenképpen akarok egy aluláteresztő szűrőt, rakni a végfokja elé. Ha megmérem a doboz pontos adait, hogy az "egyes" légtér hány liter, illetve a második( ami most nyitott) és a szubcső méretét, akkor tudsz mondani nekem valami segítséget, hogy esetleg min kell változtatnom? Előre is köszönöm!
Na lemértem mindent. A 2 rekesz egyforma térfogatú, kerekítve 8liter, így a doboz össztérfogata 16l. (17 centi mély, 17 centi széles 28 centi magas) a szubcső az előlap nélkül 11 centi, előlappal 16.
A negyedrendű bandpass 2-3 oktávot visz át, jól tudod.
A doboz méretezéshez nálam jártasabb fórumtársra lesz szükséged. A WinIsd-nél megáll a tudományom. A bandpass ládából vissza kéne fejteni a hangszóró paramétereket és abból reflexet, vagy hatodrendű bandpass-t kalkulálni.
Köszi a segítséget. Majd szétnézek a témák között!
Inkább a hangszóró TS paramétereit kellene bemérni, és az alapján nekiindulni a tervezésnek.
Egy multiméteren kívül semmim nincs. Hogyan mérjem be?
Sziasztok!
99dB-es,800w hangszorobol lehet-e vmi baszust kicsikarni?
Milyen kérdés ez?
A hangszóró képéről látszik ,hogy valószínűleg "hosszú löketű" , ami a mélysugárzók jellemzője. Be kell járatni , tisztességesen T/S mérni , tervezni hozzá egy dobozt amit a tereveknek megfelelően készítünk el. Ekkor úgy fog működni ahogy terveztük.
A feltöltött képen lévő reflexcső mennyire lehet életképes?
Kör alakú nem jó, kicsik. Alulra, hátulra szintén nem jó, az esetleges falak miatt. Szóval marad az előre néző kivitel. A párhuzamosság az előlappal meg onnan jött, hogy hosszában nem fér be, és nem akartam 90fokos törést bele. Tudom nehéz hangolni, és le kell kerekíteni a végeket, de ezen kívül van e valami ami miatt nem lehet jó? Egyébként ilyen slot cső van a Velodyne szubomon is, csak ott hosszában megy.
Sziasztok!
Van nekem 2db gyári, aktív subládám. Az egyik egy JBL Control10 (Bővebben: Link) a másik pedig egy infinity BU-80 kiskocka. Bővebben: Link Mind a kettővel azonos bajom van. Puffognak. Biztosan velem van a baj, és másokat ez nem zavar, de ha egy picit is meg van hajtva, akkor zizeg, zörög, puffog az egész. A JBL főleg. Pedig egyik sem olcsó darab. Mit lehet ellene tenni? Ha hanggenerátorról hajtom, gyönyörűen elő lehet idézni a jelenséget. A JBL esetében a csövön kiáramló levegő fütyül, helyesebben ad zörgő hangot., illetve gyakorlatilag az egész doboz. Van értelme szivaccsal kibélelni? Vagy azzal nagyon elhangolom? Ezek ebben a formában használhatatlanok számomra, pedig a hangszórók jók, mechanikailag zörögnek a ládák. Minden gyári bennük, bontatlanok. Mit tehetek? Vagy az összes ilyen?
Ha a cső hosszának változtatásával nem szűnik akkor másik dobozt kell készíiteni.
Hanggenerátorral hallgatva melyik frekvencián a leghangosabb a puffogás ?
Szia!
De mind a kettő gyári doboz, gyári hangszóróval. Nem fusizott. Mind a két láda esetében százonpár Hz, illetve picit 50Hz alatt is. (most messze vagyok tőlük, nem tudom ismét mérni.) A sima fojtás nem hoz eredményt? A hang olyan, mint ha a hirtelen levegő kiáramlás okozná.. A cső fix. A JBL esetében ráadásul egyben van az előlappal.
Ha suhog a cső akkor az biztos jele annak ,hogy kicsi az átmérője. Ha nagyobb átmérőjű cső kerülne bele akkor meg abból hosszabb kell ugyanahhoz a hangoláshoz.
szia
Gyakorlatilag nem érdemes vele foglalkozni. Ezek gyári konstrukciók ha hozzányúlsz csak rosszabb lesz és ne tömködj a lukba semmit ha nem adtak hozzá gyárilag hangoló szivacsot mert még tönkre is megy a hangszóród ,felpörög mint amikor befogják a porszívó csövét.Nekem is volt JBL falam és tudom miről beszélsz az is ugyan így puffogot kifelé a csövén pedig 2008 as 70e ft volt egy pár polc sugárzó. A JBL valószínű ennyit tud. Ha olyan subládát akarsz vagy hangfalat aminél nem hallatszik a puffogás rendeltetés szerű használat közben akkor zsebbe kell nyúlni ,már ha van zsebed és ajánlom a B&W t ,ők úgy oldották meg hogy a cső nyílása kifelé egy köríves tölcsér aminek a felületén golflabda gödrök vannak persze azok is kifelé egyre nagyobbak. Szerencsésnek mondhatom magam mivel 2 éve 130 ért juthattam hozzá egy pár ilyen polc hangfalhoz és garantálom neked hogy nincs légzaj , ezzel a technológiával. Jegyezzük meg hogy ma ez 250e ft körül van . flowport nyílás
Gyakoroltam egy kicsit a 3D módélező prg-vel. Szerintem nagyon jó, köszönöm a tippet
Sziasztok!
kéthete vettem az orsósplázába /a lomisoknál/ egy doboz hangszóróz. legnagyobb meglepetésemre minegyik jó volt, működik. a legnagyobbakat a basszusokat megperemeztem és csodák csodájára szólnak! nem vagyok elektronikus sem műszerész. az a kérdésem hogyha hangfalat akarok építeni milyen hangváltót tegyek bele? a hangszórók típusai: HA 25/1018 HB 10/0818 Hd 6,5/1018 ezekből 2-2 van mindegyikből. a többi /7db/ más és más méretek de mindegyik 8 ohmos. ha tudtok segÍtsetek
olyat ami ezekhez a hangszórókhoz illil.
gondolom olyan régi módi orionos,vagy videotonos
Hi, igaz még messze van, de hangfal láb?*nak Én valamilyen kúp formájú lábat akarok venni, tudjátok lehet ilyet kapni. Mondjuk valószínű hogy esztergáltatni fogom, de méret miatt jó lenne valamilyen gyárit lekoppintani.
*Olvasni, értelmezni bizony nagyon nehéz...
sziasztok
valakinek nincs egy ötlete hogy egy dibeisi g 1202 es mélynyomóhoz milyen ládát lehetne építeni az adatok : Átmérő: 12 " (30cm) - Teljesítmény: max. 140W - Impedancia: 8 ohm - Hatékonyság: 91 dB - Frekvencia: 30Hz - 4kHz - Mágnes: 30 Oz
Siheder koromban még hangfalak voltak a mozivászon mögött, azóta is izgat ez a lesugárzási technológia.
Mikor megjelenik egy hozzászólás ebben a témában mindig izgalommal kattintok rá, és mindig csalódottam távozom. Lehetséges egy témát jegelni míg érdemi hozzászólás érkezik? Úgy látom ide csak a modik járnak gyúrni.
Hali ptesza.
Számolgattam, egy picit a doboz ügyben. 70x35x30cm külmérettel számoltam. Belmérete pedig 66,4 x 31,4 x 26,4cm. Ez igy ha jól számoltam akkor 55 literre jön ki, de még lesz bele szerintem egy kisebb elválasztás a közép és magas hangszórónak. Jólenne ez igy vajon ahhoz az MNC Forever hangszóróhoz amit beszéltünk is? Jó rég volt, de most jutott rá időm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |