Fórum témák
» Több friss téma |
Nem lehet hogy a greatz is eldurrant valamelyik teszt alatt?
Őő nem, működik mármint a teszt alapján átnéztem most mindent és rájöttem hogy ha megszámoznánk a FET-eket akkor a 2-es 3-as fel volt cserélve hiába ellenkező ütemet kaptak egyszerűen átraktam az ellenállásokat keresztbe, és most már működik szerintem megfelelően. Vagyis csak remélem mivel a teszt alapján olyan éles négyszög jel jelent meg a fő trafó primerjén (ha ráadom a ~16V-ot) és kb ugyan olyan de kissebb amplitudóval a szekunder oldalon. 1-2-es valamint a 3-4-es FET Gate-jei között 2x-es nagyságú trapéz jel látható 2-3-as 1-4 es semmi, de ha ráadom a fő körre a ~16V-ot akkor sima négyszöget látok, de csak itt a 2-3 és 1-4 kötött. Az 1-2/3-4 között marad a trapéz. Így kell működnie? Amúgy primer kondik ezen feszültség alapján feltöltődnek 22V-ra és a kimeneten megjelenik 2x9Vdc. Egyenlőre ennyi. Tényleg nagyobb égővel kéne próbálkozzak?
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
Nos eljutottam odáig, hogy bekapcsoltam a fő kört is 230V-tal és a kimeneten megjelent 2x64Vdc, ez ugyan nem sok, de már nagyon jó úton járok! De mégjobban örültem volna, ha 90-110V körül felkószál a feszültség. Ez mitől van?
Mivel nem az eredetileg leírt trafót használod ezért a menetszámokat újra kell számolni. Megszámolod most mennyi menet van elosztod a kimeneti feszt a menetszámmal 64/8=8 tehát 1 menet 8 volt. innen már ki tudod számolni hogy neked mennyi kellhet. (13 menet elvileg 104V)
_vl_ amit küldött trafó számolgató-megfejtegető nem említi meg, a fánk ferritet. Mellesleg nekem nem tudom miért saccol ennyit össze-vissza a mesélő. Ez nekem kínai. 中國文字
Miért csak a szekundereket kéne újra tekerni? Ge Lee pont fordítva csak a primert mondta, hogy tekerjek rá többet. Vagy ez most ilyenkor lényegtelen? Vagy csak ezt, vagy csak azt elég csak a megfelelő menetszámra felspékelni és már örömmel fog dúdolni dalolászni? Köszi amúgy a segítséget! Holnap megyek veszek 0.25-ös kanócot, azt szétszedem, újra tekerem a fánkot. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
Na, az a helyzet, hogy kiszedtem a sorkötésből a kis 25W-os égőt és így most már megfelelő 2x105Vdc van a kimeneten, primer kondik 320V-ra pufferelnek. Szép jelek mindenhol, nincs túllövés stb, ferde hajlam vagy ilyesmi.
És végre elkészült! Hálás vagyok mindenkinek aki segített! Külön köszönet Ge Lee-nek a kapcsolás közzététele miatt is! Életem első áramköre életre kelt. Boldog vagyok! A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
Azért még terhelés alatt is teszteld le mi mennyire melegszik nehogy terhelés alatt túlmelegedjen valami és attól menjen tönkre.
Jó persze, ez még hátra van. Terhelni mivel lehetne mert összesen van 2 x2ohmos dinamit méretű ellenállás amik egyenként 75W-osak. Az kevés lesz hogy kiderítse nem? Vagy vegyek egy pár 100-wos égőt? (ha egyáltalán lehet még olyat kapni)
500W-os halogén reflektorod nincs véletlen? Mert 100W-nál szerintem még nem lesz semmi lényeges melegedés és ha az erősítőd is 500W körüli lesz tesztelni is akkora teljesítménnyel kellene.
Az a baj, hogy sajnos nincs ilyesmi.
Na de kisétálok közbe a piacra, megnézem van-e ott valami felhasználható dolog terhelésnek. Ha nincs akkor max veszek 3db égőt + ott van a 2db 75ös műteher.
Legutóbb valami röhejes áron vettem 5W-os 100 db-os ellenálláscsomagot a LOMEXben. Azokat aztán ha párhuzamba meg sorba kötögeted, akkor szép műterhelést raksz össze.
Sőt ha még bemártod étolajba, akkor többszörösére nő a terhelhetősége. Gratulálok, hogy végre összejött. Látod, ha szép nyugodtan lépésenként mész, méricskélsz szkóppal (és persze időnként kérdezgetsz), akkor összejön nagy durranások nélkül.
Ezek a jelalakok már szépek, ilyennek kell lennie. A szekunder feszültséget a menetszámok áttétele határozza meg. A primeren kb. 306-308V van, tehát ha mondjuk a primered 27menet, akkor mondjuk 2x9 menet szekunderrel 2x102V-od lesz. A primer és a szekunder közti szigetelésre nagyon figyelj, mert az életed múlhat rajta. Ha nincs normális szigetelőanyagod csak mondjuk szigszalagod, az nem jó mert nem bírja a hőt. Ekkor csináld azt hogy szerezz be festőszalagot, azt a fajtát ami 80 fokig hőálló (ez van ráírva, de 150 fokot is kibír (400Ft körül van egy tekercs)), vagy zsírpapírt, vagy szilikonos sütőpapírt, és ezeket tekerd közvetlenül a huzalra, közéjük meg mehet a szigszalag.
A 2x2 ohmos terhelést még véletlenül se tedd rá, mert nagyon nagyot fog szólni (200V-on az 50A lenne, ami 10000W). Keress valami fűtőszálat (vasaló, bojler, gofrisütő stb.). Ha esetleg ki akarod próbálni a rövidzárvédelmet azt is pufferek nélkül próbáld ki, mert a feltöltött elkók rövidrezárva nagyon nagyot fognak szólni, akár tönkre is mehetnek.
Én rövidzárvédelem tesztelésére azt találtam ki, hogy 555-ös IC-ből csináltam egy multivibrátort ami meghajt egy durva FETet, és ez rákapcsol egy plusz terhelést még a szekunderre. Mondjuk rányomsz 100W állandó terhelést és ez 10% kitöltési tényezővel 1ms periódusidővel rákapcsol még egy 1000W-osat.
Egy ilyennel azt is le tudod tesztelni, hogy hogyan viselkedik az erősíő pulzáló terhelése alatt.
Az sem rossz. Azt szoktam ilyenkor csinálni hogy leveszem a puffereket, és csak valami fóliakondit teszek a helyükre. Megterhelem a tápot mondjuk 800-1200W-al, és utána ezt egy darab dróttal még rövidre zárom.
A rezonáns változat rövidzárvédelmét kéne még összehoznom, de nincs itthon 6N137-em. A sima optó ebbe a tápba jó, de a rezonáns árama előbb túlszalad mielőtt egy mezei optó kinyitna (a 6N kb. 60ns, a sima optó meg kb. 4us alatt nyit).
Ez nagyon jó. Nekem a terhelés kapcsolgatására hasonló van, egy nagyobbacska IGBT, ami sorba van kötve az éppen aktuális terheléssel, megsnubberezve, egy szabadon futó diódával ellátva, tenyérnyi hűtőbordára szerelve, a gate-et egy 15V-os tápból hajtom egy pici kapcsolóval. A pici kapcsolóval teszem rá, vagy kapcsolom le a terhelést. Így nem szikrázik, nem húz ívet, szóval elég kultúrált.
Új kérdés: mitől van az, hogy leveri a biztosítékot (250V/1A) a fő áramkörről a táp, de csak akkor ha ráadom az erősítőt? Kis égővel meg szól, próbaképpen.
Nos, akkor se megy, nem hiába világít kakaó fényerőn a kiségő. Beraktam helyette egy 10A-est. Nagyon kajálja a hálózatból az áramot. Lehet zárlatos az erősítő panel.
Pedig még múltkor működött...
Terheléssel letesztelted a tápot? Ha a kis égővel szól akkor így is kellene nem?
Terheléssel nem teszteltem még. Igen, szól kis sistergés van benne, de torzul és halkabban. Viszont érezni, hogy erő lenne benne.
Csak egy GPA 800M 4ohm, 14xMJL21193/4 párokkal van felszerelve, nem zárlatosak.
Először teszteld le a tápodat rendesen műterheléssel, nem csinál -e semmi csalfaságot.
Látod kapkodni kezdtél, és megint valami gebasz van Csak szép lassan nyugodtan. Műterhelés (keríts egy pár izzót) és méricskélés, használd a szkópot.
Hát csak bizakodtam, nem láttam semmi okot a nem megfelelő működés gyanújára. Jó hát akkor max ebből holnap lesz valami mára már elfáradtam.
Közbe megnéztem: mind a 4 FET zárlatos lett. Most ismét ott tartok, hogy nem tudom miért lehetett ez.
Kapkodtál
Izzó, műterhelés, jelalakok figyelése szkópon ez a helyes út. Amennyiben például a meghatjáts bekötése a soruce-hoz rossz, akkor felszedi a gedvát, és amikor megindul a terhelés akkor könnyen történhetnek meglepik. Kandós barátom nemrég fejezte be szakdogáját egy frekvenciaváltóról, ő pl egy ilyen miatt szenvedett.
Mind a 4 zárlatos lett? Azt hogy csináltad? Csak 2 szokta megadni magát általában.
Nem tudom, de tényleg mind a 4 kihalt sajnos. Nem értem, ha műteherrel terheltem volna akkor is meghaltak volna. Hány wattot kajál üresen egy erősítő? Semmit szinte. Nem hiába csapkodta ki sorba a biztosítékokat. Simán magába meg mit nézegessem annyit hogy működik? Jók a jelek. Jöhet a próba. Próba szintjéig se jutottam el gyakorlatilag mert az 1A-s biztosítékokat verdeste szét folyton. A 10-est meg már nem bírta a FET. Mit lehet olyankor csinálni, ha teszt alapján működik a dolog, viszont 1 pillanat alatt, ha terhet teszel rá akkor meg meghal? Trafó baj lehetett?
Nekem lenne egy gyakorlati kérdésem: sok gyári tápban láttam már olyat, hogy kis ferrit gyűrűket húztak a FET lábaira, egyes esetekben a gate-source, más esetekben a drain lábakra. Miért? Az én felfogásom szerint ez a dolog növeli a hozzávezetés induktivitását. Vagy tévedek?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |