Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házi építésű lézerek
Lapozás: OK   4 / 8
(#) pako válasza petya31 hozzászólására (») Máj 2, 2008 / 4
 
A távolság függ az érzékelők minőségétől is. Írtad hogy az oszlopok 70-80 méterre vannak egymástól. Ha úgy építenéd meg ahogy javasoltam (csík alakú lézer) akkor 50mW-os lézert nyugodtan beletehetsz, mert nem egy pontba világít így nem is annyira veszélyes. De ekkora távot simán át tud lőni még nagy ködben is! És mivel nem állandó fényt küldesz hanem adatot, így a vevő oldalon az sem zavaró tényező, ha a köd miatt halványabb a lézer. A lézeres megoldás egyedül jégesőben mondana csődöt mivel ha a jég a sugárba kerül szinte biztos hogy nem fog belevilágítani a szenzorba. De erre is kitaláltam valamit. Tegyük fel az oszlop 2 méter magas, a jégdarab meg 10 m/s-al zuhan. Egy jégdarab max 0,2 s-ig szakítja meg a sugarat, de ennyi idő alatt senki se tud bemászni szóval csak egy 0,2-0,3 másodperces késleltetés kell még pluszba.
(#) pako válasza pako hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
jah bocsesz elszámoltam magam. A jég nem 0,2 s-ig szakítja meg a lézert, hanem annyi idő alatt ér az oszlop tetejéről az aljára (egyik érzékelőtől a másikig).
A megszakítás talán 5-10 ms lehet amíg a szenzor előtt elhalad. Igaz ennyi is elég lehet hogy a vevő hibás adatot érzékeljen. Tehát valami olyan megoldást javasolnák hogy egy byte átküldése pl 20 ms-ig tartson (400 bit/s), az adatküldések között szintén 20 ms-et várakozni, és csak akkor riasztana, ha kb 0,3 s-ig nem tud értelmezhető adatot fogadni.
(#) pako válasza pako hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Közben eszembe jutott mégegy megoldás. Vagyis továbbfejlesztés. Az oszlopok normál esetben, amikor minden rendben van 255-ös értéket továbbítanának egymásnak. Minden oszlopnak lenne egy saját sorszáma 1-től 254-ig (vagy ahány oszlop van). Amikor valamelyik oszlop betörést érzékel, akkor nem a 255-öt küldené tovább, hanem a saját sorszámát, de ezt kb 10-szer hátha nem érne végig elsőre a kód pl egy macska miatt. Az utolsó oszlop pedig ha nem 255-öt fogad, akkor riasztana, és azt is meg lehet állapítani, hogy melyik oszlopnál volt a jelzés. (azér nem mindegy hogy 2 kilóméteres kerítésnél melyik oldalról küldjük az őröket...)
(#) kobold válasza pako hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Ne a protokollt feszegessük, szerintem, mert a legnagyobb feladat nem ez lenne, hanem a stabil, megbízható átlátás a teljes szakaszon... Ha azt meg tudná oldani, a többi már úgymond gyerekjáték.
Nagyon hosszúnak érzem az egyes szakaszokat; ha esetleg lehetne rövidíteni, pl. kisebb tagok beszúrásával, akkor talán egy kapacitív jellegű kört is ki lehetne építeni. Vagy kerítést felrakni, átszőni pár szál szigetelt vezetékkel, úgy, hogy egyet mindenképp meg kelljen sérteni a behatoláshoz. És a biztonság kedvéért 500 nagytestű kutya...
(#) petya31 válasza kobold hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Csúcs! Már ami a kutyás ötletet illeti
A gáz csak az, hogy egy év alatt többet kajálnak, mint amennyibe a kerítés kerülne.
A kerítés ára pedig érzékelőkkel utánanéztem horror.
(#) Szebence válasza petya31 hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Esetleg az lehetséges lenne, hogy 2-3km kerítés kellene... mi lenne ha kifeszítenél az oszlopokhoz kábeleket, kb 5-8db-ot... így nem lehet átugrani, átlépni átbújni, átkúszni anélkül, hogy meg ne érintenénk őket. A vezetékekben jel menne és ha valaki elvágná, akkor ezt jelezné valami, pl egy kigyulladó fény, vagy ha valaki egyátalán hozzáérne, akkor lefüldelődne az emberen keresztül a kerítés és így hozna működésbe valamilyen műszert... pl hozzáér, nem rázza meg, csak leföldeli a dolgot, ez olyan lenne mint egy kapcsoló és mindegyik oszlo tetején lenne egy sziréna és amelyik két oszlop között ér hozzá valaki a dróthoz az a 2 sziréna jelezne és egy időzítővel lenne ellátva és pl 5 perc után kikapcsolna...

Jah igen, a vezetékek... legyen 10 sor 3km-en keresztül...
Az 30 000m vezeték, ha vezetéknek 100Ft lenne métere, akkor 3 000000 Ft lenne... Eléggé elkeserítő és primitív biztonsági megoldás lenne
(#) kobold válasza petya31 hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Nem nagyon van még ötletem sem arra, hogyan lehetne hatékonyan és (viszonylag) olcsón ekkora szakaszt védeni. Én szívem szerint radaroznék, számítógépes háttérrel, vagy pedig a terhelésfigyelést oldanám meg egy "szőnyeggel", 0.5 ... 1 m-es sávon.
Egyik sem kis pénz...
Megkérdezhetem egyébként, mi az, ami ekkora területen van, és ennyire védeni kell?
(#) pako hozzászólása Máj 2, 2008 /
 
sajnos lézeren kívül pedig elég kevés megoldás használható alacsony költségvetésből. Még hirtelen a hőkamera jutott eszembe csak azt meg minden állat zavarná. Azt viszont nem tudom hogy hőfokot milyen pontosan lehet mérni hőkamerával de ha pontosan akkor talán ki lehetne küszöbölni az állatokat (pl 36,5-37,5 'C-ig riasztana) de ez szintén drága és bonyolult megoldás lenne.
(#) Szebence válasza pako hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Egy hőkamera 1 millió Ft körül kezdődök, azt, hogy hány méterig jó, azt nem tudom de nem hiszem, hogy több lenne mint 100m

Igen, már nekem is eszembe jutott, hogy megkérdezzem, hogy mit kellene ennyire védeni, ami ilyen nagy?
(#) kobold válasza kobold hozzászólására (») Máj 2, 2008 / 4
 
Tegnap óta még az ultrahang jár a fejemben, a Doppler-effektus kihasználására. A kérdés az, hogy vajon átlőhető-e ekkora távolság (valószínűleg nem), és lehetne-e kisebb szakaszokra szeparálni a nagy egészet, ilyen célból (pl. terepi jellegzetességek miatt)? Ha igen, akkor sok kis ultrahangos Slave, amik vezeték nélkül kommunikálhatnak egy központi Master felé...
Ezt most találtam, ide kevés, de érdekes lehet: link
(#) Szebence válasza Szebence hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Gondolkodtam még egy kicsit...

"Elektromos kerítés" villanypásztorral...

villanypásztor zsinór - 3 840,- HUF
200 méter/tekercs. (19,2-Ft/méter)

Ez nem is olyan drága, bár ebből kell neked 15db hogy 3km meglegyen. 15x4000Ft = 60 000Ft
Legyen mondjuk 6 sorban akkor 6x60 000Ft = 360 000Ft
+ a villanypásztorok, van olyan ami 20km-es távig garantáltan működik.

Secur 2000 20Km
készülékek - Lacme (Francia) (4Joule) - 38 100,- HUF


1 db ilyen pásztor elég lenne és a vízszintesen elhelezkedő, párhuzamosan futó zsinórok össze lennének kötve, így egy pásztorról mehetne az egész, meg lehetne 5m-enként a vízszintes szálakat függőlegesen összekötögetni, hogy ne lehessen két fával széthúzni, hogy valaki bebújhasson.

A villanypásztor 1 másodpercenként adja rá a nagyfeszt, ami nagyon kellemetlen, de ha valaki elvádja azt te nem tudnád, ezért egy időzítővel lehetne olyat csinálni, hogy 1 másodpercenként küldjön egy jelet az elejétől és a drót végén lenne egy érzékelő és ha nem kapja meg a jelet, akkor szakadás van, ez az 1 másodpercenkénti impulzus, két nagyfesz kibocsájtása között lenne, amit a villanypásztor ad.
(#) Szebence válasza Szebence hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Szerintem eddig ez a legjobban megvalósítható és a "legolcsóbb" ha lehet ilyet mondani, de akármivel csinálod kizárt, hogy 500 000Ft alatt megúszod, de még azt is bátran kimerem jelenteni, hogy 1 millió Ft is kevés ha valóban hatékony védelmet akarsz kiépíteni.
(#) petya31 válasza kobold hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Sajna az ár a probléma ami a radart illeti.
Csak egy kérdés a nyomásérzékelős megoldással kapcsolatban:
-Lehet-e ilyen rácsot kapni, vagy rendelni kell?
(#) petya31 válasza Szebence hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Hát ez a legkevevesebb már ami a pénzt illeti. És valóban az. A költségvetés 200-300 forint között mozoghat méterenként.
(#) petya31 válasza kobold hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Már kb 4 hónapja kutakodok a megoldást illetően. A legolcsóbb a lézereres megoldás ( már amit eddig találtam), de a szamócás csöves rendszer elgondolkodtatott, csupán még egy-két részletnek kellene utánajárni, beszélni vkivel aki a gyakorlati oldaláról is ismeri. El tudnom képzelni kombinálva a lézerrel bizonyos helyeken.
(#) kobold válasza petya31 hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Nem tudom, lehet-e kapni, a határőrös dologról volt eszemben.
Ha a villanypásztoros téma ennyiből kijön, és neked elég is, annál olcsóbb semmi nem lesz...
(#) petya31 válasza Szebence hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Profi hőkamerás figyelő renszer (amcsi katonai) 17 misi. Nade, 1 mérföldről felismeri az embert, nincs téves riasztás stb, kellene kb 4 belőle= 68 guriga. A leggagyibb is 15 be kerülne összesen.
(#) petya31 válasza kobold hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Ok, de hogyan lehet ilyen készüléket építeni? És mennyiért?
(#) petya31 válasza pako hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Szerinted a lézeres megoldást ha összegyúrjuk a javaslatokat mennyiből lehetne kihozni?
(#) petya31 válasza titi hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Ok ki az? Tudok vele beszélni?
(#) titi válasza petya31 hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
(#) kobold válasza petya31 hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Nem láttam még élőben...
Ha lehetne elég energiát biztosítani az egyes szakaszokon, talán kipróbálnék valami ilyesmit: PVC csőkígyó a föld alá pár centi mélyen, kellően széles sávban, benne folyadék keringene (glicerin, nem fagy meg, nem teszi tönkre a csövet), a jelet az átfolyási mennyiség csökkenése adná. Csak nagyon nagyok lennének az áramlási veszteségek, ezért kellene szakaszolni, a szivattyúzás pedig nem kis energia.
Kifogytam az ötletekből, az oszlopok közti nagy távolság, és úgy általában a szakasz mérete eléggé behatárolják a gondolkodásomat
(#) vilmosd válasza petya31 hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Hali
Csak ugy kerdezem:
Mi tortenik a fennyel a ko:dben?
Udv Vili
(#) petya31 hozzászólása Máj 2, 2008 / 1
 
Eddigi ötletek összegezve:

A. LÉZER

Az egyik szélén lenne egy adó oszlop a másik végén pedig a vevő több vizszintes adó/vevő párral.
A köztes oszlopokon pedig lenne egy vevő/adó pár, itt az adó csak akkor adna, ha a vevője érzékeli az előző oszlop fényét.Így ha megszakad valahol a fény útja, végigfut a többi oszlopon és eljut a végére.
V
Nem adó/vevő párok lennének a köztes oszlopokon, hanem állítható tükrök, így mindíg csak a következő oszlopig kellene jól belőni az irányt.

Lézerekre olyan kolimátort raksz, amitől nem egy pöttybe világít, hanem csíkba. ebből raknál mondjuk az oszlop tetejére és aljára is egyet-egyet, és ezekkel világítanád meg a másik oszlopot, úgy hogy a 2 csík lehetőleg ne fedje egymást. Ezeknél helyeznél el mondjuk 10 cm-enként érzékelőket.

A lézereket nem simán modulálod, hanem manchester kódolással adatot küldesz át, ami akár lehet ugrókodos is. Ha a vevő oldalon nincs lézer, akkor simán megszakította valaki, ha a szenzor állandóan érzékel, akkor pedig rávilágítanak, és már vinnyoghat is.


B. Ultrahang

Sok kis ultrahangos Slave, amik vezeték nélkül kommunikálhatnak egy központi Master felé...


C. Nyomásérzékelő

A föld alatt folyadékkal megtöltött lágy müa. csövek voltak, a végükön nyomásérzékeny mikrokapcsolókkal.

Nyomásérzékeny kapcsolók helyett lehetne nyomástávadó, napelemmel + akksival vezeték nélkül, egy-egy adott szakasz csőrendszerének a figyelésére.



Kérdések:

A: Mennyibe kerülne összerakni kb? Melyik az olcsóbb: Tükrözni oszloponként (esetleg minden 2. oszlopon), vagy adó vevő párokkal?

B: Ki tudná megcsinálni? Mennyibe kerülne kb?

C. Kinek van gyakorlati tapasztalata ilyen rendszerrel?
Nyomástávadó készítés kalibrálás hogyan, mennyiért?
(#) kobold válasza petya31 hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Még csak annyit: ez egyre kevésbé olyan probléma, amit asztal mellett el lehet dönteni. Rá kell áldozni valamennyit, ki kell menni, és kísérletezni (vagy hívni profi céget, csak akkor kár volt teleírni négy oldalt).
Nyomástávadót egyébként nem készíteni, hanem venni szoktak, nézz szét a neten.
(#) Szebence válasza kobold hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Így mindent összegezve a kobold által emlegetett radarozással lehetne legegyszerűbben megoldani, nem néztem meg mennyibe kerül, de bármelyiket is csinálod / csináltatod meg, rengetegbe fog kerülni. A radar mellett szól, hogy azt nem nagyon tudják kijátszani
Akár lézert is kijátszhatják, kivisznek egy létrát, nekitámasztják az oszlopnak, mert ugye, az oszlopon lehet látni, hogy fel van szerelve valami kis doboz... a lézer elé nem mennek. Még ha nem tudják, hogy lézeres megfigyelés van, és ha én csinálnám én gyanakvó lennékk és bizto nem mennék a doboznak azon oldala felé, ahol a "szemek vannak" tehát az érzékelők.


Jó munkához idő kell, minőségihez idő és pénz.
(#) pako válasza petya31 hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Ha nem ragaszkodsz az infra lézerhez, hanem jó a piros is, akkor 150-200e forintból lehetne megcsinálni. A lézereket a Conrad-nál néztem. Itt 4290 Ft-ér van 5 mW-os piros lézerled. Ezt írják róla: "A CW lézerdiódák kiválóak extra nagy hatótávolságú fénysorompók építéséhez.". Ebből kellene kb 30 db --> Lézer: 128.700 HUF
Fényérzékelők kb 70-80 Ft-ér vannak szerintem (ennek nem néztem utánna), ebből is 30 db kell --> Fotodióda: 2.400 HUF
A vezérléshez szükséges mikroprocik (én PIC16F627-et javasolok, ennek elég lenne a memórája és viszonylag olcsó is - Chipcad) 360 Ft/db --> Procik: 11.000 HUF
A prócik működéséhez szükséges kvarcoknak (soselectronic) 68 Ft/db --> Kvarc: 2.000 HUF
A dobozolás és az apróbb alkatrészek (ellenállás, kondik) nélkül 144e HUF+postaköltségek (én 3 oldalról szedtem össze az árakat, tehát 3x1000 Ft -->147e HUF)

ui.: Ha esetleg ez mellett döntesz és a progival nem boldogulnál és nem sürgős segítek a progi megírásában. Júniusban ráérnék megírni..
(#) pako válasza pako hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Meglátszik este van...
Az érzékelőkből nem 30 kell hanem kb 150 db, ez kerülne 12e Ft-ba, az egész pedig 150-155e Ft-ba.

A létratámasztásra ennyit reagálnák: oszlopoknál mikrokapcsoló. a többit találjátok ki

Jah és az oszloponként tükrözős megoldás nem lenne jó. Amikor tiszta a tükör akkor is baromi nagy szórása van ekkora távon még a nem túl olcsó minőségieknek is. És ha esik az eső.. Vagy beporosodik..?
(#) Szebence válasza pako hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Jah létrás megoldás kilőve...

Viszont az ásós, kapirgálós módszer, hogy kapirgálok egy akkora gödröt, hogy átkússzak az még mindig lehetséges lenne,m ert nem tudnád a legalsó lézert annyira alacsonyra tenni, hogy egy kéz ne férjel el ott, mert egy kavics vagy bármi szél által fújt zacskó vagy akármi beriasztana, ha meg már egy kéz elfér akkor el lehet kezdeni a kapirgászást, bár ez függ attól, hogy mi lenne őrizve mert ha értékes, ami relativ, kinek mi az értékes, akkor lehet, hogy valaki mindent megtenne érte, ha kellene neki, tehát még ásna is akár több éjszakán keresztül...

Egyedül a radaros és a nyomásérzékelős megoldásnál látom at, hogy nem lehet vagy nagyon nagyon pici az esélye, hogy ki lehessen játszani.
(#) kobold válasza Szebence hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Nincs olyan védelem, amit ne lehetne kijátszani, és ez sajnos fokozottan igaz a nagy területen elnyújtott vonalra. A legtöbb rendszer azért tud valameddig védeni, mert nem is tudják, hogy ott van, vagy hogy mi van ott. Itt egyből bukott a látható lézer, a legkisebb köd is nyilvánvalóvá teszi. A nyomásérzékelős rendszert át lehet ugrani, a többméteres sáv már megint csak emeli a költségeket, és ha valakit érdekel a terület, akkor messziről simán kifigyelheti a telepítést, azaz tudhatja előre, mivel áll szemben. Ha radar védi a környéket, rossz időben az sem a legjobb (pl. erős hóesés), és ha az angol koronaékszerek vannak a telek közepén, egy napig is kúszik valaki, hogy megszerezze, vagyis ez is sebezhető. Nem látható lézernél a második behatolás, riasztás után sejtik majd, hogy van ott valami, némi logikázás után tönkrevágnak pár oszlopot, rágyújtják az egészre a száraz füvet, szóval napokig eltarthat a javítás, azalatt védtelen a rendszer.
Ha csak kukorica van a telken, kiszúrnék száz halálfejes táblát, "Biológiai kísérleti terület, Baktérium-tenyészet" és hasonló szövegekkel, a kukorica a kerítés mögött 10 m-rel kezdődne. Primitívek bevennék, okosaknak nem kell lopott kukorica. Vagy pedig, ha az érték inkább a telek közepe felé van, akkor közvetlenül azt védeném, esetleg többzónásan, és a döglött kutyát sem érdekelné, ki járkál az oszlopok között.
Következő: »»   4 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem