Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   317 / 782
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Azt hittem hogy a fetekre kötöttél váltófeszt. Mintha írtad volna nemrég hogy melegszenek a fetek. A melegedésből, és a trafón lévő jelalakból is arra következtetek hogy a fetek egymásra nyitnak, még mindig nem jó a gate trafó bekötése. Mekkora áramot vesz fel amikor elindítod? Néhányszor 10mA-nél többet nem szabad neki.
(#) Ge Lee válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Nem is kell egyetértened, ez trafó nem IR, itt sosem fogsz olyan jelalakot látni. Tessék itt az enyém, ugyanúgy néz ki, és kivettem a tápból szinuszban 1800W-ot ezzel a gate trafóval. De a hegesztőmben is ugyanez a gate trafó van, azzal meg hegesztettem már 150A-el is.
Attól hogy neked nem tetszik a trafós hajtás, még teszi a dolgát, nem is rosszul.

gate_tr.jpg

(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Csatolok egy gate ellenálláson lévő feszt is. Látható hogy a miller plató eléréséig kb. 40ns kell neki.

gate_ell.jpg

(#) voodoo válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Idézet:
„ami utalhat a trafó alacsony mágnesező indutkvitására”

Közvetlen a meghajtásról így érkezik a jel, gate trafótól függeltenül.
Amúgy meg igen most éppen bűvészkedem a félhidakkal mit mutatnak. Az van hogy csak a segédtápot indítom be akkor van négyszögjel, ha ráadom a graetzre a ~30V-t akkor jelentősen eltorzul és jóval nagyobbak lesznek a jelek.
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Nagy áramot vesz fel amikor indul. Szóval akkor valamelyik a 2-2 párba kötött szekunder oldalon az egyik párost 1-2 állásba vissza kell fordítsam? Én azt hittem, hogy ha mind a 4 megfelelően van kötve csak akkor van ez hogy 2x nagyságot mérek, de valahogy éreztem hogy ezt is "nevezzük: sorkötési-párt" is el lehet kötni egymáshoz viszonyítva.
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Nekem is valami ilyesmi 2us/div egészen addig amíg még közelebbről rá nem nézek majd 200ns/divnél már duplázódik meg egyéb jelek is kószálnak mellette. Amúgy a főtrafónál a négyszögjel (trafó nélkül) kép itt: Kiszedhető belőle valami ferde, gyanús, nem oda illő hullámocska ami utalhat valamire?
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Íme, sikerült össze hozni a megfelelő gate trafót. Jó igaz, teszt erejéig még bekapcsolni valódi 230V-tal nem kapcsoltam be, de kis feszültséggel ~30V beindítottam a fő kört, nem vesz fel induláskor nagy áramot, nem melegszik, FET1-2 gate pont és 3-4 között megfelelő 2x-es amplitudó vezérlőjel, illetve 2-3/1-4 között négyszögjel mérhető (??kérdés), viszont a méricskélések alapján megmértem a trafót fő kör beindítása nélkül a primer leágázásánál ezt találtam:
ha ráadtam a fő kört akkor picit torzult a primer jelalak, valamint a szekunder jelalakot is lefényképeztem. Vélemény? Ja meg még azt szeretném kérdezni, hogy 10A-es kismegszakító van feltéve ahol lakom szerintetek le veri induláskor ?
Köszi a segítséget! Na mindegy megyek aludni 6:30kor kelek...
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2012
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Néhány dolgot nem értek. Ha két adott FET gétjén megfelelő fázisú a jel, akkor hogy mérhetsz a másik kettőn négyszögjelet? Azok között nem lehet semmi, max. egy párszáz mV-os valami. Ha nincs feszültség a főkörön akkor hogy mérhetsz a trafón bármit is? Mi az hogy primer leágazás? Egyetlen primer van, nincs leágazása. A trafó primerjén ugyanolyan jelnek kell lenni mint a szekunderén. Olyannak kell lennie mint ami az első képen van, csak nem kellene akkora túllövésnek lenni rajta (lehet hogy a mérőfej szedi össze).

Így néz ki a trafó szekundere ha 30V DC-t kapnak a fetek, ilyenkor a főkörben folyó áram 15mA.

sec.jpg

(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Egyébként lehet növelni a Laci által kritizált gate trafó mágnesezési induktivitását, cserébe kapunk egy jó gyors átkapcsolást, amit meg agyon kell majd snubberelni. Így viszont a hegesztőm is elvan egyetlen snubber nélkül. Ez is egy a katt által emlegetett "lufi effektusok" közül.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Valamit, valamiért... ingyen sajt csak az egérfogóban van. De azért lehet jó kompromisszumokat találni.

Idézet:
„hogy mérhetsz a másik kettőn négyszögjelet?”
Ez érdekes, én se tudom de átnéztem és ez előbbi képeken bemutatott jelalakokat láttam. Jó igaz sokkalta kissebb értékű jel van a két nem azonos fázisú gate pont között. De felnagyítva, négyszögjel.
Primer leágazás én azt nevezem ha a trafót nem kötöd be, a kapcsolásba csak akkor ott a leágazása marad és ott mérek. Ha ráteszem a trafó primerjét (a leágazásba) akkor a trafó be van kötve. Mert így is mást meg úgy is mást mérek. Amúgy az számít-e hogy nekem nem E55 jelű 1-1 vastag szál huzallal tekert trafóm van, hanem 43mm-es ferrit fánk 0.4 es huzallal 5 szál/sodrat bifilárisan tekerve. Nincs köze a túllövésekhez? Mert amúgy körülbelül ugyan ez a jel van nekem is a szekunder kimeneten, csak egy picit csúnyácskább. Mert már másra nem tudok gondolni.

Most néztem vissza a képet, az a gyűrű (fánk ) alig nagyobb mint az EI33-as gate trafó, arra biztos hogy kevés a 27menet primer. Mekkora a keresztmetszete? Az E55-é 3,57cm2, ezé szerintem még 2 sincs. Jól látom hogy a primert és a szekundert nem szigetelted el egymástól? Szerintem ezt itt most hagyd abba, addig amíg agyon nem csap!

Hát akkor szét szedem és újra tekerem a megfelelő huzal vastagsággal, és menetszámmal persze megfelelő szigeteléssel köztük. Mennyit kéne mégis rátekerjek? Egyenirányítás után +/-120Vdc-re lenne szükségem (kb 2x~85V) Azt hittem, hogy az E magos trafónál is úgy van a menetszám meghatározás.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2012

fánk.jpg

(#) GyurikaBx válasza voodoo hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Szia! Itt nincs pufferelt fesz a négyszög jel miatt!
(#) voodoo válasza GyurikaBx hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Ezt hogy kell érteni?
(#) _vl_ válasza voodoo hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Szerintem ezt olvasgasd végig, a javascriptes számolgatók pedig segítségedre lesznek: Bővebben: Link

Nagy lesz a gerjesztés de nem muszáj újratekerni, bár plusz 5-6 menet nem ártana neki. Majd meglátod hogy mennyire fog melegedni.

Gyurika írását úgy kell érteni, hogy ha mondjuk 90V-ra tekered a szekundert, akkor az egyenben is kb. annyi lesz. De erre rájössz magadtól is, ha összehasonlítasz egy szinusz jelet egy négyszöggel.

Értem, most ott tartok, hogy nem merem bekapcsolni valódi 230V-tal. Picit félek. Mérések alapján minden okénak tűnik most. Ajánlásodra letekertem a primert mivel az volt kívül és rátekergettem szigszalagot és úgy újra húztam a fő trafót így már van rajta szigetelés közte és kívül is. Szekunder kimeneten továbbra is picit túllőt négyszögjel látható, mellesleg próba áramkörrel közbe figyelve mi történik a szekunder kimenetén a trafónak 75W 2ohm műterheléssel össze megy a négyszög és erősebb vonalai lesznek viszont stabilabb négyszögnek néz ki terheléskor.
(#) kokozo válasza voodoo hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Szia! Most jön az hogy égőt köss áramkorlátnak a főáramkör biztosítéka helyett és úgy próbáld, ha valami gáz van az égő elvileg megvédi az áramkört.
(#) voodoo válasza kokozo hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Hello!
Égőt kötöttem rá, de csak egy pillanatig hagytam és fel villant az égő max fényerővel. Mit kéne még át nézzek? Elvben mennie kéne. Vagy a relé bekapcsolásáig hagyjam rajta az áramot?

bekapcsolás pillanatában elkezdi feltölteni a kondikat ami ilyenkor elvileg zárlatot jelent, amit az ntc korlátoz és amikor a relé bekapcsol akkor adja rá teljesen az áramot.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2012

Értem. Ha netán bekapcsol akkor az égőnek (kis 25W-os amúgy) el kell aludnia? Gondlom igen. Teljesen vagy picit égnie kell?

Elvileg szépen lassan a fényerő lecsökken ahogy a kondik feltöltődtek de egy picit ( amennyit a táp maga fogyaszt) világítani fog.

Jó rendben, megnézem.

Az van, hogy felvillan az égő és relé kapcsolása után is max fényerővel világít, kiemeneteken 2x8Vdc jelent meg. Mi lehet még a baj?

Meg tudod mérni mennyire töltődtek fel a primer kondik?
(#) Lacika001 válasza voodoo hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Fetek melegednek? AMúgy kicsi a 25wattos izzó erre.

Most megint ott tartok, hogy átkötöttem a gate trafót, mert még mindig nem volt megfelelő a bekötési sorrend. Most úgy tűnik jól megy. Érdekes. Viszont a fő trafónál nem mérek négyszögjelet és zúgó hangja van.
(#) voodoo válasza Lacika001 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Nem melegednek. Jó megpróbálok egy 60Wosat szerezni, vagy 100-ast.

A primer kondik nem tudom mennyire töltődnek fel, de mindjárt megnézem. Érdekes a ha bekapcsolom a 12Vdc segédtápot plusz ~16V adok a fő körre teszt miatt (a ~230V részére) akkor már zúgó hangja van és a kimeneten 2x26Vdc jelent meg. Primer kondik eközben üresek maradnak (vagy nem tudom azonnal kifogynak a szuflából) talán zárlatos?
Következő: »»   317 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem