Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   223 / 782
(#) lorylaci válasza Gyozo92 hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Mekkora teljesítmény kell?
IRF740 szerintem jó helyette és sok helyen kapható, olcsó.
A fojtótekercshez használhatsz porvasmagot (-2 micrometlas anyag például), vagy légréses ferritet (beszerzés például lomex, tali, farnell).
Feszültségkétszerező egyeniránsítással növelhetsz például, ha nem akarsz trafót áttekerni, vagy szekeudnerek sorba kötésével.
(#) Ge Lee válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

A fesz. kétszerezés nagyobb áramokra nem igazán jó, nem véletlen hogy nem is használják a gyakorlatban sem, csak általában néhányszor tíz mA-ig (csöves áramkörökben). Ekkora terhelés esetén nagyon nagy lenne a feszültségesés, mondom ezt úgy hogy még sosem próbáltam.
(#) ekkold válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

Idézet:
„A fesz. kétszerezés nagyobb áramokra nem igazán jó,.....”

Idézet:
„mondom ezt úgy hogy még sosem próbáltam....”

Akkor most hogy is van ez? Nem jó, de nem próbáltad? Akkor miért írsz le ilyeneket? Nos, én viszont kipróbáltam rez. tápban, és simán használható a kétszerezés, relatíve nagy áramokra is (csak megfelelően kell méretezni).
De ha megnézed a szekunder oldali rezonáns körös megoldás pl. eleve kétszerezéssel egyenirányít - és az elkó mégsincs nagyobb terhelésnek kitéve.
kép
és egy kis elmélet
(#) Gyozo92 válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

Igazából 250 wattos erősítőt szeretnék ráakasztani, Skori szerint, 300 wattot még hosszútávon is bírja.
Igazából a végső cél, 2x85 volt lenne, de most csak 2x50 volt kellene. Ebben a fojtótekercs dologban tudnátok egy kicsit segíteni még?
Szerzek egy légréses ferritet (sz. tápból nem bontható?) és simán megtekerem 60uH-ra? A méretét illetően mekkorára lenne szükségem?
A feszültség növelést úgy értem, hogy vannak tápok, amiben egy trimerrel állítható a feszültség. Itt ez nem valósítható meg? Bár szerintem megpróbálom feszültség kétszerezővel megépíteni elsőre. (illetve elsőre még anélkül)
(#) lorylaci válasza Gyozo92 hozzászólására (») Nov 5, 2011 1 /

Ilyen hozzáállással nem fog menni. Legalábbis gondolkodás nélkül

Idézet:
„A feszültség növelést úgy értem, hogy vannak tápok, amiben egy trimerrel állítható a feszültség”

Először is tisztászd magadban, hogy mi a * is az a rezonáns táp. Olvasd el skory oldalát legalább ötször.

Idézet:
„egy légréses ferritet (sz. tápból nem bontható?) és simán megtekerem 60uH-ra?”

Nem csak símán. Elsőosran itt is gondolkodni kell. Mivel rengeteg féle megoldás létezik, nem tudhatjuk, hogy neked mi beszerezhető, valamint mi megvalósítható. Konkrétan én midnig integrált trafót csinálok.

Szerezned vagy venned kell megfelelő magot. A megfelelő azt jelenti, hogy a paramétereiet ismerve (vagy ha nem ismered, meg kell mérned), kiszámolod, hogy tudsz -e rá ésszerű tekeréssel megfelelő induktivitású és megfelelő telítettséget bírót tekerni. Az induktivtiásnak telítés nélkül bírnia a kell a rezonáns körben folyó maximális áramot. Ha ezt nem bírja, akkor nem fog megtörténni a rezonáns korlátozás például, valamint sok minden rossz lesz.

Gee Lee: hagyományos tápoknál 50Hz-nél tényleg nem túl jó a fezsütlségkétsezrező a nagy szükséges puffermennyiség miatt. Azonban itt a feszkétszerező járható út. Én sem próbáltam gykaorlatban (mivel nem volt rá szükségem), de többször leszimuláltam legalább.
(#) Gyozo92 válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

Megmértem néhány számítógép tápból bontott toroid mag induktivitását. A sárga magnak igen csekély, a zöld már jobb lenne, de abból csak kicsike van. Sajnos nem tudok róluk többet.
Tudnátok nekem linket adni, ahol megtalálnám a lehetőségek leírását ennek az elkészítésére?
Már keresgéltem, de eddig nem találtam érdemleges leírást.
(#) lorylaci válasza Gyozo92 hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

Mellékelek egy fájlt, amit már tuti felraktam legalább egyszer. Ebben találod a szükséges számításokat, a többit szerintem vagy itt megtalálod, ha nem vagy lusta visszaolvasni, vagy már magától értetődő.

A táblázatban helyettesítsd be az adott magod adatait.
(#) zsolti002 hozzászólása Nov 5, 2011 /

Sziasztok. Szeretném megépíteni ezt a tápot a végfokomhoz és a véleményeteket szeretném kérni róla ,érdemes e megépíteni stb. Ha igen akkor még az lenne a kérdésem hogy a trafókat hogyan tekerjem meg? és hogyha az ef25 ös mag helyett hasoló méretekkel rendelkező légrés nélküli magot használok az jó? mert nincs itthon ef25ös magom csak e55ös n87es anyagból az jó lessz a főtrafónak. Válaszokat előre is köszi.
(#) ABU válasza zsolti002 hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

Mekkora teljesítményű az a végfok? Építettél már kapcsitápot, érted a működését? Ha egyik kritériumnak nem felelsz meg, akkor szerintem ne ilyennel kezd. Skory oldalán van egy nagyon jó szájbarágós leírás kapcsolással együtt, Cimopata és Lorylaci is közreadott egy jó kis tápot, amit a cikkek között megtalálsz. Elnézést, ha egy kicsit kezdőnek nyilvánítalak a kapcsitápok terén, de csak szigorúan jó szándékkal. Itt nem működik az, hogy csapjunk egyből a levesbe, mert nagyobb lesz a füstje, mint a lángja. Egy ilyen bika táp építéséhez feltétlen szükséges a megfelelő műszerezettség.

Üdv,
ABU
(#) zsolti002 válasza ABU hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

A végfok 1000w teljesítményű. Kapcsitápot már építettem, és csak azért kérdeztem hogy mi a véleményetek a tápról hátha esetleg valaki megépítette és vannak róla tapasztalatai, egyébként legjobban arra lennék kíváncsi hogy hogyan tekerjem meg hozzá a trafót mert ekkora tápot még nem építettem. Esetleg rézszalaggal meg lehetne tekerni? mert az van itthon sok, e55ös magról bontottam. Ha esetleg tudna ebben valaki segíteni azt megköszönném.
(#) Ge Lee válasza zsolti002 hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

A megépítéshez szükséges összes információ a rajzon van. Ha ez neked kevés akkor olvasgass. Ha olvasgattál volna abból kiderül hogy én tettem fel a rajzot, és olyat nem szoktam felrakni amit előtte nem próbálok ki. Teljesen mindegy milyen trafókat használsz, a lényeg hogy légrés nélküli ferrit legyen és bírja ezt a frekvenciát. M2TNC anyagot szoktam venni, az elég jó. Huzalnak pedig 0,4-0,6-ost szoktam használni, több darabot összefogva.
(#) zsolti002 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

Értem és köszi. Esetleg nyáktervet tudnál hozzá fölrakni? De ha már van fönt akkor bocsi.
(#) Ge Lee válasza zsolti002 hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

A nyáktervet nem tároltam el, de találsz a kész áramkörről fotót is a topikban, az alapján meg tudod rajzolni a nyákot.
(#) zsolti002 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

Értem. Köszönöm a segítséget.
(#) emmzolee hozzászólása Nov 6, 2011 /

Kérdeznék egyet.

Tervezgetek egy ideje egy tápot, amit egy számítógép tápjáról koppintok. A driver trafót nem szedtem szét. Nem is szeretném, mert el fog törni.
Tehát a kérdésem, hogy milyen menetszámokkal lehet tekerve ott a 2 primer, és a 2 szekunder?
Mellékelek rajz részletet. A TR1-ről van szó.

Volna még egy dolog ami érdekel. Ide sorolható, de mégis más téma.
Ugyanennél a trafónál szoktam látni, hogy beviszik a (nagy) teljesítmény trafó primer körét a kis trafóba. Miért? Mi azzal a cél? Egyfajta túláram védelem? Vagy azzal gerjesztik a kapcsoló tranyókat vezérlő kört még jobban, hogy nagy terhelésnél erősebben kapcsolja a tranyókat?

Kössz.
(#) emmzolee hozzászólása Nov 6, 2011 /

Miért nem tudok képet rendesen beszúrni? Hogy szoktátok? Eddig így csináltam, és mindig jó volt. Amióta új lett az oldal, azóta nem megy sok minden jól nálam.

Ezt a modiktól is kérdezem.
(#) Ge Lee válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

Szedd szét nyugodtan, nem fog eltörni. Áztatod 2 napig nitróban, majd a leoldott ragasztót egy erősebb szőrű ecsettel leszeded róla. Megpróbálod széthúzni, ha nem jön, még 1 nap áztatás. Utána szét szokott jönni. Néhány hónapja bontottam szét hetet, egy sem tört el, viszont a lebontott meneteket nem számoltam meg. Egy biztos, a szekunderen üzem közben 1,4V körüli feszültség van, a primeren pedig 5V körül. Ez így egy fetes vezérléshez nem igazán lesz jó.

Az a primerrel soros 1 menet a meghajtó trafóban áramváltóként működik, a 3 tekercs iránya egymáshoz képest olyan, hogy nagyobb áram esetén az 1 meneten megjelenő feszültség a vezérléssel ellen fázisban van. Láttam AT tápban olyan megoldást, hogy ezt a feszültséget még pluszban a DT lábra is kivezették 2 tranyón keresztül.
(#) emmzolee válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Aha. Kössz.

Ezek a trafók, amk nekem vannak, nem sima ragasztóval vannak össze rakva, hanem műgyantával. Ezért nem szedném szét. Ez a kapcsolás különben nem fetes lenne, hanem sima tranyós. A feteshez nem kevés az 1.4V?
A harmadik tekercsnél én is arra gondoltam, hogy az egyfajta túlterhelés védelem. Az nálam máshogy lesz. Az akkor nem fog kelleni. Azaz nálam is lesz áramváltó, de egy műveleti erősítővel fogom belőni a max áramhatárt.
(#) emmzolee válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Szétszedtem. Persze elpattant, de legalább tudom mi van benne. 35 menet van a vezérlő ic felől, és 9 menet a szekundere, ami a végtranyók felé megy.

A mag Al-je 400 körül van, és van benne egy 0.1mm körüli hézag is.
Milyen mag lehet ez? Miből építhetek magamnak ilyen trafót?
(#) Ge Lee válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 9, 2011 /

Valami nem oké, illetve semmi sem. Biztos hogy azt a trafót szedted szét? Szétszedtem már kb. 20-at, légrés egyikben sem volt ez biztos. A menetszámok is soknak tűnnek, az Al meg kevésnek, de az a légrés miatt annyi. Olyan 800-1000 körüli Al-ű ez a pici E16-os. Ilyenből csináltam félhidas segédtápot, 0,87m/V körül adódott a 0,15T, vagyis 130m körül kellett rá a félhíd primerjéhez. Sokallom a 9 menetet ahhoz a kb. 1,4V-hoz.

Meghajtó trafókat most már szinte kizárólag gyűrűre csinálok, 15mm átmérőjű már elég, de kisebb is jó ha ráfér a huzal.

mht.jpg

(#) proba válasza zsolti002 hozzászólására (») Nov 9, 2011 /

A szekunderről semmi visszacsatolás?
(#) DJ Tacki válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 9, 2011 /

Nem lehet hogy összekeverted az ATX standby trafóval? Mert az flyback, tehát kell a légrés, és a menetszám-arányok is kb hasonlóak lennének. Méretre általában ugyanakkora mint a meghajtó trafó.
(#) emmzolee válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 9, 2011 /

Nem tévesztettem pedig össze, mert a standby táp trafója EEL19-es, ez meg EEL16-os.
Ezért furcsállom én is ezt az eredményt.
Van itthon ilyen tápból még 4db. (DEER) Majd szét robbantok egy másikat is, hogy abban mi újság van.

Ha mondjuk akarok tekerni egy ilyen trafót, akkor hogy méretezzem? Primer, és szekunder fesz.-nek mennyit adjak meg? Mekkora teljesítménnyel kell számolni?(A mag keresztmetszet miatt kérdezem)

Ilyen a trafóm, és a nyák

Utána néztem a DEER tápmban a vezérlésnek. Tök más, mint a régebbi tápok. Nem fogok én ezzel a trafóval szenvedni. Inkább csinálok egy másmilyet. A kis toroidos tetszene, csak nincs itthon.
(#) Petikee16 hozzászólása Nov 9, 2011 /

Sziasztok!van otthon SG3524N ic-m meg csomó IRF840 IRF540 em és 5 PC tápom meg 1 régebbi inverterem ami 24V ból csinált 230at és 300Wos volt.. és ezekből kéne valamit összekovácsolni hogy végeredményképp legyen +-35V 10A os táp.Tudnátok valami ötleteket? Előre is Köszönöm. Peti...
(#) Ge Lee válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Erre nem tudok mit mondani, elég furcsák a trafód adatai. Nagyobb eltérések is szoktak lenni a régebbi és az újabb tápok vezérlésében. Amit régebben mértem annál 5-6V csúcs volt a primeren és 1,4V a szekunderen. Ez nagyjából meg is felel a te trafód 35/9 menetes arányának, csak azt nem értem hogy miért van annyi menet rajta, szerintem a harmada is elég lenne. Ha van belőle működő, nézd meg szkóppal.

Jobban járnál a fetekkel, méretezed 12V-ra a szekundert, teszel a gate-re 15-18V-os zenert és ennyi. Mellesleg olcsóbb is.
(#) Ge Lee válasza Petikee16 hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Az SG is, de a PC tápban lévő 494 is szuperül meghajt egy buffer fokozaton és egy trafón keresztül 2db IRF840-et félhídban, vagy 4db-ot teljes hídban. Százával vannak rajzok a neten, de itt a topikban is találsz bőven csak keresni kell.
(#) Petikee16 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Köszike a választ .És az SG hez is kell buffer fokozat?Mert találtam 1 rajzot és ott csak ellenálásonn keresztül megy a fetre a jel.Még eggy kérdés ebben az áramkörbenn mit kell változtatni hogy +-35V ot adjon le gondolom nem csak a tekercset kell áttekerni.és rajzbann csak 180V ot kapcsolgatja lehetne 300V al?
Köszi Peti

+-50v.jpg

(#) Lacika001 válasza Petikee16 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Elég gyenge meghajtás ez így, a fetek elé nem ártana egy egy emitterkövető. Ahhoz hogy 35v-ot adjon le a rajzon a 19k-s ellenállást kell csökkenteni. Viszont mivel ezen keresztül a primer és a szekunder oldal össze van kötve hálózatról ezt a kapcsolást nem szabad használni, (nem tudom mire szolgált ez eredetileg).
Egyébként 300V-ra ilyen push pull kapcsoláshoz minimum 800V-os fetet kell használni, félhíddal jobban járnál. Ha mégis ezt akarod megépíteni akkor a fetek és az sg közé be kell iktatni egy kis meghajtó-leválasztó trafót.
Következő: »»   223 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem