Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   99 / 132
(#) szamóca válasza kisstomi5545 hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Valószínűleg egy ferritmag az a "mágnes" ami a hangszóró impedanciájával első rendű aluláteresztő szűrőt képez. Gyanítom, hogy autós bizgentyűről van szó. Ezeket aktív váltás utáni erősítőről hajtsák, ezért gyárilag nincs bennük passzív váltó. A tiedbe valaki belekókányolhatott egyet. Bár a szub tartományra már akkora tekercs kell, mint egy malomkő, ezért nem is használatos.
(#) kisstomi5545 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Azt mondja, hogy azóta nem szól amióta az a "cucc" kiesett belőle!
Kipróbáltam, csak nagyon halkan szól, és úgy is torzítva.
(#) Darkboy hozzászólása Máj 5, 2014 /
 
Sziasztok , egy olyan dologban botlottam hogy , egy hangfal amelynek a ring hátulján van a hangváltó , ami csak a ringre vagyis magasra van kötve , a mély pedig direktbe megy . Lehet -e csak a mélyhez külön rakni hang váltott . A mély típusa Reflex 15R300 a magas nem tudom . Ha jol olvastam a táblázatot a Frekvencia tartomány: 50-2500 Hz . Vagy nem érdemes vele foglalkozni , még ha nagy teljesítményben használom is .
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2014
(#) Darkboy válasza kisstomi5545 hozzászólására (») Máj 5, 2014 /
 
Azt jó volna tudni aktív vagy passzív . Ha nincs benne végfok akkor csak hangváltó egy része . Szóval kapd szét és nézd meg honnan szakadt ki , vagy esetleg fényképezd le a panelt amí van benne és úgy többet tudnak mondani szerintem .
(#) Darkboy hozzászólása Máj 6, 2014 /
 
Sziasztok , további kérdésem az lenne az alábbi hangváltónak csak a mélyhez való részét készíteném el , és a magashoz tartozó részt ki hagynám . Vagyis oda a magason lévő hangváltót kötném be helyette . Úgy is működne ? És gondolom akkor a magason természetesen fordított polaritás kellene vagyis keresztbe kötném mind a rajzon . Válaszotokat előre is köszönöm .
Rajz : Kép: Hivatkozás

hangvalto.png
    
(#) ptesza válasza Darkboy hozzászólására (») Máj 6, 2014 /
 
Elsőre vegyél szerintem egy 1mH -1,5mH értékű tekercset megfelelő vastagságú huzalból. Akár a ferrit vagy vasmagos tekercs is megfelel. Ezt elé kell kötni sorosan és meghallgatni. A magas polaritásával is érdemes variálni. Ha úgy érzed hogy nem elegendő a szelektívitása a mélynek, azaz a közép üvölt mint állat bármit csinálsz , akkor jöhet a párhuzamos kondi a tekercs után. Kb 2- és 6.8µF közötti kondi kellhet. Ha van egy kisebb erősítőd ami kibírná a véletlen rövidzárlatot akkor akár hallgatás közben érdemes csinálni. (pl TDA2030) .

Mérés nélkül nincs értelme a számolgatásnak sem , de fülre biztosan jobb eredményt fogsz elérni mintha egy ilyen calcululátor által kidobott értékekből építesz.
(#) kisstomi5545 válasza Darkboy hozzászólására (») Máj 7, 2014 /
 
Passzív, tehát semmi nincs benne a hangszórón kívül, csak a kivezetések!
Mekkora tekercset vegyek bele?
(#) Darkboy válasza kisstomi5545 hozzászólására (») Máj 7, 2014 /
 
És ha közvetlen a hangszóróra kötsz valamit úgy szól ? Nem biztos van értelme subwoofer -hez hangváltó , mivel a kocsi végfokok crossoveresek javarészt . De ha van is benne csak kiszakadt belőle akkor a hangváltóba csak vissza kell forrasztani a helyére .
(#) Barbár hozzászólása Máj 10, 2014 /
 
Sziasztok!

Egy elég amatőr kérdésem lenne, de meglevő eszközök nem-tönkretevése miatt inkább megkérdezem, "biztos-ami-biztos" alapon:

Az autóban van egy 300W-os (talán 3 Ohm-os, de nem vennék rá mérget, az biztos, hogy min 2, max 4, ha lényeges holnap megnézem) mélynyomó ami egy 70 W-os erősítőre van rákötve (illetve annak az egyik csatornájára, mert az erősítőt úgy kaptam, a típus-jelzés már le volt kopva így nem tudom, hogy lehet-e hídba kötni).
Az erősítő a jelet úgy kapja (mivel a rádión nincs külön kimenet ilyen célra), hogy a hátsó hangszórókhoz menő vezetéket "csapoltam meg".

Eddig minden "szép" és jó, az erősítőn állítható a jelszint, így ezzel elég szépen be tudtam állítani és szépen is szól.

A problémám, hogy most nem csak a mély hangok szólalnak meg a mélynyomóból, hanem a teljes tartomány.
Ehhez szeretnék egy alul-áteresztő (vagy felül-vágó, nem tudom melyik a helyes) szűrőt készíteni.

Ahogy utánanéztem, maga a kapcsolása a passzív szűrőnek nem egy atom-fizika (főleg miután itt rengeteget olvashat róla az ember), inkább az a problémám, hogy a szűrőt hova is kéne tennem?

1: A rádió (tehát a hátsó hangszórókhoz menő érről leágazott részre még az erősítő elé)
2: Az erősítő és a mélynyomó közé

Azért tartottam fontosan inkább megkérdezni mielőtt bármit is bárhova kötnék, mert így is szépen szól, kb minimum 2 éve így használom, tehát nem égetően sürgős megoldani a dolgot, akár maradhatna is így, de azt semmiképpen se szeretném, ha a jelenleg működő elemek közül (fejegység, gyári 4x2 hangszóró, erősítő, mélynyomó) bármi is tönkremenne a "nagy hozzáértésemben"..

Esetleg plusz pozitívum lenne ha esetleg tudnátok abban segíteni, hogy ki-lehet-e deríteni valahogy, hogy köthető-e hídba az erősítő vagy sem..
Korábban egy 2x75W-os hídba-köthető pioneer erősítő hajtotta ugyanezt a ládát hídban, azzal még szebben szólt, viszont most a hídbakötés hiányában csak az egyik hátsó hangszóró jele van megcsapolva (illetve "felhasználva"), így az erősítőnek is csak a "felét használom ki", ami ha jól sejtem sem az erősítőnek sem a gyári fejnek nem épp a legjobb..

Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv,

András
(#) Darkboy válasza Barbár hozzászólására (») Máj 11, 2014 / 1
 
Szia , legegyszerűbb ha a mély-ládába veszel egy hangváltót pl SAL használt !
(#) Barbár válasza Darkboy hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
Bár nem szeretnék skótnak tűnni, de az az igazság, hogy a tényleg legalább 2-3 éve így működik ahogy fentebb írtam, és ha pár alkatrészből tudok építeni passzív-hangváltót akkor szívesen építenék egyet (úgy mégis csak jobb lenne), de az, hogy nem tudom mennyiért vegyek egy készet használtan, aminek a személyes átvételéért is még menni kéne, vagy postaköltséget fizetni, akkor inkább így marad.

Pont azért tettem fel itt a kérdésemet, mert nem venni szeretnék egyet készen (akkor sem ha 1-2 ezer forintból meglenne), hanem inkább építenék egyet..
(#) szamóca válasza Barbár hozzászólására (») Máj 12, 2014 / 1
 
Egy házilagosan elkészített váltó pl. 4 Ohm 100Hz-re, és hogy szűrjön is valamit, legalább másodrendű, vagyis 12dB/oktávos illene. Ehhez mindössze két alkatrészre van szükséged, egy hangszóróval párhuzamosan kötött 281.25 µF -os kondenzátorra, és egy soros 9 mH-s tekercsre.
Nos ez így nem tűnik bonyolultnak, de egy ekkora kapacitású kondért csak több darabból tudsz összehozni, ráadásul itt teljesítmények is futkorásznak. A 9mH-s tekerencs, meg egy kisebb malomkő, amihez minél kisebb tekercsellenállást kell társítani, magyarán vastag huzalból kell elkészítened. Így már elég árnyalt a kép a házi mókához. És érthető, miért alkalmaznak aktív váltókat a szub tartományban.
(#) Barbár válasza szamóca hozzászólására (») Máj 12, 2014 /
 
Kedves Szamóca!
Ezt a választ már így már mindjárt érthetőbbnek tartom, mint a korábbi "vegyé' egyet és akkor lesz neked egy.." címűt.

Viszont akkor ha jól értem akkor passzívot nem fogok csinálni, mert túl pontosan méretezett alkatrészek kellenek hozzá és túl nagy macera lenne.

Gondolom az aktív alul-áteresztő szűrő pedig közel sem ilyen egyszerű ugye?
(#) Darkboy válasza Barbár hozzászólására (») Máj 12, 2014 / 1
 
Szia , azért írtam hogy vegyél egyet , mert találni 2-3 ezer forintér . Ha a bemenetet akarod leválasztani akkor külön rca vezérlésről kell. Én nem tenném úgy össze hogy a hátsó hangszórón megcsapolt zsinór + egy szűrő , mert akkor borulna a hangja az tuti. Meg építése meg nem csak bonyolult mert max vasmagos tekercsből tudod meg oldani amit nem tudok kiszámolni , a hozzá tartozó kondi is többe kerülne mint 2-3 ezer . Én csak példaként mutattam neked azt a linket hogy olyat keres.
Ui pl itt is egy : Subb 2500 ft 100watt .
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2014
(#) Barbár válasza Darkboy hozzászólására (») Máj 12, 2014 /
 
Igen, így már kezdem érteni a problémát..

Valószínűleg akkor az lesz a megoldás, hogy így marad. Amúgy is tervezem, hogy beépítek egy tabletet az autóba, amihez ha nem is most, de néhány hónapon belül valószínűleg veszek egy másik fejegységet (olyant amire bluetooth-on tudja a tablet streamelni a zenét, és ami tudja vezérelni az android zene-lejátszóját), azon pedig úgyis lesz külön mélynyomó kimenet (amiről jó eséllyel már a fejegység alapból leszűri a kb 300 Hz-nél magasabb hangokat), és akkor ez is megoldódik majd.

Mindenesetre köszönöm a segítséget!
(#) Kismazsika hozzászólása Máj 12, 2014 /
 
Sziasztok, van egy Magnat típusú mély ládám, van benne egy hangváltó és a bal alsó sarkában egy három állású kapcsoló, de szerintem nincs jól bekötve. A kapcsolón Level 2, Level 1 és Pass feliratú állás van, ha a Pass-ra kapcsolom az erősítő letilt, az erősítő egy Toxic tx 1000 típusú autós erősítő ami egy Szervergép tápegységről üzemel, de ezzel a mély ládával kicsit melegszik a bal oldala :/ Esetleg aki tudna nekem segíteni ebben azt megköszönném előre is.
(#) vallon7 hozzászólása Máj 12, 2014 /
 
Szervusztok!
Lehet, hogy naiv lesz a kérdés, de vállalom: kaptam egy pár Reflex Gigant hangfalat és szeretném tudni, hogy eredetileg (bár mindene eredeti és üzemképes) melyik hangszóró milyen frekvenciát ad le (tól-ig). Milyet a 15R300 mély, milyet a ring és milyet a békaszáj? Tudna esetleg valaki segíteni? Lényegében a hangváltóról szeretnék tudni. Kösz!

Gigant.jpg
    
(#) zsozso72 hozzászólása Máj 12, 2014 /
 
Sziasztok!
Elég sokat olvastam mostanában a hangváltókról de minél több az információ annál butábbnak érzem magam.Gondolom ezzel már más is járt így.Egy kéréssel fordulnék hozzátok segítséget szeretnék kérni egy pár hangváltó megtervezésében.A hangszóróim 1db Hivi F5 és egy Monacor DT-280 lenne.A segítséget előre is köszönöm.
(#) ptesza válasza vallon7 hozzászólására (») Máj 12, 2014 /
 
Ezek nem éles határok. Van mély , közép és magas.
(#) ptesza válasza zsozso72 hozzászólására (») Máj 12, 2014 /
 
Mérés nélkül eléggé nehéz lenne bármit is javasolni.
(#) vallon7 válasza ptesza hozzászólására (») Máj 12, 2014 /
 
Igazad van, tényleg hangláda (végtelen hangfal). A lényeg, hogy a benne lévő hangváltóról tudnál valamit mondani, illetve arról, hogy milyen frekiknél váltson a hangváltó, mert a hangja nem tetszik, kellene újat csinálni bele.
(#) ptesza válasza vallon7 hozzászólására (») Máj 12, 2014 /
 
Jobb lenne ha a mostanit felrajzolnád, és elmondanád pontosan mi a baj a hangjával.
Akkor akár egy pici módosítással is lehetne komoly javulást elérni.
(#) zsozso72 válasza ptesza hozzászólására (») Máj 12, 2014 /
 
Szia! Miket kellene lemérnem,nem elég hozzá a hangszóró adatai?
(#) ptesza válasza zsozso72 hozzászólására (») Máj 13, 2014 /
 
Hangváltóhoz nemcsak a T/S paraméterek kellenek ,hanem egy átviteli görbe is minden hangszóróhoz. A Monacor DT280 adatlapján kézzel rajzoltak egy egyenes 'görbét' ez sajnos nem elfogadható. Korábban már mértem Hivi hangsugárzókat is azok sem hasonlítottak az adatlapon levő egyenes görbékre, habár egymásra eléggé jól.
Egyszóval ha azok alapján készítettem volna a váltót akkor az nem lett volna semmilyen sem.

Egy valós mérés :
(#) zsozso72 válasza ptesza hozzászólására (») Máj 13, 2014 /
 
Szia! Akkor mi alapján tudnám elkezdeni a hangváltó elkészítését,sajnos ezeket a méréseket nincs módomban elvégezni,viszont valami alapján csak el lehetne kezdeni.A segítségedet kérném mivel ezen a téren nem igazán rendelkezem kellő tapasztalattal,viszont ha már megépítettem a hangdobozt,jó lenne ha meg is tudnám szólaltatni.
(#) Primary válasza zsozso72 hozzászólására (») Máj 13, 2014 /
 
A kolléga blogja jó alapot nyújt. Bővebben: Link
(#) zsozso72 válasza Primary hozzászólására (») Máj 13, 2014 /
 
Nagyon köszönöm,átolvasom és ha lesz még kérdésem(ami biztos) jelentkezem.
(#) matyusz hozzászólása Máj 13, 2014 /
 
Üdv mindenkinek.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy tud-e valaki Quadral QLX-205-höz hangváltó kapcsolási rajzot? Előre is nagyon köszönöm!
(#) kisgeee hozzászólása Máj 14, 2014 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget / tanácsot szeretnék kérni! Remélem nem köveztek meg, SAL -ról van szó.
Az áldozat egy pár 4610f, a következő felépítéssel:
-25cm mély 8ohm oldalt, gyárilag hangváltó nélkül
két utas hangváltóval:
-2x16cm mélyközép sorba kötve, 4ohm/ hangszóró
-1" dom magas 8ohm

Egy párhuzamosítóval lehet összekötni és 4 ohm lesz így.

Az elképzelésem az, hogy 3 utas 8 ohmos hangfallá* alakítom, SAL HV316A hangváltóval (900/4000 keresztezési frekivel). A mélyközepek dobozába tennék némi csillapító anyagot.

A kérdésem hogy mi a vélemény, érdemes -e belefognom? Ha már egy kis javulás elérhető akkor szeretném megcsinálni, vezetékeket is cserélném vastagabbra nyilván ill. a közepeket ellenfázisba kötném. A 8 ohm is fontos lenne!
Ami kérdéses hogy a 900Hz alatti hangok ugye oldalt szólalnak meg, ez nem jó megoldás jól gondolom? Gyárilag nem tudom meddig mennének fel a mélyközepek, 4000Hz-ig bírják -e? Találtam 2,5 utas ?? hangváltót is ami 300Hz körül vágja a mélyet de nem tudom mitől 2,5 utas...
Új szettre most nincs keret és szívesen babrálok ilyenekkel, tehát a gyújtsuk fel és dobjuk ki -megoldás nem játszik.
Minden tanácsot szívesen fogadok, köszönöm előre is:

Gábor

*Lásd, sárga mező fent.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2014

sall.jpg
    
(#) kisgeee hozzászólása Máj 14, 2014 /
 
Hangsugárzó, bocsánat.
Következő: »»   99 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem