Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   159 / 782
(#) emmzolee válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Jó megoldás.
A két rövid mérővezetéket jó alaposan össze sodorni egymással. Akkor pontosabb lesz. Nekem rövidzárban 93nH ha össze sodrom. Ha nem, akkor nagyságrendekkel több.
(#) cimopata válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

A multiméter hatással van a frekire.
Amikor én ráteszem a szkópra még a multit is akkor a freki visszaesik, amivel hibásan fog kijönni az induktivitás nagyobbra, mint ami valójában.
(#) p_istvan válasza cimopata hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Kösz, de nem nekem van gondom a multis induktivitásmérővel. Én nem használok multit erre a célra, főleg ilyen kis induktivitás mérésére.
Az egyik multiméteremen van ugyan induktivitás mérési lehetőség, megnéztem a legkisebb méréshatár 2 mH, így 10-20 uH körül már már mindennek tekinthető csak hitelesnek nem. És ahogy mondod, a mérendő induktivitás a környezetéből felszedi a zavarokat, a multi meg a mérési elvéből következően nem tudja megkülönböztetni a külső zavarjeleket a saját mérőjelétől és ilyenkor fals értéket mutathat ilyen kis értékeknél.
Ez az eltérés függ a mért induktivitás méretétől és kialakulásától...
Csak a rozsda kollégának akartam felhívni a figyelmét, hogy a mérésben is lehet a hiba, bár ha tett volna fel képet a trafóról akkor máris könnyebben lehetne találgatni...
(#) cimopata válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Idézet:
„Kösz, de nem nekem van gondom a multis induktivitásmérővel.”

Bocs, csak félre címeztem.
(#) Suncorgo hozzászólása Feb 23, 2011 /

Sziasztok!

Ma kaptam egy képet és egyszer csak beugrott a semmiből egy ötlet.

Mi lenne ha a kapcsi táp vezérlése úgy lenne megoldva mind a ClassD végfokok?

Előállítanánk pl egy 100Khz szinuszt (vagy kinek mennyi kell) és ezzel modulálnánk a PWM jelet. A kimeneten mint egy erősítő kimenetén, a félhíd szűrője után kapnánk meg a nagy amplitúdójú szinuszt ami menne a főtranszformátor primerjére. Mivel szinuszt kapna nem kellene fojtó a szekunderre és elmenne kis pufferral is.

Amit hatalmas hátránynak találtam az ötletemben:
Ugye a végfokoban átvitt max frekvencia felső határa 20Khz.
20Khz-hez kell több mint a tízszeres frekvenciájú 3szög jel amiből lesz a PWM a komparátor után.

Akkor most 100Khz szinuszhoz kellene több mint 1Mhz 3szög jel amit biztosítani is lehet mert nem lehetetlen megcsinálni, de mi fogja hajtani 1Mhzel a FETek Gate-jét?

Kicsit merész ötlet nem tudom mit szólnak hozzá a témában jártasabbak....

(!!!Figyelem!!! Ezért nem kell leugatni majd a másikat ha hülyeséget írt, hiszen a technika nem fejlődne ha nem lenne újabb és újabb ŐRÜLT ötlete valakinek )
(#) pimi9 válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Egyrészt nem értem pontosan, hogy mi az ötleted. (Fogalmazz pontosabban.)
Az mondjuk látszik, hogy egy-két dologgal nem vagy tisztában.
Az ötletelést inkább halaszd akkora, amikor már sokat tudsz a dolgokról.

ui: Ne megsértődj, írd tovább pontostva, és megvitatjuk.
(#) Suncorgo válasza pimi9 hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Dehogy sértődök. Hol akadtál el?

Ott, hogy a végeredmény egy erősítő vagy egy táp lenne-e.

Másrészt:
- Attól, hogy szinusszal hajtanád, még kellene fojtó, és puffer is.
- Alkatrész temető
- Bazi nagy emi

kb erre:

Alkatrész temető.
Nagy veszteség a feteken, drága és feleslegesen bonyolult meghajtás, az LC-tagon is nagy veszteség, trafónak ugyanolyan kell mint egy sima tápba.
Ill. nem hagyhatod el a fojtót és a puffert sem a kimenetről.

ui: A jó dolgok 99%-ban logikus következtetések eredménye. Az őrült ötletek inkább életveszélyesek.
Én se rakok be egy darab kolbászt egy igbt helyére.

Idézet:
„Alkatrész temető. Nagy veszteség a feteken, drága és feleslegesen bonyolult meghajtás, az LC-tagon is nagy veszteség, trafónak ugyanolyan kell mint egy sima tápba. Ill. nem hagyhatod el a fojtót és a puffert sem a kimenetről.”

Nah erre írtam hogy majd a jártasabbak megírják a frankót

Arra kéne törekedni, hogy te is tudd mi a frankó.

Ajánlom kezdj el olvasni magnességtani és elektronikai dolgokat.
Aztán menj átt a fórumon, tele van linkelgetve doksikkal, olvasmányokkal.
Aztán nézz utána a létező topológiáknak és elveknek (ezek a leghatékonyabbak).
Aztán jön majd egy adag építgetés, tapasztalat, és közbe kis ötletek.
Nagy ötlet az elkövetkező 10-20 évben nem lesz szerintem. Nagyjából már mindent kitaláltak, amit lehet a jelenlegi forrásokból.
(#) Suncorgo hozzászólása Feb 23, 2011 /

Készíteni akarok egy félhidas kapcsi tápot.
Jellemzők:
Teljesítmény:1KW
Kimeneti feszültség: 100V
Kimeneti áram: 10A
Kapcsolófreki: 100Khz
Topológia: Half bridge

Védelem:
Túláram,UVP,LVP

Van ETD49 magom csévével 3db. Elvileg egyen is át lehet húzni 1KW-ot.

Nem tudom hogy melyik irányba induljak el...
Diszkrét alkatrészek vagy vezérlő ic?

Értelek. Az ember mindíg tanul valamit.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Ha jól gondolom, akkor ez egy olyan erősítő lenne, aminek az erősítő része a hálózaton van és 320 V DC-ről működik. A galvanikus leválasztást meg a kimenetére kötött trafó biztosítaná. Az a probléma, hogy a primeren már ott van az alapharmónikus, mégpedig teljes amplitudóval. Ha mondjuk 500W-os, akkor a kimenetre kell egy 500W-os trafó, ami átviszi még a 20 Hz-et is...

Egyébként, léteznek ilyen elrendezések, amikor a táp meg az amp "egyben" van. Nem egyszerű és nem is igazán jó.

Emzolee pont most csinál ilyesmit. A Transztyuszeres meg is csinálta deszkamodellben, olvass vissza néhány oldalt. Ez hardswitch. Vagy csinálhatsz rezonánsat is a Cimo ajánlásai alapján.
(#) Suncorgo válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

jaj dehogy ez az erősítő!

Ez csak a táp. A bemenő szinuszt csak a jelalak miatt kellene kapnia. Ezért a kimeneten megjelenhet a nagy teljesítményű szinuszosan változó feszültség ami menne a magasfrekis magra.

Aha... értem.
(#) pimi9 válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

A lehetőségeidet figyelembe véve lehet ZCS-ZVS(kis emi, litze kell, szabályozható) sima ZVS(kis emi, litze is mehet bele, nem szab.) vagy sima hard switch (nagy emi, litze fölösleges, szabályozható)

Amivel érdemes neki futni, az TL494+IR2110.
(#) pimi9 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Én régebben olyannal próbálkoztam, hogy fogtam egy boost konvertert, ami 12V-ból (autóba) csinált max 90V-t ennek a kimenetére volt kötve egy buck konverter, ami a 12V-os tápba pumpált vissza.
Alaphelyzetben beállt 50V környékére. A hangszóró egy kondival volt becsatolva.
A vezérlő UC3845 volt, a meghajtás IR2110, meg egy 4011 Dt állításnak, az alsó fetről vett áram jelet, ha rövidzár lépett fel átment áramgen. karakterisztikára, és leoldotta a biztit.
Annyi volt a gondja, hogy nagyon komoly fetek kelletek bele, ill. a nyák rémálom volt.

Igazából előnytelen ez a kapcsolás, mert az egész elé kell egy drága, és jól terhelhető kondi, vagy egy külön akku.
(#) bekesizo hozzászólása Feb 24, 2011 /

Sziasztok,

van egy sanyo ca9 hd kamerám, korábban fórumban már pedzegettem, elvileg létezik, de gyakorlatilag nem lehet hozzá gyári tápot szerezni, ezért csináldmagadba fogtam(merthogy nincs csatlakozó rajta, így akku-adaptert kellett készítenem, ami az akku helyére bemegy, és meg lehet táplálni).
Elég nagy áramot vesz fel induláskor, úgyhogy a súly miatt inkább egy kapcsolóüzeműt vettem hozzá, 1,5A stabil 6 V-on, az bőven elég. Ellenben a kamera nem csípi a magas frekvenciás jelet, csak villog a lede sűrűn, be nem kapcsol.
Kérdésem: van-e kapcsrajz ilyen tápok utólagos szűrésére valakinek?
Köszönöm!

táp.jpg

(#) rozsda válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Köszönöm a kimeritő ismertetőt.Azthiszem még értem is.
Az orosz pdf nagyon tuti.Főleg a snubberes része érdekel.Meg vannak benne mérések,tehát tudok mihez viszonyitani.Egyenlőre leköt a leválasztótrafó készitése és addig nem tudok (akarok) mérni.

p_istvan.:
Gondoltam a dologra de kényelmesebb vezetékkel csipesszel a végén mérni.Sajna nekem csak ilyen induktivitásmérőm van.A Cimopata cikkében lévő szkópos induktivitásmérés pontosabb eredményt ad?Majd kipróbálom azt is.
Egyébként ha a mérővezetéket összezárom,mindegy hogy összecsavarom vagy nem a végeredmény nulla uH.Ha a trafó szórását mérem vezetékkel 30uH.(nem 35 mint utoljára irtam) Ha vezeték nélkül a trafó kivezetését bedugom a műszer csatlakozójába,akkor 27uH mutat.
Képet és kapcsrajzot teszek föl miest lessz netem otthon.(szolgálltatóválltásban vagyok és már két hete net nélkül)
(#) Suncorgo válasza pimi9 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Én is erre a párosításra gondoltam. Lassan elkezdem rajzolgatni, 7végén több időm lessz majd rá.
(#) p_istvan válasza rozsda hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Idézet:
„A szekunder a PC trafó eredeti vezetékei.5 szál összefogva és úgy feltekerve a négy menet hogy a szálak egymás mellett hejezkednek el,tehát befedik az egész csévetestet .A primmereknél a csévetest aljára és tetejére raktam 3mm-es szigetelőcsíkot és közé van tekerve a 0.5-ös huzal.

Az előbiekkből én azt szűröm le, hogy a primer 2 x 3 = 6 mm-rel keskenyebb (vagy a primer szélesebb)!
A szoros csatoláshoz törekedni kellene az azonos tekercselési szélességre, azaz ha a primert nem tekered végig akkor a szekundernél is ki kellene hagyni a 3 mm-t.
(#) rozsda válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Szia.
Igen,valami olyasmi formában van a szekunder ahogy leirtad.Elég nehéz úgy elhejezni a kb 1cm széles vezetéksort 4 menetben hogy csak pont a primmer fölött takarja be egészében a csévetestet.Dehát minnél többet teker valaki ... (annál messzebre jut )
Azért mondhatnál egy-két ötletet vagy jótanácsot.
Hétvégén teszek föl képet a trafórol (szekundertekercsröl)és mérésröl is mert sikerült nyúlnom leválasztótrafót és egy 0-250V ig szabájozható 4A-es tápot.Nem mai darab de tökélletes ez a párositás.
(#) Doncso hozzászólása Feb 27, 2011 /

Sziasztok, egy olyan kérdésem volna, hogy tegnap bekapcsoltam cimó-féle kapcsi tápot, és +-36v helyett csak +-7v jött le róla. Ha levettem a terhalést, akkor lasan felkúszott +-20v ra, de ez szerintem terhelésre azonnal leeset volna, ez csak üresjárati. Namost megmértem a primer oldalt, pufferfesz 300V, rendbe. Ami egyedül gyanus volt, hogy a szekunder tekercset vizsgálva szkóppal, olyan volt a négyszögem mint amikor 80%-os kitöltési tényező lenne. Ez mitől lehet? Lehet megugrott az egyik FET vagy az IC adhatta meg magát?
(#) saraha válasza Doncso hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Szia.
Ezt nekem is eljátszotta.A feteket ki tudod mérni...IC csere nálam megoldotta a problémát de persze a tiednek lehet más a baja...
(#) Doncso válasza saraha hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Értem. Akkor FET mérés, esetleg csere, ha nem akkor IC.
Köszi.
(#) SKY hozzászólása Feb 27, 2011 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a mellékelt nyáktervben rózsaszínnel jelöltem a zárt hurkokat, amiknek lenne valami negatív hatása? Például ahol pirossal bekarikáztam, ott jobb, ha össze van kötve, vagy nem?
Még annyi, hogy snubber kellene valahova? Szekunder tekercsre, vagy diódákra?

inverter.JPG

(#) rozsda válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Szia.
Sikerült összehozni képet a szekunder tekercsröl és a primer jelalakrol.Kapcsrajzal még lógok de bepótolom hamarosan.A trafónál most 18uH szórásnál tartok de szerintem még lessz ez jobb is.A képen kicsit keszekuszán állnak a menetek főleg a csévetest tetején de ez azért van mert szétrúgta magát.Egyébként szigetelőszalaggal rögzitem a hején majd kap egy szintén trafóbol bontott szigetelőréteget.(ez a papir látszik is a szekunder alatt)
A primer jelalakot úgy mértem hogy a szkóp test volt a Vcc-n a melegpont pedig a fet drain felén.A snubber párhuzamos RC tagja 18K,1nF és egy FR304 dióda ami 150ns-os.Ezt nem volna érdemes lecserélni valami sokkal gyorsabbra?Sajnos ez van csak itthon úgyhogy rendelnem kellene.A képröl bőven lemarad a fet zárásakor fellépő csúcs de kb 600V-on van.A terhelés elég kicsi volt de ez látszi a kitöltésböl is.Valahogy valami nagyon nem tetszik ezen a jelen.Véletlenül nem én mérek rosszul valamit?
A mérés 5us/div és 50V/div-el készült.
Következő: »»   159 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem