Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeli zűrzavar, avagy a drótok, alkatrészek hatása a hangra
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   6 / 79
(#) highand válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 2, 2009
Ezzel az átkonvertálással, - resemple, - legyél óvatos. Ugye az nem vitás, hogy a 48KHz-s hangban sem lehet több információ, mint a 44KHz-sben.

Az lehet itt a megoldás, hogy viszont a hangkártyádnak jobban tetszik a 48KHz, mint 44,1KHz.
(#) karpi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 3, 2009
Es mit hallasz a 44.1 es a 48 KHz rendszerek kozott ?
Szerintem semmit.

A 44.1 kommersz szabvany .

A 48KHz a helyesebb mert nagyobb eselyel"egesz" szamok kovetkeznek a szamitasok soran igy a szamitasi "maradek" ami mint zaj jelenik meg az eredeti informatiohoz kepest kisebb(kevesebb) lessz.

Ezt a zajt nem hallod , de ott van a jelben .mp3 eseteben meg mar messze nem erdekes ott mar annyi algoritmus van ami azt hoz ki amire beallitottak fuggetlenul az eredeti aranyoktol.

Az algoritmusitol fugg a hangsav , attol hogy melyik reszet "tomoritik" jobban es melyik reszet a ferkvenciasavnak "gondoltak" fontosnak igy azt nem anyira tomoritik.

Jo lenne egy profi allithato mp3 tomorito ahol kivalaszthatod mit akarsz es mit nem "elrontani'.

Szerintem a profi mp3 CD-ket valami okosabb allithato algoritmusu mp3 tomoritovel keszitik amit a zenei anyagtol fuggoen allitanak be.
(#) pl13 válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 3, 2009
El éppen nem tűnnek, de a jelalak igencsak változik.
(#) pl13 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 3, 2009
Torzítások nőnek, főleg az IMD.
(#) gb197 válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 3, 2009
Idézet:
„Viszont ha olyan saját zenéd van, aminek a mintavételezése pl 96khz 24bit, és ha ezt "letömöríted" egy olyan mp3-ba aminek közel ilyen mintavételezési frekije van, az még minig jobb lesz, mint egy hagyományos cd!”


Ebben bizony nagyon-nagyot tévedsz!
Mindegy mekkora a bitmélység és a felbontás, ha azt tömöríted. Az pedig abszurdum , hogy egy tömörített adatfolyam (mindegy mekkora felbontásról) jobban szóljon egy audio cd-től. Sajnos Te nagyon nem vagy képben…
Egy DVD lejátszó 24bit / 96 v. 192 kHz-es kimenettel meg nem közelíti egy komoly cd lejátszó (pl Wadia Digital) hangját, jól is nézne ki. Ebben a helyzetben a hangzást nem a műszaki paraméter ami meghatározza (bár sokan ezt gondolják), hanem a technológia fejletsége a mérvadó. Ami esetleg jobban szólhat a hagyományos CD-től, az a HDCD vagy a DVD Audio rendszer 24bit / 96kHz-es tömörítetlen adatfolyama. Hozzá teszem, a DVD Audio technológia fejlettségi szintje meg sem közelíti a sima CD-t , aminek kb. 30 éves múltja van.
(#) karpi válasza gb197 hozzászólására (») Szept 4, 2009
Hat nem eppen igy van.
A DVD az csak egy adathordozo , akar csak a CD vagy a HDD .pld. 0001100010110010 akarmelyikrol "lejatszva" ugyanaz lessz.

A konvertortol fugg az egesz .

pld 192KHz /24 bit /128 x oversampling DA mar valami .

Most hogy milyen gyors es menyi a zaj inszercio megent mas mese.

PLd egy CD playerhez ami 2000$ meg lehet vasarolni egy kukso DA konvertort ami meg 2000$ -ba kerul ha tenyleg jobb minoseget akarsz.

Elsosorban az IMD es az inszercios zaj amit el kell tuntetni.

A 24 bit es 128 x oversampling nekem rengetegnek es feleslegesnek tunik de van benne valami gondolom az inszercios zaj csokken valamint az oversampling -al az IMD termekek messze kint vannak a hangsavbol.


(#) pl13 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 4, 2009
Teljesen rendszerfüggő, hogy mikor mit hall.
(#) Rober_4 válasza gb197 hozzászólására (») Szept 4, 2009
Véleményem tartom, szerintem olvasd el figyelmesen mit írtam.

1. Csak hagyományos (30éves)cd-ről beszéltem. Melyekről megvan a véleményem: mindig fájt a szívem amikor le kellett rontani a hanganyagaimat erre a minőségre! Persze lehet, hogy létezik olyan jó konverziós eljárás, (trükk stb.) amelynél ezt nem vettem volna észre. Akár konverziókor akár lejátszáskor.
2. A tömörítéssel szerintem is információt veszítek, de még mindig nem annyit, mint egy rossz mintavételezéssel!
3. A mai komoly cd-játszókkal kapcsolatban tényleg nem vagyok képben, ezekről nem is írtam egy sort sem.

(#) pl13 válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 4, 2009
Attól függ, a digit zajok, és hibák melyikére vagy inkább érzékeny. Kell venni egy stúdiómagnót.
(#) gb197 válasza karpi hozzászólására (») Szept 4, 2009
Tudomásom szerint talán Crystal konverterei használják a 128 szoros túlmintavételező szűrőt és ezek is szólnak a legrosszabúl. A DA konverziónak a minőségét az eljáráson túl a digitális szűrő határozza meg, a szűrő pontatlansága , ill. az a tény, hogy növeli a jittert, eleve kizárja a magas (128x) túlmintavételezés helyességét. Nem véletlen, hogy manapság mindenki a NOS (non oversampling) DA konverterekeket építi. A magas felbontásról pedig csak annyit, hogy a torzítás és a zaj valóban kisebb, de ez nem vonja maga után a jobb hangminőséget. Lásd hifi szaklapok CD vs. DVD lejátszól. Még a 600-800 eFt-os DVDk is csak legfeljebb a hallgatható kategóriába férnek bele, de egy napon említeni pl. a Wadia, dCS, Mark Levinson Cd lejátszókkal, na azt nem!
(#) pl13 válasza gb197 hozzászólására (») Szept 4, 2009
Idézet:
„Nem véletlen, hogy manapság mindenki a NOS (non oversampling) DA konverterekeket építi.”

És valaki legalább megnézi azért a jelalakot is a kimeneten?

Idézet:
„Még a 600-800 eFt-os DVDk is csak legfeljebb a hallgatható kategóriába férnek bele, de egy napon említeni pl. a Wadia, dCS, Mark Levinson Cd lejátszókkal, na azt nem!”

Hát, erről is megoszlanak a vélemények, van, amikor épp szemtelenül olcsó dvd játékosok kapnak nagyon jó futóműveket pl.
(#) gb197 válasza pl13 hozzászólására (») Szept 4, 2009
Biztosan a Teac VRDS ultra high tec tranzportjára gondoltál, ahol tömör öntöttfém lemeztányérra helyezed a cd-t...
(#) highand válasza gb197 hozzászólására (») Okt 28, 2009
A kommersz DVD lejátszók között sok van, amelyik rettentő jó hangú audio lejátszó.
(#) highand hozzászólása Nov 15, 2009
Na előbányásztam két régi monster kábelt és egy magyar gyártású szénkábelt. Nem tudom elképzelni, hogy ezeket ne tudnám megkülönböztetni vakteszten is.
(#) karpi válasza gb197 hozzászólására (») Nov 15, 2009
Voltak draga CD playerek amikhez kivulrol lehetett kivaltani a belso D/A -konvertert egy jobb minosegure ami kb . ugyananyiba anyiba kerult mint a "sima" player.

A nagyobb mintavetelezes biztos jobb minden szempontbol az oversampling meg hozzajavit a dinamikahoz .A baj ott van hogy jominosegu gyors D/A kell kis insercios zajjal .Plusz a tobbi "szures" .
Nem OK a 192KHz ha tul sok zajt visz be .
Mindenesetre a magas frekvencia biztositja a kis zajt es a kis IMD-t meg a roszabb tipusoknal is.
A sok reklam dumat nem kell elhinni.Mindig az a szuper amit rank akarnak sozni.
A tenyek tenyek ,egy magas mintavetelezes IMD-je sokkal kisebb a hangsavban mint egy alacsony frekvenciase.A szurok lehetnek "laposabb karakkterisztikajuak" .Ha van "gyors oversampling" a zaj meg kisebb lessz.
Hogy egyszerusiteni akarjak es olcsobba tenni az mar mas.
(#) highand válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 15, 2009
Benne vagyok, de hol, mikor?
(#) highand hozzászólása Nov 16, 2009
Ezt ismeritek?

MCB
(#) Imi65 válasza highand hozzászólására (») Nov 16, 2009
Azt a mindenségit neki! Ezt nem hiszem el.
Azt elfogadom, hogy a hálózat sok mindent összeszed, sőt, erőszakkal is küldenek rá jeleket. De hogy ezt egy kismegszakító, meg a 10-es drót befolyásolja? No, ez inkább a képzelet játéka lehet, mint valóság. Ráadásul, egy több 10km-es hálózat utolsó 6-7 m-ével játszik. Mi lenne, ha az utcasarkon cserélgetné a 10/0,4kV-os trafót, vagy annak a primerbiztosítóit, hogy az hogy befolyásolja a hangot? Azt gondolom, ennyire nem kell belemászni a hifibe, ez már a hülyeség határait súrolja.
Erősáramú szempontból is lenne észrevételem. A kismegszakítók "lépcsőzése" túlterhelésre korrekt, zárlatra nem igazán megoldható (a körnek a 230V-hoz képest olyan kis impedanciája van, hogy bőven kialakul a 32A-os kismegszakítót kioldó zárlati áram.
Ha az óránál található egy 32A-es MBC, akkor mi a fittyfenének oda egy másik 32A-es? Miért nem próbálja ki annélkül? Ez miért nem jutott eszébe?
(#) Action2K válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 16, 2009
Idézet:
„ez már a hülyeség határait súrolja.”


Olvasható a cikkben:
Idézet:
„Ha bevetted a várost, ne bocsátkozz utcai harcokba.”


Ilyen frappáns idézeteket én is tudok, és mind igaz a cikkre:
Idézet:
„Ha valaki hinni akar a mesékben, ám legyen, én is hiszek.”

Idézet:
„Ha el akar mondani valamit, úgyis elmondja. Ha meg nem, nem is vagyok rá kíváncsi.”

Idézet:
„A szív hinni akar, az ész ellenáll.”

Idézet:
„Úgy tűnik, hogy az időutazás meghaladja az emberiség erejét. Aki mégis hinni akar benne, annak mindenképpen az univerzumon kívüli okot kell keresnie.”
(#) Rober_4 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 16, 2009
A földhurkok megszüntetésében, brum csökkentésében, biztosan szerepet játszik a hosszabbító, elosztó elhelyezése, vezetékminősége. Az hogy a hálózati kapcsolási zavarok, pl. hűtő, fúró stb. mennyire befolyásolják a hangképet, szerintem nem a kis-megszakítón múlik. Inkább a tápegység a felelős.
Van egy régi (1992) cikkem egy A osztályú Technics erősítőről, melyben mint újítást mutatják be, hogy a tápegységben a szűrésnél nem kondenzátor tárolja a referencia feszültséget hanem akkumulátor, és így próbálják a lehető legkevesebbre csökkenteni a hálózati zavarokat...
Megpróbálom beszkennelni...

(Egyébként engem meg az zavar, ha besüt a nap a szobámba! Behúzott függönnyel jobban hallom a zenét, na meg ha paprikás krumplit eszem, meg egy sör is kihozza a részleteket. Fontos, hogy ne üljek rá a kis-megszakítóra, mert az rontja a koncentrációt. )
(#) karpi válasza highand hozzászólására (») Nov 16, 2009
Na es hiabba mondtam ez az asszonynak hogy ezert nem mos jol a mosogep.
ez egy pancser megoldas , en ki fogom cserelni a transzformatorig .Egyenlore itatom a szakikat Vodkaval hogy lopjanak nekem a "villamos" (Strassenbahn) muhelyekbol rezdrotot mert az aluminium ami a villany -valalattol van az nem jo HiFi szempontbol.Csak Oxigenszegeny rezdrot a jo .Persze ezustcso meg jobb lenne de mivel el akarok majd koltozni nem tudom ki veszi majd at a hasznalt kebelemet.Meg jobb lenne legalabb 3 Kelvin fokon uzemeltetni ,de arneyekolas se artana , meg nem tudom hogy oldjam meg a foldhurok problemat.Egy baratom adta az otletet hogy aktiv szenet kene a foldbe asni ehez kotni a foldelest . Most eppen azt szamitja ki hogy 20Hz szub-hoz milyen tavolsagra legyenek a csomopontok .A masik bokkenot a legi szereles okozza,mert ugye arra hat a naptevekenyseg es a neutrinok becsapodasa .Jobb lenne a kabelt a fold ala tenni.Nagy problemat okoz a ket vastag kabel osszesodrasa ha nincs arnyekolas muszaly osszesodorni meret innen ered a kellemes jotekony 60 minusz 10Hz-es brumm.
folytatjuk....
(#) Action2K válasza Rober_4 hozzászólására (») Nov 16, 2009
Idézet:
„A földhurkok megszüntetésében, brum csökkentésében, biztosan szerepet játszik a hosszabbító, elosztó elhelyezése, vezetékminősége.”


Így van, ezért is dugunk mindent egy helyre, hogy minél kisebb legyen a "lépésfeszültség". Erre mit csinál a fószer? Minden egyes fokozatot külön külön egy sok-sok méteres kábellel köt össze. Na ott van ám egyen potenciál! Nálam kb 15 méter lenne szálanként. Gratula.

De a lényeg:
Idézet:
„Ráadásul, egy több 10km-es hálózat utolsó 6-7 m-ével játszik.”
(Imi65)
(#) highand válasza karpi hozzászólására (») Nov 16, 2009
Várjál, állítólag kiderült, hogy meg lehet hallani a kínai anyagból készült rézdróton, ha chilei vendégmunkások bányászták a rezet hozzá...
(#) Rober_4 válasza highand hozzászólására (») Nov 16, 2009
Nem is tudtam aludni hajnalban, úgy kopácsolt a kábel, mert ugyebár Kínában már elkezdtek dolgozni...
Le is takartam kispárnával...
(#) szergey válasza Rober_4 hozzászólására (») Nov 16, 2009
lehetne értelmesen is... mert az audiotechnikában tényleg használhatók érdekes dolgokra a madzagok, ha figyelünk a tulajdonságaikra. persze egy rendszerben ez nem a legfontosabb részlet, de mindenképp egy részlet.
(#) Rober_4 válasza szergey hozzászólására (») Nov 16, 2009
Elnézést, azt hiszem egy picit elengedtük magunkat, legalábbis a részemről.
(#) szergey válasza Rober_4 hozzászólására (») Nov 16, 2009
Olyat is kell néha.
(#) Rober_4 válasza Rober_4 hozzászólására (») Nov 16, 2009
Na megtaláltam a cikket. Sajnos reklámanyag, így le kell számolni belőle egy kis önfényezést. Viszont a tápegységük megvalósítása kifejezetten ötletes, sajnos sok konkrétumot elnagyol, így azóta is fúrja az oldalam a kiváncsiság... Különösen ez a mondat: Teljesen kiszűri a hálózatból érkező zajokat.

Szerintem a cikk több eddig tárgyalt problémát is megemlít, elnézést a minőségért :whatever:
(#) Rober_4 válasza Rober_4 hozzászólására (») Nov 16, 2009
Szétvégtam a rosszul olvashatót:
(#) hapro válasza Rober_4 hozzászólására (») Nov 16, 2009
Érdekes dolog...ilyenről még nem is hallottam. A véleményem erről, az, ha igazán jó lenne, akkor valószínű használnák többen most is. Persze lehet, hogy tényleg használják, csak nem tudok róla.
Következő: »»   6 / 79
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem