Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kamerás megfigyelőrendszer
 
Témaindító: zozz12, idő: Okt 24, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 71
(#) kukacoshu hozzászólása Jan 18, 2013 /
 
Szünetmentes elsősorban ipari környezetben érdekes. Ott gyakran nem 10-15 perces szünetmentesített áramforráson vannak a kommunikációs eszközök, így ha az épületben nincs áram, a kameráid mennek, a net megy, a távoli helyszínen rögzítik a felvételt továbbra is.
A feltöltési sebesség nem feltétlenül szolgáltatófüggő. Ergo más szolgáltató hálózata felé nem törvényszerű a kisebb fps.
A mozgásrézékelés: egyes kameráknál van alarm kimenet (gyakran már bemenet is). Itt a kamera a saját belső mozgásérzékelőjét használja a kimenet vezérlésére. A kimenetet arra használod amire akarod.
Illetve be lehet állítani a rögzítést úgy is, hogy a felvétel csak mozgás esetén történjen.
Erre a kamera belső mozgásérzékelője is használható.
(#) Inhouse válasza mugab hozzászólására (») Jan 18, 2013 /
 
Szia!
Köszönöm.
- Tehát, ha pl. csak 4 kamerás a rendszer, akkor már akár folyamatos is lehet a kép?
- Ja, értem, többen is lehet nézni egyszerre, ez nem lesz gond, max 1 valaki nézi egy adott időben...
Üdv Inhouse
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2013
(#) Inhouse válasza kukacoshu hozzászólására (») Jan 18, 2013 /
 
Szia!
Köszönöm.
Ez a kamerába épített mozgásérzékelő akár még jó is lehet...milyen csatlakozó fogadja a kamera alarm kimenetét a dobozon?
Üdv Inhouse
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2013
(#) kukacoshu válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 18, 2013 /
 
Sima relékimenete van mindnek, jellemzően két darab drót.
Gyakran megadják milyen a belső mozgásérzékelő hatótávolsága pl igy: mozgásérzékelős ip kamera

A megfigyelés feltételeiről meg a adatvédelmi hivatal honlapján olvashatsz sokat.
3 nap a törlés, térfigyelőt csak rendőrség és közterületfelügyelet üzemeltethet, irodákban tilos, stb...
adatvédelmi állásfoglalások a megfigyelésről

Hasznos még a "Push video" (kevés eszköznél van még és van ahol máshogy hívják) funkció, ami a mobilra küldi mozgás esetén a rövid videot. Így mire a rögzítőt, kamerát megpiszkálják, már nálad van a kép. Vagy rögzítő sem kell, pl. belső kameránál otthon.
A kamera csak akkor megy amikor nem vagy otthon, és küldi a videot. Ennek beállítása már más történet.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2013
(#) Inhouse válasza kukacoshu hozzászólására (») Jan 18, 2013 /
 
Szia!
Köszönöm.
Szóval akkor ez a kamerába épített mozgásérzékelés inkább az IP kamerák tudása, lévén ott egy kis számítógép csücsül a fejben.
Idézet:
„Illetve be lehet állítani a rögzítést úgy is, hogy a felvétel csak mozgás esetén történjen.”

Ezt pedig úgy értetted, hogy a rögzítőt lehet beállítani, de itt már nem játszik a kamerába épített mozgásérzékelés? Így értem, azt tudom, hogy a rögzítőkön miket lehet beállítani, csak a kamerába épített mozgásérzékelés fogott meg.
Üdv Inhouse
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2013
(#) kukacoshu válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 18, 2013 /
 
Nem, mozgásérzékelő nem csak az IP kamerákban lehet. Sima analóg kamerákban is van.
Viszont nem mindegyiknek van külön relézett kimenete.
Ha van azt általában külön feltüntetik. (analóg I/O vagy más néven)
Ez pl. olyan amelyiknek nincs külön kimenete, és itt egy van rajz is a korábban kérdezett 3 axxis mozgatásról: 3axis kültéri kamera

A felvételt indíthatja a kamera mozgásérzékelője vagy a rögzítőé (pl. NVR, akár NAS) is. Beállítás kérdése.

Kérdezted az OSD-t is:. igen a kameráknak is lehet ilyenjük (analóg is IP is) a beállításokat egy menürendszeren belül ejtheted meg. Rendre a kamera háza alatt van egy pici "joystick", illetve aki sokat dolgozik ilyennel annak van gyártó specifikus kütyüje, amivel gyorsabban tudja állítani a paramétereket.

A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2013
(#) Inhouse válasza kukacoshu hozzászólására (») Jan 22, 2013 /
 
Köszönöm a válaszod.
Idézet:
„Nem, mozgásérzékelő nem csak az IP kamerákban lehet. Sima analóg kamerákban is van.
Viszont nem mindegyiknek van külön relézett kimenete.”

Ha van benne mozgásérzékelő, de nincs külön kimenete, akkor mit csinál? Mire jó? Az élőképre rak ki valamit? De minek, ha a rögzítőben lehet ezt kapcsolni?
(#) Tornadoboy hozzászólása Jan 28, 2013 /
 
Sziasztok!

Szükségem lenne egy kis segítségre. Szerelés során beleütköztem egy olyan problémába, amivel még nem találkoztam, pedig pár 2-3 rendszert megszereltem. A következő a problémám:
Előzményként:
Szereltem 3 éve egy 8 kamerás kültéri infrás rendszert, ami alapból 6 kamerásnak indult. A rendszer UTP kábellel és passzív UTP-BNC jelátalakítóval link lett szerelve a távolságok végett a biztonság kedvéért (kb 150m kábeltáv) így a plusz 2 kamera bővítése nem okozott túl nagy problémát, egy kábel bontással, és más típusú (2 eres sorkapcsos bnc átalakító) csatlakozóval Link kibővítettem. A 12v 500ma tápfeszt helyileg kapják a kamerák a 200-as kiállásokról, ami egy nagy teljesítményű szünetmentes tápon megy keresztül.
A rendszer jól működött mostanáig, amíg nagyobb felbontású és infra teljesítményű kamerákra fel nem kellett korszerűsítenem Link. Hitem szerint annyi lett volna, hogy kamera le, új kamera fel, táp kicserélése 500ma-s ról 1 A-esre (mivel a kamera adatlapja szerint ezt kéri meg). A csereberék megvoltak. És megdöbbenve tapasztaltam, hogy a kameraképek nappal tökéletesek, éjjel viszont az infra bekapcsolása után, 3 kamerának a képe nem korrekt. Az egyik képe a többi kamera képét pörgeti, szinte mindegyik kamerakép be-be villan annak a videokép helyén,(jeláthallás) a másik két kamera képe szemcsésedik, vibrál, és olykor ott is másik kamera képe villan be. Értetlenül állok a dolog előtt, mivel a jeláthallás probléma nappal is jelentkezne szerintem, nem csak éjjel mikor az infrák bekapcsolnak, hiszen a videojelnek és az infrasugázónak tudtommal köze sincs egymáshoz, az infra csak a felvett teljesítményt növeli meg a táp oldaláról, a videojel ugyanúgy kellene hogy menjen. Leírom milyen hibajelenségekre gondoltam, és hogy miket ellenőriztem le, ha találtok egyéb észrevételeket és van egyéb ötletetek akkor kérlek jelezzétek felém, tényleg rendesen megrekedtem....

Az utp narancs fehér és narancs ágán fut a videojel, sodrott érpáron, ami árnyékolja magát. A szétsodrás a csatlakoztatáshoz nem több mint 1-2 cm. A táp teljesítmény esetleges problémája kiküszöbölve, 12v1A -n kívül már 12v2A és 12V5A-essel is próbáltam, nem változott. Direkt táprádugással (szünetmentes megkerülése) sem változott. Földhurok vagy interferencia jellemzők a régi kameránál nem jelentkeztek, és a jelenlegiek nappali képén sem, így ezt is kizárnám. Igazából nem értem mi lehet a probléma. Szerdán megyek rakok fel egy zajszűrős balun-t a sima passzív balunok helyett, ezt még meglesem, de nem fűzök túl sok reményt a dologhoz, hiszen elméletileg az csak a nagyfrekvenciás zavarokra jó, mikor közel fut 200v vagy 380v a kábelekhez.... Ha ötletetek vagy észrevételetek van, akkor hálásan fogadnám..
Köszönöm előre is!
(#) mugab válasza Tornadoboy hozzászólására (») Jan 28, 2013 /
 
Éjszaka sokkal kisebb a videójel, és már sokkal kisebb áthallás is megjelenik. Valszeg az a kamera a legjobb aminek a képe megjelenik a többin is... (vagy legalábbis a legnagyobb jelet adja)
(#) Tornadoboy válasza mugab hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Igazából egyformák már a kamerák. Csak marad a kérdés, hogy hogyan árnyékoljam le jobban hogy ne legyen jeláthallás. Mert ugye egy utp-n nem egy hanem 2 vagy 3 kamera képét vittem el. Repesni fogok az örömtől, ha be kell még húznom plusz kábelt oda ahol már hely sincsen szinte :S
(#) mugab válasza Tornadoboy hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Én mindenképp a kötések átnézésénél kezdeném, valamint a sodrást megtartanám a bekötésig, esetleg lehet hogy a balunt árnyékolni kell.
(#) Tornadoboy válasza mugab hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Az lesz az első én is úgy terveztem. Ha nem válik be akkor próbálok 2eres szálanként árnyékolt 0,08-as kábelt, (úgyis helyileg megy a fesz) persze behúzás előtt tesztelve. Ha meg így is szórakozik akkor max csere árnyékolt ftp-re. Más ötletem nekem sincs. Mindenesetre köszönöm a figyelmed, a segítőkészséget és a tippet is neked.
(#) Tonybacsi hozzászólása Feb 6, 2013 /
 
Sziasztok!

Szeretnék egy videó megfigyelő és felvevő rendszert telepíteni egy családi házba, mely felvételt is képes rögzíteni a távollétben, mozgás és hangérzékeléssel. (a felvétel csak akkor indul, ha a kutyák ugatnak is, nemcsak mozognak)
A kamerát –időnként- víz alatti felvételekhez is használnám a szabadban.
Jó lenne a rádiós összeköttetés, a nagy felbontás, nagy érzékenység, és kitűnő képminőség.

Milyen összeállítást javasoltok, esetleg van-e kialakult, bevált koncepció, vagy részegység? (ésszerű anyagi ráfordítás mellett persze)

Előre is köszönöm!
(#) mugab válasza Tonybacsi hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Vagy az igényeidből kell leadni, vagy mélyen a pénztárcába nyúlni.
A kamera a legkínosabb pont, mert létezik vezeték nélküli wifis 1-2 megapixeles viszonylag érzékeny kamera 100 körül, de az még mindig nem víznyomásálló...
(#) Syn7h37ic válasza Tonybacsi hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
A hang alapú indítást felejtsd el. Vagy magadnak kell megírni a speciális szoftvert, ami kizárólag kutyaugatásra indít.
A mozgásérzékelés bőven elég. Főleg annak tükrében, hogy egy normálisabb szoftver már tud maszkolt mozgásérzékelést is, ami azt jelenti, hogy csak bizonyos kijelölt területen lévő mozgás esetén rögzít. másrészt a mai háttértárak akkorák, hogy nem okozhat gondot a folyamatos felvétel ideje sem. Ha pedig a törvény által előírt dolgot is be kívánjuk tartani, akkor max. 3 napot lehet rögzíteni, közterületet pedig nem lehet. Így marad csak az udvar.
Ha pedig extra igényként mobil kamerának is kell lennie, az további költségekkel jár. Szerintem gyors számításaim után kb 300ezerből ki is jönne az általad felvázolt rendszer.
A legolcsóbb kültért IP kamera is minimum 30ezer, Ez nem megapixeles, és csak időjárás álló, nem víz alatti.
Egy kültéri IP, ami 2MP felbontást tud, az 70-80 körül kezdődik, és csak normál ethernet csatolós.
Neked inkább egy Go-Pro kamerára lenne szükség. Ez megvan kb. 100 ezerből, ami vízalatti felvételekre is alkalmas.
(#) Tonybacsi válasza mugab hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
Egy jó kompromisszumos megoldást keresnék. Azt tudtam, hogy a kamerán nem szabad spórolni, hisz az -illetve az objektív- a meghatározó a képalkotás szempontjából.
Valamelyik cserélhető optikás, viszonylag nagy felbontású, érzékeny kamerára gondoltam.
EZT nézegettem, EZZEL az objektívvel. Talán kiindulásnak ez is jó lesz (bár a tesztképek alapján ez is csak "beugró" kategória).
(#) Inhouse válasza Tonybacsi hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
És ezzel a kamerával akarsz víz alatt filmezni a szabadban, nagy felbontással (600sor), vezeték nélkül?
Szerintem válaszd szét, túrázáshoz vegyél egy HD kamerát, víz alatti tokkal, a ház megfigyelése meg legyen egy másik téma. A kutyaugatást ki lehet trükközni, nekem lenne egy ötletem. Nem konkrétan csak a kutyaugatás, mert az nagy falat, de egy mikrofon, amivel belövöd, hogy akkora zajra jelezzen, ha neked megfelel. Ezzel a jellel kapcsolsz egy fényforrást, ami a kamera látómezejében van. A rögzítő készülékben lemaszkolod a képet, hogy csak arra a kis területre legyen érzékeny, ahol a jelzőfény van. Nem is-is, tehát csak a hangra fog menni, esetleg ki lehet egészíteni egy külső mozgásérzékelővel, és ÉS kapcsolattal villantani a fényforrást...
(#) bankimajki válasza Tonybacsi hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
Ha a szín nem hordoz lényeges információt, akkor nyugodtan vegyél fekete-fehér kamerát. (Éjszaka a színes is fekete-fehérben lát IR világítás mellett.) És a fekete-fehér kamerák ugyanannál az ár mellett lényegesen jobb adatokkal rendelkeznek.
(#) Tonybacsi válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
Gondoltam, hogy nem lesz olyan egyszerű...
Én "régimódi" vagyok, analógban gondolkozom, speciális szoftvert nélkülözve, csak gondoltam, van olyan kamera amelyik alapból tudja a hangvezérlést is.
Több ember többet lát, én nem vagyok "hivatásos" kamera rendszer szerelő, biztos van itt olyan aki sokkal többet tud, látott, és szerelt már, mint én (két-három rendszeren már túl vagyok, épp ezért fordultam Hozzátok, mert az eddig látott, szerelt, neten nézett képek siralmasak voltak)
Van-e konkrét megfizethető árú, jó minőségű képet adó kamera, amit nyugodt szívvel tudnátok ajánlani, mely által adott kép szerintetek is a kiváló kategóriába esik?
Nem kellene feltétlen kültéri kamera, mert mindenképp dobozolva lesz, már csak a víz alatti használat miatt is.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2013
(#) Tonybacsi válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
Idézet:
„És ezzel a kamerával akarsz víz alatt filmezni a szabadban, nagy felbontással (600sor), vezeték nélkül?”
Ezt most nem értem... ez most túl jó az adott feladathoz, vagy túl gyönge?!

Csak egy kamerát szeretnék venni, de azt többféleképpen használni.

A kutyaugatás....egy rugóra jár az agyunk, valami ilyesmin gondolkozom én is. Jó ötlet!
(#) Tonybacsi válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
Igen, tudom, még körülnézek milyen képet adnak a fekete-fehér kamerák (hozzá kell tennem nem is nagyon láttam még ilyeneket, de lehet, hogy csak elsiklottam fölöttük).
(#) levaitamas válasza Tonybacsi hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
A DVR-ek általában rendelkeznek bemenetekkel. Ehhez kellene kötni a mikrofonodat egy kis áramkörrel, ami egy relét vezérel. A bemenet meg beállítható hogy mire, meddig, hogyan, mivel reagáljon a DVR.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2013
(#) Inhouse válasza Tonybacsi hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Idézet:
„Jó lenne a rádiós összeköttetés, a nagy felbontás, nagy érzékenység, és kitűnő képminőség.”


Ezt írtad követelménynek. A nagy felbontás az nem a 600sor (bár biztonságtechnikában igen, az már jó), a mai kamerák HD-ban, 1920*1080-ban rögzítenek.
Az általad linkelt kamerával, hogyan mész a víz alá? Berakod egy dobozba, amit egyedileg gyártasz...vegyük ezt az annyira nem egyszerű feladatot megoldottnak...tömszelecével kijön a kábel a dobozból és felmegy pl. egy csónakba, ahol van a rögzítő? Vagy bedobozolsz vízhatlanra egy DVR dobozt is? Meg aztán pl. a teraszra felszerelt biztonsági kamerát mindig leszeded és viszed a víz alá a szabadba, majd visszahozod, visszaszereled? Ez nem járható út szerintem...
Lehet kapni HD kamerákat, ezek jó minőségűek, rögzítenek is kártyára, és lehet kapni némelyikhez víz alatti tokot, vagy univerzális tokkal elég sokkal megoldható az egyik probléma. A biztonságtechnikai részt, meg majd megmondják itt neked, oda pl. jó a linkelt kamera, sőt...
A vezeték nélküli részt meg még nem is említettük...persze ez is létezik, vannak ilyen kamerák, vagy utólagos egységek, de ha megoldható, szerintem biztosabb a vezetékezés...
(#) Dióda válasza Tonybacsi hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Ezzel a kamerával semmi gond viszont az optika amit kinéztél nem infra korrigált és tapasztalatból mondom hogy a 9-22ig látószöge eléggé kevéske.Jó persze messzire el fog látni vele de minek? Álltalános használatra ahol nem kell tűhegyet keresni vele ott elegendő a 6-os 8-as. A 8-as már 8-9 méterről a kapunkon lévő popszegecs feje eléggé jól megvizsgálható.
(#) Syn7h37ic hozzászólása Feb 8, 2013 /
 
Bővebben: Link mobilnak, és otthoni kamerának egyaránt használható megoldás, ami viszonylag olcsó is, nagy felbontással.
Ennél egyszerűbben ami még kompakt is, egyszerűen nem lehet.
(#) kukacoshu hozzászólása Feb 8, 2013 /
 
Analóg kamerákról volt szó, ott fekete-fehéret már nem is érdemes keresni, a mai 600 soros felbontás színesben jónak számít.
Az ff-ben általában 700 sor.(pixelben az analóg kamerákat megadni ugyan csalóka, mivel a 600 sor 752*582 felbontását digitalizálással nyerik).

Bocs, ha beleszólok de analóg kameráknál ebben az árban nincs 1920*1080 felbontás, az már HD-SDI, és olyan 1000 TV sornak felel meg, az ára pedig négy-ötszöröse egy 600 sorosnak.
Az objektív szerintem is túl sok oda, ha tág lehetőségeket akarsz (mert hozod-viszed és a helyszínek másak lehetnek) akkor keress a linken láttam 2,8-12mm közöttit is, az bőven elég neked.
Az infra korrigált objektív akkor lényeges, ha használsz infra megvilágítást.
A hangra való rögzítést a kamera vagy rögzítő önmagában nem tudja bizony.
itt egy objektív kalkulátor
(#) Tonybacsi válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 9, 2013 /
 
Követelmény és megvalósítás! Nem szentírás, csak egyfajta útmutató. A:...jó lenne, ha...kategória.

Valóban, leírtam az ideális elképzelésemet, de, mint tudjuk a kivitelezés, megvalósítás nem mindig teljesíthető. Vagy anyagilag nem kivitelezhető.

Másképp megközelítve a dolgot, -eddig úgy gondoltam- a sor és a felbontás, nem (vagy nem mindig) áll egyenes arányban a kapott kép minőségével, főleg ha szegény fényviszonyok mellett (is) kell "dolgoznia" szegénykének. Ilyenkor -talán- jobb az érzékenység értéket fokozottabban figyelembe venni.

A digitális képalkotás egyik "achilles sarka" a képérzékelő CCD fizikai mérete. E fölött sokan átsiklanak, pedig igen jelentős szerepe van a zaj szempontjából. (ebből gondolom én, hogy -talán- jobb (érzékenyebb) egy 1/3"-os CCD-s kamera képe, mondjuk 420 sor felbontással, mint egy 1/4" 600 sor-ral...ha tévedek, hát emberi dolog).

Az alapötlet az lett volna, hogy egy kamera -amit egy vízhatlan ház fogad, fix kivezetéssel, kábelezéssel és a víz alatt is jó- az biztos jó megfigyelőként az udvarra is. Ezért is keresek olyan kamerát, ami -lehetőleg- cső forma, mert egy csőbe lenne építve. És igen, viszem, visszahozom, szerelem. Nem gond.
Máris kezd kialakulni, hogy nem is lenne jó a vezeték nélküli kivitel (hisz víz alól hogy küldené föl a jelet?!) nem járható. 20m fix kábel (csakúgy mint a "nagyok" a tengeren).
(#) Tonybacsi válasza Dióda hozzászólására (») Feb 9, 2013 /
 
Ezért is esett a választás cserélhető optikás típusra, mert ott szabadon lehet választani és esetenként cserélni az adott objektívek között. A gyakorlat majd eldönti mikor, melyik feladatra a legalkalmasabb az adott elem.
(#) Tonybacsi válasza kukacoshu hozzászólására (») Feb 9, 2013 /
 
Igazad van, köszi!

Én csak abból indultam ki. hogy a DSLR digitális fényképezőgépeknél egy 18-55mm-es objektív már beltéri fotózásra is alkalmas nagylátószögű típus. A 2,8-12mm ezek szerint már "halszem"?! (ezért nem értettem)
Következő: »»   7 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem