Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   431 / 730
(#) dave500 hozzászólása Júl 2, 2012 /

Sziasztok! Kaptam egy rossz Mercury HT5800-as házimozit, amit ki is "beleztem" csak a mélyhangszórót hagytam benne, majd rákötöttem egy erősítőre! ( 16 Ohm-os és 50 W-os a mélynyomó hangszórója, én egy 100W-os Hifire kötöttem (100W 6 Ohm -on) de elég kevésnek találtam az "erejét"..gondoltam leveszem a hátulját. így néz ki hátulról
és így néz ki elölről
Ha a hátulját eltávolítom, és a hangszóró nem csak a szubcsövön tolja ki a levegőt, hanem hátrafelé is, majdnem meg kétszereződik a basszus ereje, és mélyebbre is megy le.. kicsit furának tartom, hogy a hangszóró egy zárt dobozba nyomja a levegőt, és csak az "hasznosul" ami a szubcsövön kijön..
Én fedeztem fel valamit, vagy csak * lett megtervezve? Mert jobban szól a hátlapja nélkül.
Kérdésem csak annyi, hogy hova érdemes tenni? (sarokban nem tudom)
(#) pedav hozzászólása Júl 5, 2012 /

Sziasztok!

Tervezek most egy reflexdobozt és nem tudok rajta eligazodni, hogy ha jobban csillapítom belül a dobozt( sok anyagot tömök bele)akkor az lejjebb hangolja fb-t vagy feljebb vagy nincs hatással rá? Mekkora térfogat növekedéssel kellene számolni a csillapítóanyag( vatelin) esetében, hogyha elhelyezésre kerül a dobozban vagy nem érdekes vele foglalkozni?

Köszönöm segítségeteket!
Dávid
(#) ptesza válasza pedav hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

Ha szubláda lesz akkor nem kell bele . Ha teljes sávban fog szólni akkor kell bele kevés ,vagy közepes mennyiség. Zártba kell sok . Valóságban eléggé jól hallható ,mérhető változásokat okoz.
(#) agressiv válasza dave500 hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

Az gyárilag be van hangolva normális frekvenciamenetre, te azzal hogy leszedted, elahngoltad valami iszonyat rezonáns frekimenetre ami például üvölti a 80Hz-et torzan fárasztóan, de attól lejjebb nem is megy kb..

Attól, hogy búg mint az állat még nem jót cisnáltál csak elrontottad.
(#) dave500 válasza agressiv hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

Pedig eléggé vájt fülűnek gondoltam magam, és nem tűnt fel, hogy bármit is elrontottam volna! Mindegy, mert megvan a hátulja..de úgy meg semmi ereje nincs.
(#) reloop válasza dave500 hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Az általad megbontott légtér része volt a hangszóró membrán felfüggesztésnek. A levegő ritkítása, sűrítése szolgáltatta a visszatérítő erő jelentős hányadát. Természetes, hogy azonos bevezetett elektromos teljesítmény hatására nagyobb kitérést végez így a membrán, viszont ez a mozgás így kontrollálatlan. A névleges teljesítménytől a hangszóró mechanikailag sérül.
(#) dave500 válasza reloop hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Jó, értem, hogy rosszat tettem. MDF-ből pótolhatom? (rengeteg lyuk van a fémlapon, én azt be nem tömködöm)
Tehát ha a hátulja rajta van, akkor több teljesítmény "pumpálhatok" bele, mint így, és kb azonos hangnyomást elérhetek?

A hátlap levételével bandpass ládából bass-reflexet hoztál létre. Helyesen méretezve, sávszűrővel kiegészítve úgy is maradhat. Ha lezárod a nyílást azzal a megszokott hangképet kapod vissza, és nem kell méretezési eljárásokon törni a fejed.

Ennek utána néztem már, hogy gyárilag 4-ed rendű bandpass volt, aminek elég szűk frekvencia mente van (olyat is olvastam, hogy kb 40-120 Hz, de lehet butaság)
mindenképpen akarok egy aluláteresztő szűrőt, rakni a végfokja elé. Ha megmérem a doboz pontos adait, hogy az "egyes" légtér hány liter, illetve a második( ami most nyitott) és a szubcső méretét, akkor tudsz mondani nekem valami segítséget, hogy esetleg min kell változtatnom? Előre is köszönöm!
(#) dave500 válasza dave500 hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Na lemértem mindent. A 2 rekesz egyforma térfogatú, kerekítve 8liter, így a doboz össztérfogata 16l. (17 centi mély, 17 centi széles 28 centi magas) a szubcső az előlap nélkül 11 centi, előlappal 16.

A negyedrendű bandpass 2-3 oktávot visz át, jól tudod.
A doboz méretezéshez nálam jártasabb fórumtársra lesz szükséged. A WinIsd-nél megáll a tudományom. A bandpass ládából vissza kéne fejteni a hangszóró paramétereket és abból reflexet, vagy hatodrendű bandpass-t kalkulálni.

Köszi a segítséget. Majd szétnézek a témák között!
(#) szamóca válasza reloop hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Inkább a hangszóró TS paramétereit kellene bemérni, és az alapján nekiindulni a tervezésnek.
(#) reloop válasza szamóca hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Úgy se rossz
(#) dave500 válasza szamóca hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Egy multiméteren kívül semmim nincs. Hogyan mérjem be?
(#) csabacsaba hozzászólása Júl 6, 2012 /

Sziasztok!
99dB-es,800w hangszorobol lehet-e vmi baszust kicsikarni?

25000.jpg

(#) ptesza válasza csabacsaba hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Milyen kérdés ez?

A hangszóró képéről látszik ,hogy valószínűleg "hosszú löketű" , ami a mélysugárzók jellemzője. Be kell járatni , tisztességesen T/S mérni , tervezni hozzá egy dobozt amit a tereveknek megfelelően készítünk el. Ekkor úgy fog működni ahogy terveztük.
(#) r4pt0r hozzászólása Júl 10, 2012 /

A feltöltött képen lévő reflexcső mennyire lehet életképes?

Kör alakú nem jó, kicsik. Alulra, hátulra szintén nem jó, az esetleges falak miatt. Szóval marad az előre néző kivitel. A párhuzamosság az előlappal meg onnan jött, hogy hosszában nem fér be, és nem akartam 90fokos törést bele.

Tudom nehéz hangolni, és le kell kerekíteni a végeket, de ezen kívül van e valami ami miatt nem lehet jó?

Egyébként ilyen slot cső van a Velodyne szubomon is, csak ott hosszában megy.

reflex.png

(#) merlingerin hozzászólása Júl 12, 2012 /

Sziasztok!

Van nekem 2db gyári, aktív subládám. Az egyik egy JBL Control10 (Bővebben: Link) a másik pedig egy infinity BU-80 kiskocka. Bővebben: Link

Mind a kettővel azonos bajom van. Puffognak. Biztosan velem van a baj, és másokat ez nem zavar, de ha egy picit is meg van hajtva, akkor zizeg, zörög, puffog az egész. A JBL főleg. Pedig egyik sem olcsó darab.

Mit lehet ellene tenni? Ha hanggenerátorról hajtom, gyönyörűen elő lehet idézni a jelenséget. A JBL esetében a csövön kiáramló levegő fütyül, helyesebben ad zörgő hangot., illetve gyakorlatilag az egész doboz.

Van értelme szivaccsal kibélelni? Vagy azzal nagyon elhangolom? Ezek ebben a formában használhatatlanok számomra, pedig a hangszórók jók, mechanikailag zörögnek a ládák. Minden gyári bennük, bontatlanok.

Mit tehetek? Vagy az összes ilyen?
(#) ptesza válasza merlingerin hozzászólására (») Júl 13, 2012 /

Ha a cső hosszának változtatásával nem szűnik akkor másik dobozt kell készíiteni.

Hanggenerátorral hallgatva melyik frekvencián a leghangosabb a puffogás ?
(#) merlingerin válasza ptesza hozzászólására (») Júl 13, 2012 /

Szia!

De mind a kettő gyári doboz, gyári hangszóróval. Nem fusizott. Mind a két láda esetében százonpár Hz, illetve picit 50Hz alatt is. (most messze vagyok tőlük, nem tudom ismét mérni.)

A sima fojtás nem hoz eredményt? A hang olyan, mint ha a hirtelen levegő kiáramlás okozná..

A cső fix. A JBL esetében ráadásul egyben van az előlappal.
(#) ptesza válasza merlingerin hozzászólására (») Júl 13, 2012 /

Ha suhog a cső akkor az biztos jele annak ,hogy kicsi az átmérője. Ha nagyobb átmérőjű cső kerülne bele akkor meg abból hosszabb kell ugyanahhoz a hangoláshoz.
(#) kasas válasza merlingerin hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

szia
Gyakorlatilag nem érdemes vele foglalkozni.
Ezek gyári konstrukciók ha hozzányúlsz csak rosszabb lesz és ne tömködj a lukba semmit ha nem adtak hozzá gyárilag hangoló szivacsot mert még tönkre is megy a hangszóród ,felpörög mint amikor befogják a porszívó csövét.Nekem is volt JBL falam és tudom miről beszélsz az is ugyan így puffogot kifelé a csövén pedig 2008 as 70e ft volt egy pár polc sugárzó.
A JBL valószínű ennyit tud.
Ha olyan subládát akarsz vagy hangfalat aminél nem hallatszik a puffogás rendeltetés szerű használat közben akkor zsebbe kell nyúlni ,már ha van zsebed és ajánlom a B&W t ,ők úgy oldották meg hogy a cső nyílása kifelé egy köríves tölcsér aminek a felületén golflabda gödrök vannak persze azok is kifelé egyre nagyobbak.
Szerencsésnek mondhatom magam mivel 2 éve 130 ért juthattam hozzá egy pár ilyen polc hangfalhoz és garantálom neked hogy nincs légzaj , ezzel a technológiával. Jegyezzük meg hogy ma ez 250e ft körül van .
flowport nyílás
(#) Baxi hozzászólása Júl 19, 2012 /

Gyakoroltam egy kicsit a 3D módélező prg-vel. Szerintem nagyon jó, köszönöm a tippet

dfgbdfgd.wmv

(#) buga70 hozzászólása Júl 20, 2012 /

Sziasztok!
kéthete vettem az orsósplázába /a lomisoknál/ egy doboz hangszóróz. legnagyobb meglepetésemre minegyik jó volt, működik. a legnagyobbakat a basszusokat megperemeztem és csodák csodájára szólnak! nem vagyok elektronikus sem műszerész.
az a kérdésem hogyha hangfalat akarok építeni milyen hangváltót tegyek bele?
a hangszórók típusai: HA 25/1018
HB 10/0818
Hd 6,5/1018
ezekből 2-2 van mindegyikből. a többi /7db/ más és más méretek de mindegyik 8 ohmos.
ha tudtok segÍtsetek
(#) buga70 hozzászólása Júl 20, 2012 /

olyat ami ezekhez a hangszórókhoz illil.
gondolom olyan régi módi orionos,vagy videotonos
(#) Baxi hozzászólása Júl 21, 2012 /

Hi, igaz még messze van, de hangfal láb?*nak Én valamilyen kúp formájú lábat akarok venni, tudjátok lehet ilyet kapni. Mondjuk valószínű hogy esztergáltatni fogom, de méret miatt jó lenne valamilyen gyárit lekoppintani.

*Olvasni, értelmezni bizony nagyon nehéz...
(#) bufu14 hozzászólása Júl 28, 2012 /

sziasztok
valakinek nincs egy ötlete hogy egy dibeisi g 1202 es mélynyomóhoz milyen ládát lehetne építeni
az adatok :

Átmérő: 12 " (30cm)
- Teljesítmény: max. 140W
- Impedancia: 8 ohm
- Hatékonyság: 91 dB
- Frekvencia: 30Hz - 4kHz
- Mágnes: 30 Oz
(#) reloop hozzászólása Júl 28, 2012 /

Siheder koromban még hangfalak voltak a mozivászon mögött, azóta is izgat ez a lesugárzási technológia.
Mikor megjelenik egy hozzászólás ebben a témában mindig izgalommal kattintok rá, és mindig csalódottam távozom.
Lehetséges egy témát jegelni míg érdemi hozzászólás érkezik? Úgy látom ide csak a modik járnak gyúrni.
(#) Robi85 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Hali ptesza.

Számolgattam, egy picit a doboz ügyben. 70x35x30cm külmérettel számoltam. Belmérete pedig 66,4 x 31,4 x 26,4cm. Ez igy ha jól számoltam akkor 55 literre jön ki, de még lesz bele szerintem egy kisebb elválasztás a közép és magas hangszórónak. Jólenne ez igy vajon ahhoz az MNC Forever hangszóróhoz amit beszéltünk is? Jó rég volt, de most jutott rá időm.
Következő: »»   431 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem